Aici aveti prima parte a articolului
În general, cred că organizatorii vor trebui să se gândească mai mult cum să aplice regulile de acum înainte. De exemplu regula 9, ceea ce înseamnă că pentru prima dată Legile Şahului permit oficial aşa-numita Regulă Sofia. Un organizator de turneu va trebui să decidă singur, dacă vrea să aplice Regula Sofia. “Opţional: fără remize “scurte”
De la data de 1 iulie, versiunea 2009 a Legilor Şah, la articolul 9, care se referă la remize, începe cu o nouă regulă suplimentară:
9.1 a. Regulile competiţiei pot specifica faptul că jucătorii nu pot ajunge la un acord pentru acceptarea unei remize, într-un anumit număr de mutări sau chiar fără ca acesta să fie specificat, fără acordul arbitrului.
Aceasta înseamnă că Regula Sofia nu a devenit (încă) o parte a Legilor Şahului, dar cel puţin acum a fost specificat faptul că organizatorilor le este permis să includă măsuri pentru prevenirea remizelor “scurte”.
În afară de aceasta, regula despre solicitarea în mod incorect a remizei este acum un pic mai simplă:
Vechea regulă:
9.5 Dacă un jucător solicită o remiză în conformitate cu articolul 9.2 sau 9.3, el va opri imediat ambele ceasuri. Lui nu îi este permis să-şi retragă cererea.
1. Dacă solicitarea se dovedeşte a fi corectă, partida se încheie imediat remiză.
2. Dacă solicitarea se dovedeşte a fi incorectă, arbitrul va adăuga trei minute la timpul de gândire rămas al adversarului. În plus, dacă solicitantul are mai mult de două minute pe ceas arbitrul va deduce jumătate din timpul rămas al solicitantul până la un maxim de trei minute. Dacă solicitantul are mai mult de un minut, dar nu mai mult de două minute, timpul rămas se va reduce la un minut. În cazul în care solicitantul are mai puţin de un minut, arbitrul nu va face nicio modificare a timpului reclamantului. Apoi, jocul va continua şi mutarea dorită va trebui să fie făcută.
Noua regulă: Gijssen: “Mulţi au găsit această regulă prea complicată, şi s-ar putea să aibă dreaptate. Acum, în cazul unei cereri incorecte, doar adversarul primeşte trei minute în plus. În opinia mea, cineva care vine cu o cerere incorectă ar trebui să fie pedepsit el însuşi, de asemenea, la fel ca în vechile norme, dar bine, acesta este modul în care vor fi lucrurile de acum”.
9.5 b. Dacă solicitarea se dovedeşte a fi incorectă, arbitrul va adăuga trei minute la timpul de gândire rămas al adversarului. Apoi, jocul va continua. Dacă solicitarea a fost bazată pe o mutare care s-a dorit a fi făcută, această mutare trebuie să fie făcută în conformitate cu articolul 4.
Telefoanele mobile
Cea mai renumită poveste despre un jucător de şah care a pierdut o partidă, pentru că i-a sunat telefonul, este în continuare cea a lui Ruslan Ponomariov. Telefonul lui a sunat în timpul unui meci între Ucraina şi Suedia, la Campionatele Europene pe echipe, Plovdiv 2003.
Articolul cu privire la telefoanele mobile avea nevoie de o schimbare, de asemenea, pentru că versiunea din 2005 a Legilor Şahului nu făcea precizări suficiente cu privire la faptul că, uneori, telefoanele scot sunete chiar şi când sunt oprite, ceea ce i s-a întâmplat chiar lui Nigel Short la Campionatul Uniunii Europene din 2008.
Veche regulă:
12.2 b. Este strict interzis să se aducă telefoane mobile sau alte mijloace electronice de comunicaţie, ne-autorizate de către arbitru, în locul de desfăşurare al jocurilor. Dacă telefonul mobil al unui jucător sună la locul de desfăşurare al jocului, în timpul desfăşurării acestuia, jucătorul va pierde jocul. Rezultatul adversarului se va stabili de către arbitru.
Noua regulă:
12.3 b. Fără permisiunea arbitrului jucătorilor le este interzis să aibă telefoane mobile sau alte mijloace electronice de comunicaţie în locul de desfăşurare al jocurilor, cu excepţia cazului în care acestea sunt complet oprite. Dacă orice astfel de dispozitiv produce un sunet, jucătorul va pierde jocul. Adversarul va câştiga. Cu toate acestea, dacă adversarul nu poate câştiga jocul prin orice serie de mutări legale, rezultatul acestuia va fi consemnat ca remiză.
Bliţ şi şah rapid
Legile Şahului includ, de asemenea, anexele, în care sunt tratate subiecte speciale, cum ar fi şahul rapid, bliţul, notaţiile algebrice, finalurile rapide când arbitrul nu este prezent şi norme pentru jocul cu jucători cu handicap vizual.
În general, s-ar putea spune că, pentru competiţiile de şah rapid, dar mai ales pentru cele de bliţ, au nevoie de reguli speciale, pentru că, aproape întotdeauna, nu există suficienţi arbitri prin preajmă. La turneele de bliţ cu multe mese, multe incidente mici se întâmplă pe timpul fiecărei runde, care nici măcar nu sunt considerate incidente, cum ar fi o mutare ilegală, sau un stegule care cade.
În şahul clasic arbitrul trebuie să fie chemat într-o astfel de situaţie, dar acest lucru ar fi imposibil într-un turneu de bliţ, şi de aceea o mutare ilegală pierde instantaneu pierde la bliţ, de exemplu pentru a preveni nevoia de mai mulţi arbitri.
Cu toate acestea, Gijssen şi mulţi alţii din Comitetul de Reguli şi Regulamente au fost de acord că, de exemplu, un Campionatul Mondial (de bliţ) nu ar trebui să fie decis de ceva minor ca o mutare ilegală jucată accidental. În general, s-au întrebat aceştia, de ce un Campionat Mondial (de bliţ) n-ar putea fi jucat în conformitate cu normele obişnuite? Ce s-ar întâmpla dacă am desemna un arbitru la masă?
Prin urmare, următoarele modificări au fost făcute.
ANEXE
Şah rapid
Vechea regulă:
B2. Jocul este reglementat de Legile Şahului ale FIDE, cu excepţia cazului în care următoarele Legi ale Şahului Rapid sunt prioritare.
Noua regulă:
A.3 Acolo unde există o supervizare adecvată a jocului, (de exemplu, un arbitru la cel mult trei partide) regulile competiţiei se aplică.
Bliţ
Vechea regulă:
C2. Jocul este reglementat de Legile Şahului Rapid ca în anexa B, cu excepţia cazului în care sunt prioritare următoarele Legile ale Bliţului. Articolele 10.2 şi B6 nu se aplică.
Noua regulă:
B.2 Acolo unde există o supervizare adecvată a jocului, (un arbitru de partidă) regulile competiţiei şi anexa A.2 se aplică.
O altă schimbare este în secţiunea a fosde jocuri suspendate. Astăzi, probabil că nu mai există nici măcar un singur turneu la care jocurile să fie suspendate, dar un organizator ar putea să dorească lucrul acesta. În plus, există situaţii în care un joc, pur şi simplu, nu poate fi continuat, şi trebuie să fie reluat ulterior. Pentru aceastea, proceduri pentru partidele suspendate au fost incluse în anexe.
(Nota traducătorului – Sunt, de asemenea, o serie de modificări cu privire la regulile pentru Chess960, care nu au fost traduse aici.)
Cu acest articol sperăm să fi oferit cititorilor noştri o idee de bază cu privire la modificările oficiale în Legile Şahului care au efect cu data de astăzi (1 iulie). În general, am dori să spunem că este foarte recomandat să se studieze aceste Legi o perioadă de timp suficientă, măcar o dată în viaţă! Din experienţă, ştim că lucrul acesta te poate salva de la pierderea unei jumătăţi sau chiar a unui punct întreg, şi de la multe dezbateri aprinse în sala de joc …
Articol publicat de Peter Doggers pe chessvibes
0 Comentarii