Razboiul rece al sahului sovietic

Iata un fragment din introducerea lui Taimanov la “Campionatul Mondial de Sah, Karpov-Kasparov, Moscova 1985” de Averbakh & Taimanov (1986, Raduga Publishers). Al doilea meci dintre cei doi K a avut loc la putin mai mult de 6 luni distanta de la terminarea primului lor meci (1984-1985). Prin castigarea celui de-al doilea meci, Kasparov a devenit Campion Mondial pentru prima data.

“Doar in rare ocazii a reusit Karpov sa-si impuna armura pozitionala, pe care in general o foloseste atat de impecabil. Cum a reusit Kasparov sa-l aduca pe Karpov, un om care crede atat de puternic in conceptele clasice, in ‘teritoriul romantic’ al sau, al lui Kasparov? Raspunsul poate fi dat prin analiza partidelor: Kasparov a fost mai bine echipat teoretic, el a putut sa aleaga dintr-o paleta mai bogata de deschideri, astfel a putut mai usor sa aduca batalia in teritoriul sau.

Nu este lipsit de relevanta amanuntul ca noul campion a acordat o mare importanta studiului deschiderilor inca din primii ani ai carierei sale. In cartea sa “Ordeal of Time” Kasparov scrie: “Meciurile dintre doi jucatori de mare clasa devin adesea terenul de testare a unor anumite tipuri de deschideri. Intr-un numar de partide consecutive jucatorii incearca in primul rand sa-si puna in evidenta conceptiile creative. Evident, succesul in acest duel teoretic, prin natura sa, are o mare importanta asupra succesului in intregul meci.”

Aprecierea competenta a lui Kasparov este pe deplin acoperita in acest meci. Kasparov a fost superior adversarului sau in deschideri, si asta i-a dat in mod automat initiativa in fiecare batalie ce a avut loc, contribuind semnificativ la succesul lui in meci. Este suficient sa amintim ca datorita studiilor sale exhaustive in Apararile Siciliana si Nimzovici a reusit sa distruga aceste arme principale ce i-au adus lui Karpov atat de mult succes in trecut. Folosind aceste deschideri el a obtinut 5 victorii fara sa sufere nici o infrangere- o realizare decisiva!

Desigur, deznodamantul fiecarei partidei nu a fost decis in mod ferm in deschideri, dar intregul caracter al luptei s-a format conform aspiratiilor creative ale lui Kasparov.” (pagina 25)

(SURSA: CHESS FOR ALL THE AGES: TWO WORLD CHAMPIONS IN COMBAT”)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.