Anish Giri se pare ca a uitat cum sa castige sau cum sa piarda. In partida cu Lagrave, a jucat extrem de taios, dar GM francez a fost foarte concentrat.
„Este momentul sa tragem niste concluzii (Time to draw some conclusions).”, un joc de cuvinte simpatic, dupa ce jucatorul olandez a terminat turneul Candidatilor cu 14 remize (draws)!
Oare jucatorul olandez s-a hotarat sa isi asume unele riscuri in Norvegia? Sau partidele bune din turneul de blitz si din prima runda i-au accentuat increderea. Oricare ar fi situatia, Giri s-a hotarat sa joace taios cu Lagrave. Chiar si Carlsen a remarcat: „Pare a fi int-o forma excelenta.”
Giri a raspuns contra Najdorf cu 6.Bg5, mutarea pe care Miguel Najdorf insusi a primit-o in prima partida in care a jucat 5…a6, mutare jucata de Christian Poulsen la olimpiada din 1939, din Buenos Aires.
Dupa atatea ani, inca reprezinta o abordare ambitioasa, doar si pentru simplu fapt ca albul trebuie sa stie o multime de variante.
Continuarea lui Lagrave (7…h6 si 8…Qb6), a fost interesanta, dar dupa 15 mutari, Giri nu pierduse decat 5 minute pe ceas. A fost primul moment critic al partidei, deoarece 15…Rg8!? l-a surprins pe Giri.
A pierdut 47 de minute pentru urmatoarea mutare 16.Rdg1. In multe variante a trebuit sa compare pozitiile cu turnul alb la d1 sau h1.
Magnus Carlsen, ce a terminat mai repede si a facut unele comentarii despre celalalte partide, a simtit ca 15…Rg8 „e o pozitie rea”, dar a admis ca a fost probabil o alege buna, in special in combinatia cu 16…d5!!
Giri a spus ca nu a vazut aceasta varianta. „Eram concentrat asupra blocadei pe campuri negre. E socant! Negrul nu era dezvoltat dar joaca …d5!”
Albul nu mai poate lua la f4 si, asa cum Giri spunea, o mutare precum 18.Qh3 e un semn ca ceva nu a mers cum trebuie. Chiar vrei sa iei la f4.
Computerul este optimist de sansele albului dupa 19.Bf3, o mutare atat de urata incat cu greu poate fi acceptata de jucatori. In jurul acestei mutari, Carlsen a spus: „Pe termen lung nu este deloc bine cu regele plasat asa prost, dar in aceasta pozitie negrul este extrem de activ. S-ar putea sa nu mai existe „termen lung.””
0 Comentarii