Am formulat zece întrebări legate de dezvoltarea abilitatilor in sah şi fiecare zi de luni le vom adresa unei personalitati din lumea sahului
1. Vă rugăm să va prezentati (nume, vârstă, naţionalitate, etc)!
Salut, bună seara! Sunt Jan Smeets, 25, nationalitate olandeză, şi am ochi albaştri.
2. Care este rolul dumneavoastră în lumea şahului?
Eu sunt în prezent clasificat în părtea inferioara a Top 100. Chiar imi placesa joc. Am jucat in turneul Corus A şi turneul Amber în acest an, chiar dacă am făcut un scor impresionant pe minus. In afara de a juca, niciodată nu am făcut antrenorat,sau sa scriu, etc, deşi acum sunt la Sofia ca unul de secunzii lui Topalov.
3. Cum aţi dezvolt talentul dvs in şah in copilarie?
O mulţime de jocuri şi citind cărţi. Şi participarea la cursuri / lecţii. Aceasta poate parea ciudat pentru juniori din aceste zile, dar ca si copil, nu am folosit niciodată calculatorul pentru nimic legat de şah.
4. Cine a avut o influenţă profundă asupra dezvoltării şahiste.?
Nu am avut niciodată cu adevărat idoli in şah, deşi am fost mai mult un fan Kasparov decat fan Karpov. Trebuie să fi fost primii doi antrenori profesionisti pe care i-am avut, Rob van Brunia şi Cor Wijgerden.
5. Care sunt sporturile preferate în afară de şah?
Uf! Permiteţi-mi să încep prin a mărturisi că nu petrec suficient timp cualte sporturi. Obisnuiam sa joc foarte mult tenis de masa, dar asta e de mult. Imi place fotbalul, dar joc foarte rar.
6. Care ar fi sfatul tau pentru tineri?
Sa joace sah numai dacă chiar se bucura de asta. Dacă nu, să mearga la un club de fotbal.
7. Care este preocuparea duvs. principală în viaţă în afară de şah?
Universitatea, gasirea unui loc bun unde sa trăiesti, prietena mea.
8. Care este cel mai bun joc de şah pe care l-ai jucat?
Mamedyarov-Smeets, Corus B 2005. Pe parcursul jocului am fost extrem de concentrat şi am calculat o mulţime de linii (în mod corect). Aş adăuga că, după aproximativ 15 mutãri am fost mai mult sau mai puţin pierdut.
9. Care este conexiunea cu “Developing Chess Talent“?
Merijn m-a obligat oarecum să cumpar cartea 🙂
10. Ce întrebare ati omis-o şi care ar fi răspunsul dvs.?
Nu e vorba de o intrebare, ci mai degraba un sfat. Sa nu se obisnuiasca cu evaluările calculatorui tot timpul, ci să utilizeze propria ta minte!
sursa: Chessvibes.com
1 Comentariu
Super sfat daca nu te bucuri ca te asezi la masa si vrei sa invingi sau sa lupti pana la epuizarea tuturor sanselor de castig ,la ce sa mai participi la turnee ?
mai 2, 2010 - 3:05 pm