Povestile sahului (I): Cea mai frumoasa mutare facuta vreodata intr-o partida de sah!

Mi-am dorit tot timpul sa aflu, sa stiu, sa inteleg chemarea oamenilor catre sah si ce asteapta ei sa citeasca si sa afle despre sportul mintii. Este mai usor sa intelegi ca sahistii isi doresc aproape tot ce vine din lumea sahului. Dar pentru amatorul din parc sau pentru cei care nici macar nu stiu sa mute piesele pe tabla de sah, dar le place sa citeasca intamplari din lumea sahului?

Povestile_sahului

Cand suntem copii iubim povestile, iar povestile despre orice subiect de cele mai multe ori fascineaza, mai ales cand istoria vine dintr-o lume aproape necunoscuta si misterioasa cum este cea a sahului. Povestile au existat si vor exista atat timp cat vor fi oamenii. Oameni care sa le transmita mai departe catre generatiile ce vin dupa noi si ei sa poata transmita mai departe… Desi nu sunt foarte multe intamplari, totusi din sah vin povesti frumoase si ele cred ca ar trebui sa ii atraga, sa le capteze atentia sau sa ii fascineze pe cei mai multi cititori.

  capablanca01-ew

Jose Raul Capablanca

Nu cred ca exista sahisti care sa nu fi auzit de Capablanca, insa aceasta poveste are un final neasteptat chiar si pentru Capablanca…

Capablanca a comentat că, dacă Vidmar s-ar fi dedicat șahului, atunci el ar fi fost o amenințare reală pentru detinatorul titlului mondial!

Capablanca gandind intens in partida sa cu Milan Vidmar aflata la a 15-a mutare. ( Sursa: Chess Notes)

Povestirea se intampla in anul 1922, la turneul ce se desfasoara pe durata a 15 runde la Londra. Senzatia principala a acestui turneu, nu poate fi decat proaspatul si tanarul campion mondial cubanez, Jose Raul Capablanca. Capablanca a reusit sa cucereasca coroana suprema sahista si datorita  sansei de a fi fost ales de catre campionul mondial, Emanuel Lasker, pentru a fi challanger la titlul mondial de sah. Lasker a considerat despre Capablanca ca ar fi singurul adversar cu care nu ar fi avut probleme deosebite, in a-si apara coroana suprema. Timp de 27 de ani, Lasker a reusit sa isi pastreze titlul mondial cucerit de la primul campion oficial al lumii la sah, Wilhelm Steinitz. Toata lumea era curioasa si foarte interesata de primul turneu jucat de tanarul campion mondial si in acelasi timp cum va reusi el sa isi impuna jocul sau, in fata atator corifei ai sahului acelei vremi: Alehin, Rubinstein, Bogoliubov, Reti, Tartakover, Maroczy. Lipsea, din nefericire, Emanuel Lasker, in fata caruia Capablanca se impusese clar cu 4 victorii, nici o infrangere si 10 remize, dupa cum arata si diagrama de mai jos.

Click pe nr partidei pt a o putea viziona 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Capablanca ½ ½ ½ ½ 1 ½ ½ ½ ½ 1 1 ½ ½ 1
Lasker ½ ½ ½ ½ 0 ½ ½ ½ ½ 0 0 ½ ½ 0

Marele maestru cubanez Jose Raul Capablanca il intalnea pe marele maestru iugoslav Vidmar si a reusit, dupa un joc dificil, sa obtina un avantaj decisiv. Am cautat informatii, dar ele nu sunt foarte multe, poate si pentru ca dupa ce  totul se intampla, povestea isi pierde din continutul ei tehnic si lumesc si devine legenda!

In momentul in care marele maestru iugoslav Vidmar tocmai lipea plicul in care scrisese si pusese mutarea secreta in plic, Capablanca l-a intrebat daca are intentia de a continua jocul. Desi intrebarea nu era tocmai plina de tact si diplomatie, Vidmar a raspuns cu calm, ca vrea sa analizeze intai pozitia si apoi sa ia o decizia in ceea ce priveste continuarea partidei.

Milan_Vidmar_1930s

Milan Vidmar

A venit si ziua in care se jucau partidele intrerupte, iar Vidmar, care analizase acasa pozitia dupa momentul in care partida s-a intrerupt, s-a convins ca este pierdut. Marele maestru iugoslav a venit la sala de joc in jurul orei 20,oo, (ora stabilita pentru a se relua  partidele intrerupte) cu intentia de a-i comunica lui Capablanca decizia sa de a ceda partida. Insa s-a intamplat un lucru foarte bizar,  timpul trecea si Capablanca nu venea la masa…Vidmar se plimba asteptandu-l pe Capablanca, urmand ca in fata lui sa cedeze partida. Directorul turneului l-a anuntat pe Vidmar ca steagul ceasului lui Capablanca va cadea in foarte scurt timp. Era normal ca masa lui Capablanca sa atraga atentia si sa devina evident faptul ca sahistul cubanez nu a sosit inca la tabla, cu toate ca timpul isi risipea ultimele minute . Capablanca a pierdut foarte putine partide in stralucita sa cariera sahista iar cele mai multe fiind pierdute la inceputul sau ca sahist. Este firesc sa faca senzatie infrangerea unui mare campion precum era sahistul cubanez. Este cu atat mai interesant si aproape de necrezut ca sahistul campion mondial sa piarda o pozitie total castigata pe tabla, insa prin scurgerea timpului sau de gandire.

Uitandu-se la ceas Vidmar a vazut ca, in numai cateva secunde, steguletul lui Capablanca va cadea, si el va castiga partida prin depasirea timpului de gandire de catre celebrul sau adversar. Brusc, Vidmar si-a amintit despre Capablanca ca nu vorbea bine limba franceza, limba in care s-a vorbit despre programarea partidei intrerupte si a devenit evident faptul ca sahistul cubanez a inteles gresit ora la care ar fi trebuit sa se prezinte la sala, unde sa poate relua partida intrerupta. (De regula, inaintea celui de-al doilea razboi mondial, limba de comunica a elitei sahiste mondiale era limba germana)

In cele cateva clipe avute la dispozitie, Vidmar a luat o decizie importanta pentru el, si pentru viitorul care a urmat. O “mutare” extraordinara facuta de cel considerat astazi cel mai celebru sahist din Slovenia, tara de care a fost legat  dupa divizarea fostei Iugoslavii. Oricare dintre sahisti ar fi intrat intr-o altfel de istorie dupa un deznodamantul care era clar: o victorie la proaspatul campion mondial Capablanca. Cine nu ar fi explodat de bucurie daca ar fi castigat la unul dintre cei mai straluciti sahisti din toate timpurile? Ce fenomen aproape imposibil de explicat s-a produs insa in mintea lui Vidmar? Mai ales daca tinem cont si de faptul ca el a  fost si persiflat de catre tanarul si ambitiosul Capablanca, gest ce ar fi putut la fel de bine sa il coste punctul pe genialul sahist cubanez.

Vidmar nu a fost un sahist de talia lui Capablanca, insa a fost unul dintre cei mai exponentiali sahisti ai vremii. Poate presa sahista, si nu numai, ar fi trebuit sa promoveze mai mult aceasta intamplare. Desi decizia luata de Vidmar, a facut ca sa se vorbeasca pana in zilele noastre despre acest gest extraordinar…

Amenintator steagul lui Capablanca era ridicat si statea sa cada, iar cubanezul nu aparea… Deznodamantul era  iminent cand ceva miraculos s-a intamplat la acea masa, “o mutare extraordinara” ce a umplut locul de multa lumina pozitiva, lumina ce a strabatut timpul si a ajuns pana in zilele noastre .

Sa ne intoarcem putin in timp, pana la un moment important din aceasta scurta poveste, si anume atunci cand proaspatul campion mondial si-a exprimat energia specifica tineretii intr-un mod lipsit de tact. Incredibila mi se pare linistea pe care o afisase Vidmar, atunci cand Capablanca “il intepase” fara pic de diplomatie. Se pare ca intotdeauna exista o sansa sa castigi intr-o competitie, intr-o intrecere, la un examen. Stim ca la un examen, principala si prima conditie ca sa il absolvi este sa fii prezent, sa fii acolo unde se desfasoara, asadar sa participi.

Tocmai cand arbitrul se pregatea sa constate depasirea timpului de gandire al lui Capablanca, Vidmar a reusit sa se ridice la inaltimea genialului sau adversar, daca nu cumva sa fie chiar si putin deasupra lui Capablanca. Si totusi, Vidmar a facut ceva ce nu stiu cati dintre sahisti sau oameni ar face pentru un semen de al lor. El a intins mana peste ceas, cu cateva secunde inainte ca acesta sa cada, si a avut puterea sa il opreasca!!! Imediat dupa ce a oprit ceasul, Vidmar a anuntat arbitrul ca cedeaza si si-a rasturnat propriul rege ca sa certifice acest lucru.

Presa engleza a vremii a considerat si proclamat, la Nothingham in 1936, ca aceasta mutare a lui Vidmar poate fi considerata ca cea mai frumoasa “mutare” din istoria sahului britanic care a fost facuta vreodata intr-o partida de sah! Si eu cred au avut mare dreptate!

Capblanca_Vidmar_Londra1922Aceasta este pozitia in care s-a intrerupt partida dintre Capablanca si Vidmar

Am cautat si clasamentul acestui turneu memorabil si cu mare uimire am observat inca un amanunt cu adevarat impresionant. Cu victorie la Capablanca, Vidmar ar fi iesit pe locul 1 la egalitate de puncte 12 cu campionul mondial cubanez. Sa nu mai mentionam ca si premiul obtinut de Vidmar pentru locul 3, de 100 de lire sterline, s-ar fi dublat sau chiar ar fi ajuns la 250 de lire sterline, in cazul in care ar fi castigat turneul de la Londra! Astfel ca “mutarea” facuta de Vidmar, capata si mai multa greutate, cuvintele devenind de prisos, lasand loc respectului  deosebit pentru acest minunat gest de fair-play.

Clasament
London 1922 Tournament

Jose Raul Capablanca 13/15 (+11 -0 =4) [view games]
Alexander Alekhine 11.5/15 (+8 -0 =7) [view games]
Milan Vidmar 11/15 (+9 -2 =4) [view games]
Akiba Rubinstein 10.5/15 (+8 -2 =5) [view games]
Efim Bogoljubov 9/15 (+7 -4 =4) [view games]
Savielly Tartakower 8.5/15 (+6 -4 =5) [view games]
Richard Reti 8.5/15 (+5 -3 =7) [view games]
Geza Maroczy 8/15 (+4 -3 =8) [view games]
Frederick D Yates 8/15 (+7 -6 =2) [view games]
Henry Ernest Atkins 6/15 (+4 -7 =4) [view games]
Max Euwe 5.5/15 (+4 -8 =3) [view games]
Victor L Wahltuch 5/15 (+3 -8 =4) [view games]
Eugene Aleksandrovich Znosko-Borovsky 5/15 (+4 -9 =2) [view games]
Charles Gilbert Marriott Watson 4.5/15 (+4 -10 =1) [view games]
John Stuart Morrison 4.5/15 (+3 -9 =3) [view games]
Davide Marotti 1.5/15 (+1 -13 =1) [view games]


				
				

				 
				

ALTE POSTARI RELEVANTE

3 Comentarii

  • Solomon

    Citind articolul,gestul lui Vidmar pare de o “noblete”iesita din comun!
    Vazand diagrama,am inceput sa am indoieli!
    Poate ca nu a fost tocmai “politicos” Capa,la aflarea intentiei de intrerupere,dar pana si un jucator din Cismigiu ar fi cedat!
    Deci Vidmar,si-a facut mai curand “mea culpa”,renuntand la un castig impotriva naturii,decat “CEA MAI FRUMOASA MUTARE DE SAH”.
    DE GUSTIBUS!

    aprilie 22, 2013 - 3:23 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Solomon: Am intalnit multe pozitii ce pareau castigate mai mult ca sigur, dar care ascundeau si subtilitati. Indiferent care era motivul, pentru care Vidmar a continuat partida intrerupta, nu cred ca era o “rautate” de-a marelui maestru sloven. Mai ales ca putea sa profite daca asta ar fi fost si cred ca avea destule argumente, ca sa motiveze asta, daca mai trebuia sa motiveze. Sa nu uitam ca el asteptandu-l pe Capablanca sa cedeze in fata lui, a fost anuntat de directorul turneului ca mai are cateva secunde si castiga la timp partida.
      In alta ordine de idei, daca ne uitam pe clasament, Capablanca a fost primul clasat si Vidmar a obtinut locul 3. Este clar ca era un derby si castigatorul partidei a si castigat turneul. Daca Vidmar ar fi profitat de situatie, cred ca ar fi intrat in istorie si ar fi fost mult mai cunoscut si atunci si pana in zilele noastre. Mai ales ca premiile in bani puteau sa fie din nou, o alta supramotivatie. Cativa povestitori de pe chessgames.com sau MM Adrian Mihalcisin de pe un site rusesc, termina povestirea cu o intrebare:
      Ma intreb cum ar reactiona sahistii de astazi intr-o situatie similara?
      PS: Presa engleza a vremii a proclamat aceasta denumire. Amintiti de un gest similar in zilele noastre.

      aprilie 22, 2013 - 4:07 pm Raspunde
  • Solomon

    Draga Iuliane,
    poate merita sa discutam ceea ce ai reluat din Mihalcishin:”Oare unul ca mine (sau tine,sau oricare altul),ar fi in stare de un asemenea gest”?
    Vidmar a fost un sahist deosebit,dar om cu slabiciunui si calitati.La tabla,au prevalat “omenescul”,dorinta de a nu pierde!
    La reluare a invins Dumnezeiescul:s-a recunoscut invins!!
    Ce valora o victorie “la masa verde”?Un loc unu dupa o asemenea partida(pozitie)?
    Procedand asa a intrat in istorie,a devenit legenda!
    Revenind la intrbare,cati si ce ar alege:micimania umana sau gestul legendar?
    Inchei precum Forest Gump:”despre asta atat am avut de spus”.

    aprilie 23, 2013 - 6:56 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.