Este necesar realizarea controlului folosirii calculatoarelor la turneele de campionat mondial?

Aceasta intrebare este una taboo si va ramane asa. Nimeni nu va recunoaste ca a folosit sau va folosi aceasta posibilitate pentru a castiga un turneu cu premii mari. Dar cum se poate depista si impiedica aceasta posibilitate, mai ales in ziua de azi cand tehnologiile sunt atat de avansate incat cu greu se pot depista.

Iata ce au raspuns protagonistii turneului Grand Prix de la Elista.

Alexander Grischuk:  La meciurile de campionat mondial toate masurile antitrisat trebuie sa fie foarte stricte. Toate masurile  sunt posibile: o perchizitionare obisnuita, dispozitive de bruiaj al semnalelor. Ce tip de metode de transmisie a datelor detinem la ora actuala? Nu cred ca jucatorii primesc SMS pe telefoanele mobile. In principiu, exusta 2 metode de trisare. In primul rand se pot folosi casti pentru a receptiona sfaturile calculatorului, dar in acest caz, sistemul poate fi usor detectat, prin folosirea dispoziticvelor de bruiaj. In al doilea rand se pot folosi dispozitive electronice de transmitere a datelor prin semnale morse pe picior. Pentru a prevenii asta este necesar de a perchezitiona jucatoriii inainte de  a intra in sala de joc. Cred ca, daca un jucator foloseste asistenta din partea calculatorului, va fi foarte greu ca cineva sa joace cu el la masa. De aceea marii maestrii nu trebuie sa sa considere acesasta perchezitionare ca ceva umilitor.

Rustam Kasymdzhanov: Exista multe metode de a trisa cu ajutorul calculatorului. Am citit o intreaga carte despre cum sa folosesti calculatorul ca ajutor in sah. Multe articole au fost publicate de-a lungul timpului. Daca nu gresesc, alfabetul morse mentionat  de Grischuk este denumit tactil. In general, pot spune ca a aparut o stiinta separata pe acesta tema. Daca discutam despre turneul nostru (n.r Elista Grand  Prix), organizatorul nu si-a indeplinit sarcina de a detecta toate metodele de trisare cu ajutorul calculatorului. Cred ca in timp ce jucatorul are contact cu spectatorii, orice perchezitie, detectoare, aparate de bruiaj, nu isi au nici un efect deoarece publicul, de exemplu prietenii jucatorului pot face semne asa cum se practica in jocurile de carti. Pentru a evita orice tentativa de trisare este necesar de a izola jucatorii de spectatori. De asemenea trebuie facuta o perchezitie completa a jucatorilor, deoarece pana si cheia de intrare in camera (cartela) sau cartela de intrare in vestiar pot fi privite ca si dispozitive de transfer. Din aceste motive, jucatorii trebuie sa intre in sala de joc fara absolut nimic (pixurile sa fie date de catre organizatori) si sa nu exista nic un contact cu publicul. Mai mult, trebuie sa existe sisteme de bruiaj si alte dispozitive de acest gen. Numai in aceste conditii ne putem apropia de situatia in care trisarea, nu numai cu ajutorul calculatorului, va devenii imposibila. Oricum asa cum Sasha a declarat, daca cineva foloseste calculatorul, este imposibil sa joci impotriva lui si orice tentativa de a evita trisarea va fi ineficienta.

Teimour Radjabov: Exista echipamente speciale ce iti permit sa neutralizezi orice tentativa de transmisie de informatii electronice. Probabil astfel de sistem este folosit de serviciile secrete. Un astfel de sistem este folosit si la campionatele mondiale. Cred ca nici un jucator de sah care a realizat ceva in viata, nu isi va risca cariera sa triseze. Altfel, poate fi descalificat pentru totdeauna.

Evgeny Alexeev:  Intrebarea este foarte importanta. Au existat anumite cazuri cand jucatorii foloseau ajutorul calculatorului din afara salii de joc. Bineneteles, in timpul turneelor de nivel inalt trebuie sa existe dispozitive tehnice speciale care sa previna tentativa de trisare.

Pavel Eljanov: Nu sunt un mare specialist in calculatoare. Stiu ca in timpul meciului Kramnik-Topalov, s-au folosit dispozitive de bruiaj si jucatorii erau separati de public prin intermediul unui perete de sticla. Nu stiu cat de eficiente sunt aceste sisteme si cineva trebuie sa faca astfel de sisteme si la alte turnee, in special cel care il avem aici la Elista. Pe de alta parte, toate aceste echipamente sunt scumpe.

Shakhriyar Mamedyarov:  Sunt total de acord cu Pavel Eljanov pe acest subiect.

Ilja Odessky, jurnalist:  Exista anumite rezultate stiintifice care arata ca invelisul electronic pentru salile de joc, mentionat de Akopian, sunt destul de periculoase pentru sanatatea celor care se afla in sala. Se pot deteriora in timp si pot cauza boli periculoase. Jucatorii care se pot imbolnavi de cancer in cativa ani, pot da FIDE in judecata pentru o suma importanta de bani.

Ernesto Inarkiev:  Trisarea cu ajutorul computerului este o problema mare care se va dezvolta datorita tehnologiilor care devin accesibile si a competitiilor cu un fond de premiere foarte bun. Cred ca ar trebui sa existe nu  set de masuri cu care jucatori sa nu fie impotriva. Din punctul meu de vedere participantii la un turneu trebuie sa joace in sali separate. Este foarte important sa existe o lege care sa pedepseasca jucatorii pentru tentativa de trisare cu ajutorul calculatorului.

Dmitry Jakovenko: Sunt de acord ca este o intrebare foarte importanta. Cred ca ar trebui sa existe o procedura care sa permita gasirea si dovedirea ca un jucator foloseste un calculator in timpul jocului.

Peter Leko: Cred ca nu ar trebui sa se folosesca calculatorul in timpul jocului. Cu greu cei din elita sahului ar face asa ceva. Jucatorii ar trebui sa joace corect si cred ca majoritatea nu se vor compromite si sa suporte consecintele.

Vugar Gashimov: Eu cred ca jucatorii de top cu greu vor trisa in timpul jocului. Dar in principiu daca ai un echipament potrivit nu este dificil sa identifici pe cel care vrea sa triseze.

Vladimir Akopian: Aceasta este o mare problema. Chiar daca exista doar o suspiciune de faptul ca partenerul foloseste calculatorul in timpul meciului, devine psihologic imposibil sa joci impotriva lui. Trebuie sa existe cu siguranta un detector de metale. Dupa mine, este corect sa acoperi sala de joc cu un ecran impotriva semnalelor electronice inclusiv de bruiaj a telefoanelor mobile. Este o practica ca in salile de concerte sa nu le spui tuturor sa isi inchida telefoanele mobile. Sala este ecranata si nu se pot folosi telefoanele in timpul concertului. Aceste masuri sunt necesare deoarece exista multe cazuri de trisare cu ajutorul calculatorului. A fost un caz cand eu l-am suspectat pe adversarul meu. Juca prea rapid in pozitii foarte dificile. Este posibil,  dar era suspicios deoarece reusea sa iasa din incurcatura dupa cateva mutari. Vroiam de asemenea sa joc rapid pentru a nu il lasa plece si sa primeasca ajutor din afara. Trebuie sa facem fata problemei.

Ivan Cheparinov: Pe langa detectoarele de metal, trebuie sa mai existe o serie de masuri cu privire la detectarea trisorilor care joaca in turneele importante.

Etienne Bacrot:  Cu siguranta, trebuie sa invatam cum  sa facem fata acestei probleme pana nu devine una foarte mare in lumea sahului.

Wang Yue: Nu pot decat sa fiu de acord cu Etienne. Trebuie sa jucam sah corect.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.