Fosta componenta echipei nationale feminine de sah traieste in Franta

Interviul este publicat in data de 18 noiembrie de revista “People”

adina_rejkjavik2005

Adina Bogza Hamdouchi – Reykjavik2005

Poti sa te prezinti te rog pentru cititorii nostrii?

Sunt Hamdouchi Adina(numele de fata Bogza). Sunt de nationalitate romana si am 29 de ani. Am venit sa  locuiesc in Montpellier la sfarsitul anului 2006, impreuna cu sotul meu, marele maestru Hicham Hamdouchi.

Care este principala ta trasatura de caracter?

Cred ca sunt foarte exigenta fata de altii si mai ales fata de mine. As spune ca sunt o persoana foarte directa, ce spune primul lucru care ii trece prin cap, lucru care nu este intotdeauna apreciat.

Cand nu joci sah care este ocupatia ta preferata?

As spune ca sahul este pe un plan secundar in  viata mea. In 2007 am decis  sa imi termin studiile de inginer chimist (facute in Bucuresti din 1997- 2003), cu un master de formare la Scoala Nationala  Superioara de Chimie  din Montpellier. In urma acestui master am avut un mare noroc sa gasesc un contract in domeniul cercetarii medicale.

Principalele evenimente din cariera sa

Revenind la sah, care crezi ca sunt cele mai importante realizari ale tale din domeniul sahului?

Daca as alege, pot spune ca obtinerea titlului de mare maestru la sahul feminin in 2003 in acelasi an in care am obtinut si diploma de inginer chimist.

ecole-chimie-3

Peste 2 ani am obtinut  locul 5 cu echipa nationala feminina la Campionatul European  pe echipe de la Goteborg 2005.(Am facut parte din echipa nationala feminina a Romaniei din 2001-2007). Nu trebuie neglijat nici  ca sunt campioana nationala cu echipa feminina de club(septembrie 2008) si ca intre 1996 – 2006 am obtinut de mai multe ori titlul de campioana a Romaniei in mai multe sectiuni( tineret si juniori, rapid si pe echipe).

Care sunt jucatorii de sah exponentiali cu care ati jucat?

Am avut sansa sa joc impotriva mai multor jucatori puternici, si citez aici: Jan Timman, Ivan Sokolov, Hicham Hamdouch, Ecaterina Kovalevskaya, Kateryna Lahno, Alisa Galliamova, Natallia Zhukova si Nona Gaprindasvili.

adina_staffrique2007

Adina jucand impotriva MM francez Jean-Marc Degraeve

Care sunt marii jucatori de sah  pe care tu ii admiri si pentru care motiv ?

Normal, imi place noul campion mondial Anand. Stilul sau  de joc este foarte clar si precis si apreciez modestia pe care o degaja din interviurile date de el. De asemenea il admir pe compatriotul meu MM Dieter Nisipeanu. L-am cunoscut la debutul meu in sah(campionatele nationale de juniori) si  am vazut cum prin multa  munca si determinare, poti atinge un nivel foarte inalt, chiar si fara o sustinere financiara in spate.

Competitii

Care sunt turneele de sah pe care le preferi?

Acum prefer turneele rapide care au loc si se desfasoara in week-end.  Aceasta imi permite sa  mentin echilibrul intre chimie si sah.  Apreciez anul asta festivalul din Corsica. Imi place sa joc turnee  care imi permit descoperirea de noi locuri.  In ultimii ani am avut ocazia sa  calatoresc la Reykjavik, Abu-Dhabi, Genève, Venise, Calvia , Chefchaouen, Baku, Santiago de Compostella, Londra.

adinacalvia-20062

Adina la Calvia 2006

Ce turnee ai planificate pentru viitor?

Acum  voi juca in echipe, mai ales in Divizia II la noul meu club din Franta, (La Diagonale du Sud Montpellier). De asemenea continui sa joc pentru echipa spaniola (Gros Xake de San Sebastian )si pentru echipa engleza (Pride and Prejudice de Londres)

adina_uk2008

Adina la Campionatul pe echipe englez 2008

Secretele campioanei

Ce deschidere iti place sa joci cu albele si cu negrele?

Imi place la ambele culori sa fianchetez nebunul regelui . In partidele mai dificile la alb joc Catalana si Deschiderea Reti iar la negru Indiana Regelui. Imi place sa aduc partida pe un joc pozitional, desi nu-mi displace un joc viu de figuri pe contre, atunci cand sunt in forma.

Care sunt cartile tale de sah preferate?

Nu am o cultura foarte vasta  in literatura sahista, insa din ce am citit :“Secretele antrenamentului in sah”- Dvoretky si “Antrenamentul sahistului pentru turneu” – Dvoretky -= Iusupov. Imi place sa citez si  prima mea carte de sah scrisa de Marele maestru Florin Gheorghiu – Partide alese.

In fine, ce sfaturi ati da pentru realizarea progresului in sah?

Cred ca trebuie sa dedice foarte multe ore de studiu pentru fiecare faza a partidei, deschidere, joc de mijloc, final. Sahul profesionist are o concurenta acerba si este foarte prost platit.  Trebuie sa te gandesti bine inainte de a face o cariera  sahista. Sfatul meu pentru cei tineri este  ca sa isi continue studiile, continuind sa studieze sahul in paralel.  Ideea este buna pentru a alege la un moment dat intre cariera si sah.

Doriti sa mai adaugati ceva?

Doresc sa multumesc cititorilor dumneavoastra pentru ca mi-ati dat ocazia acestui interviu!

1 Comentariu

  • nicu valahu

    Balzac ar fi scris un roman. Bethovenn ar fi compus o simfonie. Eminescu ar fi recitat un poem.
    Eu ce sa mai spun?

    noiembrie 20, 2008 - 11:48 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.