Grecia, Porto Carras: Acum 5 ani echipa masculina a Romaniei avea un varf exceptional de forma la campionatul European !

Echipa masculina a Romaniei facea senzatie la europene, ajungand lider dupa runda 6!

Cea mai frumoasa performanta a echipei Romaniei, care se afla pe locul 1 la masculin dupa runda 6-a!!!
 Romania a reusit sa demonstreze Greciei ca noi nu suntem in …criza, atunci cand este vorba de sah

Desi ma ciupesc, sa vad cumva daca nu visez, echipa Romaniei este pe locul 1!!! Inaintea acestui campionat european, cred ca nimeni nu dadea sanse baietilor nostri, la mai mult de un loc 10. Si asta cu indulgenta, cred, tolerand si trecand cu vederea ca nu meritam de primele 10 , daca suntem aproape pe locul 20, mai precis 17. Siteurile de sah din intreaga lume nu ne dau prea multa sansa si prea multa atentie, nementionand macar simpla propozitie ca: Romania este pe locul 1! Se mentioneaza in treacat ca suntem pe locul 1, alaturi de Bulgaria si Azerbaidjan, nici macar o poza cu noi pe chessbase sau pe alte siteuri. Sau cel putin eu nu am vazut, dar am simtit ca se ocoleste asta. In 1999, la campionatul mondial din Las Vegas, numele de Nisipeanu Dieter , era necunoscut, pentru ca mai apoi sa fie stalcit prin Nipiseanu, Nispanu, ca toata lumea sa stie la final (dupa ce a trecut de Shirov, Ivanchuk si a fost aproape sa il elimine si pe viitorul campion mondial Khalifman), amanuntul ca Dieter Liviu Nisipeanu vine din Romania si este roman ! La fel a fost si dupa campionatul european individual disputat la Varsovia, in anul 2005, cand la final i s-a dat atentia cuvenita si i s-au recunoscut meritele de a fi campion european, unul venit din ROMANIA!

Lupulescu, Parligras, Vajda  sau linistea dinaintea furtunei care ne-a adus un uluitor loc 1, dupa runda 6

oate ca o analiza facuta inaintea acestor europene, putea fi privita ca suntem o victima sigura pentru primele 10 si posibil sa mai scapam la restul ce constituie plutonul dupa locul 10. Ce ar fi fost de gasit intr-o echipa a Romaniei? Putine am fi gasit inainte de acest turneu pe echipe, mai ales ca au plecat, din motivele pe care le cunoasteti ( sau nu), cei mai reprezentativi sahisti ai ei: Dieter Nisipeanu, care nu va reveni la nationala in actualul mandat si Andrei Istratescu, plecat pe lista Frantei si aparand cu succes acum, culorile franceze. Dupa un inceput ezitant, Andrei si-a revenit, ajutand Franta sa ajunga acum, pe locul 6.Nu este nici Vladik Nevednicii, care avea o experienta bogata la nationala. Dar o ECHIPA nu reprezinta cifric, suma unor valori sahiste ci mult mai mult decat atat.
Avem sansa si norocul sa fi ramas o ECHIPA MINUNATA a ROMANIEI. O suma extraordinara de caractere umane si unitate, de sacrificiu si daruire in fata celor mai bune echipe europene
Nu stiu ce s-a intamplat, pentru ca au re-venit la nationala, doi excelenti oameni de echilibru si explozie: Mihail Marin si Levente Vajda. Au crescut ca niste Feti-Frumosi, Costica Lupulescu si Mircea Parligras in poate cel mai bun an al carierei lor de pana acum, mai ales pentru Mircea, care are un an de vis. Gergely Szabo ramane la post si va ajuta echipa, ori de cate ori Doru Ionescu va considera ca este cazul sau va fi nevoie sa intre din alte motive.
Incerc sa imi revin din uimire si raman cu picioarele pe pamant, caci suntem pe locul I, dupa 6 runde. Nici o echipa romaneasca masculina, nu a reusit ceva asemanator si orice s-ar intampla de acum incolo, nu mai conteaza foarte mult. Sunt 3 runde incendiare, in care echipele favorite, vor incerca sa castige tot, ca sa ajunga cat mai aproape de obiectivul propus sau de calculul hartiei.
Suntem la egalitate cu Bulgaria si Azerbaidjan, cele 10 puncte si scorul excelent la punctaj, ajutandu-ne sa fim pe locul 1. Am avut poate si sansa unui culoar favorabil, care nu ne-a pus sa jucam cu marele puteri ale lumii sahiste europene. Dar este sansa culoarului pe care ti-l faci singur, mai ales ca marile puteri ale sahului, se zbat dincolo de locul 10 si cred ca in ultimele doua runde ramase am putea sa evitam un meci cu ele.

*****

Citeam putin mai devreme de incheierea rundei a 6-a, un articol din revista Gambit, anul 1999, parcurgand declaratiile lui Dieter Nisipeanu, dupa extraordinara perfomanta  si locul 3, obtinuta la Campionatul Mondial Fide disputat la Las Vegas 1999.
Sunt cateva amanunte si lucruri asemanatoare cu situatia actuala, care au dus pana acum, la o minunata revansa a echipei Romaniei. Dieter a povestit prin ce a trebuit sa treaca, impreuna cu prietenul sau Andrei Istratescu, (care la Las Vegas a jucat rolul de antrenor, secundant …) pentru a putea ajunge sa traiasca visul american al unui sahist roman. De la umilitoarea scena de a sta cocotati pe gardurile ambasadei, pentru a obtine vizele pentru America, de la refuzul federatiei din acea vreme de a-i ajuta in vreun fel ( banesc sau cu un orice alt suport ), de la faptul ca a trebuit sa isi plateasca singuri cheltuielile si sa ajunga la o familie binecuvantata, care i-a ajutat in aglomeratia Las Vegasului, de la faptul ca au trebuit sa plece decat cu ultimul numar din  Informator si din  New in Chess si fara o baza de date si un laptop. Nu mai vorbim de faptul ca dintre oficiali, nu i-a asteptat nimeni la aeroport…Nimeni dintr-un regim de trista amintire,  ale carui nume, cred ca nici nu merita sa le rostim.
Dieter a spus atunci ceva, pe care putini l-au crezut si l-au luat in seama. Cum ca reprezentativa masculina este una tanara si ambitioasa, dornica de afirmare si rezultate si ca ar putea ataca o medalie la campionatele europene de la Batumi. Nu s-a intamplat asta, dar fetele noastre au stralucit acolo, castigand o medalie de bronz si castigand la primele 2 clasate( Slovacia si Iugoslavia), punctand stralucit Corina Peptan in ambele intalniri, de care va amintiti cu placere. Ironia soartei  a fost aceea ca, dupa Batumi 1999 si pana in 2005 la Gotheburg,  baietii nu au mai primit suportul federatiei, ca sa poata juca la europene. Li s-a raspuns uneori cu infantilul motiv mentionat atunci, cum ca nu au avea  sanse la medalie…A urmat dezastrul de la Heraklion 2007, cand fara aceeasi Nisipeanu si Istratescu, Romania la masculin, ajungea in neverosimila postura de a ajunge sa joace in ultima runda cu BYE. Atunci dupa sase runde, Romania avea 5 puncte, ocupa locul 29 si castigase cu Luxemburg si cu Monaco, remizand cu Germania. Finalul i-a gasit pe jucatorii romani debusolati si pe locul 33 din 39 de participante.
Dupa neparticiparile la campionatul european, mentionate mai sus, a urmat poate cel mai negru moment din istoria sahului romanesc, care a avut drept efect neparticiparea echipei masculine la Olimpiada din 2010, Khanty Mansiysk.Cauzele nu s-au elucidat pe deplin nici acum si cred ca subiectul va intra candva intr-un episod din serialul “Dosarele X”, pentru ca adevaratii vinovati nu vor raspunde prea curand pentru tot ce s-a intamplat…

*****

Iata acum ca echipa noastra a ajuns in cea mai visata postura si cel mai frumos moment al ei ( Sa dea Domnul sa si ramana acolo pana la final) si cred ca pentru aceasta extraordinara performanta trebuiesc cinstiti cum se cuvine si apreciati la adevarata lor valoare. Nu cred ca baietii nostri au gandit vreun moment ca vor reusi ceea ce a devenit certitudine astazi,  09 noiembrie 2011. Dar ei si-au vazut de joc si au dovedit Europei intregi, ca pana acum au fost CEA MAI BUNA ECHIPA si cea mai unita. Cred ca se vede unde este favorita 1, echipa Rusiei(locul 13 cu 7p!), full de superjucatori, unde estefavorita 2, Ucraina (locul 19 cu 6p!!!), favorita 8, Anglia pe locul 21. Lucrurile nu vor ramane asa, pentru ca in ultimele 3 runde , favoritii vor trage cu dintii de meciurile lor, incercand sa castige tot si sa ajunga cat mai aproape de podium, salvand ce se mai poate salva din acest campionat european. Asa vor face si fetele noastre, care au puterea sa ajunga intre primele 10, acolo unde le este locul, desi meciurile lor au fost parca, cele mai grele cu putinta. Trebuie sa gestionam cu echilibru aceasta oportunitate si cu putina sansa vom reusi sa obtinem o medalie sau un loc fruntas in elita europeana.Am aratat ca se poate si numele ROMANIA, a ajuns in ochii tuturor de pe prima pozitie a clasamentului , Stralucind dupa aceasta runda a 6-a. Stim ca baietii nostri vor face tot ceea ce depinde de ei, pentru a aduce acasa o performanta cat mai buna. Meciul de astazi cu Germania, poate fi o rascruce pentru sahul romanesc, mai ales ca in cazul unei victorii romanesti, nu cred ca am mai pierde un loc pe podium.

 
 
 

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.