Kramnik isi dezvaluie enigmele, misterele si pozitia fata de FIDE

Interviu cu Vladimir Kramnik (I)

Va prezentam prima parte a interviului acordat de Vladimir Kramnik lui Frederic Friedel, redactor la ChessBase, in data de 28 decembrie 2008.

Pe acesta cale vreau sa ii multumesc lui Nicu Jeltopop si sotiei acestuia pentru ajutorul dat la  terminarea traducerii in timp util.

Avand in vederea agitatia mare din lumea sahului si circuitul de campionat mondial la mare indoiala, presedintele FIDE Ilyumzhinov a realizat o conferinta pe internet cu jucatorii de  top pe 27 decembrie pentru  afla gandurile acestora. Un singur jucator a lipsit. Fostul campion mondial Vladimir Kramnik.

kramnik02

Un telefon surpriza in data de 28 decembrie ne-a spus de ce nu a putut participa. Veti fi placut surprinsi de ce a lipsit si ce ar fi spus.

Vladimir, multumesc pentru acest telefon surpriza. Am fost un pic ingrijorat cand am vazut ca nu ai participat la conferinta de presa a jucatorilor de la Elista  de pe 27 decembrie.  Acum inteleg de ce.

Da, am avut lucruri mult mai importante de facut , mai ales ca nevasta mea

era pe punctual de a naste, ceea ce s-a si intamplat in noaptea dintre 27 si 28 decembrie, de fapt a fost 28 dimineata de tot. A nascut o fetita minunata pe care am numit-o Daria, Dash pe scurt.

Totul a mers bine, fara complicatii?

Da, fetita se simte bine . Era intr-o stare de iritabilitate imediat dupa nastere , dar acum este mult mai vesela. Si sotia se simte bine, un pic obosita, dar era de asteptat.

Cum te simti in postura de tata?

Pai, este ciudat. Am auzit tot felul de lucruri precum ca ai tot felul de sentimente neobisnuite, si incep sa cred ca au avut dreptate. Este destul de greu de descris in cuvinte – cred ca toti care au devenit tati si in special pentru prima data, stiu ceea ce simt acum. Dintr-o data devin 3 persoane in loc de 2, si incepi  sa te gandesti cum s-a intamplat. Si vezi acesta mica fiinta si te gandesti ca este o parte din tine. Este foarte greu de descris in cuvinte, dar este un sentiment  aparte si sunt foarte bucuros ca traiesc aceasta experienta.

Este un sentiment ce s-a dezvoltat in milioane de ani de evolutie

Da, dar cred ca a a afectat mai mult mamele decat tatii.

Probabil ca asa este, la scara mult mai mare. In cele din urma, ele duc tot greul

kramnik07

Da, Trebuie sa admit faptul ca partea mea nu a fost cea mai complicata. Uneori simt, nu chiar mila, dar suntem foarte privilegiati, in calitatea de barbati, ca nu trebuie sa trecem prin toate aceste lucruri, precum sa fim insarcinati, sa simtim toata durerea, dificultatile si  interdictiile pentru o asa perioada lunga.

Este foarte foarte necinstit, nu e asa?

Da, cred ca este un pic necinstit. In timpurile de demult, barbatii erau tot timpul plecati la razbooi si puteau fi ucisi. Exista atunci un fel de “compensare”. Dar acum in lumea civilizata, nu suntem in razboi tot timpul, acum barbatii avem toate avantajele si nici un dezavantaj. Chiar simt o mare admiratie pentru sotia mea. Ii multumesc pentru ca a trecut prin toate astea si mi-a daruit un copil minunat.

Ai avut un punct de vedere foarte filosofic, ce la origine a fost echilibrat, dar in lumea moderna, balanta se inclina in favoarea barbatilor. Oricum, spune-mi: daca nu erai ocupat si ai fi luat parte la conferinta de pe internet, ce ai fi spus?

Pai… este un raspuns relativ lung…

Zi, avem destul timp.

In primul rand, intr noi fie vorba, cred ca  nu este cea mai buna cale de a rezolva problemele. As fi participat, dar ar fi fost mai cinstit sa fie un chestionar deschis, pe hartie, si nu doar pentru primii 5 sau 6  jucatori ci pentru toti jucatorii de la Grand Prix., plus primii 20 jucatori. Nu doar despre circuitul in curs de desfasurare ci si despre circuitele viitoare, despre cum percep jucatorii de top probleme controlului de timp la campionate mondiale si in alte turnee, formatul campionatului mondial, eliminatoriu, meciuri sau turnee ale  candidatiilor, sau fara turnee ale candidatilor. Este mult mai eficient sa scrii aceste intrebari pe hartie, si toti jucatorii sa trimita raspunsurile Am fost informat de rezultatele conferintei telefonice de la Elista si ca sa fiu sincer, nu stiu inca care a fost opinia jucatorilor.  Era mult mai bine daca ar fi fost scrise. In al doilea rand in acel moment nu ai mai fi putut sa iti retragi raspunsul . Sau ar fi trebuit sa dai explicatii  de ce ti-ai schimbat parerea brusc. In momentul in care este ceva oficial si scris pe hartie si arhivat, oricine doreste sa vada ce a raspuns o anumita persoana prima data, poate face asta si ramane foarte putin loc pentru manevre. Altfel azi spui ceva, maine altceva, si pretinzi ca nu ai spus nu stiu ce vreodata.

De ce sa nu facem asta, de ce sa nu scriem noi chestionarul?

kramnik03

Sunt de acord. Daca FIDE nu doreste sa faca asta, poate Chessbase poate. Binenteles trebuie sa fie foarte bine realizat chestionarul. Trebuie sa formulam clar intrebarile astfel incat oameni sa dea raspunsuri cat mai bune, in cunostinta de cauza.

Hai sa il facem. Il putem publica si trimite la toti jucatorii de top.

Acesta este cea mai buna solutie, sa publicam raspunsurile tuturor pe Chessbase. Stiti, acum cativa ani in urma, exista un chestionar legat de controlul timpului, coordonat de FIDE.   Dar nu a fost unul deschis. Si nimeni nu a stiut ce au raspuns cei chestionati. Am auzit ca majoritatea jucatorilor erau pro timpului classic, cel putin pentru campionatul mondial si pentru turneele de top. Dar in principiu nu am vazut niciodata vreo statistica si nu am stiut niciodat pentru ce au optat jucatorii. Cred ca un astfel de chestionar isi pierde jumate din valaorea sa daca este tinut secret si nu este deschis. Inteleg total ca vor exista multe pareri diferite si nu pot fi luate ca un adevar absolute, dar este cel putin deschis pentru jucatorii amatori si binenteles pentru toti oficialii.

Deci imi trimiti ideile tale despre chestionar?

Sigur. O voi face foarte curand. Si binenteles sunt gata sa raspund oricarui astfel de chestionar cu toata sinceritatea. Cred ca este un lucru pozitiv in general pentru trecut si viitor. Binenteles, oamenii nu sunt obligati sa raspunda , dar chiar daca nu vor sa raspunda, pentru mine este un raspuns.

Inainte de a publica chestionarul da-mi o estimare “bruta” despre ceea ce crezi ca se va face pentru urmatorul sezon de campionat mondial

Ok, asta este continuarea la raspunsulul meu. Ceea ce as vrea sa spun eu despre intreaga situatie care se intampla in lumea sahului, si creeaza mult zgomot si critici, este ca unu, mie nu imi place comportamentul, lasa-ma sa spun asa, al FIDE de a schimba regulile in timpul jocului. Pot intelege perfect persoane precum Aronian si Carlsen, deoarece eu cred ca FIDE se vrea o organizatie serioasa si ca aceste situatii neplacute nu trebuie sa se intample. Inteleg perfect frustarile lor. Din alt punct de vedere, cred ca un sistem ce include un turneu al candidatilor, este unul puternic. Sunt sigur ca iubitorii sahului vor primii excelent un turneu de top in orase precum Sant Luis sau Mexico.

kramnik01

Sa fiu sincer nu pot intelege de ce acesta schimbare de sistem ii afecteaza asa mult pe Carlsen sauAronian. Acum ca decizia a fost luata, 2 jucatori se vor califica din GP in loc de 1 ceea ce poate fi un ajutor dat jucatorilor. Sigur, au un turneu de jucat in loc de un meci, e adevarat. Dar nu este o mare diferenta; este finala candidatilor, dar in alt format. Deci nu cred ca interesul oricarui jucator ce participa in GP este compromis . Desigur, le respect decizia, dar as protesta mai degraba impotriva schimbarilor care au devenit un obicei. Trebuie sa admitem ca a devenit o traditie la FIDE sa schimbe regulile in timpul unui circuit. Ar trebui sa se gandeasca de 2 ori inainte de a mai face asta. Toti sunt satui de astfel de lucruri si nu creste puterea si respectul fata de organizatie.

Ai vreo idee de ce fac ei asta?

Eu pot doar specula. Este destul de clar ca in noul sistem, exista doi oameni care castiga o multime de avantaje. Ei sunt Topalov si Kamsky. In primul rand, este acest meci dintre cei doi, care in realitate, nu ar fi trebuit sa se intample – a fost de fapt creat din nimic. Acum, invinsul acestui meci are o sansa de a juca, fara calificare, in etapa finala a urmatorului campionat mondial. Acesta este un privilegiu destul de mare. Puteti si voi specula de ce a fost facut asta. Eu cu adevarat, nu stiu.

Singurul lucru pe care personal il pot spune – ma refer la grija pentru pozitia mea personala in circuit – este ca sunt foarte nefericit, ca sa spun direct, de situatia creeata  deoarece invinsul din meciul Topalov -Kamsky este in etapa finala fara calificare, si eu, ca si invins in meciul meu cu Anand, nu sunt. Consider ca este total nedrept. As dori sa nu ma intelegi gresit: nu cer vreun privilegiu. Singurul lucru pe care il cer si  insist pe asta, este ca trebuie sa am aceleasi drepturi ca si invinsul acelui meci. Daca castigatorii au aceleasi drepturi, nu pot intelege de ce un invins are mai putine drepturi dacat altul. Este ceva care nu are nici o explicatie logica. Singurul lucru pe care il pot intelege, este ca exista cu siguranta puteri in interiorul FIDE , care pur si simplu nu  vor sa ma vada in circuit. Din nefericire, a trebuit sa trag aceste concluzii, pentru ca nu am nici o alta explicatie.

kramnik19

Deci, in final decizia mea este foarte simpla. Sunt gata sa incep de la orice nivel al campionatului mondial, dar cred ca trebuie sa pornesc din exact acelasi stadiu ca si invinsul Kamsky -Topalov, chiar daca acesta este Turneul Candidatilor sau Cupa Mondiala.

Daca acesta nu se va schimba, nu voi juca vreo calificare pentru acesta competitie, chiar daca asta va insemna  sa pierd circuitul. Pentru mine, este destul  de insultator sa am o calificare pentru onoarea de a intalni invinsul Kamsky -Topalov. Este pur si simplu este nedrept.  Sunt gata sa joc pentru calificare, daca si acest invins de asemenea joaca pentru a se califica, daca nu , am iesit.  OK, mai am inca sansa de a intra in finala turneului Candidatilor, ca numarul unu la popularitate, sau ca nominalizat de organizator, daca organizatorul ma alege pe mine. Daca nu, voi pierde circuitul.

Lasa-ma sa  o spun direct : daca invinsul dintre Kamsky – Topalov nu primeste privilegii speciale, tu esti pregatit sa incepi chiar de jos, poate chiar din prima runda a unui turneu eliminatoriu cu 128 de jucatori ?

Da . As fi gata sa incep de la Khanty – Mansiysk in Cupa Mondiala sau oricare. Gandeste-te : in toata istoria sahului, invinsul meciului final al Campionatului Mondial, a fost intodeauna calificat in finala de campionat mondial, chiar daca au fost turnee ale candidatilor sau meciuri ale candidatilor, dar inca nu s-a a juns aici . Deci eu nu cer privilegii, eu  cer doar egalitate in drepturi.

Inca un lucru as mai vrea sa-l explic foarte clar: toate acestea, nu au nimic personal cu Kamsky sau Topalov.  Nu este vorba despre probleme personale cu ei. Ar fi fost exact la fel, chiar daca ar fi fost vorba de alti doi jucatori de sah.

Deci, acestea sunt parerile mele referitor la aceste probleme, si  este ce aveam de spus daca as fi participat la Conferinta FIDE din 27 decembrie.  Am vrut doar ca tu si cititorii tai sa stiti despre asta.

Cum iti va afecta nasterea  fetitei prezenta  ta la turnee?

Am refuzat toate turneele inainte de  luna martie doar datorita acestui fapt si nu altul. As fi fost foarte bucuros sa joc in Wijk aan Zee si in special la Linares deoarece nu am jucat acolo de o bucata buna de timp. M-au invitat si am vrut sa joc, dar am simtit ca trebuie sa o ajut pe sotia mea, deoarece este primul nostru copil. Nu este doar un ajutor  fizic ci si unul psihologic. Am simtit ca trebuie s afiu langa ea primele 2-3 luni. Pentru acest motiv, cu inima stransa, am refuzat sa joc la Linares. Chiar am vrut sa joc acolo. In ultimele 3 participari acolo, de 2 ori am impartit locul 1 si o data am iesit clar pe locul 1.  Sper sa am ocazia asta anul viitor, deoarece a fost unul din cele mai bune turnee ale mele.

kramnik06

Deci, pentru urmatoarele luni, vreau sa stau cu familia mea, dar incepand din vara vreau sa joc mai mult. Am planificat un program foarte incarcat pentru jumatatea 2-a a anului.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.