FM Eugene Meyer 2284 – Rybka, iunie 2008, 4-0, Victoria incredibila Om vs Masina

Inceputurile Om versus masina cu handicap!

Au fost insa multe alte meciuri interesante pe care nu le-am amintit in scurta mea enumerare si aducere aminte, pentru sahistii care deja cunosc si alte intalniri mai mult sau mai putin interesante.

FM Eugene Meyer 2284 – Rybka, 06iunie 2008, 4-0 !

Inceput incredibil de favorabil pentru oameni caci masina este facuta zob cu 4-0 insa cu un cal in plus. Primul meci organizat intre programul Rybka care joaca cu handicap urias cu un maestru FIDE Eugene Meyer in varsta de 63 de ani , ce a fost prin anii ’60 campion national de juniori al SUA.si co-castigator al U.S.Open la inceputul anilor ’80. Acum a devenit in cateva luni si maestru international, reactivarea schimbandu-i viata lui Eugene Meyer.

IM Eugene Meyer reloaded 2008

Meciul a fost gandit cu un handicap ce ne aminteste de meciurile lui Morphy si Philidor din epoca de inceputuri ale sahului. Rybka joaca cu albele cele 4 partide si joaca fara calul din b1 !

Ceea ce mi se pare senzational desi gurile rele au zis ca Meyer nu a mai jucat mult timp la nivel inalt. Insa ratingul sau de 2284 ,si un sir de 9 victorii consecutive in liga in care joaca el, desi acestea nu conteaza pentru ratingul FIDE . Insa asta era si tinta acestui meci : sa faca diferenta de o piesa intre program si un jucator mediu in speta, maestru FIDE. Probabil ca diferenta, totusi era prea mare si pentru un maestru, insa acum dupa ultimele evenimente, nu as mai crede ca este asa de mare. Pana la un nou meci cu handicap de un cal, speram totusi ca masina sa nu castige si aceasta provocare !

Partidele foarte interesante ale acestui meci le puteti vedea dand click aici

 

 

Rybka – FM Eugene Meyer 2284 – 07 iulie 2008, 3-1 !

Al doilea meci disputat la o luna a fost gandit altfel, insa tot cu un handicap consistent oferit de masina pentru om. Rybka a fost darnica si de data aceasta, sfidand principiile legilor sahului si oferindu-i maestrului pionul din f7 si inca 3 mutari ca avantaj.

Ca un facut prima partida a fost castigata de Eugene Meyer, lasand sa intrevada un nou esec al computerului. Probabil ca nimeni nu mai credea ca se mai poate schimba ceva, insa masina a revenit senzational, castigand restul de 3 intalniri la rand, si schimband cursul istoriei om – masina in favoarea monstrilor de otel.

Partidele foarte interesante ale acestui meci le puteti vedea dand click aici

Rybka -_ IM Eugene Meyer, 9august 2008 3,5 – 0,5

Rybka a obtinut victorii împotriva IM Eugene Meyer, într-un meci cu un avantaj foarte mare, as spune nemaiintalnit ! Ultimul meci handicap intre om si masina a fost organizat saptamana trecuta si Rybka a oferit ca handicap pionul din f7 si 2 mutari inainte maestrului international Meyer .

Rybka joaca cele 4 partide cu negrul si fara pionul de la f7, si mai permite ca albul sa faca si doua mutari inaintea sa ! Din nou masina a facut practic praf si pulbere rezistenta umana castigand fara drept de apel cu 3,5-0,5.

Partidele foarte interesante ale acestui meci le puteti vedea dand click aici

IM Eugene Mayer cobaiul nemilosului Rybka

Rybka – MM Jaan Ehlvest , 2002, 4,5 – 1,5

Masina a oferit un pion intreg si culorile au alternat in primul meci din 2002, atunci cand Rybka nu era asa de puternica , cum este acum. Asadar pionul a lipsit la : d2, c7, b2, a7, e2, , f7, g2, h7. Va dati seama asadar unde a jucat si Rybka. Oricum a fost printre primele experimente cu handicap ale masinii in favoarea omului. Se spunea ca aceste meciuri sunt bune doar pentru a vinde programele de sah mai bine. Insa ele sunt si foarte relevante pentru a arata cat au evoluat computerele fata de om si mai ales ca el nu poate lipsi din pregatirea niciunui sahist de performanta care se respecta si care vrea sa ajunga cat mai departe.

MM Jann Ehlvest in primul meci cu Rybka

Rybka joaca cele 4 partide cu negrul si fara pionul de la f7, si mai permite ca albul sa faca si doua mutari inaintea sa ! Din nou masina a facut practic praf si pulbere rezistenta umana castigand fara drept de apel cu 3,5-0,5.

Rybka – MM Jaan Ehlvest ( Iulie 2007), 5,5 – 2,5

Sahul cu material handicap era din cele mai vechi timpuri o metoda a maestrilor de a juca cu amatorii de sah. Incepand de la Philidor, Stauton, Morphy si Steinitz. Mai intai a fost pefectat un meci intre MM Ehlvest in martie 2007, Rybka dand pe rand fiecare dintre cei 8 pioni ai sai inainte de inceperea meciului, Rybka avand mereu albul albul. Meciul s-a incheiat cu victoria programului  Rybka 5,5 – 2,5.

Marele Maestru Jaan Ehlvest

Rybka – MM Joel Benjamin 4,5 – 3,5

A urmat meciul cu MM Joel Benjamin in care s-au alternat culorile, iar avantajul a ramas de partea omului de un pion. Asadar handicapul lui Rybka a devenit mai mare de la meci la meci! Rybka a castigat din nou cu 4,5 -3,5 ( de fapt cu 5-3 pentru ca programul a declarat forfeit la unul din meciuri din cauza unei optiuni invalide !).

MMJoel Benjamin urmatorul invins al lui Rybka

Rybka – MM Joel Benjamin 6-2 ( 3 – 6 ianuarie 2008) meciul revansa

In primele zile ale acestui an Rybka a incercat sa ii acorde revansa MM Joel Benjamin, handicapul ramanand de un pion si Joel jucand cu albele. De data aceasta nu au mai fost probleme la program si diferenta a fost uriasa si normal , asa cum precizam ca trebuia sa fie scorul si in primul meci , fara erorile programului la un moment dat. Victorie inconstestabila a masinei dupa o intalnire fara probleme a programului de sah.


 

4 Comentarii

 • Philopoemen

  Sa nu uitam ca masina a fost, totusi, inventata de om!!! In cele din urma, in partida contra unui calculator, fiinta umana joaca, de fapt, impotriva sie insasi!

  august 16, 2008 - 7:45 pm Raspunde
 • ceausescuiulian

  Asa este insa si masina incearca sa ne imite, asa cum incercam si noi sa ii dam scanteia umana. Nu stiu daca vreodata masina se va putea servi de intuitie si strategie ca un mare maestru de sah. Ea in schimb va mima ca stie asta, si se va baza pe alti factori la fel de importanti. Sper ca totusi sa nu trebuiasca sa jucam impotriva propriei proiectii mentale!

  august 17, 2008 - 1:18 am Raspunde
 • dixi82

  Cu scuzele de rigoare, o masina nici nu are nevoie si nici nu trebuie sa foloseasca intuitie si strategie. Nici macar nu mimeaza ca “stie” strategie sau are intuitie! Totodata nici nu ne imita.

  A fost construita sa te bata prin numar mare de variante calculate intr-un timp foarte scurt, si are o enciclopedie foarte mare de partide jucate.

  Trebuie sa recunoastem si sa fim fair: nu conteaza in ce fel “gandeste masina”, atata timp cat ne bate. Sa zicem ca “un calculator m-a batut cu tactica, nu cu strategie” e ca si cum ai spune ca ai luat bataie numai cu directe de dreapta.

  august 17, 2008 - 10:14 am Raspunde
 • ceausescuiulian

  Ceea ce am enuntat mai devreme, erau parerile unor mari maestrii si a programatorilor Rybka si Fritz 🙂 . Sincer sa fiu, ca sa castigi la cineva trebuie sa aflii si cum gandeste si pe ce se bazeaza fiecare program. Stiu ca la inceputuri maestrul Levy in 1984, castiga cu 4-0 la un program de sah, si se considera ca el este cel mai bun specialist in jocurile cu calculatorul. Intr-un concurs nu foarte indepartat, in care Fritz a fost experimental intr-un superturneu, Kramnik a castigat pentru ca stia care este sistemul de functionare si cum “gandeste” masina fara suflet. Kramnik a castigat la Fritz si cred ca si turneul, mai ales ca victoria a fost definitorie pentru asta. Mai tarziu, Kramnik a reusit sa termine la egalitate cu acelasi Fritz, avand ca si bonus un lucru pe care l-a cerut expres: el vedea cum “gandea” masina si vedea variantele care se derulau pe monitorul in care erau afisate variantele pe care computerul le analiza. Sunt pareri pro si contra, de aceea este libertate de exprimare. Ar fi interesant de citit ce spun cei care se ocupa de programarea acestor programe. Si apoi ne mai luminam. Desi nici atunci nu o sa stiim adevarul absolut. Sper sa va fi placut articolul, totusi. Nu pot face mai mult de atat, cred ca si asa a fost lungut articolul, si mi-a luat cateva zile de documentare, pentru ca nu sunt, culmea, attat de multe comentarii despre aceste meciuri. Abia am gasit pe un forum sau in locuri greu de gasit,informatiile despre aceste meciuri cat se poate de interesante.

  august 17, 2008 - 8:38 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.