Jobava trece de la extaz la agonie, dar ramane in lupta!

Chiar daca a pierdut 2 runde la rand, Jobava are sanse la podium!

Rezultatele rundelor 4 si 5 de la Barcelona au facut ca cel care se parea ca domina categoric Spania sa fie “azvarlit din rai” dincolo de extraordinara combativitate a lui Jobava, care nu a facut nici o remiza din 5 partide. Ce sa spui cand omul este din acelasi aluat ca si Bologan care nu prea stie ce este remiza. Insa in runda a 4-a Baadur a jucat cu albele cu Dreev, un jucator pe care il admir de multa vreme. Marea experienta a lui Dreev a facut ca, varianta Richter-Rauzer din Apararea Siciliana jucata de alb hotarat, sa se intoarca impotriva lui si sa primeasca, asa cum imi spunea  Ciprian Muntean ieri, ” un ciocan” in 25 de mutari!

baadur-jobava-square-6193

Jobava incercand sa castige fiecare partida

dreev01

Dreev linistit si asteptand ca un sarpe cobra sa profite de adversarul sau

Dupa mutarea a 22, pozitia nu era clara, si albul sacrificase pionul de la a2 pentru initiativa, insa negrul nu a continuat taios, ci temperand putin pozitia a incercat sa se foloseasca de marea sa experienta pentru a putea sa faca lucrurile mai clare. L-a ajutat si Jobava cu sarguinta de parca era un partener la crearea de mat ajutor! Haideti sa vedem pozitia despre care vorbeam si sa ne edificam.

jobava1

Ultima mutare a albului fusese 22.Dd3 pentru a incerca sa pescuiasca in ape tulburi si pentru a castiga pionul din f5 pentru pionul h4. Dar prin asta albul avea sanse bune de atac prin folosirea coloanei deschise “h”. Insa Dreev a jucat mai transant 22…Nf6!? si avem pozitia din diagrama de mai sus. Intentia negrului nu era decat atragerea albului intr-o lupta complexa si mai ales acesta era supus unor decizii de a alege varianta cea mai buna, intr-o pozitie destul de grea pentru alb. Jobava a jucat 23.Rc1? o mutare naturala prin care se apara pionul din b2, dar se intra intr-o ambuscada fina creata de negru( cel mai negru Dreev din lume pentru ochii lui Baadur!) La mutarea de rege Dreev a raspuns imediat 23.Ng7! prin care se apara regele negru si…mai ales se pregateste bateria nebun g7-dama f6, pentru un atac la rege decisiv. Ideea era ca odata formata bateria amintita sa se atace cu pionii pozitia slabita a regelui si sa devieze dama care putea sa apere pionul din b2, numai de pe b3. Alegerea albului de a captura la f5 cu 24. Dxf5?! o noua decizie care duce la dezastru mai repede decat se putea paria pe aceasta pozitie, si mai ales pe dezlanuituitul Jobava. 24…Da5! pune degetul pe rana din pozitia albului care spera intr-o minune, adica intr-o repetare de mutari si cu naivitate a jucat    25. Rd2?? desi nu stiu ce mai putea juca albul aici dupa care a urmat usa de la cusca inchisa in spatele regelui alb de negru 25.Tbe8! si totul s-a terminat dupa cum se vede in pozitia finala de mai jos.

jobava2

Si asa s-a terminat prima partida decisa si singura a rundei, care s-a incheiat rapid,  dupa remiza prin  repetarea dupa 15 mutari de catre Stefanova cu Kogan.

Ronda 4 results

Ronda 4 el 02.11.2008 a las 16:00
SNo. Nombre Elo Res. Nombre Elo SNo.
10 GM Stefanova Antoaneta 2548 ½-½ GM Kogan Artur 2561 7
8 IM Corrales Jimenez Fidel 2552 ½-½ GM Georgiev Kiril 2645 6
9 GM Jobava Baadur 2664 0-1 GM Dreev Alexey 2670 5
1 GM Gulko Boris F 2552 ½-½ GM Lopez Martinez Josep M. 2547 4
2 GM Narciso Dublan Marc 2511 ½-½ GM Hernandez Holden 2580 3

In runda a 5-a era asteptat un reviriment al ranitului Jobava, mai ales ca juca cu un contracandidat din fruntea clasamentului, Georgiev. Sa vedem ce s-a intamplat in final, mai ales ca Georgiev cu albul trebuia sa lupte din rasputeri pentru a obtine o remiza grea. Si totusi cand este sa se aleaga praful de munca ta…

georgiev01 jobava-2

O intalnire palpitanta plina de nebunie si suspans. Pacat ca pana la urma Jobava a gafat, insa are sanse la turneu

jobava3

Pozitia negrului nu este chiar asa de grea pe cum si-a facut-o el in cateva mutari neinspirate facute din dorinta de a castiga. Si cum ocaziile adverse nu prea sunt ratate, sa vedem ce a urmat in cateva mutari facute de Jobava in criza de timp.

jobava4

In pozitia de mai sus negrul a castigat 2 pioni insa albul nu face schimb de turnuri aici ci joaca simplu si castiga calitatea imediat si initiativa in acest final ii apartine. Dupa 48.Nd6! Txd6 49.Txd6 albul a castigat calitatea, insa era foarte greu sa gaseasca un castig aici in situatia in care negrul are nebun si 2 pioni pentru turn. Insa parca toate s-au unit contra lui Jobava in scurt timp si Georgiev a avut incercari de a dezechilibra apararea negrului sau dezorientarea lui putin, si se pare ca tactica asta a si reusit.

jobava5

Ultima mutare a albului  a fost 56.Tcc8 !? si nebunul atacat din g5 este aruncat in prapastie fara se isi dea seama de asta. 56…Nd2? si dupa 57.Rh4!? a urmat si caderea libera a nebunului in gol, dupa ce el alerga dupa pionul din f2 si regele alb dupa pionul din h5. O curioasa atragere in cursa de tipul soricelul Jerry fugarit de Tom care la randu-i era cu un Buldog pe urme. Dupa care tactica albuluia dat rezultatul scontat si a urmat caderea totala cu 57…Ne1?? dupa care Georgiev si-a luat prada imediat insfacand o piesa imediat dupa 58.Tcf8+! Re7 59. Te8+ Rf7 dupa care a urmat convingator mutarea pe care Jobava nu o vazuse aici 60.Tgf8+! dupa care se schimba turnurile si apoi se bate la e1 ramanand cu un turn in plus pe tabla. Aveti din nou pozitia finala mai jos pentru clarificare.

jobava6

Ronda 5 results

Ronda 5 el 03.11.2008 a las 16:00
SNo. Nombre Elo Res. Nombre Elo SNo.
3 GM Hernandez Holden 2580 0-1 GM Stefanova Antoaneta 2548 10
4 GM Lopez Martinez Josep M. 2547 ½-½ GM Narciso Dublan Marc 2511 2
5 GM Dreev Alexey 2670 ½-½ GM Gulko Boris F 2552 1
6 GM Georgiev Kiril 2645 1-0 GM Jobava Baadur 2664 9
7 GM Kogan Artur 2561 0-1 IM Corrales Jimenez Fidel 2552 8

Clasamentul dupa 5 runde

                                              1-2  Alexey Dreev         3’5
                                              1-2  Kiril Georgiev       3’5
                                              3-5  Baadur Jobava         3
                                              3-5  José Manuel López     3
                                              3-5  Antoaneta Stefanova   3
                                              6-7  Boris Gulko          2’5
                                              6-7  Fidel Corrales       2’5
                                               8   Holden Hernández      2
                                               9   Marc Narciso         1’5
                                              10   Artur Kogan          0’5

Partidele le puteti descarca dand click aici

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.