Arthur Kogan: “Multi jucatori foarte puternici din prezent si trecut au facut multe remize deoarece le-a fost frica de infrangere”

Iata un interviu curios cu GM Arthur Kogan in timpul unei vizite facute anul trecut in Olanda. Sunt cateva idei datorita carora am considerat ca interviul merita tradus. Va veti da desigur seama care sunt acelea.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/12/Kogan_Artur.jpg/180px-Kogan_Artur.jpg

– Numesti metoda ta de antrenament Olalachess. Nu este un nume rau, probabil l-ai ales pentru ca locuiesti in Spania, dar ce inseamna?


Arthur Kogan:  Ideea principala este de a crea un sah activ cu aceasta metoda. Sa joci pozitiv, sa fi in armonie cu piesele tale. In primul rand antrenamentul meu este antrenament mental. Elevii mei trebuie sa creada in potentialul lor.

Este asta cu adevarat important? Ce s-a intamplat cu a metoda antrenamentului pentru a juca mutari bune?

AK:  Este clar pentru mine ca este important. O pot dovedi intr-un fel. Dupa ce le-am oferit elevilor mei antrenament mental, rezultatele lor s-au imbunatatit mult. Sisteme pentru a face fata fricii, spre exemplu. Multi jucatori foarte puternici din prezent si trecut au facut multe remize deoarece le-a fost frica de infrangere.  Ei isi aduc aminte cum s-au simtit cand au pierdut si se tem de aceasta emotie cel mai mult. Drept consecinta ei tind sa ofere remiza in multe pozitii bune sau chiar castigate. Cred ca nu este nevoie sa mai spun ca aceasta abordare nu duce la cele mai bune rezultate.

Cum de stii cum sa faci fata fricii?

AK:  Am urmat multe cursuri de psihologie la cateva universitati.

Dar psihologia nu castiga partide de sah de una singura. Cum imbunatatesti forta de joc a elevilor tai?

AK:  Le arat cum sa faca ca piesele lor sa zambeasca.

Piesele mele nu zambesc niciodata… Ei bine, nu stiu, de obicei stau in spatele lor.

AK:  Ale mele zambesc! Vad sahul ca o oglinda a vietii. Multe lucruri care merg in viata merg de asemenea intr-o partida de sah. O piesa activa este fericita, o piesa pasiva sau nedezvoltata nu este fericita de obicei. Mai mult, piesele trebuie sa fie in armonie, ca membrii diferiti ai unei societati. Loviturile tactice nu merg de obicei atunci cand ai multe piese nedezvoltate. Si cred cu putere in importanta detaliilor.  Uneori victoria vine pentru ca ai observat un detaliu minuscul intr-o anumita pozitie.  Sau deoarece el sau ea a avut grija de un mic detaliu in viata.

Poti sa ne dai un exemplu?

AK:  Era un tip, un german care avea cunostinte mai mult decat suficiente pentru a deveni maestru international. Dar pur si simplu nu reusea sa realizeze normele. Mi-am format parerea ca lipsa lui de concentrare este problema sa principala, asa ca l-am sfatuti sa inceapa sa efectueze alergari, sa faca exercitii de gimnastica. Dupa aceasta a devenit IM cu usurinta. Nu am avut nevoie de o tabla de sah pentru a-l invata aceasta…

Si asta dovedeste…

AK: Ca orice persoana poate obtine si poate are ceva de obtinut in viata. Ei bine nu dovedeste nimic, desigur. Face doar ca lucrurile sa fie un pic mai posibile. Daca crezi in tine si lucrezi din greu orice este posibil!

(SURSA: http://www.olalachess.com/)