Am vrut cu un timp in urma sa scriu un articol despre acest subiect controversat, insa nu am mai putut lupta, atunci cu oboseala noptii iar subiectul a fost pus la sertar, unde l-am gasit prafuit acum. Sper ca acest articol sa fie mai bine primit cu comentarii decat altele care trec neobservate, mai ales pentru ineditul pe care il aduce el in conexiunea cu sahul.
Se pare ca este o masa de sah, regula, insa pentru ce sunt castile?
Incerc acum sa scriu cateva cuvinte despre acest nou hibrid numit chess-boxing. Dupa cum am mentionat este un hibrid intre sah si box, intre un sport intelectual si unul de contact fizic , o inventie teribila si nebuneasca in acest mileniu. Unul dintre motivele asocierii celor 2 sporturi este de combina forta intelectuala cu forta pe plan fizic sa sportivului.
Ideea principala in chess-boxing este de a combina un sport de gandire cu un sport de lupta fizica , intr-un sport nou care cere de la concurentii sai, intrecerea atat pe plan fizic cat si pe cel mental.
Ringul de sah-box vazut de sus la recrutarea de noi jucatori
Desfasurarea este la fel de interesanta si de curioasa, ca si sportul in sine. Intr-un joc de sah-box se intrec 2 oponenti, care joaca alternativ runde de sah si de box. Concursul incepe cu o runda de sah urmata de o runda de box, si tot asa mai departe. Un concurs este compus din 11 runde de joc. 6 runde dintre ele sunt de sah si celelalte 5 runde sunt de box. O runda de sah dureaza 4 minute . Fiecare concurent are pe ceas 12 minute de timp alocat pentru cele 6 runde de cate 2 minute, pe care le poate teoretic juca pana la final, fiecare dintre jucatori.
O runda de box dureaza 3 minute. Intre runde este o pauza de 1 minut, timp in care concurentii trebuie sa isi schimbe echipamentul, pentru proba respectiva care urmeaza.
Concursul poate fi decis de catre runda de sah sau de runda de box. La runda de sah atunci cand unul dintre jucatori este facut sah-mat sau mai poate pierde prin expirarea timpului de joc de 12 minute. La runda de box se poate decide prin KO sau prin decizia arbitrului.
Pare a fi un meci de titlu mondial dupa decor, insa nebunia incepe dupa runda de sah!
Daca partida se termina remiza, castiga jucatorul cu cele mai multe runde castigate la box. Daca exista egalitate la box, si egalitate si pe tabla de sah, aici castiga cineva. Regulamentul ne spune ca in acest caz va castiga jucatorul care are piesele negre.
Concurentii poarta casti de protejarea lor audio, la zgomotele mari care vin din tribuna si la concentrarea lor in vacarmul salii. Federatii de profil sunt create in Germania si Olanda unde este cel mai popular si dezvoltat acest sport precum si in tari ca Anglia, Bulgaria si Rusia.
Exista un campionat mondial de sah-box in lume si se pare ca acest sport nou, are suporterii sai si este mult mai spectaculos decat ar parea la prima citire. Adeptii lui sper ca in 2016 sa devina si sport OlimpicVa invit sa vedeti filmul despre acest sport, la concursurile caruia nu va recomand sa participati vreodata, poate doar in tribune ca spectatori.
Invingator este cineva intr-o astfel de intalnire, un fel de kaizer de sah cu manusi si casti
Aveti mai jos un film in doua parti, despre concursul de chess-boxing pentru campion mondial din 2008 care s-a disputat la Berlin
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=3OUJadHHVyc]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=iPVNJPUsTk8&feature=related]
2 Comentarii
Credeam ca acest nou sport-hibrid porneste de la dictonul latin cu mintea sanatoasa in corp sanatos, dar la cum arata baietii astia se pare ca sahul e un pretext pentru se odihni. Dar ce fac spectatorii in timp ce ei joaca sah? Presupun ca beau o bere care sa-i ajute sa inteleaga pozitiile de pe tabla.
februarie 26, 2009 - 11:59 pmii propun lui Iulian sa organizeze un astfel de turneu. Se pare ca pentru unii dintre vizitatori ar fi mai potrivit daca ma uit la ultimul turneu de blitz 😀
martie 16, 2009 - 12:30 am