Acum cateva saptamani am inceput alaturi de dumneavoastra un periplu prin teoria deschiderilor. Am inceput cu o varianta cvasinecunoscuta in Caro-Kann 1.e4 c6.2.d4 d5 3.exd5 cxd5 4.Ce2!?.Am continuat cu un articol-traducere dupa Tony Miles dupa deschiderea “Albul muta orice, negrul raspunde 1…sau 2…Ca6!” .
Acum trei saptamani am scris un pic despre Atacul Grob si mai pe larg despre interesanta varianta Vinohrady din Siciliana Inchisa: 1.e4 c5 2.Cc3 Cc6 3.g4!?. Acum 2 saptamani am vorbit despre Siciliana Godiva : 1.e4 c5 2.Cf3 Cc6 3.d4 cxd4 4.Cxd4 Db6!?, intr-o incercare de a da o alta optiune la negru jucatorilor de siciliana. A urmat Atacul Saemisch in Apararea Alehin si acum cateva zile Apararea Keene, o metoda de a refuza Gambitul Regelui.
In acest moment aceasta rubrica se afla in pericol! In absenta feedbackurilor din partea dvs, Iulian nu mai vrea, deocamdata, sa continui aceasta rubrica. Totul atarna de un fir de par, adica de reactia dumneavoastra. Cu cat veti pune mai multe intrebari, cu atat mai mult cresc sansele ca Iulian sa-mi permita continuarea rubricii!
9 Comentarii
Eu am mai “lansat” cateva linii de deschidere pe care le-as dori explorate, de la siciliana : (Atacul Keres ,si sub-varianta Perenyi Gambit, Alapin, wing gambit), spaniola (Marshall attack), alte gambituri (Blumenfeld, Benko, Evans, Blackmar-Diemer, Keoni-Hiva, Goring, Gambitul scotian). Eu apreciez foarte mult articolele tale in acest domeniu si consider ca ar fi pacat ca seria aceasta de articole sa se opreasca.
februarie 23, 2009 - 11:38 pmEu zic ca ar merita sa se continue cu acest articol. Subiectele mi se par interesante insa propun sa se analizeze sisteme mai populare. De exemplu, nu stiu cati dintre cei ce au citit articolele anterioare vor juca 1.g4 sau la negru 1…Ca6. Cred ca ar fi mai interesant daca s-ar analiza o Siciliana Dragon, un Richter-Rauzer sau o Indiana de Rege etc. Pt urmatorul articol propun sa gasiti un sistem bun la alb contra Grunfeldului (ceva normal cat de cat, fara 4.h4 sau ceva de genu asta). Sper sa te razgandesti Iulian. Succes mai departe cu blogul…e foarte bun
februarie 24, 2009 - 11:07 amEventual daca vreti va propun eu in fiecare saptamana cate un subiect 🙂
februarie 24, 2009 - 11:08 amUite eu sunt interesant de o tema mult mai generala si anume sacrificii in deschideri!
februarie 24, 2009 - 11:25 amMa refer la orice deschideri si in general este vorba de sascrificii de pioni pentru a avea avantaj in dezvoltare imi amintesc de ultimul meci al lui Carlsen impotriva lui Aronian in care a facut mi se pare nu doar una ci chiar 2 sacrificii de pioni in deschidere doar pentru a avea avantaj la dezvoltare.
Din nefericire pe chessgames nu poti vedea asemenea partide fara sa fi membru (ma refer daca vrei sa studiezi cu opening exlorer acele mutari-partide).
Poate asta e o idee interesanta pe care o poti aborda sigur in mai multe articole si cu sigurantza analizand ce replica poate da adversarul in asemenea situatii in cazul in care el accepta sacrificiu bineinteles sau poate ce avantaje poti avea si in cazul in care adversarul nu accepta sacrificiul etc.
Adriane, eu cred ca rubrica ta reprezinta unul din punctele forte ale blogului si ar fi o mare greseala ca ea sa dispara. Cand e vorba de a face analiza pe diferite deschideri in sah, e clar ca nu se mai pune problema alegerii temei in functie de sugestiile venite de la noi. Subiectul este mult prea incitant, atractiv si interesant ca sa mai aiba nevoie de unda verde de la cititori. Sunt si eu curios sa aud pe cine spunanand ca nu l-ar interesa o asemenea tema, care este cardinala pentru pregatirea sahista a oricarei persoane interesate de dezvoltarea sa ca sahist. Eu nu pot crede ca Iulian a putut face o asemenea conditionare vis-a-vis de rubrica ta. Ar fi cu totul si cu totul neasteptat si regretabil sa se intample un asemenea lucru. Mai cu seama ca rubrica ta este una dintre cele mai grele de pe blog si munca care trebuie depusa pentru ca ea sa aiba continuitatea dorita nu este deloc una usoara. Sper ca informatia aceasta neplacuta su nu fi fost decat o fumigena aruncata din greseala si totul sa reintre pe fagasul normal. Repet,toti sahistii ar avea numai de castigat de pe urma unei asemenea rubrici.
februarie 24, 2009 - 12:55 pmVirgil: Adrian nu se va opri din aceste articole si mai mult voi incerca sa il ajut si eu la ele, in limita timpului meu. Eu spuneam ca sa faca o pauza,de o saptamana. mai ales ca nu prea se comenteaza despre articolele despre deschideri. Si dupa cum vedeti sunt atatea competitii in desfasurare incat nu stiu cum o scoatem la capat. Eu nu interzic nimic aici sa stii, poate chiar am incurajat rubrica aceasta, mai ales la inceput cand Adrian nu ii prinsese gustul. Asadar nu va faceti probleme ca rubrica va disparea. Indiferent de forma sub care va fi , ea va merge inainte, asa cum putem noi mai bine.
februarie 24, 2009 - 2:09 pmMda, vad ca nu pot scapa de rubrica asta! Vreau totusi sa precizez unele lucruri. In primul rand, sunt departe de a fi vreun specialist in teoria deschiderilor. O sa incerc totusi sa duc in spinare rubrica, pe post de Sisif postmodern, in speranta ca va apare vreun Hercule sa-mi ia bolovanul din spinare si sa scrie despre acele deschideri care va intereseaza mai mult si mai mult. In al doilea rand, unele teme sunt mult prea mari pentru a fi tratate intr-un singur articol,si atunci ap preferat, deocamdata, decat 5 articole despre o deschidere vasta precum indiana regelui, mai bine 5 articole despre diferite feliute si subvariante mai putin cunoscute.
februarie 24, 2009 - 7:50 pmO sa mai discut si cu Iulian sa vedem cum vom continua, caci de continuat continuam, asta e clar! Multumim pentru pareri, sunt mereu binevenite, cu atat mai mult sub forma unor critici constructive.
Intr-adevar, putini joaca Grob la alb; de altfel eu nu am recomandat aceasta; dimpotriva, am dat cateva sfaturi pe scurt despre cum consider ca trebuie reactionat cand albul va joaca 1.g4.
Cat despre 1…Ca6, ei bine, ati fost preveniti. Sa nu veniti la mine daca o sa aveti probleme pe net impotriva lui unu’ Aspidazzo, sau OTB versus Adrian Stanca! 😎
Eu zic sa continuati cu raritati din astea: 1.a3, Sokolsky (1.b4), Deschiderea Bird (1.f4) sau la negru 1.e4 a6, 1.e4 Cc6, 1.d4 e5 etc. E adevarat, nimeni nu le va juca in mod obisnuit, dar ar merge asa odata la surprinderea adversarului.
februarie 25, 2009 - 7:21 pmAbc: poti sa stai linistit. Deschiderile neortodoxe sunt o preocupare constanta a mea. Astept sa preia cineva mai avizat partea de teorie mai ‘serioasa’ ca sa incep o rubrica permanenta bazata pe abordarea potecilor laturalnice ale teoriei. Sunt de parere ca la noi in tara se joaca mult prea putin asemenea deschideri!
februarie 25, 2009 - 7:52 pm