Topalov-Anand: Cine va castiga? (3)

Conform sondajelor efectuate in randul amatorilor sahului, Campionul Mondial Anand pare favorit clar la castigarea meciului. Dar ce cred jucatorii de top despre acest meci. Cine este favoritul? Cine este jucatorul mai bun? Ce parere aveti despre planul lui Topalov de a urma regula Sofia? Va fi aceasta in avantajul lui? Acestea sunt intrebarile la care au avut de raspuns ei, si azi vom afla opiniile lui Aronian, Carlsen, Gelfand si Ivanchuk. Interviurile au fost realizate acum cateva saptamani.

http://www.chessvibes.com/plaatjes/anand-topalov/preview/290b.jpg

Cine este favorit la castigarea meciului?

Vassily Ivanchuk Cred ca sansele sunt aproximativ egale, si ma astept la o lupta foarte interesanta. Este dificil de spus daca unul are sanse mai bune decat celalalt. Sansele sunt 50-50, dupa mine. Faptul ca Topalov joaca in Sofia poate fi un avantaj pentru el, dar si un dezavantaj, de asemenea.

Numarul 11 mondial Vassily Ivanchuk (2748, Ucraina)

Nu pot sa spun cu certitudine ca Topalov are avantaj datorita acestui lucru. In ceea ce-l priveste pe Anand, ei bine, eu nu m-as simti incomfortabil; am jucat in Sofia, si cand l-am intalnit la tabla pe Topalov sau pe Ceparinov n-am simtit nici o problema si nimeni nu ne-a deranjat, deoarece amatorii de sah bulgari sunt foarte politicosi si intotdeauna corecti, asa ca nu este nici o problema pentru vreun sahist sa joace la Sofia. [Magnus Carlsen, care asculta interviul, intervine: “Nu ai jucat deloc rau impotriva lui Topalov si Cheparinov!”] Da, dar OK, este un loc foarte frumos, Sofia, cu oameni foarte de treaba.

Levon Aronian Intrucat meciul are loc in Bulgaria, cred ca Topalov va avea un avantaj mai mare decat obisnuitul avantaj al terenului propriu. Din cate stim din experienta meciurilor contand pentru Campionatul Mondial, managerul lui Veselin este capabil sa produca incidente in timpul meciului. Asa ca, chiar daca lucrurile vor merge foarte bine pentru Vishy, niciodata nu poti sa fi sigur ca unele lucruri nu vor aparea.

Magnus Carlsen Sansele sunt aproximativ egale, precum in meciul AnandKramnik, care cred ca a fost de asemenea destul de echilibrat. In ciuda rezultatului clar cred ca, daca ei ar juca un alt meci as spune din nou ca sansele sunt aproximativ egale. Vreau sa spun ca este vorba de doi jucatori foarte puternici. Desigur Topalov are avantajul ca joaca acasa, dar cred ca Anand si-a luat destule masuri, as ca nu cred ca acest lucru va conta mult. De asemenea, cred ca experienta de meci in general este supraevaluata.[Zambeste] Vreau sa zic, indiferent daca este vorba despre un turneu de sah sau un meci, trebuie sa joci sah si sa ai o foarte buna pregatire teoretica. Calitatea mutarilor este ceea ce conteaza.

Boris Gelfand Foarte greu de spus, dar sper cu adevarat ca va fi un meci bun, deoarece dupa ceea ce a facut Topalov in Elista, exista un risc ca el impreuna cu staful lui va proceda la fel in Sofia, de asemenea. Sper ca bunul simt va triumfa. Vishy a avut grija ca in componenta Comitetului de Apel sa apara oameni onorabili, in a caror parere se poate avea incredere, asa cum nu s-a intamplat si in Elista. Cat despre sansele celor doi jucatori, cred ca ambii sunt jucatori fantastici cu un nivel foarte inalt, asa ca amandoi pot castiga meciul. Cred ca faptul ca joaca in Sofia este un mare avantaj pentru Veselin. Dupa cum el insusi spune, el doar face mutarile, iar echipa lui face restul, managerul sau are grija de tot, si nu prea am mare incredere in asta, mai ales dupa istoria din Elista, si judecand dupa ceea ce s-a intamplat inainte, si dupa faptul ca el nu si-a admis niciodata vina si nu si-a cerut scuze. Peste tot sahul a fost comparat cu o toaleta, cred ca a fost o mare paguba adusa sahului in general asocierea nu cu ceva onorabil ci cu o toaleta, din cauza unei singure persoane, toate acestea ne-au daunat noua tuturor, intregii miscari sahiste.

VA URMA

(SURSA: CHESSVIBES)

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • Dan

    Topalov- Anand 1-0

    aprilie 24, 2010 - 7:12 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.