De la automatul lui Kempelen la Rybka 3

Om versus calculator!

“Infruntarea ” om – calculator, a inceput cu mult inainte ca sa fie descoperit primul computer, cand  a aparut baronul ungur Wolfgang  Von Kempelen cu automatul sau cu care a uimit Europa acelor ani.

In 1769, un nobil ungar pe numele sau Wolfgang von Kempelen a uimit Europa atunci cănd a construit o masinarie capabila sa joace singura sah. Masina sa a invins fara drept de apel aproape toti oponentii pe care i-a intălnit. “Turcul mecanic”, cum se numea inventia, era un manechin in marime naturala, imbracat in haine turcesti si purtănd turban.

Automatul lui Kempelen in 2 ipostaze

Manechinul era asezat pe un scaun si pozitionat in spatele unui birou masiv. De-a lungul vietii sale, “turcul” lui von Kempelen a intălnit adversari importanti, precum Benjamin Franklin si Napoleon Bonaparte. Pentru a convinge audienta ca masina nu este o inselatorie, von Kempelen obisnuia sa deschida usile biroului la care statea manechinul sau, lasănd la vedere o retea complicata de roti, părghii si alte componente mecanice. In scurta vreme, audienta fermecata era sigura ca are in fata un prim exemplar dintr-un lung sir de masini ale viitorului, care vor fi inzestrate cu inteligenta artificiala.

Turcul mecanic

Din pacate, ideea a ramas vie doar păna la moartea nobilului ungar, cănd s-a aflat ca “turcul mecanic” era tot atat de priceput la sah ca si omul ascuns in spatele părghiilor din interiorul biroului.

In anul 1949, Dr. Claude Shannon a reusit pentru  prima sa programeze un calculator electronic sa joace sah. El a reusit  astfel primul automat de sah, care  a jucat impotriva maestrului Edward Lasker. Automatul avea un defect si anume ca juca cu maximum 6 piese si nu utiliza pe vremea aceea nici un fel de criterii strategice. In ziele noastre, dupa 59 de ani,  Shreder rezolva toate pozitiile de final cu 6 piese!

De la handicapul pe care Fischer il dadea calculatoarelor la handicapul dat de Rybka !

Fischer – GreenBlatt 3-0

In 1977 Fischer a jucat 3 partide cu un calculator pe nume  GreenBlatt, pe care l-a invins in stilul sau fara mila cu 3-0.

Bobby Fischer marele campion al lumii

Hydra -Adams 5,5 – 0,5!

Marele maestru englez Michael Adams (al saptelea in topul mondial) si computerul programat pentru sah Hydra. Creierul electronic prevazut cu 32 de procesoare, putand calcula 200 de milioane de mutari pe secunda, a fost irezistibil, castigand in final cu 5,5 – 0,5 puncte aceasta confruntare. Hydra castigase si campionatul mondial al calculatoarelor, iar creatorii sai au sperat ca pana la sfarsitul anului computerul sa depaseasca 3.000 de puncte in coeficientul Elo.

Adams demolat de Hydra

Kasparov – Deep Blue 3 – 3!
Meciul dintre fostul campion mondial de sah Gary Kasparov si cel mai puternic program de sah computer Deep Blue s-a incheiat vineri la egalitate. Intalnirea s-a desfasurat la New York pe parcursul a sase partide. Fiecare din combatanti a castigat cate o partida, patru partide incheiindu-se remiza. Inaintea Ultimei partide scorul era 2,5 – 2,5. In ultima confruntare a meciului, Kasparov a obtinut o pozitie ceva mai buna dar spre surpriza expertilor a propus remiza. Si computerul i-a surprins pe experti, refuzand oferta. Dupa cinci mutari, Deep Blue a propus remiza, propunere pe care fostul campion mondial a acceptat-o.

Deep Blue
Intrebat de ziaristi de ce nu a continuat partida incercand sa castige, Kasparov a declarat ca obiectivul sau principal in aceasta a sasea intalnire a fost sa nu piarda: “M-am gandit ca e mai intelept sa opresc jocul”. Daca ar fi jucat cu un adversar uman, a mai aratat Garry, as fi continuat lupta. Dar m-am temut ca cea mai mica greseala va fi grav sanctionata de computer.

Au urmat meciurile  Kramnik-Fritz care au avut desfasurari diferite. In prima intalnire s-a incheiat 4-4 in 2002 , iar in a doua intalnire din decembrie 2007 la Bonn, ce a avut o desfasure dramatica pentru Vladik, fiind facut mat intr-o mutare, Fritz a castigat cu 4-2 fara drept de apel. Avantajul lui Kramnik a fost ca vedea ceea ce gandeste programul de sah, adica pe undeva, Fritz a jucat si cu handicap!

Kramnik in duel cu Fritz

Au fost insa multe alte meciuri interesante pe care nu le-am amintit in scurta mea enumerare si aducere aminte, pentru sahistii care deja cunosc si alte intalniri mai mult sau mai putin interesante. Am urmarit insa de curand, in direct un  meci care pe mine m-a pus pe ganduri. Mai mult decat atacurile nevinovate ale lui Alehin2007 la turneele noastre de vineri seara, manevrate de cel care incearca sa destabilizeze ceea ce numim noi continuitate, si al carui nume sau mesaj nu va mai aparea pe aici, si nici nu mai ii vor fi postate mesajele infame care jignesc pe toata lumea.

Dzindzichashvili,Roman( 2548 ) – Rybka 3 (3200) 1,5 – 2,5

Sahul cu material handicap era din cele mai vechi timpuri o metoda a maestrilor de a juca cu amatorii de sah. Incepand de la Philidor, Stauton, Morphy si Steinitz. Mai intai a fost pefectat un meci intre MM Ehlvest in martie 2007, Rybka dand pe rand fiecare dintre cei 8 pioni ai sai, Rybka avand albul. Meciul s-a incheiat cu victoria programului  Rybka 5,5 – 2,5. a a urmat meciul cu MM Joel Benjamin in care s-au alternat culorile, asadar handicapul lui Rybka a devenit mai mare de la meci la meci! Rybka a castigat din nou cu 4,5 -3,5 ( de fapt cu 5-3 pentru ca programul a declarat forfeit la unul din meciuri din cauza unei optiuni invalide !).  Apoi a venit meciul Rybka – Dzindzichashvili,Roman (2548 ) 4-4 in momentul in care Roman se afla in top ten in lume fiind si un foarte bun jucator de sah rapid si blitz.

Parintele Rybka IM Vasik Rajlich

Rybka a avut in acest meci de fiecare data negrele in acest meci.  Incercand sa organizeze un meci revansa , s-a reusit aceasta dupa mult timp, deoarece Roman a fost bolnav atunci cand era stabilit meciul revansa.

Roman Dzindzichavili 2548 vs Rybka 3

Revansa  a fost foarte interesanta si handicapul a devenit si mai mare pentru Rybka, deoarece masina a trebuit sa joace cu negrele si fara cel mai important pion al sau, f7. Asa ca tabla inainte de a incepe jocul arata asa:

Tabla de sah sufera modificari cand se joaca cu computerele

Meciul a constat in 4 partide  iar Rybka a castigat cu 2,5 -1,5 ! scopul meciului a fost atins si urmatoarele meciuri vor cauta jucatori de peste 2700 sa se intreaca cu programul Rybka, tot intr-o forma de handicap. Pana atunci sa speram ca varfurile din Olimpul sahist vor ajunge sa treaca de “monstrii” de otel, insa ma tem ca acestia vor deveni din ce in ce mai puternici si Bobby Fischer nu mai este aici ca sa ne salveze de handicapul ce ni-l ofera calculatoarele, pentru ca acum ii invata sah pe ingeri.

Partidele le puteti vedea dand click aici

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.