Datuk Tan Chin Nam este considerat ca fiind forţa motrice din spatele jocului de şah din Malaysia.
Au trecut nouă luni de când l-am întâlnit ultima oară pe Datuk Tan Chin Nam în Penang. In acea duminică de noiembrie, el înca savura bucuria câştigarii Cupei Melbourne 2008 în Australia. A fost o victorie istorică şi fără precedent pentru el: singurul proprietar de cai care a câştigat vreodată râvnita Cupa pentru a patra oara.
Înainte de Festivalul Malaiezian de Şah, care incepe maine (n.t. articolul a fost publicat vineri 21.08.2009), am stat de vorba cu el din nou şi de data asta, a fost la biroul lui de la Menara Tan & Tan, în Kuala Lumpur. De data aceasta, în loc de cai, el si-a îndreptat atenţia spre o alta pasiune a vietii lui, care este şahul.
Acest joc al regilor ii consuma o mare parte din timpul său liber, eforturile sale, şi bani din anul 1974. În acel an, el a fost ales preşedinte al Federaţiei de Şah din Malaysia. Dar, în ciuda faptului ca s-a retras din functie în 1986, el nu a putut sa renunte la şah niciodata. El rămâne principalul motor din spatele şahului în această ţară. Se estimează că în ultimii 35 de ani, el a bagat cel puţin 10 mil. Malaysian Ringgit (aproximativ 3 mil. USD) în şah.
“Oamenii spun că eu sunt prost ca bag atât de multi din banii mei în şah, când nu voi mai vedea nimic întorcandu-se de acolo”, a remarcat el. “Ei spun că, dacă aş fi investit această sumă, şi timpul consumat în şah, în afacerea mea, mi-as fi recastigat capitalul de mai multe ori. Sunt eu prost? Sigur ca sunt prost!”
Apoi pe cand se apleca înainte, ca si cum mi-ar fi impartasit un secret, Tan a izbucnit: “Dar stii ce? Nu se invarte totul numai in jurul banilor. Am făcut-o din cauza unei bucurii personale. Sahul ma bucura la fel de mult ca si cursele de cai. Dar cu cele din urma am atins deja vârful.
Planuri mari: “M-am îmbarcat la proiectul şahului malaiezian, pentru a duce cultura şahului din Malaysia la un plan superior”, spune Datuk Tan Chin Nam.
“În şah, există încă multe de făcut şi mi-ar plăcea să văd si alte persoane bucurandu-se de joc şi avand succes în şah. E o bucurie sa urmăresti un copil mic de şapte sau opt ani iradiind de fericirea reusitei. Cred că şahul este valoros pentru comunitate ca un efort al unui sport intelectual. Este incomparabil. ” În Malaysia, nu avem nici macar un Mare Maestru. Dacă vom face rost de un nucleu competent de Mari Maestrii aici, cred că rezultatul se va auto-susţine. Am avea Mari Maestrii care sa predea jucătorilor mai tineri (cum ar fi sa angajam un MM puternic ca Nigel Short pentru a-i invata pe tinerii de perspectiva din Malaysia??) si după ce se la acest nivel, nu mai putem merge înapoi. De exemplu, Anglia a realizat asta în anii `60, la fel şi Indonezia, India şi China. Auto-susţinere, astfel încât lucrurile să continue de la sine. Articol de Quah Seng Sun, preluat de pe thestar.com.my
Cum vede el direcţia sahului din Malaysia în următorii 5 până la 10 ani?
“Sunt foarte sigur ca progresul va fi fenomenal. Pentru a realiza acest lucru, m-am îmbarcat la proiectul şahului malaiezian, pentru duce cultura şahului din Malaysia la un plan superior“, a spus el.
“Diferite guverne asiatice deja sprijina puternic şahul, aici incluzand Vietnamul, Singapore, Filipine şi Indonezia. Malaysia este acea excepţie, care ar putea face lucrul asta chiar mai bine. Asa ca, propunerea mea este ca Guvernul sa ajute şahul in acelaşi mod în care sprijină deja alte sporturi. De exemplu, să dăm oportunitatea jucătorilor profesionişti de şah străini să se stabilească în Malaysia, pentru a ne ridica standardul la un nivel pe deplin internaţional.
“Vecinii noştri oferă jucătorilor străini puternici rezidenţă permanentă sau chiar cetăţenia. Singapore are aproximativ 10 dintre ei. În Vietnam, chiar mai multi. De exemplu, MM chinez Zhang Zhong este rezident permanent în Singapore, şi joacă pentru Singapore.”
“Proiectul de şah din Malaysia inseamnă, de asemenea, organizarea de turnee la nivel înalt. Avem deja un anumit succes punand Malaysia pe harta şahului internaţional. Sâmbătă se va da startul celui de-al şaselea Festival Malaiezian de Şah. Eu sunt implicat in organizarea si sponsorizarea pentru următorii cinci ani a Arthur Tan Malaysia Open, care este centrul de greutate al festivalului.
“Să faci să fie un succes înseamnă că festivalul va fi mare de sah d.p.d.v al turismului. Noi punem Malaysia pe harta de şah a lumii şi avem oameni care vin din întreaga lume ca sa participe la turneele noastre. Dar este foarte scump pentru ei doar ca sa vina: tarife de avion, cazare, taxe de intrare. (nu este aceasta similar cu ceea ce KISMAS 2009 vrea să atingă??)
“De ce ar trebui să fie atât de scump? Ce s-ar întâmpla dacă taxa de intrare ar fi redusa? Numarul participantilor ar creşte. Prevăd ca vor fi prezenti 2000 jucători în viitor. Nu e imposibil. Sa facem intrarea fara bani, si vom avea 3000, incluzand prietenii şi rudele. Asta e turismul pentru şah. ”
Dar toate aceste planuri au avea nevoie de bani şi o mulţime de strangeri de fonduri, i-am reamintit.
“Chiar acum, Fundaţia mea Tan Chin Nam acorda burse pentru studenţii nevoiaşi. Le-am cerut oamenilor mei sa vada cum se poate institui un fond separat şi administra în mod corect in cadrul fundatiei în mod special pentru dezvoltarea şahului.
“Am în vedere o donaţie decenta la destinata fondului destinat şahului in cadrul Fundaţiei. Va fi o provocare, dacă dau o donatie, sa conving guvernul şi marile corporatii sa participe cu aceeasi suma ca si mine la acest fond. Estimez ca fondul destinat şahului in cadrul fundatiei va trebui sa fie de mai multe milioane pentru a face ca sahul sa se auto-susţina în Malaysia. O idee este că, dacă eu ofer o treime din suma, atunci guvernul poate sa dea inca o treime şi corporaţiile sa ofere restul. Deci, asta e provocarea. “(Am nevoie de o echipă de oameni care sa lucreze la această provocare şi sa faca lucrurile sa se intample mai ales apropierea şi discutiile cu guvernul. Cred ca acum este momentul potrivit, deoarece cred că actualul ministru al sportului este hoarat sa acorde susţinere şi este proactiv.)
Am întrebat despre centrul şahului care a fost înfiinţat la etajul al patrulea Wilayah Complex în Kuala Lumpur, în luna februarie a acestui an. Acest centru, precum şi Malaysia Open, a fost dedicat lui Arthur Tan, fiul său, care a decedat în Australia, în 2004.
Arthur a crescut într-o familie in care se juca şah, in care se concura cu fraţii şi rudele, şi se juca mult şi pe internet. Oamenii care îl cunoşteau au spus că putea vorbi de afaceri 24 de ore pe zi, reamintindu-le de tatăl său.
El a avut un stil de management al afacerilor similar cu tatal sau. În Malaysia, proiectele sale au inclus Proiectul Rezidential Bukit Belimbing si Sierramas. În Australia, el a reuşit şi dezvoltat porţiuni din zona destinata cumpărăturilor a Hotelului Como şi un proiect rezidential in Melbourne.
Centrul de Şah “The Dato Arthur Tan” a fost înfiinţat aproape de începutul anului. Am realizat că publicul de şah din Malaysia ar avea nevoie de un centru de practică pentru a lua parte la activităţi şi pentru a ridica nivelul jocului. Este un lucru pe care fiul meu ar fi dorit sa-l faca el însuşi.
“Centrul de şah este un punct focal al proiectului de şah din Malaysia. Este, de asemenea, destinat distractiei, cu planuri de a crea o atmosferă placută, de cafenea, pentru ca toată lumea – de la elevi la oameni de afaceri – sa poata socializa. De prea mult timp, am fost implicat în organizarea şahului că nu am avut timp să ma bucur mai mult jucand eu insumi şah. In curând, vreau să fiu si eu membru activ. Eu voi juca şah mai mult.”
Ce ar considera Tan ca fiind cele mai mari realizări pe scena mondială?
“Pun mare pret pe titlul de Comandor al Legiunii de Mari Maestrii acordat mie de către Kirsan Ilyumzhinov, presedinte al Federatiei Mondiale de Şah, atunci când Fide si-a sărbătorit a 75-a aniversare în 1999. Doar 20 de oameni din întreaga lume au fost recompensati astfel. Şi, cu câţiva ani mai inainte, mi s-a acordat titlul de membru direct în FIDE. Foarte puţini oameni sunt membri directi ai FIDE, toti ceilalti sunt federaţii naţionale de şah.
“Am fost, de asemenea, preşedinte adjunct al Fide timp de patru ani, din 1982, şi am făcut parte din consiliul executiv al acesteia până în 1990. În 1990 şi 1994, membrii de frunte al Comitetului Executiv – principalii reprezentanţi din Asia, Europa, Orientul Mijlociu şi America de Sud – mi-au oferit, de fapt, preşedinţia FIDE. Dar am refuzat să candidez in ambele dati. Eu nu mai puteam sa vizitez o sută sau mai multe ţări. Timpul nu era potrivit. Erau alte priorităţi în afacerea mea pe vremea aceea.
“Şahul Rapid a fost propus de mine, pentru ca astfel mai multe persoane sa poata lua parte la turnee scurte şi alte evenimente. A fost nevoie de ani pentru ca şahul rapid sa fie acceptat. Dacă-mi amintesc bine, ţări din Occident, precum Bulgaria, au obiectat, dar după cativa ani, familia Fide sa hotarat sa-l susţină. Astăzi, sahul rapid este folosit nu numai pentru evenimente de weekend, dar, de asemenea, si ca un sistem de tie-break la meciuri de nivel înalt.
“Asa ca vezi tu, toate aceste eforturi au fost bune relaţii publice pentru Malaysia”, a declarat Tan.
0 Comentarii