Decizie defavorabila contra Sabinei Foisor de regulamente depasite

REGULAMENTELE FIDE DEPASITE DE SITUATIILE CREATE!

Arbitrii au luat la inceput hotararea de remiza, in diagrama 1 pentru ca matul din diagrama 2 se poate realiza numai cu ajutorul negrului, adica sa fie mat ajutor, ceea ce este imposibil practic, pentru ca nici amatorii nu stiu daca au reusit vreodata sa dea mat intr-o astfel de pozitie. Si aici era campionat mondial feminin, si cred ca in 1000 de ani nu se putea da mat. Am mai vazut ca Sabina nici macar nu a vrut sa schimbe caii sau sa sacrfice calul pentru a avea remiza 100%! Pentru ca gandea ca un sahist normal, cu o logica si o bunacrestere. Nu vroia sa profite de un regulament pentru a ajunge sus, in turul urmator. Apoi dupa dezbateri si discutii, si referiri stricte la regulamentul FIDE, au revenit asupra deciziei si au dat castigul lui  Monicka Socko.

Pozitia Socko – Foisor in care s-a intrerupt partida

Diagrama 1

Pozitia care a fost pusa de Socko pe tabla

Diagrama 2

Pentru materialul video in care vedeti ce s-a intamplat de fapt in aceasta partida, care ar trebui sa schimbe ceva din sistemele si regulamentele de sah, dati click aici

Atunci mi se pare si ingrat, rolul arbitrului in sah, ce pare cu conditia politistului care nu are drepturi in Romania ca in SUA! In multe cazuri arbitrul este chemat sa judece, cazuri care nu respecta nici logica si nici pe sahisti. Respecta niste regulamente care nu mai sunt bune, si asta o stiu majoritatea sahistilor.

Regulamentul FIDE depasit de aceasta situatie penibila, spun eu pentru sahisti. Este o lege care mie mi se pare ca incalca principiile sahului in egala masura cu regulile bunului simt. In legislatia romaneasca sunt destule legi pentru interesele unor oameni puternici, care beneficiaza de ele la maximum.

Decizie total eronata luata de un arbitru roman in 1999 la Craiova!

La sah, se pare ca unele legi trebuiesc schimbate cumva. De ce spun asta? Pentru ca eu am fost defavorizat, in timpul unui turneu de la Craiova, “Vara sahista craioveana” din anul eclipsei de soare din 11 august 1999 vizibile din Romania, si la cateva zile dupa aceasta, a inceput si turneul de mai sus. Sa va relatez speta, destul de interesanta. Am jucat cu un candidat de maestru Cruceru Lavinel, cu negrele si dupa ce am iesit din complicatii, aveam o calitate in plus si castig destul de lung, pentru ca piesele mele trebuiau activate si nu era chiar usor, pentru ca asta necesita manevre destul de lungi. Insa nu era problema si orice jucator de categoria I, vedea castigul ca pe un mat cu cal si nebun, desi acesta pare destul de complicat pentru comparatie, insa trebuia sa fac o referire. Se juca cu ceasuri mecanice Aradora, pe vremea aceea, si in acesta pozitie cu calitate in plus, albul a depasit timpul de gandire, cazandu-i steguletul. In ultimele 2 minute, cum era regulamentul la sah rapid, acesta a oprit ceasul si a chemat arbitrul. Am mai facut cateva mutari si apoi, am chemat arbitrul si am reclamat steagul cazut la alb, care nu mai avea nici o sansa pe tabla, si a acceptat aceasta stratagema, poate ca stia mai bine ca mine regulamentul, sau il cunostea pe arbitrul Vladulescu (cred). Arbitrul a venit si a constatat steagul cazut si s-a uitat la pozitie, in care erau cativa pioni de fiecare parte plus ca el avea, cal si nebun, si eu aveam turn si nebun pe tabla, asta pe langa pioni. Si totusi, arbitrul a decis sa fie remiza, spunandu-mi ca nu am demonstrat pe tabla ca vreau sa joc la castig!!! Normal ca nu jucam la castig, ci eu jucam ca sa il fortez pe alb sa piarda pe tabla si sa cedeze de bunavoie, caci parca ma temeam ca se va intampla ceva, in subconstientul meu. Decizia a fost luata si am reusit sa pierd un loc excelent la un turneu destul de puternic pentru un jucator fara elo pe vremea aceea. Am fost fortat sa joc la castig si inca 2 partide cu jucatori, cu care aveam pozitie cel putin egala si am reusit sa termin in spatele podiumului. Nu stiu care a fost povestea, insa daca stiam regulamentul, faceam si eu o plangere la Comisia de Apel Arbitraj si in mod sigur ca nu era decat un raspuns, adica eram castigator, si aveam alt moral si punctele conteaza enorm la un turneu elvetian.

Partidele armaghedon au probleme de nerezolvat in marile competitii!

Am intalnit inca un caz asemanator, as spune, care a necesitat destule comentarii si destule discutii au fost purtate pe marginea lui, meciul Irina Krush –   Anna Zatonskih, tiebreakul de la campionatul feminin. SUA 2008.Irina Krush a pierdut titlul la 1 secunda, prin metoda armaghedon , aleasa fiind la tragerea la sorti sa joace cu albele si sa aiba 6 minute si negrul 4 minute si 30 de secunde.

Irina Krush suparata pe regulamentele de sah depasite

La remiza negrul castiga insa deznodamantul a fost destul de neasteptat si reactiile de asemenea, pentru ca negrul juca cert sa castige la timp, pe cand albul a jucat la castig, fiind castigat pe tabla, si a pierdut sigur o secunda cu un plan de castig. Este ca si pe net cand ajungi castigat cu cateva secunde si nu poti sa castigi, pierzand la timp. Poate aici ar trebui  sa fie folosit calculatorul ca arbitru si sa analizeze pozitia, si in cazul in care partea care avea avantaj a pierdut la timp, sa ii dea remiza, ca si stipulatia din regulamentul de sah, in care se da remiza cand partea care castiga la timp in vechiul regulament, nu mai are decat regele, cu care teoretic nu poate sa castige. Scrisoarea deschisa adresata FIDE, nu a schimbat nimic din ceea ce ar fi trebuit. Cred ca ar trebui sa fie luata o masura in legatura cu aceste probleme care apar in timpul acestor partide armaghedon. Sau sa se faca partida sub alta forma, stil kaizer, de exemplu. Albul trebuie sa castige neaparat, insa nu in conditiile acestea. Sa aiba un avantaj la timp, insa cumva sa fie prevazut si increment la fiecare mutare. Eu cred ca nu s-ar mai ajunge la astfel de situatii in care arbitrul sa ia hotarari care par ilogice, mai ales ca este un campionat mondial feminin, nu erau doi amatori acolo! Daca regulile si regulamentele FIDE au fost prevazute cu mult inainte de marele Robert Fischer( 1972 ), si apoi introducandu-se tot ceea ce cerea FIscher in 1972, mult mai tarziu, ca obligatoriu acum de respectat. Si daca Fischer a fost declarat “persona non grata” si hulit de guvernul american, si a luptat pentru a se respecta acele imbunatatiri ale regulamentului, in care el credea, si care s-au dovedit a fi necesare peste ani de zil. Fischer a ramas fara coroana de campion mondial si lumea sahista a ramas mai saraca fara el, si totul pentru ca legile le fac multi din cei care nu stiu ce efecte au ele acolo unde se aplica. Este timpul sa invatam sa facem legi mai bune, pentru viata noastra, pentru sport, si pentru sah. Pentru ca timpul poate nu va mai accepta un geniu ca victima ca Bobby Fischer si jocul si jucatorii vor avea de suferit pentru reguli, regulamente care sunt depasite in zilele noastre!

Aveti aici un material video despre acest meci nebun.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=fNQjXHjRkNQ&eurl=http://chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=4700]

6 Comentarii

  • rodan

    Eu unul nu am jucat in vreo competitie de sah la tabla (si chiar nu am jucat niciodata la tabla cu ceas de concurs), si nici nu cunosc regulamentele, asa ca nu ma pot pronunta cu privire la corectitudinea lor, dar, dupa parerea mea, decizia finala este regulamentara, chiar daca rezultatul nu ne convine. (pe blogsport in comentariile unei intrebari cu privire la corectitudinea acestei decizii cineva a postat raspunsul comisiei si mie mi se pare intemeiat). Pe de alta parte era mai bine daca Sabina schimba (sau chiar sacrifica) calul pentru a nu se ajunge la mana arbitrilor. Poate in viteza cu care s-a jucat finalul nu si-a mai dat seama de asta. Oricum, mare pacat…poate data viitoare.

    septembrie 2, 2008 - 1:52 pm Raspunde
  • lavinel cruceru

    Imi place sahul, imi place sa joc sah,ma bucur de fiecare data cind din toate problemele discutate sahul va avea de cistigat.Nu mi amintesc de partida de la Craiova din 1999,stiu insa ca niciodata n am avut “cunostinte”printre arbitri.Din aluzia la arbitrul Vladulescu-cred ca habar nu are de numele meu-poate cistiga sahul intr un singur mod:sa cerem imbunatatirea regulamentelor pina la limita eliminarii implicarii arbitrului in rezultatul final.Dar,pentru a se putea realiza acest lucru,regulamentul de sah-inclusiv interpretarea lui-ar trebui cunoscute de toti sahistii !

    septembrie 8, 2008 - 6:36 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

    Salut Lavinel! Nu am insinuat ca ai fi avut ceva cu arbitrul, a carei decizie eram nevoit sa o respect. Insa nu stiu daca era bine ca el sa intervina, mai ales ca tie iti cazuse ceasul si nu mai erau alte discutii, chiar in cele 2 minute ramase din timpul tau. Partida nu era terminata, si mai erau ceva sanse sa te agati de remiza, insa in maximum 10 mutari, avantajul era evident, cu orice eforturi din partea ta. Asta este si mesajul meu in acest articol, de a incerca sa facem regulamentele pentru bunul mers al sahului si pentru noi sahistii. Pentru ca arbitrul nu are rol decat de a interpreta regulamentul si uite ce a iesit cu Sabina si cu Irina Krush. Imi place sa dau exemple cunoscute si cred ca ceea ce am spus nu am facut-o ca sa te atac pe tine. Insa acolo chiar ca nu cred ca arbitrul, un jucator modest de sah, cum am aflat de la el ulterior, trebuia sa dea remiza. Asta este parerea mea. Mai ales ca mai aveam 2 atuuri regulamentare: ceasul cazut al tau, si avantaj material pe tabla. Eu cred ca important este ca sa ne unim fortele sa facem alte regulamente in beneficiul sahului, si nu in beneficiul celor care castiga prin alte metode, la timp sau prin stipulatii de regulamente. Iti multumesc mult pentru interventie, si sper sa ramai aproape de ceea ce se scrie aici. Si oricum, era o surpriza ca un jucator fara elo, facea o remiza dominandu-te pe tine.Stiu ca a castigat Prodileanu atunci urmat de Iulian Barzanu cu care am facut partide frumoase, echilibrate insa nu am stiut sa profit de asta. In rest am un respect deosebit pentru jucatorii de la Craiova si spr sa revin acolo cat de repede voi putea, pentru un concurs viitor de sah. Salutari pe aceasta cale sahistilor craioveni!

    septembrie 8, 2008 - 6:54 pm Raspunde
  • Florin Voiculescu

    Nu regulamentele FIDE sunt depasite ci organizatorii ce stabilesc criterii de departajare hazardate de tip partide blitz si jucatorii ce nu cunosc bine regulamentele FIDE.
    Desigur, unele reglementari sunt perfectibile.
    Dar la sahul practic normal nu are ce cauta blitzul in stabilirea finala a clasamentului sau la meciurile de baraj.
    Un expert in materie de arbitraj este d-l arbitru international Radu Chirila de la care vasteptam cu interes publicarea celui de-al treilea Caiet al arbitrului – instrument foarte util nu numai pentru arbitrii ci si pentru jucatori.
    Succes in sah si in viata !

    septembrie 10, 2008 - 10:09 am Raspunde
  • ceausescuiulian

    Florin Voiculescu:Multumesc pentru interventie Florin! Ce sa mai spunem despre organizatori si despre regulamente, caci adevarul este undeva la mijloc. Eu spun ca si regulamentele ar putea fi schimbate in favoarea sahului mai ales si al jucatorilor care joaca sah! Cum la fotbal UEFA incurajeaza atacul si la ofsaid pe linie are prioritate jucatorul care ataca, asa ar putea sa faca si la sah niste legi care ar fi si in favoarea celor care joaca sah si a progresului sahului in general. Mie personal, mi se pare o regula excelenta, regula de la Sofia, cand nu se poate da remiza pana ce nu sunt efectuate cel putin 30 de mutari, decat cu cateva amendamente foarte clar specificate si precizate. La inceput se parea ca partida “armaghedon” va fi altceva decat simpla dare cu banul sau jucat locul la ruleta,in caz de egalitate. FIDE si Kirsan Ilumijinov au revolutionat sahul mondial, prin schimbarea in special a timpului de gandire, insa au uitat ca odata cu timpul, mai trebuie modificat si regulamentul de sah, si totul in beneficiul jucatorului de sah. In rest, asteptam de la Arbitrul Radu Chirila acest al treilea caiet al arbitrului, care cumva ne va mai lamuri si ne va ajuta sa deslusim tainele si misterele nepatrunse ale arbitrajului in sah. Salutari la membrii Uztel si domnului Stoicescu, si va invit cu o proxima ocazie la un meci la Giurgiu si la un turneu. Sanatate multa si pofta de viata si de sah!

    septembrie 10, 2008 - 2:41 pm Raspunde
  • Ecuador – aur cu peripetii la World Mind Sport Games « Sah cu Ceausescu

    […] nu cu aceeasi decizie luata pentru Sabina noastra in meciul de la campionatul mondial feminin? Puteti sa revedeti sau sa vedeti […]

    octombrie 11, 2008 - 2:01 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.