Finalurile trebuiesc studiate si stapanite chiar de la inceputul studiului de sah. In cazul in care avem de-a face cu studii de final, putem sa ne largim orizontul sahist in ultima faza a sa cu idei noi si intelegerea mult mai adanca a pozitiilor.
Capablanca considera necesara inceperea studiului jocului de sah cu faza sa finala, in care piesele ramase pe tabla sunt in numar extrem de redus. O buna cunoastere a finalului era considerata de catre campionul mondial cubanez echivalenta cu o inalta clasa de joc in general.
Avem un final care pare destul de sec, dar ascunde nebanuite resurse de ambele parti. Albul muta si castiga.
Albul a reusit sa castige spatiu pe flancul damei si negrul si-a retras calul din c6 pe e7, dar amenintarea calului negru din g4 de a captura nebunul excelent din e3 ii da albului fiori de neimplinire. Negrul sta mai bine in centru si ameninta un pion la d5 , slabiciunea negrului pe flancul regelui, unde a impins pionii la h6 si g5 pare greu de exploatat in aceasta pozitie. Solutia este ingenioasa si chiar destul de greu de gasit, dar da si o satisfactie speciala atunci cand descoperi ideea de a cuceri meterezele negre.