Continuam seria de articole dedicate incepatorilor, cu asa-numitele “Pozitii Lucena”.
Traducere a unui articol de Steve Goldberg de pe www.chesscafe.com
De obicei, această coloană se referă la evenimente scolastice şi personalitati şahiste, dar am vrut să schimb lucrurile în această lună şi să prezint un simplu, dar important scenariu de final. Poziţia Lucena este “cheia sacra in toate finalurile de turnuri”, dupa cum spune renumitul autor MI Jeremy Silman. Dacă nu sunteţi familiarizaţi cu ea, acum este un bun moment ca faceti lucrul acesta. Este mult mai uşor mult decat sa memorati infinitele variaţii ale ultimei linii de deschidere, şi promit că nu va dura mult.
Dupa cum explica reputatul antrenor de şah Eliot Weiss, “Primele lucruri pe care ar trebui sa le invete oricine in sah, după cum se muta piesele, capturarea şi matul, ar fi finalurile. Acestea ar trebui să fie predate înaintea deschiderilor, tacticilor sau a altor teorii complicate. Există două lucruri pe care le spun intotdeauna elevilor mei. “Daca nu ştii ce să faci cand sunt doar câteva piese pe tabla, cum o sa ştii ce să faci cand sunt 32” şi “Trebuie întotdeauna să ştii încotro mergi, înainte a ajunge acolo.”
1. Care din următoarele poziţii reprezintă o “Poziţie Lucena”?
a)
b)
c)
2. Din poziţia de mai jos, care ar trebui să fie următoarea mutare a albului?
a) Rd4
b) Kc7
c) Re3
3. Poate albul sa castige in poziţia de mai jos sau este remiza?
Poziţia Lucena
Diagrama de mai jos prezintă o tipica poziţie Lucena.
Să punem două întrebări chiar din capul locului:
1. Cine a fost Lucena?
2. De ce este această poziţie de importanta?
Răspuns # 1
Luis Ramirez de Lucena a fost un autor spaniol creditat cu descoperirea secretelor acestui final de turnuri, deşi acest final nu apare în cartea sa publicata în 1497.
Răspuns # 2
Finalurile de turnuri sunt foarte comune, şi o înţelegere corectă a poziţiei Lucena poate transforma o remiza intr-o victorie, sau o infrangere într-o remiza. Efstratios Grivas, în a sa “Practical Endgame Play – Mastering the basics”, spune că este “cea mai importanta poziţie teoretica pentru transformarea unui pion in plus.”
Concluzia este că dacă vrei să fii bine fundamentat în finaluri, o parte importantă este sa înţelegi poziţia Lucena.
Nu fi speriat – este mai uşor decât crezi! În primul rând, trebuie să definim clar poziţia Lucena. Are următoarele caracteristici (cu albul având pionul):
1. Albul are un turn si un pion, şi negrul are o tura.
2. Pionul alb se află pe cea de-a şaptea linie, pe oricare din coloanele de la b la g (cu alte cuvinte, nu se afla pe coloanele turnurilor).
3. Regele alb este direct în faţa pionului, pe linia a opta.
4. Regele negru este în apropiere, de obicei, la două coloane departare.
5. Turnul negru este poziţionat pe o coloana adiacenta regelui şi pionului.
6. Turnul alb este poziţionat pe o coloana între regele alb şi regele negru.
Avem aici o mulţime de definiţii, dar orice poziţie similară se numeşte poziţie Lucena.
Iata inca doua exemple:
Următoarele întrebări sunt:
Dacă albul este la mutare, poate el castiga? Şi dacă negrul este la mutare, poate el remiza? Răspunsul este că, la un joc corect, albul castiga
indiferent cine este la mutare. Să vedem cum se realizeaza aceasta.
Iată de poziţie de plecare din nou:
Să zicem că albul este la mutare. El incepe cu 1.Rf3+. Scopul acestei mutari este de a indeparta regele negru cu inca o coloana de pionul alb. Acest lucru se va dovedi important mai târziu. În linia principala, negrul răspunde cu 1… Kg7.
Vom examina mai târziu şi alte opţiuni. Avem acum următoarea poziţie:
Următoarea mutare este esentiala pentru intelegerea pozitiei Lucena. Albul mută acum 2.Rf4!. De ce? Cu cuvintele lui Aron Nimzovitch din clasica sa “My System“, este timpul “construirii podului”. Mark Dvoretsky (Dvoretsky’s Endgame Manual) scurtează expresia la “a podi”. Pentru mine, acesta arată mai mult ca un placaj ofensiv esential pentru a permite transformarea pionului. Veţi vedea ce vreau sa spun intr-un minut. Să presupunem că negrul răspunde cu 2… Kg6. Acum avem urmatoarea pozitie:
Acum este momentul pentru regele alb sa se dea din calea pionului, astfel ca acesta să aiba cale libera spre transformare, 3.Ke7. Dacă 3… Rd1, albul joaca simplu joacă 4.d8Q si negrul va trebui să renunţe la turnul lui. Deci, în loc de asta, negrul joacă 3… Re1+ şi regele alb isi va continua marsul. 4.Kd6 Rd1+ şi acum avem pozitia urmatoare:
5.Ke6, albul trebuie, bineînţeles, sa-si protejeze pionul. Nu 5.Ke5?? Rxd7 şi jocul este remiza. 5… Re1+ 6.Kd5!. Puteti vedea ce urmeaza? 6… Rd1+ ne duce la această poziţie:
Şi podul este construit cu 7.Rd4!. Negrul nu mai poate opri pionul de la transformare. Turnul alb realizeaza placajul ofensiv care elibereaza calea curajosului pion de la d7 pentru a ajunge sa “culce balonul”. Pentru a înţelege de ce este important sa incepem cu 1.Rf3+, si sa deplasăm regele negru cu o coloana mai departe, să mai facem doua mutari: 7…Rxd4+ 8.Kxd4:
Negrul este acum prea departe pentru a prinde pionul: 8… Kf7 9.d8Q. Iar asta a fost realizata cu ajutorul mutarii iniţiale 1.Rf3+. Daca regele negru ar fi fost plasat doar cu o coloana mai aproape de pion, ca în poziţia de plecare, el ar fi putut să prinda pionul imediat dupa transformare. Acesta este modelul de bază Lucena. Ar trebui să asezati pozitia pe tabla şi sa jucati până când totul este perfect limpede pentru voi. Negrul are si alte opţiuni, dar cu joc corect, albul va câştiga si asa. De exemplu, să mergem înapoi la poziţia de după 1.Rf3+:
Dacă negrul încearcă să evite să fie indepartat jucand 1… Ke6, albul joacă simplu 2.Ke8, şi regele negru blocheaza propria tura de la a da sahul pe e1, şi, fie pionul alb se transforma, fie turnul negru va trebui să se sacrifice pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple. În schimb, să spunem ca negrul răspunde la 1.Rf3+ cu 1… Kg6, astfel ca după, 2.Rf4, sa atace turnul alb cu 2… Kg5:
Albul poate sa renunte la construirea podului şi sa joace simplu 3.Rd4, urmat de mutarea regelui la o parte şi împingerea pionului. De asemenea, este interesant 3.Rf7, după care s-ar putea juca în continuare 3… Kg6 4.Ke8 Re1+:
Albul trebuie sa fie atent aici. El câştigă uşor cu 5.Re7, dar dacă joacă 5.Kf8, el trebuie să fie atent la 5… Rh1:
Albul este încă în regulă dacă joacă 6.Rg7+ Kf5 7.d8Q, dar dacă el gafeaza cu 6.d8Q??, negrul se salveaza cu 6… Rh8+:
Putem vedea ce s-a întâmplat acum: 7.Ke7 Rxd8 8.Kxd8 Kxf7 şi jocul este remiza! Si cam asta e tot ceea ce inseamna poziţia de bază Lucena. Examinaţi materialul de mai sus de cateva ori, şi practicati putin pe tabla, pana sunteti siguri ca ati retinut acest final de baza.
Parteneri : Sah cu Ceausescu
Citesc
Parteneri
Totul despre Sah
- Blog sah Alina L'ami
- Chessbase.com
- clubsahdianagalati
- Conpet Ploiesti – Anuta Laurentiu
- Federatia Romana de Sah
- Federaţia Română de Şah prin Corespondenţă
- Fide.com
- foisorchess
- Istoria sahului romanesc
- Natalia Pogonina
- Sah la Craiova cu Costica Dobra
- Sah-Braila-Micul Print
- Sahul de la A la Z
- Totul despre Sahul online
- Volcinsche sah
- Youngchess.com
Categorii
Arhive 23 de luni
Aboneaza-te
Fii la curent cu ultimele postari
0 Comentarii