Comentariile bloggerilor in luna februarie

In fiecare luna avem parte de numeroase comentarii din partea dvs, de toate felurile. Unele comentarii sunt chiar mai valoroase decat articolul propriu-zis, sau sunt reprezinta completari sau adaugiri valoroase. Ne bucuram de asemenea sa vedem printre comentarii numeroase incurajari sufletiste, la adresa jucatorilor romani angrenati in competitii oficiale. Alteori primim sugestii sau chiar critici, si de multe ori acestea ne ajuta. Uneori insa primim comentarii de-a dreptul…dar nu are rost sa ne pierdem timpul cu acestea, si in general nu se cuvine sa le facem publicitate, sau sa intram in polemici, cum spre vina noastra am mai facut.

rege_caric1 osipov_chess

Iata in continuare, dupa parerile noastre subiective, cateva din cele mai reusite comentarii ale lunii februarie, cu mentiunea ca am fost nevoiti sa renuntam la multe dintre ele…

vasim spus februarie 6, 2009 la 15:53 e

Favoritul meu e Valeanu Eduard si pariez pe el :)
Nu stiu de ce dar am asa un feeling ca el o sa castige.

(Vasim a facut acest pronostic cand mai erau 3 runde de disputat!)

Marius Ceteras spus februarie 7, 2009 la 15:19 e

Deoarece in mod nemeritat a trecut neobservata pana acum, as dori sa remarc evolutia foarte buna de pana acum a unor juniori de varste mici. Mihai Bida (nascut in 1996) are 5p din 7, Calin Gheorghiu (1997), Radu Toma (1998) si Matei Acsinte (1999) au 4p, iar Salim Riza (1999) 3,5p. Felicitari tuturos si succes in ultimele 2 runde!

(comment pe marginea Campionatului National de seniori)

Marius Ceteras spus februarie 7, 2009 la 17:30 e

Finalul Rege+2C contra R+pion survenit in partida Ivan Sokolov – Trent este teoretic castigat de alb insa conform tabelelor Nalimov albul are nevoie de 80 de mutari pentru a da mat. Deci, conform regulamentului FIDE, finalul este totusi remiza deoarece albul nu poate da mat in 50 de mutari.

Asa cum a demonstrat Troitsky, finalul R+2C contra R+p se castiga daca pionul este blocat suficient de departe de campul de transformare. “Linia lui Troitsky” a4-b6-c5-d4-e4-f5-g6-h4 ne arata unde trebuie blocat pionul astfel incat, oriunde ar fi regii, pozitia sa fie castigata.

Exemple:
1) Pozitia Rg2, Ch3, Cd5 / Rf5, h4 este castigata de alb care da mat in 92 de mutari. Pionul “h” nu a trecut de linia lui Troitsky, asa ca finalul e castigat.
2) In pozitia Rc2, Cf3, Ce5 / Ra8, g6 albul castiga doar cu mutarea 1.Cg5 (mat in 40 de mutari), altfel negrul joaca 1…g5 si face remiza deoarece pionul a trecut de linia lui Troitsky (el trebuia blocat la g6)

Cand vreti sa fiti siguri care e verdictul intr-un final cu 6 piese pe tabla, puteti accesa site-ul http://www.k4it.de/index.php?topic=egtb&lang=en

(uneori comentariul este mai valoros decat articolul propriu-zis…)

Paune Florea spus februarie 13, 2009 la 00:52 e

Da, bine, D.le Florin Ungureanu, …pensionarii!!! Pensionar fiind, dar in acelas timp, expert contabil, auditor financiar, lichidator si in perioada inchiderilor de an 2008, cind intra-adevar pentru cei din breasla mea e un sezon de virf, proaspat “imbogatit” si cu mega probleme de familie si sanatate, am sa vin sa joc si eu sa uit de toate problemele presante! Avantajul sahului consta in aceea ca la tinerete, te subjuga astfel incit n-ai nici timp, nici inclinatii pentru a face “NEFACUTE”, la maturitate uiti de lipsuri si de griji iar la batrinete te scuteste de plictiseala!!!

Paune Florea spus februarie 9, 2009 la 00:18 e

Mi-as dori enorm ca tinarul Burnoiu sa realizeze maximum de puncte, conditia fiind sa-si dozeze fortele pentru ca talentul demonstrat ii da dreptul sa spere ca titlul de mare maestru I se cuvine si lui! Mult, mult succes copile!

mures spus februarie 26, 2009 la 13:26 e

oameni buni!nu fiti scumpi la taritza si ieftini la faina!citi dintre voi ati prins “era” cartilor rusesti de sah,unde,in afara de piese,alb si negru care cedeaza,nu se punea problema intelegerii altui cuvint(ma refer la cei total straini la limba rusa)?

vasim spus februarie 12, 2009 la 13:19 e

Diferentza de valoare la acel moment intre cei doi jucatori a fost tare mica.
Eu sunt fan a lui Kasparov dar spun ca la acel moment Karpov era in forma maxima si de fapt Kasparov nu era peste el.
Doar faptul ca Kasparov incerca multa lucruri noi l-a facut pana la urma sa castige meciul si titlul.
Pentru Kasparov orice tempo era important pe cand Karpov cateodata isi permitea luxul sa risipeasca tempo-uri cu idea de a intarii pozitia.
Aceasta idea a mutarii pregatitoare o intalnim si in cartile lui Mihail Marin dar totul trebuie calculat foarte bine pentru ca cateodata poate sa insemne scaparea sansei meciului din cauza unei asa zise mutari pregatitoare.
De fapt si Nisipeanu a facut tot o mutarea pregatitoare in partida lui cu Topalov de la Olimpiada la mutarea 21 si s-a vazut efectul:)

nicu valahu spus februarie 21, 2009 la 12:57 e

La ultimul turneu m-am distrat teribil.
Si-n seara aceasta va fi la fel. Ori la bal, ori la spital…
De spital am scapat, desi sunt “virusat” impreuna cu toata famila :(, asa ca… LA BAL !!

(Nicu Valahu, prezent mereu la turneele on-line Colosseum)

BurghisAlex spus februarie 21, 2009 la 16:12 e

Aici pot da si eu cateva raspusuri, fiind student la medicina am intrebat oameni “mai luminati la minte” despre acest subiect. Intradevar, geniile nu se nasc ei se creeaza. Fiecare om se naste cu “acelasi numar de neuroni” adica la fel de inteligent, principiul sta defapt in mediul in care fiecare om se dezvolta( poate cunoasteti cazuri de copii pierduti in padure si crescuti de animale, care au adoptat comportamentul acestora si au fost iremediabili. Va asigur ca nu vorbesc din filme gen “Tarzan” sau “Cartea junglei”).

Mihail Marin spus februarie 22, 2009 la 02:35 e

Primele 3 partide ale meciului ne-au arătat un Kamsky creativ în faza de construcție, dar lent în gândire și imprecis în execuție. Topalov a adoptat o strategie pragmatică, evitând greșeli evidente și reușind să speculeze slăbiciunile adversarului. Se repetă, în linii mari, tiparul confruntărilor istorice dintre Morphy și Anderssen sau Karpov și Korcinoi. Există totuși o diferență: Kamsky este mult mai tânăr decât Adolf Anderssen în 1858 sau Viktor Korcinoi în 1978-1981 și are, prin urmare, puterea fizică de a reveni

Costel spus februarie 23, 2009 la 23:24 e

Foarte bune explicatii. Eu joc foarte des acest Gambit impotriva matusii mele. Multumesc pentru explicatii foarte bine documentate. Va urmaresc in continuare.

mures spus februarie 25, 2009 la 15:30 e

stiu ca e penibil ca un kibitz sa vorbeasca de rau pe zei,dar ivanchuk nu e jucator de meciuri de aceeasi maiestrie ca si de turnee.sa fim intelesi:”don quijote” al sahului mondial din anii 90,tatal natural al mutarii anului 2008 D:e6!! din partida cu karjakin nu are un palmares prea impresionant la capitolul meciuri.mie imi place ivanchuk si fara sa-i pun in circa ambitii ce tin mai mult de latura pariorului din sahist

mures spus februarie 25, 2009 la 07,25

incerc sa ma gindesc cum ar fi sa joci cu un tip solid (vladik nevednici sau gleizerov,fosti adversari de-ai mei) si sa-ti aduci prieteni sa rida in hohote de mutarile lor…nu cred ca m-as mai aseza la masa

vasyly66 spus februarie 27, 2009 la 10:26 e

Severius, ai ghicit!! Bravo!! Posezi bun spirit de observatie si cultura sahistica.
Este intradevar [in dreapta] Dr. Emanuel Lasker, la 72 ani. Fotgrafia a aparut in American Chess Bulletin Ian.-Feb. 1941. Locatia este piata Hamilton, New York. In stanga sa se afla Harold M. Phillips, presedintele Federatiei Americane de Sah. Dupa cum se poate observa, buna dispozitie insoteste acesti doi prieteni, care s-au intalnit accidental in timp ce-si faceau cumparaturile. Aceasta este ultima fotografie cu Dr. E.Lasker, Campion Mondial de Sah [1894-1921], dupa cum se stie, el trecand in nefiinta pe 11 Ian.1941.
Din pacate nu am putut sa maresc imaginea datorita calitatii fotografiei.

mures spus februarie 26, 2009 la 11:59 e

citeva precizari,zic eu,pertinente:
1.anand nu trebuie sa demonstreze,cel mult sa confirme;la urma urmei,tinind cont de necampionii in forma,n-ar fi nici primul ,nici ultimul campion mondial care nu cistiga linaresul
2.privitor la adversari dificili ai lui anand,care e scorul intilnirilor anand-aronian pe 2008,sa zicem?
3.scorul all time anand-ivanchuk este 25-16 cu 69 de remize
4.elita reprezinta un nucleu de jucatori,nu campionul mondial,asa ca oricarui jucator din top 10 ii corespund 2-3 “nasi” pe o perioada mai lunga sau mai scurta,spre deosebire de alte vremuri,unde campionii se numeau “K” si pierdeau sub 5 partide pe an

Mihail Marin spus februarie 27, 2009 la 09:42 e

Va multumesc si eu! Marturisesc faptul ca, din punct de vedere sentimental, as fi dorit sa invinga Kamsky. Intreaga lui poveste cu disparitia de pe arena sahista timp de aproape 10 ani aduce putin cu destinul lui Fischer, incluzand auto-izolarea de 3 ani dupa Interzonalul de la Soussa. In plan tehnic, apreciez la Gata faptul ca, venind din trecut, joaca un sah care este pe cale de disparitie, sahul pe care l-am invatat si eu, un sah bazat pe logica si setea de adevar. Pe vremuri, Alehin considera ca forma sportiva nu trebuie privita ca un scop in sine, ci ca o anexa necesara pentru a putea exprima pana la capat conceptia artistului. Lui Kamsky, acest element i-a lipsit la Sofia, dar asta nu este nici pe departe o scuza. Ma ingrijoreaza insa faptul ca pe plan mondial, chiar la nivel foarte inalt, puterea de concentrare si forma sportiva tind sa devina, intr-adevar, un scop in sine. Ca o veste de ultima ora, ma bucura “trezirea” lui Ivanciuk in runda a 7-a a turneului de la Linares, dupa o serie interminabila de remize. Sa speram ca acest inegalabil artist va produce cateva capodopere in partea a doua a turneului.

chessboxing_paint

1 Comentariu

  • vasim

    Am ajuns un fel de profet 🙂
    Stiti cand a fost scandalul cu Memedyarov la Aeroflot open cum ca adversarul lui a trisat ?
    Am dat atunci solutie sa puna un detector de metale la turneele FIDE.
    Uita-ti aici ce delcara adversarul lui Memedyarov pe chessbase despre masurile ce trebuie luate:

    “Unfortunately, all these negative things could not but have an effect on my play in the rest of the tournament… I should like to thank all those who supported me on the pages of the Internet, or in personal conversations. I should also like to make the following proposals:

    1.

    That the organisers of top tournaments install metal detectors and other such devices at the entrance to the playing hall, so as to exclude the possibility of players receiving outside help, and also to rule out unfounded and insulting accusations, which can seriously impact on a player’s reputation.
    2.

    That the international chess organisation adopt a rule, under which serious sanctions would apply both to those who use outside help, and also to those who make unfounded accusations of such, against other players.

    IGM Igor Kurnosov
    28.02.2009”

    martie 3, 2009 - 4:14 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.