Interviul este publicat in data de 18 noiembrie de revista “People”
Adina Bogza Hamdouchi – Reykjavik2005
Poti sa te prezinti te rog pentru cititorii nostrii?
Sunt Hamdouchi Adina(numele de fata Bogza). Sunt de nationalitate romana si am 29 de ani. Am venit sa locuiesc in Montpellier la sfarsitul anului 2006, impreuna cu sotul meu, marele maestru Hicham Hamdouchi.
Care este principala ta trasatura de caracter?
Cred ca sunt foarte exigenta fata de altii si mai ales fata de mine. As spune ca sunt o persoana foarte directa, ce spune primul lucru care ii trece prin cap, lucru care nu este intotdeauna apreciat.
Cand nu joci sah care este ocupatia ta preferata?
As spune ca sahul este pe un plan secundar in viata mea. In 2007 am decis sa imi termin studiile de inginer chimist (facute in Bucuresti din 1997- 2003), cu un master de formare la Scoala Nationala Superioara de Chimie din Montpellier. In urma acestui master am avut un mare noroc sa gasesc un contract in domeniul cercetarii medicale.
Principalele evenimente din cariera sa
Revenind la sah, care crezi ca sunt cele mai importante realizari ale tale din domeniul sahului?
Daca as alege, pot spune ca obtinerea titlului de mare maestru la sahul feminin in 2003 in acelasi an in care am obtinut si diploma de inginer chimist.
Peste 2 ani am obtinut locul 5 cu echipa nationala feminina la Campionatul European pe echipe de la Goteborg 2005.(Am facut parte din echipa nationala feminina a Romaniei din 2001-2007). Nu trebuie neglijat nici ca sunt campioana nationala cu echipa feminina de club(septembrie 2008) si ca intre 1996 – 2006 am obtinut de mai multe ori titlul de campioana a Romaniei in mai multe sectiuni( tineret si juniori, rapid si pe echipe).
Care sunt jucatorii de sah exponentiali cu care ati jucat?
Am avut sansa sa joc impotriva mai multor jucatori puternici, si citez aici: Jan Timman, Ivan Sokolov, Hicham Hamdouch, Ecaterina Kovalevskaya, Kateryna Lahno, Alisa Galliamova, Natallia Zhukova si Nona Gaprindasvili.
Adina jucand impotriva MM francez Jean-Marc Degraeve
Care sunt marii jucatori de sah pe care tu ii admiri si pentru care motiv ?
Normal, imi place noul campion mondial Anand. Stilul sau de joc este foarte clar si precis si apreciez modestia pe care o degaja din interviurile date de el. De asemenea il admir pe compatriotul meu MM Dieter Nisipeanu. L-am cunoscut la debutul meu in sah(campionatele nationale de juniori) si am vazut cum prin multa munca si determinare, poti atinge un nivel foarte inalt, chiar si fara o sustinere financiara in spate.
Competitii
Care sunt turneele de sah pe care le preferi?
Acum prefer turneele rapide care au loc si se desfasoara in week-end. Aceasta imi permite sa mentin echilibrul intre chimie si sah. Apreciez anul asta festivalul din Corsica. Imi place sa joc turnee care imi permit descoperirea de noi locuri. In ultimii ani am avut ocazia sa calatoresc la Reykjavik, Abu-Dhabi, Genève, Venise, Calvia , Chefchaouen, Baku, Santiago de Compostella, Londra.
Adina la Calvia 2006
Ce turnee ai planificate pentru viitor?
Acum voi juca in echipe, mai ales in Divizia II la noul meu club din Franta, (La Diagonale du Sud Montpellier). De asemenea continui sa joc pentru echipa spaniola (Gros Xake de San Sebastian )si pentru echipa engleza (Pride and Prejudice de Londres)
Adina la Campionatul pe echipe englez 2008
Secretele campioanei
Ce deschidere iti place sa joci cu albele si cu negrele?
Imi place la ambele culori sa fianchetez nebunul regelui . In partidele mai dificile la alb joc Catalana si Deschiderea Reti iar la negru Indiana Regelui. Imi place sa aduc partida pe un joc pozitional, desi nu-mi displace un joc viu de figuri pe contre, atunci cand sunt in forma.
Care sunt cartile tale de sah preferate?
Nu am o cultura foarte vasta in literatura sahista, insa din ce am citit :“Secretele antrenamentului in sah”- Dvoretky si “Antrenamentul sahistului pentru turneu” – Dvoretky -= Iusupov. Imi place sa citez si prima mea carte de sah scrisa de Marele maestru Florin Gheorghiu – Partide alese.
In fine, ce sfaturi ati da pentru realizarea progresului in sah?
Cred ca trebuie sa dedice foarte multe ore de studiu pentru fiecare faza a partidei, deschidere, joc de mijloc, final. Sahul profesionist are o concurenta acerba si este foarte prost platit. Trebuie sa te gandesti bine inainte de a face o cariera sahista. Sfatul meu pentru cei tineri este ca sa isi continue studiile, continuind sa studieze sahul in paralel. Ideea este buna pentru a alege la un moment dat intre cariera si sah.
Doriti sa mai adaugati ceva?
Doresc sa multumesc cititorilor dumneavoastra pentru ca mi-ati dat ocazia acestui interviu!
1 Comentariu
Balzac ar fi scris un roman. Bethovenn ar fi compus o simfonie. Eminescu ar fi recitat un poem.
noiembrie 20, 2008 - 11:48 pmEu ce sa mai spun?