Cum actioneaza marii jucatori de atac?

 

Cum procedeaza jucatorii de atac?

Bruce Lee a realizat ca putine lupte se castiga cu un singur pumn sau o singura lovitura. Mai degraba victoria apartine aceluia capabil sa indure si sa se adapteze la circumstantele aflate in continua schimbare. Intr-o partida de sah se aplica aceleasi concepte: trebuie sa fi in stare sa  te lupti cu adversarul- chiar daca asta inseamna sa joci pe terenul lui – si in continuare sa fi in stare sa-l surprinzi cu lovituri tactice neasteptate.
 Bruce-Lee

In cazul lui Alehin, asta adesea insemna ca, cele mai diabolice atacuri ale sale se incheiau cu o muscatura de scorpion la capatul unei secvente foarte lungi de mutari complexe. Pentru Tal, asta insemna val dupa val de lovituri tactice pana cand adversarul devenea dezorientat si nu mai putea sa reziste. Pentru Fischer, asta insemna folosirea unei precizii de chirurg si matematice pentru a  inlatura orice rezistenta.

 Ce inseamna un mare jucator de atac? Pe scurt, combinarea eficienta a calitatilor tactice personale cu  resursele ascunse ale pozitiei si folosirea acestora pentru infrangerea adversarului de fiecare data.

GM Oleg Korneev nu este deloc un  jucator necunoscut, secvente din partidele sale au mai aparut in trecut pe blogul nostru. Jucatorul rus are un simt foarte rafinat al initiativei. In momentul in care adulmeca o oportunitate de a lansa un atac, Oleg se lanseaza in hatisul complicatiilor cu mare energie, el atacand de obicei fara mila si cu mare precizie.

Iata spre exemplificare urmatoarea partida dintre Korneev si marele maestru sarb GM Paunovic, partida jucata recent la turneul inchis anual de la Elgoibar (Spania). Ambii jucatori au efectuat rocada pe flancuri diferite, fiecare incercand sa joace la castig pentru a-si imbunatati situatia in clasament.  Iata pozitia dupa 21 mutari:

Korneev,Oleg (2582) – Paunovic,Dragan (2526) [B42]

korneev2 paunovici1

Elgoibar 20th Elgoibar (7), 19.12.2010

22n


Negrul a supraestimat legarea calului din f3- iar acum Korneev a sesizat ca s-a ivit o sansa pentru a prelua initiativa. El vede ideea unui atac dublu daca reuseste sa isi puna dama pe e4 (atacand f5 si b7) dar este nesigur daca atacul sau va fi suficient de puternic in cazul in care Negrul va incerca sa fuga cu regele.

Korneev incepe sa studieze pozitia mai adanc, cautand idei si resurse ascunse.  El a cautat mult timp, fara succes…dar apoi a vazut ideea! O mutare linistita – cea mai dificila dintre mutarile de atac-  la care Negrul nu va avea un raspuns bun.
22. Bxf5!+ Nxf5 23. Qe4
 23a

Acum daca Paunovic ar inapoia figura in plus cu 23… Bxf3 24. Qxf5+ Rd7 25. Qxf3 atunci Albul ar ramane cu un avantaj pozitional consistent, si nu ar merge 25… Qxc4 datorita 26. Rxd6. Desigur, Paunovic a vazut in avans mutarea 22 facuta de Korneev, si a pregatit:

23… Rdf8!? (aparand calul si oferind regelui o cale de scapare) 24. Qxb7+ Kd8

24n

 Aceasta este pozitia critica pe care ambii jucatori au vazut-o in avans. Conform analizei lui Paunovic, daca albul incepe sa dea sahuri atunci regele Negrului scapa pe flancul regelui si  Negrul ramane cu un mare avantaj. Daca Albul incearca sa isi recupereze figura jucand g4, in acest caz Paunovic a considerat ca regele Albului ar deveni de asemenea foarte vulnerabil.
In acest moment Korneev ne arata ca este un mare jucator de atac , ”scotand din el” spectaculoasa mutare…
25. Nxe5 !!

25a

O mutare foarte dificil de anticipat! Deja cu o figura in minus, Albul mai sacrifica una, amenintand mat intr-o mutare, deviind dama negrului de pe campul c5. De notat faptul ca Negrul nu poate sa refuze sacrificiul cu 25… Qc7 deoarece dupa 26. Qa8+ Ke7 27. Qd5 dxe5 28. Rb7 +- Albul are avantaj decisiv.

25… Qxe5!?

25n

Paunovic crede ca Korneev a mers prea departe si ca atacul sau nu mai poate sa inregistreze progrese. Dupa 26. Qa8+ Ke7 Albul ramane curand fara sahuri si este pierdut. Urmatoarea mutare a lui Korneev vine ca o surpriza completa:
26. Qa7 !!
26a

Leit Alehin! Muscatura de scorpion, o mutare foarte dificil de gasit la tabla inainte de a efectuat mutarea 22. Albul ameninta mat intr-o mutare ([26… Bxd1 27. Rb8#) Si in loc de 26… Qc5 apoi 27. Rb8 Qc8 28. Rxc8 Kxc8 29. Rb1 este mat fortat.

 Negrul este complet lipsit de ajutor pentru a opri atacul!
26… Ne7 27. Rb8+ Nc8 28. Qb7!
28a

Daca 28…Qe6 atunci  29.Rxd6+!! forteaza matul

[1:0]
Un atac senzational, executat cu precizie, energie si multa imaginatie!

6 Comentarii

  • virgil

    Nu stiu din ce motive s-a blocat site-ul acesta, atat de indragit de marii pasionati ai sahului… Totul a incremenit in noiembrie 2017… Nimeni nu a intrebat de ce s-a intamplat asta, nimeni nu a dat o explicatie… Sper sa fie orice motivatie posibila dar sa nu fie nimic legat de starea de sanatate a domnului Iulian Ceausescu, caruia ii doresc din tot sufletul numai bine… Poate cineva ne va furniza o lamurire…

    martie 12, 2018 - 6:27 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Bun regasit, Virgil! Siteul va incepe sa revina foarte curand, cu destule schimbari in bine. Nu s-a mai putut, asa cum ai banuit, pentru ca eu am fost bolnav sfarsitul anului 2017 si aproape primele 3 luni din 2018. Sper sa imi revin cat mai repede si sa incepem incet, incet un nou drum cu bine si cu oameni buni! Inca mai am pofta de viata si de sah si incerc dupa aproape 10 ani sa o insuflu tuturor iubitorilor de sah!

      martie 17, 2018 - 9:48 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Dle Virgil, motivatia starii de sanatate a Dlui Ceausescu nu este reala. Motivul adevarat este spulberarea echipei care-i facea toata treaba Dlui Ceausescu. Supararea si renuntarea acestora s-a produs atunci cand Dl.Ceausescu a cedat presiunilor grupului mafiot de la conducerea FRSah, fiind de acord cu o “coabitare” care pune pumnul in gura tuturor celor care aduc critici FRSah. Atunci site-ul a murit.

    iunie 11, 2018 - 6:35 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Dle Niki, Nu am vorbit cu nici un membru al echipei, dar din franturile de informatii citite , lucrurile sunt clare pentru mine. Unele au fost furnizate chiar de Dl.Ceausescu, cand a motivat schimbarea atitudinii, prin impiedicarea comentariilor critice la adresa FRSah. Am inteles ca presedintele FRSah s-a deplasat personal la Giurgiu si l-a presat pe proprietarul site-ului sa stopeze comentariile. In concluzie, incerc sa cred ca Dl. Ceausescu s-a speriat si a cedat presiunii, iar ceilalti au refuzat sa se supuna si au abandonat. Este usor de constatat ca doar proprietarul site-ului mai semneaza articole si rar , foarte rar Dl.Stanca, dar toate strict “tehnice”, spre deosebire de perioada efervescenta cand subiectele de interes ce atingeau conducerea FRSah abundau. Eu in comentariile mele am spus-o de nenumarate ori ca pe sahisti ii atrag subiectele fierbinti ale vietii noastre sahiste, ceea ce ne doare, ca aspecte strict tehnice gasim pe zeci si zeci de alte site-uri, ca si cele care apar aici sunt traduse (lucru bun) dar prea putin sau deloc originale. In schimb subiectele arzatoare ale vietii noastre sahiste au fost ucise. Cum s-ar spune, Dl.Ceausescu a avut in batatura gaina cu oua de aur si a sacrificat-o. Acum culege roadele gafei.

    iunie 12, 2018 - 7:39 am Raspunde
  • ceausescuiulian

    @Niki: Bun gasit Niki! Pe domnul Anuta il tradeaza caracterul sau de troll, de a se baga in probleme de care habar nu are, iar el fabuleaza in stil SF, fara nici un fel de informatii. Printre altele l-am rugat sa nu mai scrie pe blogul meu, cu nici o ocazie! El are subiectul si predicatul in propozitii, dar nu are proprietatea cuvintelor, din pacate! Colegii mei de echipa si de blog au fondat in Bucuresti, CSU Bucuresti, si au reusit rezultate remarcabile cu copii. Am ramas de mai multi ani, aproape singur, pentru ca toti au timp foarte putin si probleme personale. Am fost bolnav destul de grav, la inceput de an si am lucrat vreo 3 saptamani in primele 4 luni. De la pneumonie la o imunitate foarte scazuta a organismului care ma predispunea la boala mai tot timpul. Slava Domnului, acum sunt mult mai bine si nu doresc nici dusmanilor mei sa treaca prin ce am trecut eu!
    Avantajele mele se vad, nu? Nu am avut nici o apartenenta la comisiile frsah si nu mi-am dorit nici un post in conducere sau in organismele federale, mai ales pentru a-mi pastra pozitia si neutralitatea fara de ceaa ce scriu.
    Alte probleme nu am vis-a-vis de membrii echipei, iar daca mai sunt, le rezolvam amiabil intre noi, daca inca nu s-au aflat in public.
    In curand blogul implineste 10 ani si o sa lansam, tot pe wordpress, impreuna cu o echipa admirabila de IT, siteul. Am sa incerc sa imi fac timp sa pot scrie mai mult si astept si alti colaboratori din lumea sahului. Deocamdata atata pot si atata se poate, timpul nu mai imi permite sa fac mai multe. Cat priveste avantajele, in 10 ani nu cred ca am putut acumula decat bonusuri morale si satisfactia de a putea face lucruri benefice pentru sahul romanesc si pentru sahisti. Capitalul de imagine a fost cel mai mare avantaj pentru Iulian Ceausescu si recunoasterea multora ca am facut ceva pentru sah si sahisti din suflet!
    P.S.: Presedintele federatiei a venit 2 ore la Giurgiu, atunci cand a adus materialele pentru sahul in scoala. Cand nu stii ceva, nu inventa fapte si lucruri despre oameni,dle Anuta! Presiunile au fost pentru un articol scris de Anuta Laurentiu si publicat de catre Nicu Jeltopop. Un articol cu continut, dar cu multe invective si cuvinte jignitoare aduse in articol, expresii neprobate cu nici o dovada. Dupa multe discutii cu o casa de avocati, am rezolvat problemele si am retras articolul de la publicare. In rest, nimic important! Niki, daca vrei sa afli informatii despre dl Anuta, poti intreba oamenii din lumea sahului, pe care cu siguranta ii cunosti, si ai sa iti faci o parere generala despre impresia lumii. Si poti intreba si despre mine, ca sa ai o imagine completa. Ma bucur mult ca ai scris. Toate bune in viata ta si speram in maibinele nostru si al vietii noastre, precum si a sahului romanesc!

    iunie 13, 2018 - 2:27 pm Raspunde
  • Niki

    E clar, aveti un conflict departe de a fi ingropat.
    Altfel, va doresc sanatate.
    Iulian, bafta in revigorarea acestui blog.
    Spor la treaba!

    iunie 13, 2018 - 8:27 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.