Mihnea Costachi si Daria Visanescu campioni al Uniunii Europene de Sah de Tineret la juniori 8- 14 ani

Doua medalii la Campionatele Europene de juniori 8 – 14 ani baieti si trei medalii la fete

MIHNEA COSTACHI- AUR 8 ANI SI SALIM RIZA – BRONZ 10 ani

DARIA VISANESCU – AUR FETE 12 ANI, MOREA GEORGIANA – ARGINT FETE 14 ANI si ANDRADA HRIB – BRONZ FETE 8 ANI

Mihnea priveste zarind aurul de la Mureck FMDaria Visanescu locul 1 la fete,categ. sub12ani

Salim Riza linistit cu bronzul din Austria

Morea Georgiana argint la fete  14 ani Hrib Andrada bronz la fete 8 ani

Vesti excelente din Mureck (Austria ) de la cea de-a v-a editie a  campionatele Uniunii Europene  la care au participat 23 de tari si  joi s-au incheiat toate categoriile de juniori cu rezultate bune fata de alti ani. 2  medalii de aur, una de argint si 2  de bronz in conditiile in care

chiar daca am avut o delegatie numeroasa, reprezinta motive de multumire, spun eu  foarte bine. Mai ales ca am mai ratat podiumul la mustata prin Adrian Secheres clasat pe locul 4 si aici ca si la campionatele nationale!

Adrian Secheres ghinionist cu  locul 4 iar

Tot pe locurile 4, 5 si 6 la sub 8 ani s-au clasat meritoriu si surprinzator Sandu Marian-Catalin si Olinici Emanuel precum si Oprita Matei.

Sandu Marian-Catalin locul 4 Categ.sub 8 ani Olinici Emanuel locul 5, categ sub 8 ani

Oprita Matei locul 6, categ. sub 8 ani      Cusmuliuc Diana- loc 6 la fete 10 ani

O editie mai mult decat utila pentru micii juniori care au multe de facut pentru restul anului 2008. Insa participarea junirilor si a junioarelor a fost la acelasi turneu, fiind puse in joc numai medaliile acreditate pentru primele 3 locuri indiferent de faptul ca era baiat sau fata. Cred ca sistemul acesta ne-a privat de cel putin o medalie pentru ca sperantele noastre se indreptau catre Daria Visanescu, multipla medaliata la competitiile nationale si internationale de juniori. Daria a ocupat locul 7 la general la categoria sub 12 ani, insa putea mai mult decat atat., dar locul 1 la fete.

Bida Mihai-Eugen locul 6, categ.sub 12 ani

Ioana Gelip locul 6, fete 14 ani

Născut în 23 martie 2000, Mihnea a devenit cel mai tânăr campion naţional de juniori din istoria şahului românesc la 7 ani şi 26 de zile.


Un mare talent al sahului romanesc confirma in Austria prin medalia de aur castigata detasat

Elev la Şcoala Generală “Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, Mihnea a învăţat să joace şah la vârsta de 4 ani, primii parteneri de joc fiindu-i tatăl şi bunicul lui. La vârsta de 5 ani a început să studieze şahul la clubul municipal din Alba Iulia, sub îndrumarea maestrului Mihail Breaz. Incă de la primii paşi în şah s-a remarcat printr-o atitudine extreme de combativă şi o seriozitate deosebită în pregătire. In lipsa unor adversari de vârsta sa, a jucat permanent impotriva unor adversari mai mari în concursuri, iar faptul că uneori era învins de aceştia, nu a făcut decât să-l ambiţioneze şi mai tare.

Doi buni prieteni viitorii componenti ai  nationalei- Mihnea si Adrian

In Austria, Mihnea Costachi si Adrian Secheres au fost insotiti de maestrul FIDE Marius Ceteraş, si el fost participant la campionatele mondiale de juniori în 1988 şi 1991, cel care se ocupa de cei doi impreuna cu maestrul Breaz,de la Alba Iulia.

Mihail Breaz, Marius Ceteras si elevii lor

Asadar a avut profesori pe masura “micul gigant ” cum era supranumit intr-un articol scris de Sava Christiansen in suplimentul de sah care aparea in ziua de joi din defunctul ziar de sport “Sport Total”. Mihnea este campion national in 2008 la categoria sub 8 ani iar Adrian a ratat in ultima runda titlul, in cazul unei victorii trebuia sa castige titlul la categoria sub 10 ani.

Tudor Sfarlog il “ridica” pe Mihnea aproape de succese

Insa nesansa a facut ca el sa obtina decat remiza si un nenoroc si mai mare l-a aruncat in afara podiumului pe locul 4. Asadar Mihnea si-a dobandit dreptul de a participa la campionatele mondiale din Vung Tau(Vietnam), insa Marius Ceteras ne-a declarat ca “participarea sa la această competiţie fiind însă destul de puţin probabilă, datorită distanţei şi a neriscarii unei imbolnaviri a micului Mihnea, care este foarte fragil si are probleme cu mancarea si adaptarea la clima asiatica”. Este totusi un copilas de nici 8 ani si trebuie sa avem grija de el, pentru ca mai important decat o medalie in Vietnam, este starea de sanatate a lui Mihnea. Si are destul timp ca sa demonstreze ca este un campion si in anii ce vor urma. Vom vedea ce va fi si vom  urmari cu atentie ce se va decide in  viitorul apropiat, si cine ne va reprezenta la campionatele mondiale de juniori din Vietnam la categoria sub 8 ani.

Daria, fetita care vrea sa existe viata vesnica

Daria Visanescu cea mai titrata eleva de 12 ani

Cine e Daria Visanescu?  Maestra FIDE, Daria Vişănescu (12 ani) este elevă la Şcoala Generală “Avram Stanca” din Petroşani. Este campioana europeana la sah clasic (2006), medaliata cu argint la Campionatul Mondial si dubla campioana nationala. Daria a primit numeroase distinctii, printre care cea de “sahistul anului in Romania” pe anul 2006 si  Maestru FIDE, din partea Federatiei Internationale de Sah (cea mai tanara persoana cu o astfel de distinctie).

E foarte bine pentru ea ca participa la seniori pentru ca se va cali aici, putand experimenta noile variante pe care le-am pregatit. Apoi Daria va merge in Austria, la Campionatul Uniunii Europene la Sah, acolo unde ne-am propus sa castigam medalia de aur”, ne-a declarat antrenorul Dariei ,  Scurhan.

Copiii care fac lumea mai buna

Pe 23 iunie 2007, Eugenia Voda a avut-o invitata la emisiunea sa de sambata seara, “Profesionistii”, pe Daria Visanescu. Va suna cunoscut numele? Ar trebui. Este o persoana exceptionala, de o maturitate tulburatoare, care isi pastreaza totusi copilaria. Un exemplu despre munca si rasplata, despre ambitie, despre competitie si victorie, despre competitie si infrangere.

Zambetul frumos  de copil al Dariei

Despre jocul mintii si credinte, despre superstitii si exemple. Nu stiu daca ati vazut emisiunea, dar aceasta fetita de 10 ani, Daria, ne-a lasat cu gura cascata. Nu credeam sa mai existe astfel de oameni. Iar puterea ce o emana din ochisorii aceia simpatici era ceva de speriat si de admirat in acelasi timp.

Asistand-o pe Maia Ciburdanidze la Turneul Regilor 2007

Ce a fost si mai interesant a fost ca Eugenia Voda a intrebat-o pe Daria in finalul emisiunii ce ar dori sa-i aduca pestisorul de aur. Printre cele 3 dorinte se afla si aceea de a deveni Campioana Mondiala. Emisiunea s-a terminat, iar la sfarsit a scris. Pestisorul de aur i-a indeplinit Dariei dorinta: la 5 zile dupa inregistrarea respectivei emisiuni, a devenit Campioana Mondiala. Ironic, nu? Avem asa o valoare alaturi de noi si noi o ignoram. Mai mult, ar trebui sa ne intrebam cati dintre noi ar fi rezistat la 10 ani sa inregistreze o emisiune de 50 de minute (dupa montaj).

Daria, campioana UE la fete 12 ani un nou titlu pretios

Ce ar fi de facut? Sa credem ca soarta ne va ajuta? Nu. Trebuie sa tinem cu dintii de acesti copii, care nu alearga dupa bani, ci vor sa faca o lume mai buna.

Performanţele obţinute de sportivii-elevi trebuie sa fie răsplătite financiar pentru stimularea acestora

Antrenorul Maestrei FIDE la şah Daria Vişănescu e de părere că ideea recompensării performanţelor obţinute de sportivii-elevii i-ar stimula pe aceştia. “Acordarea de burse eleviilor care obţin performanţe sportive notabile este o idee bună. Va fi un stimulent pentru copiii care practică sportul de performanţă. Agenţia Naţională pentru Sport nu acordă premii în bani copiilor sub 16 ani, ceea nu mi se pare corect. Vreau să cred că şi demersurile făcute de mine au dus la luarea acestei decizii”, spune Gheorghe Scurhan, antrenorul micuţei şahiste Daria Vişănescu – Campioană Mondială la şah Şcolar în 2007.

Daria premiata de Frsah

Revenind insa la competitia recent incheiata remarcam participarea foarte numeroasa a juniorilor romani la aceasta utila repetitie inainte de marile competitii de juniori ale lui 2008. Pe langa Austria care a inscris 30 de juniori, a fost Romania cu 27  si Slovenia 22, Ungaria 14,Slovacia 11, Cehia 10. Este buna rodarea multor jucatori mai ales ca a fost si aproape de Romania competitia.Urmeaza campionatele europene din Herceg Novi (Muntenegru) de sah clasic si rapid, blitz si dezlegari la care speram la mai multe medalii.

Aveti mai jos clasamentele celor 5 categorii de juniori, cu primii 5 clasati, in care din cei  20 mentionati 5 sunt romani, adica un sfert. Acest lucru este de bun augur, desi altii pot spune altceva, insa cred ca cu cat mai multe competitii internationale si cu cat mai multi juniori participanti la ele, cu atat vom avea piramida de selectie cu baza mai mare. Am urmarit de multi ani, invazia de jucatori din India, Turcia, China, Polonia, Slovenia etc, care acum  incep sa culeaga roadele la toate categoriile de juniori si la nivel inalt.

Pentru rezultatele complete, clasamente si  pentru alte statistici dati click aici

U14 6. European Union Youth Championship
Endstand nach 9 Runden
Rg. Name Typ Gr FED Elo Verein/Ort Pkt. Wtg1
1 LAT Meskovs Nikita U14 LAT 2177 8,0 52,5
2 LTU Laurusas Tomas U12 LTU 2078 7,0 50,5
3 LAT Kantans Toms U14 LAT 2148 6,5 52,0
4 EST Lapidus Mark U14 EST 1877 6,5 45,0
5 POR Neves Pedro U14 POR 1941 6,0 50,5
U12 6. European Union Youth Championship
Endstand nach 9 Runden
Rg. Name Typ Gr FED Elo Verein/Ort Pkt. Wtg1
1 FRA Giroyan Gary U12 FRA 2041 7,0 49,5
2 EST Ladva Ottomar U12 EST 1806 6,5 52,0
3 AUT Kessler Luca U12 AUT 1931 Dornbirn 6,5 50,0
4 SLO Markoja Sebastijan U12 SLO 1791 6,0 51,5
5 GER Kyas Philipp U12 GER 1816 6,0 49,5
U10 6. European Union Youth Championship
Endstand nach 9 Runden
Rg. Name Typ Gr FED Elo Verein/Ort Pkt. Wtg1
1 FRA Bellahcene Bilel U10 FRA 1717 8,5 51,5
2 HUN Antal Tibor Kende U10 HUN 2036 8,0 51,0
3 ROU Salim Riza U10 ROU 1500 6,5 53,0
4 ROU Secheres Adrian-Simion U10 ROU 1732 6,5 49,0
5 SVK Mraz Ondrej U10 SVK 1605 6,0 50,0
U8 6. European Union Youth Championship
Endstand nach 9 Runden
Rg. Name Typ Gr FED Elo Verein/Ort Pkt. Wtg1
1 ROU Costachi Mihnea U8 ROU 1823 8,0 50,5
2 GER Duerr Florian U8 GER 1400 7,0 52,0
3 SVK Haring Viktor U8 SVK 1400 7,0 49,0
4 ROU Sandu Marian-Catalin U8 ROU 1400 6,0 45,5
5 ROU Olinici Emanuel U8 ROU 1400 6,0 41,5