Studiul de miercuri dezlegat sambata asta!

Misterul si ce legatura poate fi intr-o  problema de sah si un concurs memorial?

Miercurea asta va propuneam un studiu pe care l-am primit de la un amic. Nu stiam decat ca albul trebuie sa castige, nu si cum:) . Dupa ce aceasta problema a pus pe ganduri fara ca cineva sa dezlege misterul ei. Amicul meu mi-a spus ca problema a fost “incercata ” 6 luni de zile de jucatori cu elo intre 2000-2300 fara succes. Mai recent, adica de miercuri, nimeni nu a dat solutia la acest studiu frumos care are si o poveste. Nici un jucator peste 2500, Szabo Gergely 2514 in speta, nu i-a dat de cap, desi nu a stat prea mult sa o “rumege” cum trebuie. Acum mai multi ani , un jucator respectabil din Giurgiu a gasit aceasta problema intr-o revista veche de sah. I s-a parut accesibila si a incercat sa o rezolve. Nu a reusit, insa el cum avea putin timp liber se mai gandea la problema si mai calcula variante. Ajunsese sa creada ca este o pacaleala sau este gresita, insa intr-o zi a avut o inspiratie de moment si a inceput sa dezlege misterul castigului albului. Nici eu nu am reusit rezolvarea, insa  am fost la un pas de ea. Poate ca lipseste de multe ori experienta si stiinta de a aprofunda studiul dincolo de mutarile normale. A trebuit ca sa imi rog amicul sa il caute pe cel care a  dezlegat studiul si sa gaseasca solutia, odata ce am postat problema aici. Am primit mesaj ca a gasit solutia si am asteptat sa ajunga la mine sa ma luminez. Intr-un tarziu a ajuns la mine la job amicul si am ramas mut , cand am vazut cat de adanc este studiul. Mie chiar mi-a placut mult sa stiti! Si domnul care a dezlegat studiul? Aaa, el se numeste Predescu Ioan si am reusit sa il conving dupa un an sa revina in concursurile de sah. Si cel care mi l-a prezentat si a alergat o zi dupa solutie, Zamfir Marin. Si cum maine este “Memorialul Hanibal Georgescu ” Editia III la Giurgiu, va veni si el si multi altii ce am reusit sa ii reactivez sa joace sah. Eu ma bucur pentru fiecare jucator care vine sau revine spre sah, si incerc sa caut punti de legatura intre ei si sah, pentru ca este pacat sa nu fiim mai multi in aceasta mare familie a sahistilor. Sa vedem acum studiul care a suscitat de-alungul timpului atatea controverse si atat consum nervos.

Albul muta si castiga

Diagrama 1

Prima mutare este de obicei hotaratoare pentru ca de ea depinde planul viitor si solutia nu este chiar simplu de gasit. S-a incercat 1.Th3+ fara consistenta ajungandu-se la remiza. De exemplu 1…Rg1 ( nu Rg2? pentru ca ar urma 2.Txb3 si castiga imediat pionii) 2. Tg3+ ( nu merge nici de prima oara 2.Thxb3 c1D 3.Tb1 Dxb1 4. Txb1+Rf2 si negrul reuseste remiza , fiind aproape de pionul sau )5.Tb3 Re2 =

Diagrama 2

Rf1 ( nu merge nici 2…Rf2 ? 3.Tb3+-, si nici 2…Rh1? 3. Tgb3! c1D 4. Tb1si se castiga dama alba si cade si pionul mediat )

Diagrama 3

3.Tgb3 c1D 4.Tb1 Dxb1 5.Txb1+ Re2 si remiza din nou.

Diagrama 4

Ramane de incercat alta cale insa practic nu ai idei si sunt pioni prea multi. Ideea sclipitoare a primei mutari este 1. Tc6!! d3 2. Txb3 d2 3.Txh3+Rg1( Accesul regelui este interzis pe linia 2; nu merge 3…Rg2 ? 4.Txc2 +- )

Diagrama 5

4.Tg3+Rf1 5.Tf3+;  varianta 1) 5… Re2 Txc2+-;varianta 2 ) 5… Re1 6.Te6+

Diagrama 6

Rd1 7.Tf1# mat ; varianta 3) 5…Rg1 6.Tg6+Rh2 ( 6…Rh1 7.Th3# mat )

Diagrama 7

7.Tf2+! Aceasta este varianta cea mai frumoasa si mai greu de vazut.  7…Rh1) (sau 7…Rh3 Singura sansa practica de care se agata negrul acum. 8.Txd2 c1D 9.Td7!! iata de ce turnul la prima mutare a trebuit sa ajunga la c6 pe linia 6.Dama nu are  acum sahul de la g5, si dupa campul g6 campul h7 este aparat bine, camp pe care albul va da mat!

Diagrama 8

Negrul mai poate incerca 9…Dd2!? cu ideea de a intra in pozitie de pat, dar se limpezeste tot dupa 10.Tg1+! Rxg1 11. Txd2+-

Frumusetea acestui studiu este de necontestat si aproape 7 ore mi-a luat sa scriu articolul, insa a meritat! Numai cine nu a scris nu stie cate probleme se ivesc la simpla postare. Sper sa va placa.

2 Comentarii

  • Dan Bujor

    Foarte frumos acest studiu…fiecare mutare este foarte dificila, dar mai ales prima, care isi gaseste justificarea la mutarea a noua(!), dupa o serie de mutari de exceptie…nu cred ca as fi avut rabdarea (sau “puterea”) sa ajung sa o rezolv

    iulie 21, 2008 - 8:08 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

    Mi-a luat destul timp , insa nu mi-a parut rau ca l-am analizat in amanunt. Avem de castigat toti cei care il citim si dezlegam, dezlegandu-ne mintile!

    iulie 21, 2008 - 9:12 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.