De Macauley Peterson – Traducere de Daniel Bujor, de pe site-ul USCF
Martie 1, 2009
Gata Kamsky la Sofia
“La începutul meciului, atunci când am fost întrebat,” De ce temi cel mai mult?, “Am spus,” Mă tem de mine însumi. ”
Gata Kamsky a pierdut meciul împotriva numărului unu mondial Veselin Topalov, disputat la Sofia joia trecută, dar scorul final de 4.5-2.5 nu reflectă în mod adecvat cât de strânsă a fost disputa. Chiar şi în decisivul al şaptelea joc, Kamsky a avut victoria – care ar fi egalat scorul – în mod clar la îndemână. Dar gestionarea greşită a timpului de mai devreme din joc l-a lăsat zbătându-se să păstreze controlul pe măsură ce se apropiau de mutarea a 40-a. Când praful s-a aşezat, Kamsky era pierdut. A stat într-o agonie aparentă pentru aproximativ douăzeci minute gândindu-se la oportunităţile ratate şi acceptându-şi soarta, înainte de a mai juca câteva mutări şi apoi de a ceda întinzând mâna în semn de recunoaştere a înfrângerii.
Pe parcursul meciului Kamsky a fost bine pregătit în faza de deschidere, o parte a jocului său în care a recuperat lent de la întoarcerea sa în arena internaţională a şahului, cu trei ani în urmă. La Sofia, în sfârşit, nu asta a fost problema.
Mai curând, neputinţa lui Kamsky de a profita de jocul riscant al lui Topalov din partida finală, şi gafa lui teribilă din partida a cincea, au fost datorate în mare măsură lipsei de concentrare. O criză de încredere de sine.
Înainte de ceremonia de închidere, în timpul interviului nostru de vineri dimineaţa, Gata a fost surprinzător de sincer în diagnostic. “La sfârşit am început să mă îndoiesc de mine însumi, ceea ce a fost cea mai mare greşeală pe care am făcut-o … în loc de asta, ar fi trebuit doar să am încredere în instinctele mele.” El s-a referit în principal la două momente din jocul cu numărul 7. Prima a fost atunci când a jucat 25 … Ba4, o mutare care l-a costat peste treizeci de minute preţioase, în loc de 25 … Kf7, o îmbunătăţire clară.
Poziţia după 25.Qd6
“Mi-a fost frică”, a spus Kamsky. El a calculat varianta care începea cu 25 … Kf7 26.Rxe6 Qb3. “Mi-am dat seama că era bună, dar, pur şi simplu, nu am avut încredere în mine.” A fost o nefericită lipsă de încredere de sine tocmai atunci când avea cea mai mare nevoie să-şi păstreze capul limpede.
“M-am gândit luând în considerare doar principiile generale, că dacă aş fi jucat Kf7, aş fi intrat cu regele drept în vizuina leului”, a explicat el, povestind cu părere de rău cum s-a abţinut să joace mutarea doar din raţiunea că ar fi putut lipsi ceva din calculele sale. “Şi, desigur, am văzut totul”, a adăugat el ironic.
Cel de-al doilea punct de cotitură important a fost atunci când Kamsky n-a văzut 31 … b4!, câştigătoare imediat.
Poziţia după 31.Qb7
“Am jucat 30…b5 şi am crezut că sunt cumva câştigător, şi am devenit foarte nervos, dar nu m-am aşteptat la asta, ştii? Mă aşteptam la o remiză, şi apoi brusc sunt câştigător, şi apoi am văzut această idee cu Reb8, şi m-am aşteptat la 31…b4 32. d7 Rb8, după care am văzut Rb8 şi m-am gândit, ce naiba, care-i diferenţa? Aşa că am jucat Rb8, după care am realizat că el va juca Qc7 – atacându-mi nebunul de pe c2 şi nu voi mai avea timp pentru b3. Aşa că am intrat în panică. ”
Topalov a jucat rapid şi cu încredere, cu toate că, după cum a explicat Veselin în interviul nostru pentru Chess.FM, de după premiere, el a subevaluat poziţia, crezând că poate pune presiune pe Kamsky, din cauza timpului, fără niciun risc. “De fapt, ceea ce am jucat a fost o greşeală destul de mare… Sigur că m-am bazat pe criza de timp a adversarului, şi de asemenea, el părea obosit şi nervos, aşa că, într-un fel, decizia mea a fost justificată.” A fost un sentiment acut de conştientizare psihologică şi o mutare curajoasă din partea bulgarului.
Vineri, titlul din buletinul zilnic spunea, “Joc riscant rămas nepedepsit!” Obiectiv vorbind, stategia lui Topalov putea să dea greş cu uşurinţă, dar el a jucat în stilul lui tipic. A fost în elementul său.Ştia ce făcea. “Unii jucători se descurcă destul de bine în criză timp, dar cea mai mare parte dintre jucători pierd controlul, şi aici, de asemenea şi din cauza tensiunii, cred eu, Gata a gafat de multe ori.”
Kamsky e de acord cu faptul că ceasul a fost un factor major în pierderile lui. “M-au trădat nervii”, a spus el. Întrebarea este, ce era în neregulă cu nervii lui Gata?
Un răspuns simplu este că i-a lipsit timpul adecvat pentru pregătirea meciului. Procesul dificil de a pune pe picioare acest meci este bine cunoscut: După un proces de licitaţie interminabil, reţinerile lui Kamsky de a juca în Bulgaria au contribuit la întârziere până în noiembrie, când şi-a înlocuit managerul cu secundantul său, marele maestru Emil Sutovsky, care a fost esenţial în punerea la punct a detaliilor meciului în timpul Olimpiadei de la Dresda, când contractele au fost, în sfârşit, semnate.
Totuşi, chiar şi după Dresda, Kamsky nu a fost capabil să se concentreze complet la pregătirea meciului. În luna decembrie a fost preocupat de o problemă personală de familie care i-a aruncat în haos viaţa începând cu primăvara trecută. Kamsky este o persoană discretă şi nu ar discuta detaliile pentru publicare, dar Sutovsky a fost de acord că situaţia i-a produs acestuia o tulburare semnificativă, şi chiar a descris-o ca pe problema numărul unu pentru eforturile de pregătire ale lui Kamsky.
În consecinţă, pregătirile lui Kamsky nu au început cu seriozitate până în ianuarie. Şi doar după sosirea lui la Sofia, cu doar câteva zile de zile înainte de meci, a avut ocazia să lucreze cu secundanţii lui, marii maeştrii Evgeniy Najer şi Andrei Volokitin, ambii recrutaţi de către Sutovsky. Kamsky l-a cunoscut pe Volokitin la turneul Corus de la Wijk Aan Zee, dar pe Najer l-a întâlnit abia la Sofia.
În ciuda programului redus de antrenament, Kamsky a lăudat eforturile echipei sale, descriindu-i ca pe nişte analişti de prima mână care pot studia în amănunţime orice deschidere.
Una dintre cele mai mari surprize ale meciului a fost utilizarea de către Kamsky a Apărării franceze. “De fapt, [franceza] a fost una dintre primele idei pe care le-am avut, şi, de fapt, am petrecut o săptămână cu Yury Shulman în Chicago, în septembrie, aşa că trebuie să-i mulţumesc mult lui şi familiei lui.” Shulman i-a oferit lui Kamsky un “ghid de bază” al francezei. “Ce pot sa spun? Mi-a plăcut”, a spus Kamsky, fără să dezvolte.
Kamsky a jucat în general bine cu negrul, neutralizând mutarea 1.d4 a lui Topalov cu Apărarea Grunfeld. Topalov planificase să utilizeze şi 1.e4, dar franceza a venit ca o surpriză totală pentru el.
Singura victorie a lui Kamsky a venit cu albele într-o variantă Zaitsev a spaniolei în jocul cu numărul 4. Volokitin i-a menţionat demodata idee 12.Ng5 lui Gata, în timp ce se aflau în Wijk Aan Zee. “El mi-a spus că există o astfel de idee, şi aceasta, de fapt, a fost folosită în chiar primul meci jucat în acest sistem”, a explicat Kamsky. “Este bună, este poziţională, şi este ceva la care Topalov cu siguranţă nu s-ar fi aşteptat, şi, desigur, jocul a dovedit asta, aşa am fost de fapt norocos să-l prind imediat într-o contra-ambuscadă.”
Propria surpriză a lui Topalov a fost că s-a abţinut de la Varianta Najdorf (n.t. din siciliană) împotriva 1.e4, presupunând că el (Kamsky) ar fi putut petrece destul de mult timp cu pregătirea împotriva acesteia. “În general este normal să încerci să-ţi surprinzi adversarul într-un meci”, mi-a spus Topalov. “A fost doar o decizie strategică făcută înainte de meci, să nu joc Najdorf.”
Ambii secundanţii ai lui Topalov, marii maeştrii Ivan Cheparinov şi Erwin L’Ami, şi chiar Topalov însuşi au exprimat un pic de dezamăgire cu privire la felul în care Veselin a jucat deschiderile. “În mod normal, de obicei, sunt mai bine pregătit decât adversarul meu, şi de data asta nu pot să afirm asta cu sinceritate”, a recunoscut el.
În cele din urmă, rezultatul a fost în concordanţă cu ceea ce era de aşteptat, chiar şi numai pe baza diferenţei de rating, totuşi Kamsky a părut mândru de eforturile sale. “Toată lumea a crezut că el mă va zdrobi. Chiar şi eu am crezut că, de fapt, Topalov ar putea dovedi o oarecare superioritate. Unica superioritate pe care a dovedit-o în acest moment a fost aceea că e un mai bun jucător practic. El mă bate la timp. Ştiu că o mulţime de alţi jucători pot, de asemenea, să mă bată când sunt în criză de timp. ”
După ce a cedat ultimul joc, Kamsky a părut mai mult uşurat decât dezamăgit, şi nu a ezitat să-şi laude adversarul. “A fost un meci palpitant. Am încercat, de fapt, să joc cât mai bine şi cred că am arătat foarte mult din cel mai bun joc al meu. Topalov a arătat de asemenea, desigur, un joc fantastic. El a fost în stare să găsească mutări care au continuat să mă surprindă, şi, desigur, care sunt, de asemenea, mutări puternice. ” Kamsky nu a fost deloc amărât. “Adversarul meu a jucat bine, foarte bine. El nu a făcut greşeli mai mult sau mai puţin evidente şi, atunci când le-a făcut i-am cam întors favoarea … ale mele au fost ultimele!” El a râs amical.
Problemele de încredere în sine ale lui Kamsky sunt în mod clar surmontabile, şi cu toate că organizarea timpului rămâne, încă, un domeniu la care mai trebuie să lucreze, talentul său remarcabil pe care l-a demonstrat pentru prima oară la începutul anilor `90 rămâne.
Kamsky pare mai mult decât gata pentru a ataca noi provocări. Şi nu există timp de pierdut. Gata va concura în cadrul următorului turneu de la Nisa, Franţa , Amber Blindfold and Rapid tournament, un eveniment la care Topalov este, de asemenea, participant (n.t. Turneul, disputat între 15-27 martie, şi la care, până la urmă, Kamsky nu a mai participat, a fost câştigat de Levon Aronian). La doar două săptămâni după aceasta, Kamsky se va îndrepta către Nalchik, Rusia, unde a fost organizată în grabă următoarea ediţie a Grand Prix FIDE series. În luna mai, Kamsky se va confrunta cu marii maeştri americani la Saint Louis, primul lui Campionat SUA de după 2006.
Macauley Peterson acoperă şahul internaţional pentru Internet Chess Club. Rapoartele sale de la Sofia pot fi găsite la Chess.FM blog.
0 Comentarii