Vreau sa fiu propriul meu manager!

Interviu cu Vladimir Kramnik – partea a doua

interviu realizat de Frederik Friedel, redactor Chessbase

Următoarea conversaţie a fost realizată la telefon pe data 28 decembrie, seara târziu. În prima parte a interviului am discutat despre naşterea fiicei sale cu o noapte înainte, şi a problemelor din ciclul turneeelor de Grand Prix ale FIDE. Kramnik a fost deosebit de afectat de schimbările constante în sistem, precum şi de modul discriminatoriu de distribuire a privilegiilor. In esenta, el a propus ca nimeni sa nu primeasca nici un privilegiu special in competitia pentru titlul de campion mondial, si cu siguranta nu el insusi. ( “Eu sunt pregatit sa incep de la orice etapa a Campionatului Mondial … Sunt gata sa joc in Cupa Mondiala de la Khanty-Mansiysk sau de oriunde”). El a propus, de asemenea sa se trimita un chestionar tuturor jucatorilor de top pentru a se vedea opinia lor. Suntem pe cale de a face acest lucru si va vom prezenta rezultatele de indata ce acestea vor fi disponibile.

051206KOE112

Am ajuns acum la partea a doua a interviului. Retineti ca am incercat sa mentinem transcrierea inregistrarii audio cât mai aproape de original, in scopul de a pastra savoarea de conversatiei originale.

Putem vorbi despre Campionatul Mondial din Bonn?

Sigur ca putem, nici o problema, cu toate ca deja au fost spuse multe despre asta.

Ei bine, impresia mea inainte de meci a fost ca Anand poate fi mai puternic, dar ca pregatirea va fi decisiva, iar pregatirea lui Kramnik este teribila. Cu toate acestea, a fost exact invers: Anand a fost cel care s-a pregatit mai bine! Cum a fost posibil?

kramnik02

Zambetul lui Vladimir Kramnik ne da incredere, ca se va bate iar pentru titlul de campion mondial

Este posibil. In ultimii ani, Vishy a acordat mult mai multa atentie pregatirii lui. Si a fost un pic de legenda cum ca pregatirea mea este cea mai buna, poate dupa Kasparov, si ca pregatirea lui Vishy e putin cam precara. Asta a fost adevarat poate in anii nouazeci, dar lucrurile se schimba, si Vishy in mod clar a muncit foarte mult. E adevarat si eu am muncit mult, dar poate ca in ultimul an munca mea nu a fost, cum sa spun, eficienta, dintr-un anumit numar de motive. Cu un an in urma paream sa am o foarte buna pregatire, cu o multime de noutati, si dintr-o data acest an nu a fost foarte reusit. Poate ca am ales directia gresita, sau o metoda gresita de lucru. Oricum, este clar ca el a fost mai bine pregatit decat mine si, in acest tip de meci si la un astfel de nivel, unde diferenta dintre cei doi jucatori este atat de mica, iar meciul este foarte scurt, asta este decisiv. Ca acest lucru sa nu se intample din nou pe viitor, eu va trebui sa analizez foarte atent ce s-a intamplat, si sa trag anumite concluzii.

Nu ati tras deja concluziile? Anand a dominat in mod clar meciul …

Ei bine, este posibil sa fi parut ca el a dominat, dar stii, atunci cand lucrurile merg intr-o directie gresita, este greu sa-ti demonstrezi valoarea. Este mai usor sa joci bine atunci cand ai pozitii bune, si, de fapt, am fost in stare sa arat asta in a doua jumatate a meciului. Odata ce am inceput sa obtin pozitii decente nu am jucat mai rau decat el. Dar asta este o alta poveste, atunci cand in  fiecare al doilea joc ai cu o ora mai putin pe ceas, si nu ai o pozitie foarte placuta. Este mult mai dificil sa joci genial in aceste conditii. De aceea, de fapt, nu stiu daca am jucat prost sau nu. Eu pur si simplu nu pot fi sigur, pentru ca nu am avut aproape nici o sansa de a arata un joc bun, pentru ca nu am ajuns in pozitii prea bune, de cele mai multe ori in criza de timp, am devenit nervos. Desigur, Anand a fost mai bun in acest meci, asta este clar, dar cred ca deschiderea a jucat un rol foarte mare. Este realizarea lui, si eu nu pot decat sa-l felicit pentru ca a facut o treaba foarte buna. Nu ma plang, a fost numai vina mea, si trebuie sa trag invatamintele din asta. Sunt inca foarte dornic de a juca la cel mai inalt nivel, si eu cred ca pot face asta. Sfarsitul meciului a aratat ca pot sa-l inving pe Vishy chiar si atunci cand joaca foarte bine. Deci, eu nu sunt pesimist despre sansele mele in viitor, dar este clar ca trebuie sa ma gandesc serios la deschiderile mele, cu scopul de a schimba tendinta. Pentru ca aceasta tendinta nu a fost in favoarea mea in ultima vreme. Este clar ca in ultima vreme am avut mai putine idei noi decat Anand sau Topalov, de exemplu. Ei au inceput sa ma depaseasca in materie de pregatire. Deci, daca am ambitii – si am – trebuie sa elimin acest decalaj.

Si cum aveti de gand sa faceti asta? Cu calculatoare, sau cu secundanti umani?

Cred ca intotdeauna ar trebui sa fie amandoua. Stii, am muncit intotdeauna mult, iar pentru meciul cu Vishy am muncit mai mult decat oricand, probabil. Dar se pare ca metoda a fost gresita.

Si care ar fi, mai exact …?

Am cateva idei, dar daca nu aveti nimic de obiectat, nu le voi impartasi publicului larg sau adversarilor mei. Stiu ce-am facut gresit si ce trebuie sa fac diferit. Sunt destul de sigur ca stiu asta suficient de exact.

Deci tu nu esti complet descurajat sau abatut, si crezi ca te poti intoarce si juca pentru Campionatul Mondial? Intr-un nou meci impotriva lui Anand crezi, sincer, ca ai avea sanse bune?

Cred ca as avea sansele mele, cu siguranta. Stiu ca, atunci cand sunt in cea mai buna forma si bine pregatit pot bate pe oricine. Eu sunt inca sigur de asta. Data viitoare, daca se intampla, si daca reusesc sa ma calific, mi-am invatat lectia. Adica am experienta, avantajul varstei, si, de asemenea, acum am cu o persoana mai mult care sa ma ajute  si sa ma incurajeze (rade).

kramnik03-dasha

Dash este “marele ajutor” care a venit in “echipa” lui Vladyk Kramnik

Bine, am inteles – un mare avantaj. Cu adevarat. Acum, subiectul final si apoi te voi lasa sa te intorci la noul  tau coleg de echipa. Carsten Hensel: brusc, spre surprinderea multora, ati decis sa va despartiti de managerul dvs. de atat de multi ani. De ce?

A fost practic, o decizie reciproca, pe care am luat-o cu ceva timp in urma. Am avut o colaborare destul de lunga – din 2001, asa ca, de fapt, pentru mai mult de sapte ani – si am trecut, as spune, prin o multime de lucruri istorice si o multime de momente dificile, cum ar fi Elista, cum ar fi meciul meu cu Peter Leko, care nu a mers prea bine. Si o multime de politica in sah, cum ar fi Praga si toate celelalte lucruri. Colaborarea cu Carsten a fost o foarte mare parte a carierei mele, dar totul, la un moment dat, se termina.

Dar de ce sa va despartiti? Au existat unele motive specifice?

Ei bine, am avut sentimentul … [se gandeste] Nu, nu exista nici un motiv foarte clar. Ma inteleg perfect cu Carsten, avem o relatie foarte buna si nu exista absolut nici o problema personala intre noi. Dar am avut sentimentul  ca as dori sa schimb unele lucruri in viata mea. De fapt, noi am vorbit despre asta candva in vara anului 2008, si mai ales dupa Bonn m-am gandit din ce in ce mai mult la asta, si am vorbit din nou iar in final am ajuns la concluzia ca ar trebui sa o facem. In primul rand Carsten se implica din ce in ce mai mult in organizarea de diferite evenimente, si el este in continuare un manager al lui Peter Leko … Stii, in ultimii ani, a trebuit sa am un manager,  pentru ca pur si simplu eram foarte ocupat,  jucand la toate campionatele mondiale,  meciul cu computerul,  si asa mai departe. Nu aveam timp, ca sa spun asa, sa comunic cu lumea exterioara. Si lucrul asta mi-a lipsit. Sunt foarte fericit sa vorbesc cu tine, si cu organizatorii de turnee de sah. Imi place sa comunic. Stiu atat de multi oameni si am relatii bune cu ei. Acum, cel putin, am timp, pe care nu l-am avut o buna perioada. De asemenea, am avut un sentiment general ca am nevoie de un fel de nou inceput. Si asta dupa toate evenimentele recente, si, de asemenea, luand in considerare copilul meu, care imi va schimba viata in mod semnificativ, si mai  tinand cont si de faptul ca nu voi petrece tot timpul meu cu pregatirea unui alt meci pentru titlul mondial in viitorul apropiat. Cel putin nu in acest an, am avut sentimentul ca ar trebui sa schimb ceva in viata mea si sa sparg rutina. Acum, am mai mult timp pentru “lumea exterioara”. Nu va mai trebui sa ma pregatesc atat de intens in acest an …

hensel03

Managerul de pana acum al lui Kramnik,  Carsten Hensel ( este inca  managerul lui Peter Leko )


Serios?

Da, sigur. Inainte de toate, am ramas cu pregatirea de la meciul cu Anand, deci imi pot lua, daca nu o pauza de un an, pe aproape, asa ca am decis ca ar fi interesant pentru mine, si chiar si revigorant, sa fiu propriul meu manager, cel putin pentru un an.

Ahh, am fost aproape sa intreb: cine este noul tau manager? Raspunsul este Vladimir Kramnik!

Corect, nu imi schimb managerul, doar renunt la manager si preiau eu sarcina. Asta este o alta poveste. Bineinteles, cred ca pentru o perioada, oamenii mi-ar mai putea transmite unele lucruri prin Carsten, si, bineinteles, ne-am inteles ca el imi va trimite cu siguranta aceste informatii, dar, practic, pe viitor, oamenii ar trebui sa ma contacteze in mod direct.

Un lucru ma nedumereste. Carsten a castigat o multime de bani pentru tinema refer la faptul ca meciul cu computerul, campionatele mondiale si asa mai departe au fost extrem de bine finantate. Si cred ca el a fost persoana care a gasit toti sponsorii, sau a fost implicat indeaproape in gasirea acestora.

Da, este adevarat ca, in esenta, el i-a gasit pe cei mai multi dintre ei …

hensel04

Kramnik intr-o dezbatere cu fostul manager Carsten Hensel

Aaa, bine, in regula. Stii, ultimul lucru la care ma gandesc acum sunt banii. Daca m-as fi gandit la bani poate ca nu as fi jucat sah, ci as fi ocupat un loc frumos si confortabil in Gazprom, pe undeva [rade]. Crede-ma, asta ar fi mult mai profitabil. Nu, chiar nu este vorba de bani de loc. Da, am inteles ca acum s-ar putea sa castig mai putin decat inainte, dar nu sunt foarte preocupat de asta. Eu sunt mai mult preocupat sa realizez ceva, si urmatoarele obiective importante pentru mine sunt de a deveni numarul unu in lume, sau de a deveni campion mondial din nou, sau cel mai bine ambele lucruri.

Deci, banii sunt un obiectiv secundar pentru tine?

Stii, cred ca este la fel pentru toti jucatorii de top, sau pentru cei mai multi dintre ei. Cred ca in primul rand si in primul rand trebuie sa iubesti sahul, si sa ai un alt tel decat acela doar de a castiga bani. Sunt sigur ca trebuie sa-ti doresti sa fi cel mai bun, sa-ti imbunatatesti jocul, sa atingi perfectiunea, pentru ca aceasta este de departe cel mai important lucru in cariera ta in sah. Daca te gandesti in primul rand la bani, daca acesta este obiectivul tau principal, sunt absolut convins de faptul ca nu ai cum sa ajungi niciodata numarul unu. Poti obtine rezultate bune, dar niciodata nu poti fi chiar in varf. Acest lucru necesita altceva. Si, din acest motiv, sunt sigur ca pentru toti cei care au atins o pozitie de varf banii nu au fost niciodata pe primul loc. Aceasta este ceea ce cred eu. Nu incerc sa fiu o persoana sfanta, si nu trebuie sa fiu  sanctificat la urmatoarea intalnire de la Vatican. Cred ca ceea ce simt in aceasta problema este destul de normal. La urma urmei, este mai usor sa ai acest tip de atitudine fata de bani, atunci cand ai destui.
Iti multumesc pentru incheierea foarte profunda a interviului. Ma bucur sa stiu ca vom fi in contact mai frecvent, in viitor.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.