Kenneth Regan, profesor asociat la Universitatea din Buffalo, a dezvoltat un program care poate ajuta in descoperirea trisorilor. Acest material a fost publicat pe 20 martie in NY Times.
Dylan Loeb McClain a vorbit cu Regan, cel care cerceteaza acest subiect de peste 5 ani. Scandalul “Toiletgate” din timpul meciului Topalov-Kramnik din 2006, a fost punctul de plecare. Veselin Topalov si managerul sau, Silvio Danailov , l-au acuzat pe Kramnik ca triseaza, deoarece mergea foarte des la toaleta in timpul partidelor.
“M-am gandit ca lumea sahului are nevoie de cineva care sa ajute la investigarea acuzatiilor. M-am simtit calificat sa o fac. M-am simtit responsabil.”
In mod obisnuit acesta studieaza problema P vs. NP (Pereche vs. NePereche), dar nu este o surpriza ca Regan combina cercetarile sale cu sahul, acesta fiind si IM.
A inceput lucrul la un model matematic prin care sa demonstreze ca un jucator triseaza. Acest lucru a condus la un model in care se compara cat de des o mutare sau o varianta a jucatorilor seamana cu cele ale programului de sah. Pentru a testa un jucator de trisare, seteaza ratigul ELO al jucatorului si il compara cu un model predefinit, adecvat ELO-ului.
Ceea ce Regan a folosit pentru realizarea modelului sau, au fost meciurile incepand din secolul 19. Pana in prezent, el a analizat peste 200 000 de partide, in cele mai multe cazuri, din turnee puternice. Programul sau va alege o mutare, si apoi va compara acesta mutare cu cea realizata de presupusul trisor.
In acest moment modelul lui Regan se afla in faza in care poate fi folosit doar ca suport in cazurile in care se presupune o inselatorie. Nu se poate spune cu exactitate daca un jucator este sigur un trisor sau nu. Tot ceea ce poate face este sa verifice daca mutarea efectuata este identica cu cea facuta de programul de sah.
Lumea sahului a avut parte de multe scandaluri legate de inselatorie in ultimii ani, inclusiv cazul Frantei la Olimpiada din 2010. In Februarie 2009, Shakhriyar Mamedyarov l-a acuzat pe Igor Kurnosov de inselatorie, bazandu-se pe similaritatea mutarilor cu cele facute de Rybka.
Cercetarile lui Regan au un potential nemaipomenit in sah, conform spuselor lui Jonathan Schaeffer, profesor la Universitatea din Alberta si inventatorul Chinook, un computer care joaca „Dame”. NY Times in citeaza spunand:
“Ceea ce face el, ceea ce fac acesti oameni, este sa incerce sa modeleze felul in care oamenii iau decizii.”
Sursa: Chessvibes
0 Comentarii