Memorialul Tal – cronica rundei 5

Kramnik – Wang Hao
http://www.chessvibes.com/plaatjes/talmem10/r5/kramnik-wanghao.jpg

Tanarul chinez (este foarte simpatic, apropo- zambetul lui s-ar potrivi intr-un film) forteaza sahistii de top sa il respecte prin evolutiile sale. Pozitia rezultata dupa deschidere a parut sa-i fie fatala- o pozitie fara dame usor mai slaba impotriva celui mai sofisticat tehnician de pe planeta. Dar Wang Hao a reusit sa faca remiza cu o incredere remarcabila!

Niciuna din nuantele gasite la analiza nu schimba nimic in mod fundamental. Kramnik ar fi trebuit sa se abtina de la a schimba nebunul de la d7. Dupa 24. axb3 Rfd8 25. Rb1! Albul ar fi avut sanse reale de succes. Daca nebunul ia pionul de la g2, atunci Albul transforma cu succes in dama pionul b3.

Totusi, trebuie sa il intelegem pe Kramnik. Oricine putea sa omita subtila manevra 24…Rfd8! 25. Rd5 Rdc8!, manevra care reprezinta singura modalitate de a egala, pe care Wang Hao a gasit-o. Se pare ca a aparut un nou lider in sahul din China. Wang Yue a fost detronat.

Aronian – Karjakin

http://www.chessvibes.com/plaatjes/talmem10/r5/aronian-karjakin2.jpg

Liderul turneului a ratat o oportunitate excelenta de a se distanta in clasament. Karjakin a intrat intr-un mare necaz in deschidere– el a repetat o linie pe care a folosit-o impotriva lui Mamedyarov si a intrat in pregatirea de acasa a lui Aronian (12. Bc1!?). Karjakin a ales mutarea 12…b6, nu cea mai buna. El ar fi trebuit sa continue cu 12…d6 13. Ba3 Qa5 14. 0-0 Be6, un mod mult mai bun de a returna pionul inapoiat d.

In partida, totusi, Albul a castigat un pion in plus aproape pentru nimic. Spre meritul lui,  Karjakin nu s-a lasat doborat, a strans din dinti si a inceput sa se apere- tenace si cu rabdare. La analiza s-au gasit cateva momente in care Albul ar fi putut sa joace un pic mai bine. Ultimul dintre aceste momente a fost in finalul de turnuri. In loc de 41. e6 ar fi fost mai exact 41. f5!, mutare care nu-i permite Negrului sa construiasca o aparare solida. Dupa 41…Rxd7 42. Rxd7 Ra8 43. Kf3 ajungem la o situatie periculoasa pentru Negru, unde in orice moment Albul poate sa obtina un pion liber sau sa patrunda cu regele la g5.

Aronian, totusi, l-a cam lasat pe adversarul sau sa scape. Cred ca dupa partida Karjakin a fost extrem de nemultumit cu jocul sau in deschidere si foarte multumit cu rezultatul.

Grischuk – Mamedyarov

Un duel extrem de interesant intr-o linie foarte analizata din Apararea Grunfeld. Grischuk a venit cu o noutate taioasa 10.h4! si a construit o presiune puternica. Se pare ca la un moment dat Mamedyarov a comis o inexactitate (in loc de mutarile pe care le-a facut in partida merita sa ia in considerare 13…Bxd4!? si un pic mai tarziu 15…e5!), deoarece dupa 16. Qh2! (in loc de insipida 16. Qf2) Albul ar fi obtinut un atac puternic. Este posibil ca Grischuk sa se fi temut de raspunsul 16…h5 17. gxh5 Na4, dar aici daca Albul continua cu mutarea cruda dar puternica 18. Rd3! atunci ar fi devenit evident ca Negrul are probleme serioase.

In partida a urmat un schimb de dame, care a dus la un final aproximativ egal, dar complex. Atacul taios al Albului s-a dovedit periculos pentru el insusi, deoarece deschiderea jocului a fost exact ceea ce asteptau puternicii nebuni ai Negrului. Cu 38…Nxe4! Mamedyarov ar fi avut sanse bune de victorie  (ideea tactica este 38…Nxe4 39. Rxd3 (39. fxg6+ Kh8!) 39…Nf2 40. Rd2 Nxg4!) dar aflat in criza mare de timp el a ratat aceasta sansa.

In general a fost o fascinanta remiza de lupta de cel mai inalt nivel, care le-a oferit fanilor sahului spectacolul dorit.

Eljanov – Gelfand

http://www.chessvibes.com/plaatjes/talmem10/r5/290.jpg

Eljanov la prima victorie

O partida de importanta teoretica. Marele maestru ucrainian a gasit o metoda excelenta de evitare a potecilor batatorite din Meran (14. Ne2!? in loc de 14. Ng5 sau 14. Nd4 care au fost superanalizate), ceea ce a venit in mod clar ca o surpriza neplacuta pentru israelian.

In partida Gelfand a aparat cu indaratnicie o pozitie dificila, si, a avut sanse reale de a salva o pozitie nesalvabila.

Dupa aceasta victorie Eljanov are sanse sa isi revina in turneu si sa isi salveze ratingul.

Shirov – Nakamura

http://www.chessvibes.com/plaatjes/talmem10/r5/shirov-nakamura.jpg

Doi jucatori atat de creativi sunt capabili sa transforme chiar si un final sec intr-o batalie ultra-complexa-  ceea ce s-a intamplat in ultima partida intre ei. Shirov a parut sa nu joace finalul in cel mai corect mod. Negrul nu ar fi avut nici o problema serioasa daca in loc de 16…g5?! ar fi ales 16…Bg7!

Cel mai important moment al partidei a fost mutarea a 20-a a Albului. Shirov nu ar fi trebuit sa ia calitatea, ci o piesa, cu 20. f5!. Dupa 20…Nxf5 21. gxf5 Bxf5 22. h4 el ar fi avut sanse certe de victorie, ba chiar fara nici un risc.

In partida, totusi, Negrul a obtinut un evident contrajoc pentru calitate, pe flancul damei. Shirov a ales siguranta si a dat inapoi calitatea pentru a obtine o remiza intr-un final de nebuni de culori diferite. Si a avut dreptate sa faca asta.

(SURSA: http://www.chessintranslation.com/2010/11/sergey-shipov-on-the-tal-memorial-rd-5/)

Aici puteti revedea partidele

2 Comentarii

  • hritcucos

    Excelente comentarii!

    noiembrie 12, 2010 - 8:27 pm Raspunde
  • adrianstanca2009

    Intr-adevar, si cred ca am mai mentionat, comentariile apartin GM Shipov

    noiembrie 12, 2010 - 8:34 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.