Limbajul corpului şi şahul

Articol de Arne Moll, aparut pe chessvibes

Exista o poza a lui Mikhail Tal, care mi-a părut întotdeauna postura cea mai reprezentativa a jucătorului de şah: Tal privind la tabla, cu bărbia sprijinita de degetul lui mare, cu celalalt brat îndoit sub pumn, cu o determinare totală în ochi. Dar ce gandea Tal, de fapt, în momentul în care imaginea a fost luata?

tal02


Când eram la inceputurile mele ca jucător de şah, am observat ca adversarii mei de multe ori işi schimbau pozitia în scaunele lor, atunci cand se gândeau la pozitia de pe tabla. Mi-am imaginat, uneori, ca aş fi putut citi gândurile lor, cand acestia se aplecau peste tabla, sau se lasau pe spate, cu mâinile dupa ceafa. Acum, el se gândeste, fara indoiala, la e4-e5. Ah, acum el vede trucul pe care l-am planificat după asta… oh stai, el a jucat-o oricum! N-am descoperit niciodata un sistem care să funcţioneze. Dar noi cercetări sugerează că ar putea exista încă un lucru sau două care să fie descoperite.
Cred că mulţi jucători de şah găsesc ideea că modul în care stai in spatele tablei poate dezvălui indicii cu privire la ceea ce gandesti, in mod clar, o prostie. Comportamentul din spatele tablei pare complet aleator şi decis de factori circumstanţiali. Dar când te gândeşti la asta, nu mai pare chiar atat de prostesc pana la urma. La urma urmei suntem primate, care comunica nu numai prin cuvinte, ci si prin gesturi. Poate fi o legenda urbana că 93% din comunicarea umana este limbaj corporal si doar 7% este legata de vorbire, dar fapt este că limbajul corporal este de o importanta foarte mare în comunicare, şi gesticularea a precedat limbajul cu milioane de ani în evoluţia umană, iar acest lucru poate fi văzut în mod clar si astazi, la maimuţe.
Potrivit multor cărţi de stiinta populara, limbajul corpului este chiar cel mai bun mod de a invata despre psihologia umana: există mai multe bine-cunoscute semnale corporale cum ar fi încrucişarea braţele peste piept (punand o barieră între vorbitor şi ascultător), privitul in ochi (căutand o confirmare pozitivă sau aratand interes) sau evitarea ochiilor cuiva (printre alte lucruri, un semn al rusinii, fricii sau lipsei de incredere).
În această săptămână, The New York Times (n.t. articolul a fost scris pe 4 februarie) a prezentat un articol despre modul în care corpul reactioneaza, literalmente în moduri surprinzătoare, la gândurile abstracte:
Cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen au constatat că, atunci când oamenilor li s-a cerut să faca mental un pic de călătorie în timp, şi să-si reamintească evenimente din trecut sau sa-si imagineze unele viitoare, corpurile participanţilor au reacţionat subliminal la metaforele încorporate în modul în care conceptualizam in mod normal trecerea timpului. Atunci cand ei se gandeau la evenimante din trecut, participanţii se aplecau uşor înapoi, în timp ce atunci cand isi imaginau viitorul, acestia se inclinau in fata.
În studiile descrise în articol, oameni au găsit cărţile mai grele mai importante decât cele mai uşoare, şi ei si-au putut îmbunătăţi abilităţile lor matematice prin realizarea de gesturi specifice şi prin rotirea mâinilor lor:
Printre elevii care au dificultăţi cu ecuaţii ca 4 + 5 + 3 = … + 3, de exemplu, performanţa lor se îmbunătăţeşte semnificativ în cazul în care acestora le sunt predate gesturile corecte: gruparea din numerelor din stânga cu două degete in V, si apoi indicarea cu degetul aratator a spaţiului liber din dreapta. Pentru a invata cum să rotiti mental un obiect, încercaţi în primul rând o pantomima. “Dacă încurajam copii la efectuarea mişcarilor de rotaţie cu mâinile, acest lucru îi ajută, ulterior, să faca acelasi lucru în cap”, spune Susan Goldin-Meadow de la Universitatea din Chicago.
Cum e insa in cazul şahului? La urma urmei, matematica, muzica si sahul sunt conectate în mod special – Glenn Gould ne-a arătat cum muzica poate provoca mişcarea corpului într-un mod inconştient – asa ca, desi nu e tocmai aritmetica, presupun ca a calcula variaţiile în şah este totusi oarecum similar cu calcularea sumelor. Aceasta deschide tot felul de posibilităţi fascinante.

giri Anish_corus
Anish Giri, jucand împotriva lui David Howell, la 2010 Corus Chess Tournament în Wijk aan Zee

Vedeţi ca adversarul işi miscă degetele într-un anume fel? Poate că el calculeaza o linie lunga forţată! Il vedeti mişcandu-si capul, sau mainile pe sub masă? El ar putea sa se gândeasca la chestii poziţionale pe termen lung, cum ar fi câştigarea de spaţiu sau cum îmbunătăţirea coordonarii pieselor lui! La un nivel chiar mai abstract, un adversar care se apleacă în faţă înseamnă că el se gândeste la mutarea următoare, în timp ce un adversar înclinat spre spate indică faptul că el evalueaza ultima ta mutare.
Limbajul corpului lui Tal în imagine este mai putin usor de citit. In primul rand, directia degetului mare ar putea sugera calculul, dar apoi, degetul mare nu este în mişcare, în timp ce noi stim ca Tal calcula constant sacrificii în cap! Cu alte cuvinte, aceasta postura era o modalitate de a-si deruta adversarii – şi deodată am înţeles cum a putut el deveni campion mondial! Poate că secretul pe care toti jucători puternici de şah il au în comun nu este că ştiu sah mai bine decât noi restul, ci că acestia pot, ca sa spunem asa, citi gândurile noastre şi să anticipeze pe baza lor?
Nu ar fi o consolare imensa pentru noi patzerii? Nu este vina noastră – corpurile noastre ne tradeaza! În acelaşi mod, unii oameni folosesc psihologia populară pentru a-si scuza comportamentul – Hei, eu sunt de pe Marte şi voi sunteţi de pe Venus, aşa că nici macar nu ar trebui să încercam să ne înţelegem reciproc. Ei bine, noi, jucătorii de şah, ştim mai bine, desigur. Cu toate acestea, data viitoare cand jucaţi sah, ganditi-va pentru un minut cum stati in spatele tablei, dvs. şi oponentul dvs.
Vedeti vreo legătură cu poziţia de pe tabla sau lucrurile la care va ganditi? Atunci poate că e timpul sa deveniti putin mai mult conştient de sine. Nu va mai ganditi la pozitie, puneti degetul sub barbie, uitati-va drept in ochii adversarului şi sacrificiile geniale vor intra in capul dvs. Inainte sa va dati seama.
Sursa: http://www.chessvibes.com/columns/what-your-bodys-thinking-about/

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.