UN ROMAN IN SIMULTANUL CU IVANCHUK

SIMULTANUL CU  IVANCHUK DE LA INCEPUT LA SFARSIT

de Adrian Stanca

Pana la urma au participat 36 jucatori, nu 25 cum erau anuntati initial; la spanioli ca la romani, nimic nu e batut in cuie.
Afland ca are 11 adversari in plus, marele maestru a intarziat cca 20 minute, desigur pt a-i putea pregati un pic.
Dupa cum am anticipat, Ivanchuk a evitat duelul teoretic in partida cu mine, ce ar fi urmat dupa 1.d4 Ca6. El a jucat 1.e4 si m-a luat prin surpindere. Am raspuns mecanic 1…g6, uitand ca inca mai puteam sa incerc o intervertire: 1.e4 c6 2.d4 Ca6.
Am avut si aici totusi pregatit ceva, cu care l-am dezorientat: 1.e4 g6 2.d4 Cf6 3.e5 Ch5 4.Ne2 Cg7. Deschiderea aceasta nu are nume inca. E o chestie asemanatoare cu varianta Gurgendize din Moderna, cu diferenta ca acolo e fianchetto de nebun, nu de cal! O sa vina ziua cand un jucator cunoscut va descoperi partide jucate de un anume jucator obscur pe numa Adrian Stanca in aceasta varianta. El va prelua si va imbunatati un pic varianta si va culege laurii, intrand in istoria sahului cu o deschidere ce-i va purta numele. De ce? De ce  le este refuzata gloria jucatorilor obscuri? Pana cand toate deschiderile vor purta numai nume de campioni mondiali sau de mari maestri?
Pe la mutarea 5, Chuckie a ramas pe ganduri! El a gandit 3 secunde , fata de media de 1,5 sec/mutare la celelalte mese. Nu mi-a scapat acest amanunt semnificativ, mi-am dat seama ca m-a luat in vizor, ca pt el eu sunt cel mai de temut adversar din cei 36.
ivanchuk-gandind-3-sec
Ivanchuk gandind 3 secunde la masa lui Adrian Stanca
Drept dovada Ivanchuk a lichidat imediat 5 jucatori aflati in stanga si in dreapta mea, pentru a ma izola si ca sa nu mai am cu cine sa ma consult!
Pe la mutarea 20, intr-un moment cheie al partidei, Ivanchuk a lipsit 10 minute! El a profitat desigur de aceasta pauza, cu complicitatea organizatorilor, pt a se consulta rapid cu cateva programe de sah ale sale, rulate pe calculatoare de ultima generatie!
Neputand sa-mi masor puterile cu respectivele programe de sah, am inecput sa joc la temporizare, renuntand la ideile de joc ofensiv pe care le aveam, multumindu-ma cu remiza.
In plus, Ivanchuk a simtitit nevoia sa-si acceseze arhiva personala ¨mutari de mare maestru¨ de unde a scos 25.c5! (dupa ce a privit 10 secunde undeva in spatiu)
Acum deja toate erau in favoarea lui. In plus, Ivanchuk se putea plimba non-stop, in timp ce noi eram tinuti cu forta la masa de joc. De asemenea, el a beneficiat de protocol din partea gazdelor, in timp ce noi am rabdat de foame si de sete.
Infrant prin infometare! In aceste conditii, usor racit, insetat si infometat, am capitulat dupa 4 ore de rezistenta, moment in care mai rezistau doar 5 jucatori in simultan.
Sunt zvonuri cum ca Ivanchuk ar fi lasat o remiza sau doua! Personal le consider simple zvonuri.
Dar iata cum a fost comentat un buletinul oficila al festivalului meciul Ivanchuk-Stanca:
Defensa irregular (desi am jucat-o intr-una de cand am venit aici, mi se refuza paternitatea acestei deschideri), las negras realizan una defensa floja (am pus betoane!), a pesar de todo a maestro le costo mucho terminar ganando (marele maestru a recurs la toate tertipurile pt victorie, vezi faza cu pauza de 10 minute). A las 12,40 horas el blanco realiza un fino sacrificio de peon que termina la resistencia negra ( 27.c5! dupa cum va spuneam). La partida finaliza a las 14,02 horas (ma grabeam sa prind masa, si in plus urma sa joc peste 2 ore cu un puternic jucator spaniol cu ELO 2060, partida mult mai importanta)

1 Comentariu

  • nicu valahu

    Trebuie sa fii tare fericit!! Pacat ca a apelat de data asta la diverse trucuri pentru a castiga.Data viitoare, sunt convins ca nu va mai avea scapare….
    Felicitari pentru “succesurile” de la acest turneu.

    decembrie 6, 2008 - 11:00 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.