Moscova: Turneul candidatilor va desemna la sfarsitul lunii martie challengerul la titlul mondial detinut de Magnus Carlsen

Comentariile rundei a XII-a de antrenorul emerit Mihai Ghinda

Runda a XII-a aduce doua victorii importante pentru ordinea la varf a turneului candidatilor. Karjakin este din nou pe primul loc, la egalitate cu Caruana, dupa victoria la Topalov iar Anand pierde la Nakamura si odata cu infrangerea sansele de a castiga turneul se duc spre zero!

Karjakin_rd12_tc16 Caruana_rd12_tc16

Anish Giri has scored a perfect 12 draws so far in Moscow

Azi am avut trei antrenamente, cam mult, deci voi fi foarte scurt. Anand si Topalov au jucat jalnic, habar nu au avut de varianta de deschidere jucata si au pierdut rapid la Nakamura si Karjakin. Foarte suspect a jucat si Caruana cu Aronian, dar a scăpat cumva, cu pielea pe el. Nu mai are rost sa va spun ca Giri a avut un pion in plus la Svidler, dar ca partida s-a terminat remiza. A 12-a!
Caruana & Karjakin 7/12 partide, two more rounds to go!

Round 12, Friday 25 March 2016
Svidler Peter
½-½
Giri Anish
Nakamura Hikaru
1-0
Anand Viswanathan
Karjakin Sergey
1-0
Topalov Veselin
Caruana Fabiano
½-½
Aronian Levon
Rest day, Saturday 26 March 2016

Clasamentul dupa runda XII

Round 13, Sunday 27 March 2016
Caruana Fabiano Svidler Peter
Aronian Levon Karjakin Sergey
Topalov Veselin Nakamura Hikaru
Anand Viswanathan Giri Anish
Round 14, Monday 28 March 2016
Svidler Peter Anand Viswanathan
Giri Anish Topalov Veselin
Nakamura Hikaru Aronian Levon
Karjakin Sergey Caruana Fabiano

Comentariile rundei a XI-a de antrenorul emerit Mihai Ghinda

Runda a XI-a a adus modificări importante in clasamentul turneului, doi dintre favoriți, Karjakin si Aronian au fost învinși de către Svidler si respectiv Anand.

Anand_Karjakin_r11_tc

Tigrul din Madras nu renunta niciodata la coroana mondiala!

Anand a valorificat cu o tehnica de filigran, microscopicul avantaj din finalul de 4 turnuri cu nebuni de culori diferite, pe care Karjakin l-a considerat remiză si a jucat superficial in momentele cheie.

Aronian cu albul a obținut o ușoară inițiativă pe care a amplificat-o pana la un mic, dar clar avantaj pozițional. A tot presat poziția regelui negru, dar Svidler s-a aparat cu calm si a contra-atacat la momentul oportun, sacrificand un pion. Aronian, dezamăgit probabil, a continuat nervos si crispat, și a „pierdut pedalele” si punctul in poziție aproximativ egală.

Topalov a facut in deschidere un interesant sacrificiu de calitate pentru inițiativa, dar nefiind in formă bună a scăpat-o din mâini. A ratat mai multe ocazii de a continua energic si s-a trezit într-un final evident mai rău. Caruana, marcat si el de oboseală si de tensiunea mare din turneu, a facut mai multe inexactități si in cele din urma a propus remiza in poziție ceva mai buna, unde ar mai fi putut juca.

Giri l-a depășit clar pe Nakamura într-o Italiană, dar ca de obicei, nu a putut sa-si valorifice avantajul foarte consistent, marcând cea de a 11-a remiza consecutiva.

Cu trei runde înainte de final conduc Caruana cu Anand cu 6,5 puncte, urmați de Karjakin cu 6p ; Svidler, Aronian și Giri cu 5,5…. dar in trei runde este destul timp pentru rasturnari într-un clasament atât de strâns.

Clasamentul dupa runda XI

RUNDA a XII va aduce in fața eșichierului următoarele perechi:

GM Svidler, P. (5½) 2757 – GM Giri, Anish (5½) 2793

GM Nakamura, H. (4½) 2790 – GM Anand, V. (6½) 2762

GM Karjakin, S. (6) 2760 – GM Topalov, V. (4) 2780

GM Caruana, F. (6½) 2794 -GM Aronian, L. (5½) 2786

 

Runda X:Moscova nu crede-n lacrimi, poate doar in revenirea unui sahist american, Fabiano Caruana, printre protagonistii turneului candidatilor  !

Caruana1_tcand_2016

Aronian va arbitra cine il va intalni pe Carlsen , insa decisiva poate fi intalnirea de gradul III din ultima runda : Karjakin – Caruana. Practic sanse teoretice au primii 5 clasati, nimic nu mai este imposibil pana la final. Asteptam runde cu multe partide decise, mai mult decat o singura partida pe runda, cum a fost pana acum: 10 runde – 10 partide decise!

Round 10, Wed. 23 March 2016
Svidler Peter
½-½
Nakamura Hikaru
Karjakin Sergey
½-½
Giri Anish
Caruana Fabiano
1-0
Anand Viswanathan
Aronian Levon
½-½
Topalov Veselin

Standings after ten rounds

Antrenorul emerit Mihai Ghinda:

Karjakin a făcut (bineînțeles) remiză cu Giri (a 10-a la rand!) si Svidler cu Nakamura. Topalov a început acum sa-l domine pe Aronian cu negrul intr-un final de dame și nebuni. Iată cum arata clasamentul provizoriu dupa 10 runde (presupunând Aronian-Topalov 1/2) si programul ultimelor patru runde:

Round 11, Thursday 24 March 2016
Aronian Levon Svidler Peter
Topalov Veselin Caruana Fabiano
Anand Viswanathan Karjakin Sergey
Giri Anish Nakamura Hikaru
Round 12, Friday 25 March 2016
Svidler Peter Giri Anish
Nakamura Hikaru Anand Viswanathan
Karjakin Sergey Topalov Veselin
Caruana Fabiano Aronian Levon
Rest day, Saturday 26 March 2016
Round 13, Sunday 27 March 2016
Caruana Fabiano Svidler Peter
Aronian Levon Karjakin Sergey
Topalov Veselin Nakamura Hikaru
Anand Viswanathan Giri Anish
Round 14, Monday 28 March 2016
Svidler Peter Anand Viswanathan
Giri Anish Topalov Veselin
Nakamura Hikaru Aronian Levon
Karjakin Sergey Caruana Fabiano

Anand trece de bariera Aronian si il egaleaza pe Karjakin la puncte dupa runda 9

Comentariul interesant si plin de inspiratie al lui Thernandier :

Iată că s-au mai dus trei runde, situaţia nefiind schimbată radical. Însă vrea să fac nişte mici observaţii:
1. Atitudinea lui Aronian la conferinţa de presă de după meciul cu Nakamura a fost total nepotrivită. Asta pentru nu vreau să folosesc cuvîntul deşănţat în aceeaşi frază cu Aronian! Pînă la urmă armeanul a plătit, fiind astăzi torturat apoximativ o oră de către Anand, înainte de a ceda. A experimentat Fecioara de fier şi nu cred că-şi va mai reveni.
2. Remiza lui Svidler cu Kariakin a fost foarte disputată şi discutată. Meciul dintre americani se terminase deja cu victoria lui Caruana, iar Svidler cred că a luat decizia corectă. O gafă monumentală i-ar fi adus prejudicii pe plan moral, iar o victorie i-ar fi creat neplăceri în plan ambiental.
3. Spaghetti western-ul dintre Giri şi Caruana. Ăia da remiză, ar fi mers bine să asculţi temele lui Ennio Morricone, în timp ce urmăreai acest joc, cu adevărat uluitor.

Round 9, Monday 21 March 2016
Topalov Veselin
½-½
Svidler Peter
Anand Viswanathan
1-0
Aronian Levon
Giri Anish
½-½
Caruana Fabiano
Nakamura Hikaru
½-½
Karjakin Sergey
Rest day, Tuesday 22 March 2016

Patru remize in runda 5 si raman doar 4 partide decise din cele 20 jucate! Karjakin conduce cu 3,5p iar ultimul este Topalov cu 1,5 p.

banner01

i

Round 5, Wed. 16 March 2016
Giri Anish
½-½
Svidler Peter
Anand Viswanathan
½-½
Nakamura Hikaru
Topalov Veselin
½-½
Karjakin Sergey
Aronian Levon
½-½
Caruana Fabiano

e

table05

Antrenorul emerit Mihai Ghinda recomanda pe contul sau de facebook:

”Marele maestru Daniel King, un comentator rafinat, comentează video momentele cheie ale primelor 4 runde ale Candidaților. Merita sa-l ascultați, va va delecta stilul lui Daniel…”

Momentele cheie din primele 4 runde ale turneului Candidatilor aici

Runda 5 si partida comentata Aronian Caruana comentata de catre Daniel King aici

 

Turneul candidatilor se desfasoara la Moscova intre 10-29 martie 2016! Opt candidati se lupta pe parcursul a 14 runde pentru singurul loc de challenger la titlul mondial, in finala unde il va intalni pe campionul mondial Magnus Carlsen.

Pentru prima oara dupa 1972 (cand Bobby Fischer a castigat incredibil meciurile de calificare al candidatilor si meciul de titlu  supranumit si ”Meciul secolului” cu Boris Spassky), doi sahisti americani, Fabiano Caruana si Hikaru Nakamura, sunt favoriti sa se califice in finala campionatului mondial ! Caruana si Nakamura au aratat ca au obtinut rezultatele cele mai convingatoarea in ultima perioada, dar parerea mea este ca oricare dintre cei 8 gladiatori din acest turneu poate castiga acest turneu.  Doi fosti campioni mondiali, cam prafuiti deja dupa evolutii neconcludente, Anand si Topalov, ar putea da lovitura in acest turneu, avand foarte mare experienta in turnee de acest gen si un mare plus la capitolul razboiul psihologic, factor ce poate face oricand diferenta la acest ridicat nivel.

Sahistii rusi nu sunt mari favoriti in acest turneu , Svidler si Karjakin sunt undeva la marginea inferioara a estimarilor specialistilor din sah. Parerea mea sincera este ca amandoi vor avea un cuvant greu de spus in acest turneu, forma excelenta aratata de Svidler si nervii de otel ai lui Karjakin pot aduce sahistii rusi printre protagonistii acestei desfasurari impresionante de mari sahisti. Sau faptul ca joaca pe teren propriu poate avea o importanta pentru linistea si energia pozitiva transmisa de catre conationalii lor.

Levon Aronian este asteptat de multa vreme sa confirme clasa sa de mare jucator, dar el a ramas undeva la bariera dintre finala campionatului mondial si turneul candidatilor. Sper ca sa nu intre si Aronian,  peste mai multi  ani , in categoria supersahistilor care nu au reusit sa ajunga campioni mondiali desi au fost atat de aproape…

Anish Giri are o ascensiune extraordinara si a reusit sa se impuna si o sa vedem ce poate cu adevarat tanarul olandez intr-un turneu cu o mare incarcatura cum este turneul candidatilor

Premiile puse in joc sunt de 420.000 euro.

Siteul oficial aici

Transmisie live aici incepand cu ora 14,oo , ora Romanie

Rest day, Monday 14 March 2016
Round 4, Tuesday 15 March 2016
Svidler Peter Aronian Levon
Caruana Fabiano Topalov Veselin
Karjakin Sergey Anand Viswanathan
Nakamura Hikaru Giri Anish

Pairings and results

Round 1, Friday 11 March 2016
Karjakin Sergey
½-½
Svidler Peter
Nakamura Hikaru
½-½
Caruana Fabiano
Giri Anish
½-½
Aronian Levon
Anand Viswanathan
1-0
Topalov Veselin
Round 2, Saturday 12 March 2016
Svidler Peter ½-½ Topalov Veselin
Aronian Levon ½-½ Anand Viswanathan
Caruana Fabiano ½-½ Giri Anish
Karjakin Sergey 1-0 Nakamura Hikaru
Round 3, Sunday 13 March 2016
Nakamura Hikaru
½-½
Svidler Peter
Giri Anish
½-½
Karjakin Sergey
Anand Viswanathan
½-½
Caruana Fabiano
Topalov Veselin
0-1
Aronian Levon

  • Tudorache M

    Transmisia live este aici (cel putin pt. runda 1): http://worldchess.com/broadcasts/europe/2016/03/10/fide-candidates-tournament/round-1/ . Dar este un mic scandal acolo si desigur o ocazie sa incepem discutii in contradictoriu. Agon Limited detinatorul drepturilor exclusive de organizare, a interzis transmiterea sau mai bine zis preluarea de catre alte site-uri a transmisiei. De aceea pe Playchess spre exemplu sau Chessdom, nu gasiti partidele. Sunt pe chess24.com dar nu prea cunosc comentatorii. Pe android spre exemplu sunt pe aplicatiile chess24 sau Follow Chess. La site oficial unde scrie Watch nu se incarca nimic. La adresa pe care am postat-o vedeti transmisia oficiala dar trebuie sa va logati prin Facebook, Twitter sau E-mail personal.

    martie 11, 2016 - 4:06 pm Raspunde
  • Gabi

    Aha, mersi

    martie 11, 2016 - 11:06 pm Raspunde
  • Thernandier

    Cu riscul de a mă face de rîs peste 20 de zile, cred că Don Fabio a luat jackpot-ul zilei. A scăpat neînvins cu negrele în jocul cu Nemesis-ul lui, Naka. Kariakin şi Svidler au remizat, nici o surpriză după meciul lor din finala Cupei Mondiale, cînd femeile de serviciu au început să măture sala, în timp ce ei mai jucau. Anish a avut o şansă bună să cîştige, după cum a recunscut şi Levon la conferinţa de presă, dar pentru el remiza e sfîntă. Vishy a cîştigat pentru că Topalov şi-a supraestimat, a cîta oară, nebunii. Şi a subestimat capacitatea se apărare a adversarului. După 20 de mutări dama lui Vishy era moartă şi ingropată, dar Topa a jucat la cacealma preferînd un atac la rege, în locul unui joc complicat de dama contra turn, cal şi pion. A pierdut, dar mai are 13 gloanţe. Pînă şi Jobava ar nimeri ceva cu ele.

    martie 12, 2016 - 12:11 am Raspunde
  • Gabi

    3. Imi place stilul.
    Eu merg pe mâna celor doi americani pur-sânge:)
    Mi l-aș dori challenger pe cel cu ochii oblici, merită așa ceva.
    Fabio mai are timp să aștepte.

    martie 12, 2016 - 11:44 am Raspunde
  • Tudorache M

    La link-ul postat de mine cu transmisia live oficiala, este suficient doar, in partea stanga sus a tablelor de joc, unde sta scris Round #1, sa deschideti menu de la cifra 1 si sa selectati runda in curs (astazi runda 2).
    Sau accesati link: http://worldchess.com/broadcasts/europe/2016/03/10/fide-candidates-tournament/round-2/
    Astazi transmisia a inceput cu Miroshnichenko la pupitru, prezentand pe tabla “scaparea” teribila a lui Topalov in partida cu Anand din runda 1. In loc de 20…Cb3? se putea juca spectaculos 20…Nxf2+!. Puteti consulta aici (dar sub comentariul lui Sagar Shah de pe Chessbase ) partida Anand-Topalov din runda 1: http://www.viewchess.com/cbreader/2016/3/12/Game35186937.html

    martie 12, 2016 - 2:52 pm Raspunde
  • Traian

    Transmisia live pe http://www.chessbomb.com.

    martie 12, 2016 - 3:16 pm Raspunde
  • Tudorache M

    In runda a 2-a, dupa Topalov (sau cine stie…poate chiar un pic influentat de indecizia lui de ieri), a fost randul lui Nakamura sa ne arate ca sunt si ei oameni. Dupa mutarea 29.h4 un pic provocatoare a lui Karjakin, Naka se lanseaza intr-o combinatie care scapa din vedere slabiciunea sa din f7 si istoria acestei partide este scrisa… Vizualizati partida aici: http://www.viewchess.com/cbreader/2016/3/12/Game40219828.html

    martie 12, 2016 - 7:05 pm Raspunde
  • Gabi

    Da …

    martie 12, 2016 - 8:06 pm Raspunde
  • Thernandier

    Topalov a început să dea lumină, că tot se apropie Paştele. După 18 mutări deja avea doi pioni în minus. Probabil iţi stăteau în calea nebunilor…
    Giri a mai reuşit o remiză într-o poziţie promiţătoare. Karia probabil are probleme de încredere din moment ce adversarii au început să-şi sacrifice caii în meciurile contra lui.
    Caruana rămîne favorit în opinia mea.

    martie 13, 2016 - 11:06 pm Raspunde
  • Thernandier

    Spre bucuria tuturor, Vesko a început, în sfîrşit ,să mîrîie. De ziua lui, a intrat într-o italiană, incoloră, inodoră şi insipidă – vorba maestrului – a reuşit să gafeze, dar Fabio se pare că nu e în formă. Astăzi a făcut cu albele o partidă bună împotriva lui Karia. Acesta din urmă, se pare că a luat-o binişor la deal. Cu hazaica dimineaţa lîngă tine, parcă eşti mai încrezător! Jocul cîştigat cu Anand cred că e cel mai bun joc al turneului, de pînă acum.
    În rest, remize din toate poziţiile. Şahuri eterne care mai de care mai năstruşnice, triple repetări, aşteptăm şi nişte paturi spectaculoase.

    martie 16, 2016 - 11:14 pm Raspunde
  • coseru ionel

    Karjakin chiar joaca sa castige …e intr o forma foarte buna imi aduce aminte de acel Karjakin care a sacrificat nebunul in partida cu Ivanchuk din turneul regilor de la noi din tara…cand i a luat un pion in deschidere …
    Fabiano era si favoritul meu …dar inca odata nu e de ajuns sa ai cel mai mare Elo din concurs ca sa ajungi sa l si castigi …brunetul olandez Giri mai are de asteptat …probabil o sa faca 50 la suta…

    martie 17, 2016 - 5:55 pm Raspunde
  • virgil

    Se pare ca oponentul lui Carlsen se va alege intre Karjakin si Aronian, cu un plus de sanse pentru primul… Americanii nu prea au tupeu sa joace la castig… Oricum ar fi, parca sunt prea multe remize consemnate pana acum si asta nu poate bucura pe nimeni…,

    martie 17, 2016 - 7:34 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ # 10

    Vesko, Karia ?! Probabil niste rude apropiate, nu-i asa? Care sunt numele lor pentru niste simpli amatori, ca noi?

    martie 17, 2016 - 8:42 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Mic Dictionar Onomastic al Candidatilor sau

    Ce am izbutit sa identific pana acum….

    “Vishy” = Anand
    “Naka” = Nakamura
    “Karia” = Karjakin
    “Vesko”= Topalov (probabil de la Veselin); Eu il stiam de “Topa” dar, s-au schimbat nasii…..
    “Anish” = Giri
    “Don Fabio” = Caruana

    Doi candidati. Aronian si Svidler nu sau nume de alint; sunt antipatici probabil….A mai ramas sa identific cine este “Nemesis”, ala/aia de-l persecuta pe Don Fabio (vreo aluzie la legaturile lui Caruana cu “La Famiglia”?!), prin intermediul lui Naka….

    Astept confirmarile de rigoare din partea nasilor 🙂

    Dupa 6 runde conduc Karjakin (așteptat) si Aronian (surprinzător după mine) cu 4 puncte si încheie plutonul Topalov (așteptat) si Nakamura (absolut surprinzător) cu 2 puncte. Dar mai sunt 8 runde si toate au INTALNIRI DIRECTE. Cu 2-3 victorii ale lui Naka si Topa la cei din frunte, clasamentul se va răsturna. Ca axa de echilibru vor ramane Giri si Fabio care au 6 remize solide, din tot atatea partide.

    Openul international al Romaniei a demarat incet si trist, cu putini jucatori (de valoare), cu partide anodine si lesinate, castigate prin moartea prin plictiseala a adversarului si therefore cu rezultate necomentabile. Sa mai asteptam, poate-poate se invioreaza ceva…..

    martie 17, 2016 - 10:39 pm Raspunde
  • Thernandier

    Astăzi am avut parte de o rundă superbă. Două partide decise, iar remizele au fost la fel de frumoase. Desigur, miniatura lui Anand rămîne isprava cea mai frumoasă a turneului de pînă acum, dar – înclin să cred – cea mai frumoasă a întregului turneu, deşi mai sunt încă opt runde. Cine ar fi crezut că Svidler poate fi surprins într-un asemenea mod în Ruy Lopez (NB)?
    Aronian l-a învins pe Nakamura, după un meci în care a avut iniţiativa de la început. Americanul a clacat după o lungă şi grea perioadă de presiune, a părăsit aprope plîngînd masa de joc, nemaiavînd puterea de a merge la conferinţa de presă. Dar Moscova nu crede în lacrimi.
    Giri am mai bifat o jumătate de punct întru îndeplinirea normei de 7 puncte fără înfrîngeri. Ar fi minunat pentru turneu dacă jucătorul ăsta, atît de puternic, ar începe să mai şi cîştige…
    Caruana şi Kariakin au făcut o remiză spumoasă pentru spectatori, aparentul sacrificiu de damă dîndu-ne iluzia că ar fi fost o gafă. Însă crimeeanul a ştiut bine ce face, s-a apărat magistral şi în final a obţinut remiza. Şi statutul de mascul alfa al turneului. În următoare rundă îl va întîlni sîmbătă pe Aronian, probabil învingătorul dintre ei va avea onoarea de a fi învins de către Carlsen, atunci cînd Central Park va fi căpătat culori aurii.

    @ Mihai Ghindă

    Urmărindu-le cariera de ani de zile, cu suişuri şi coborîşuri, în mod involuntar, am ajuns să mă refer la ei ca la nişte apropiaţi. Însă observaţia dvs. e corectă, deşi este doar un blog particular, această platformă pare a fi mai mult decît oficială, în ceea ce priveşte dilemele din şahul românesc.

    martie 17, 2016 - 11:09 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Excelenta cronica, excelenta replica……

    martie 18, 2016 - 1:21 am Raspunde
  • Tudorache M

    Si eu agreez stilul lui Thernandier dar in opinia mea Nakamura nu a intrat 100% pregatit in turneu, asta este una. Doi, Aronian nu a jucat foarte exact si in anumite momente Nakamura putea sa ramana pe remiza. Desigur acolo era si criza de timp a lui Naka. Dar eu am urmarit video transmisia live. Mi-a facut greata Aronian! Condamnati-va sau ziceti-mi tot ce doriti! Va dau detalii. Nakamura a plecat (poate cu ochii in lacrimi, asta nu stim) val-vartej si nu imi reiese exact (cu publicitatea si cu alte palavre in transmisie) daca a si strans mana lui Aronian. Oricum nu s-a uitat inapoi si nu s-a prezentat la conferinta. Ce s-a intamplat de fapt? Pe Chessbase si in consencinta pe Youtube, Daniel King explica pozitia (de la min.13 cca) si ceea ce s-a intamplat pe tabla dar nu aveti imagini cu cei doi. Ele sunt pe site oficial Turneul Candidatilor, iar la ora si minutul 06:44:20 se vede clar cum Nakamura atinge regele si in consencinta trebuie sa il mute. Dupa atingere se vede clar mana sa, in sensul OK l-am atins. Aronian incepe sa se agite sa gesticuleze cu mainile, pe timpul de gandire al lui Nakamura. Daca la acest nivel ne comportam asa, atunci ce sa mai spunem prin turneele noastre? Acolo era tot filmat. Ce era atat de greu sa il lase pe Nakamura sa efectueze mutarea? Se facea de cacao Naka, daca nu ar fi mutat regele. Discutia are loc pe timpul si asa strans al lui Naka. Il las domnule sa faca mutarea si daca nu este de rege, chem arbitrul (care oricum era acolo si vazuse). Gratuit si penibil spectacolul oferit de Aronian care este enervant si cum isi trage manecile camasii, uneori deasupra tablei. Dar ca sa spunem adevarul si Magnus Carlsen este des in atitudini si pozitii pe scaun destul de anormale. Eu am fost invatat de mic si intotdeauna la tabla de joc, am incercat sa nu disturb adversarul. Iata cum a fost acolo. Turneul este la jumatate. Se pot intampla multe in partea a doua dar o rasturnare asa drastica a clasamentului e greu sa se intample. Pentru Nakamura ar fi un miracol. Karjakin pare a fi bine orientat in acest turneu. Caruana ramane in carti si ultimul gand personal in acest comentariu este ca nu mai vreau sa vad un meci Carlsen-Anand, pentru ca ne-am plictisit si stim cu totii cum se incheie. Deci personal as vrea sa vad challenger unul dintre Karjakin, Caruana si Giri. Pentru binele sahului.

    martie 18, 2016 - 9:49 am Raspunde
  • Tudorache M

    Rectific: “condamnati-ma* sau ziceti-mi tot ce doriti”. Iar video oficial se poate urmari aici: http://worldchess.com/broadcasts/europe/2016/03/10/fide-candidates-tournament/round-6/

    martie 18, 2016 - 10:00 am Raspunde
  • Tudorache M

    In articolul Chessbase a aparut si partea de video (cel putin, initial, nu am observat acel video si mai repede cred ca in urma comentariilor l-au adaugat) in discutie: https://youtu.be/puRR65UUKAs . Raman oricum multe dubii. Ce a zis Nakamura? Dar indiferent ce a zis, nu vad de ce trebuia Aronian sa se comporte asa. Cand are toate atuurile la mana. Nu scoti o vorba si dupa mutare (daca nu este de rege), chemi frumusel arbitrul si gata. Acum observ cat de excitata este Aleksandra Kosteniuk care de-a dreptul da senzatia sau chiar pune in gura lui Nakamura, un j’adoube, extrem de dubios dupa mimica. Gestul cu mana (palma) catre Aronian pare sa fie unul care zice: OK, calm, am atins regele, imi pare rau. Dar sa nu pun nici eu cuvinte care nu avem siguranta ca au existat! Doua lucruri sunt clare: Nakamura a atins intentionat sa mute regele; Aronian nu a procedat bine. Dar domnul arbitru? Parca era cumva surd…Si ceasul lui Nakamura merge.

    martie 18, 2016 - 1:36 pm Raspunde
  • nelu

    Într-adevăr, “unfair” gestul lui Aronian de data asta…
    Absolut surprinzător pentru că în general, el este un gentleman.

    martie 18, 2016 - 2:36 pm Raspunde
  • virgil

    Pana nu se stie exact contextul in care a aparut acea iesire atipica a lui Aronian e greu de tras o concluzie corecta in speta respectiva… Schimband un pic tema discutiei, nu pot sa nu evidentiez faptul ca dintre toti sahistii participanti la turneu doar trei si numai trei(primii 3 clasati) au victorii la activ, restul acumuland numai remize sau remize si infrangeri. Acesta este si motivul pentru care cred ca invingatorul turneului se va alege din grupul celor victoriosi pana acum. Pe de alta parte, mi-ar place ca Nakamura, Caruana sau Svidler sa aiba o revenire spectaculoasa in joc si sa rastoarne ierarhia momentului… Desi teoretic e posibil sa se intample asa ceva, eu nu cred intr-un asemenea scenariu…

    martie 18, 2016 - 4:11 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Serban Neamtu spunea, mai in gluma mai in serios (sic!), ca fiecare constiinta are “un punct de topire”, in functie de suma de bani oferita pentru punct! Parafrazând, putem spune ca fiecare so called gentleman are un “punct de topire”, in care nervii cedează si morga afișată anii de zile, construita cu multe chinuri, dispare in momentul in care sunt multi bani in joc. Gesticulația lui Aronian este intr-adevar penibila, dar caut sa-mi aduc aminte de cate ori am fost eu/noi penibil/i in momente cruciale ale vieții. Si acest turneu este. in mod evident, crucial pentru cariera lui Aronian si mai ales, pentru buzunarul lui. Daca imi aduc eu bine aminte el a primit un “Wild card”, trebuie sa se comporte la nivelul Wild…. (lack of moral restrain).

    martie 18, 2016 - 5:43 pm Raspunde
  • Nelu

    Da, D-l Ghindă a atins un punct esențial, Aronian pare să fi ajuns în situația de “acum ori niciodată” în ce privește șansele lui la un meci pentru titlu.
    Pe de altă parte, tocmai s-a încheiat lecția cu simpaticii noștri lectori Romeo și Mihaela.
    Din câte am înțeles, ei sunt de părere că Nakamura a fost „unfair”, adică a prins bine regele cu mâna ca să-l mute, apoi brusc s-a răzgândit și a făcut acel gest cu palma care ar fi însemnat “j’adoube”.
    Tot ei spuneau că Naka se pretează din când în când la astfel de isprăvi și au amintit că într-o partidă cu Nepomniaschi a făcut rocada cu ambele mâini.
    Sincer, eu nu știam toate acestea…
    Dar cum a accentuat D-l Ghindă, sub presiune mare, deciziile și reacțiile pot lăsa de dorit uneori.

    martie 18, 2016 - 10:05 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    “Cate capete, atâtea păreri” – proverb romanesc…Nu exista semn facut cu mana pentru j’aboube, nu exista scuza sa fi unfair pentru ca si adversarul a fost POATE, cândva cu altcineva. Si mie mi-au facut rocada cu 2 mâini multi adversari si nici nu am bagat in seama. Si ce daca, a castigat Naka poate, zic poate, una-doua secunde? De fapt, este un gest de blitzer înrăit…..de ce ar fi unfair? Lumea il dusmaneste pentru ca nu este un tip comod, dar nici eu nu sunt comod, nu-i asa? Mie imi place Nakamura, este un luptator, un caftangiu, un mare talent, in forma sau scos din forma ma uit cu palcere la partidele lui.
    Dar cum iti spuneam…. multe pareri….care de care mai avizate. Eu, unul, NU am nicio parere 🙂

    martie 18, 2016 - 10:24 pm Raspunde
  • Gabi

    Hm, acum am vazut si eu sceneta. Cred ca Aronian s-a impaunat la faza aia. Era mandru de jocul lui, se vedea invingator clar si a luat o atitudine superioara, punandu-l astfel sub o presiune in plus, inutila, pe Naka. De
    inteles pentru miza jocului si pentru orgolii.
    Ce mi-a displacut a fost continuarea aerului de superioritate si zambetul lipit pe buzele lui Aronian la conferinta de presa. Nu am urmarit-o pe toata, dar pentru mine a fost edificator.
    Oricum, sceneta asta nu se compara cu cea de acum cativa ani cu mana intinsa de doua ori de Short la inceputul jocului cu Topalov parca, nu sunt sigur. Topalov s-a facut ca nu vede, un gest de unfairplay care trebuia sanctionat.
    Off topic, o surpriza placuta este participarea lui Istratescu la openul de la Alba Iulia, partidele putand fi urmarite pe chessbomb, cheesdome si alte site-uri, probabil.

    martie 19, 2016 - 9:48 am Raspunde
  • Nelu

    #24. Așa este D-le Ghindă, Naka este un războinic din cap până-n picioare, de aceea partidele lui sunt atractive.
    La blitz m-am gândit și eu când am auzit despre rocada cu 2 mâini.
    #25. Eu știam că Cheparinov a fost cel care l-a lăsat pe Short cu mâna întinsă.
    Dar el era secundantul lui Topalov, așa că oricum lucrurile sunt legate între ele…

    martie 19, 2016 - 7:28 pm Raspunde
  • Nelu

    (C37) Nakamura – Andreikin, 1-0, Campionatul Mondial de Blitz 2010.
    O demonstrație de felul cum se poate câștiga cu o deschidere romantică (Gambitul Muzio) la nivel de top.
    https://www.youtube.com/watch?v=YfZK_KqKBtY

    martie 19, 2016 - 9:40 pm Raspunde
  • Popescu P. Pion

    Aronian e cel mai bun.

    martie 20, 2016 - 12:31 am Raspunde
  • dancostea64

    O intrebare pentru Maestrul Ghinda.

    Care ar fi probabilitatea ca Svidler sa nu fi vrut sa-l bata pe Karjakin?

    martie 21, 2016 - 3:09 am Raspunde
  • Thernandier

    Iată că s-au mai dus trei runde, situaţia nefiind schimbată radical. Însă vrea să fac nişte mici observaţii:
    1. Atitudinea lui Aronian la conferinţa de presă de după meciul cu Nakamura a fost total nepotrivită. Asta pentru nu vreau să folosesc cuvîntul deşănţat în aceeaşi frază cu Aronian! Pînă la urmă armeanul a plătit, fiind astăzi torturat apoximativ o oră de către Anand, înainte de a ceda. A experimentat Fecioara de fier şi nu cred că-şi va mai reveni.
    2. Remiza lui Svidler cu Kariakin a fost foarte disputată şi discutată. Meciul dintre americani se terminase deja cu victoria lui Caruana, iar Svidler cred că a luat decizia corectă. O gafă monumentală i-ar fi adus prejudicii pe plan moral, iar o victorie i-ar fi creat neplăceri în plan ambiental.
    3. Spaghetti western-ul dintre Giri şi Caruana. Ăia da remiză, ar fi mers bine să asculţi temele lui Ennio Morricone, în timp ce urmăreai acest joc, cu adevărat uluitor.

    martie 21, 2016 - 11:58 pm Raspunde
  • mihaighinda

    @ Dancostea64.

    Dupa părerea mea, Svidler ar fi rupt cu dinții din pielea lui Karjakin. Daca ar fi putut!

    După finala Cupei Mondiale de anul trecut, cred ca fotografia lui Karjakin se lăfăie mare pe ușa de la buda lui Svidler, străpunsă de săgețile de dart. Într-un singur cuvânt: EXCLUS!

    Nu sunt de acord cu părerea lui Thernandier, evident influențat de automatismele de gândire balcanice din genomul nostru, referitoare la mica înțelegere/ciupeală. Dacă ar fi câștigat la Karjakin, i-ar mai fi ajuns câteva victorii (2-3)pentru a câștiga glorie eternă, câștigând Candidații si vreun milion de dolari supliment, jucând un meci pentru titlul mondial. Cine ar renunța la o asemenea ocazie unică, numai ca să nu-l supere pe….. CINE….?
    De asemeni, cred că încercările jalnice ale lui Giri de a NU câștiga nici măcar o poziție atât de câștigată ca aceea cu Caruana, merită un marș funebru, nu muzica incitantă a lui Morricone…. :-

    martie 23, 2016 - 12:01 am Raspunde
  • Gabi

    Off topic
    M-am uitat la partidele openului de la Alba Iulia. A fost un turneu echilibrat și, din punctul meu de vedere, spectaculos.
    Îmi place stilul bătăios de joc al juniorilor noștri. S-au dus acolo cu puștile încărcate și cu degetul pe trăgaci.
    Nu s-a știut până în ultima rundă de unde sare iepurele.
    Domnule Ghindă, poate ne comentați cum a sărit iepurașul din jobenul lui Tomici în ultima rundă cu Istrățescu.
    Sper că de data asta eventualul dvs. comentariu nu va mai fi urmat de venin și de mușcături băloase.

    martie 23, 2016 - 9:30 pm Raspunde
  • mihaighinda

    Gabi,
    Nu prea cred ca voi risca prea curând să mai comentez partide sau să intru in dispute tehnice….

    Șah cu Ceausescu este, după cum ați văzut, bântuit de trolli si hateri. Ce rost ar avea să muncesc o bună bucată de timp pentru a reuși comentarii atrăgătoare și, să obțin în contrapartidă, insulte și calomnii. Așa, la o șuetă ”subțire”, mă prezint și eu mintenaș, dar de muncit pentru hateri, mai la Sfântu Așteaptă! Îi las să se beștelească între ei…..

    martie 24, 2016 - 1:54 am Raspunde
  • mihaighinda

    Comentariile cunoscutului ziarist șahist Leontxo Garcia pentru ”El Pais”

    F. Caruana (EEUU, 2.794)–V. Anand (India, 2.762)1–0
    Candidatos (10). Moscú23.03.2016

    Anand comete un error y una imprecisión nada más salir de la apertura, y es fulminado por Caruana. .Apertura Inglesa (A29): 1.c4 e5 2.Cc3 Cf6 3.Cf3 Cc6 4.g3 Ab4 5.Ag2 0-0 6.0-0 e4 7.Cg5 Axc3 8.bxc3 Te8 9.f3 exf3 10.Cxf3 d5 11.d4 dxc4 12.Dc2
    (Caruana quiere quedarse con ambos alfiles aunque ceda la importante casilla e4; sería bueno saber la opinión de los dos jugadores sobre 12.Ag5 h6 13.Axf6 Dxf6 14.e4 Ag4 15.Da4 , con ventaja blanca, Aronián-Anand, San Luis, EEUU, 2015)
    12…h6
    (si 12…Ce4 13.Ce5 Cxe5 14.Dxe4 , con ventaja blanca)
    13.Af4 Ce4 14.Tad1 Af5 15.Ce5! Cd6?
    (permitir un centro blanco fuerte no puede ser mejor para las negras que 15…Cxg3! 16.e4 Cxf1 17.exf5 Cxh2 18.Cxc6 Dh4! 19.Axh2 Te1+ 20.Txe1 Dxe1+ 21.Af1 bxc6 , donde no está nada claro que las blancas puedan hacer daño con sus alfiles que las negras con su torre; por ejemplo: 22.Axc7 Te8 )
    16.e4 Ah7 17.De2 Ce7?! (diagrama)
    (aunque lleva una pieza hacia el enroque, elimina la tensión en e5 e impide De7 para defender f7; dado que las blancas estaban listas para tomar en c6 y jugar e5, tal vez lo mejor fuera esperar con 17…Tb8
    18.Axh6‼
    (otra idea muy fuerte era 18.Ac1‼ , que amenaza Cxf7, así como Aa3)
    18…gxh6 19.Dh5 Cef5
    (la posición es muy difícil de defender para cualquier jugador humano; por ejemplo, si 19…Tf8 20.Dxh6 -las principales amenazas son Tf4 y Cg4- Cxe4
    -o bien 20…Cg6 21.Tf5! Cxf5 22.exf5 Df6 23.fxg6 fxg6 , y el caballo vale más que una torre, por no hablar del alfil negro)
    21.Axe4 Axe4 22.Tf4 Dd6 23.Tg4+ Cg6 24.Txe4 Cxe5 25.Dxd6 cxd6 26.dxe5 dxe5 27.Txe5 , con un final ventajoso; a las máquinas les gusta
    19…Cd5 , aunque tras 20.exd5 Dg5 21.Df3 , es obvio que las blancas estarían mejor)
    20.exf5 Dg5 21.Dxg5+ hxg5 22.f6 Ce4 23.Tfe1!?
    (no es mala, pero se ganaba ya mismo con 23.Axe4! Axe4 24.h4! , con la idea gxh4 25.Tf4! )
    23…Cxc3
    (a Anand no le gustó 23…Cxf6 24.Axb7 Tab8 25.Aa6 Ad3 26.Cxd3 cxd3 27.Axd3 , con gran ventaja posicional)
    24.Tc1 Cb5 25.Axb7 Tad8 26.Ac6 Cxd4 27.Axe8 Txe8 28.Rf2 Cc2 29.Ted1 Ae4 30.Cxc4 Te6 31.Td8+ Rh7 32.Rg1 Txf6 33.Tf1 , y Anand se rindió.
    1–0

    Stimați trolli și stimați hateri, in mono bi- sau trinom,
    Dacă nu va plac (sau CHIAR dacă vă plac) comentariile, porcăiți-l fără milă pe Leontxo, ca și cum aș fi fost eu comentatorul …..

    martie 24, 2016 - 2:12 am Raspunde
  • Gabi

    Dl. Ghinda: Inteleg.
    Pe mine m-a impresionat stăpânirea de sine a lui Ștefan din finalul partidei. Aproape de o performanță remarcabilă, el nu s-a pierdut cu firea și a jucat, bănuiesc, exact.

    martie 24, 2016 - 5:58 am Raspunde
  • Divort Rapid

    Interesant, cu mentiunea ca sahul are reguli spre diferenta de politica la care nu se aplica nici macar o regula!

    martie 24, 2016 - 10:59 am Raspunde
  • mihaighinda

    Runda a XI-a a adus modificări importante in clasamentul turneului, doi dintre favoriți, Karjakin si Aronian au fost învinși de către Svidler si respectiv Anand.
    Anand a valorificat cu o tehnica de filigran, microscopicul avantaj din finalul de 4 turnuri cu nebuni de culori diferite, pe care Karjakin l-a considerat remiză si a jucat superficial in momentele cheie.

    Aronian cu albul a obținut o ușoară inițiativă pe care a amplificat-o pana la un mic, dar clar avantaj pozițional. A tot presat poziția regelui negru, dar Svidler s-a aparat cu calm si a contra-atacat la momentul oportun, sacrificand un pion. Aronian, dezamăgit probabil, a continuat nervos si crispat, și a “pierdut pedalele” si punctul in poziție aproximativ egală.

    Topalov a facut in deschidere un interesant sacrificiu de calitate pentru inițiativa, dar nefiind in formă bună a scăpat-o din mâini. A ratat mai multe ocazii de a continua energic si s-a trezit într-un final evident mai rău. Caruana, marcat si el de oboseală si de tensiunea mare din turneu, a facut mai multe inexactități si in cele din urma a propus remiza in poziție ceva mai buna, unde ar mai fi putut juca.

    Giri l-a depășit clar pe Nakamura într-o Italiană, dar ca de obicei, nu a putut sa-si valorifice avantajul foarte consistent, marcând cea de a 11-a remiza consecutiva.

    Cu trei runde înainte de final conduc Caruana cu Anand cu 6,5 puncte, urmați de Karjakin cu 6p ; Svidler, Aronian și Giri cu 5,5…. dar in trei runde este destul timp pentru rasturnari într-un clasament atât de strâns.

    RUNDA a XII va aduce in fața eșichierului următoarele perechi:

    GM Svidler, P. (5½) 2757 – GM Giri, Anish (5½) 2793

    GM Nakamura, H. (4½) 2790 – GM Anand, V. (6½) 2762

    GM Karjakin, S. (6) 2760 – GM Topalov, V. (4) 2780

    GM Caruana, F. (6½) 2794 -GM Aronian, L. (5½) 2786

    martie 24, 2016 - 8:46 pm Raspunde
  • Thernandier

    Să spunem că acest turneu îşi menţine suspansul pînă la final. spre deosebire de cel trecut – de la Baku – unde Anand a cam instaurat pax romana cam de pe la jumătatea lui.
    Caruana a început modest, dar în acest moment este favorit, cu condiţia să scape neînvins din disputa cu negrele împotriva lui Kariakin, de duminică. În ultimele trei partide a intrat în poziţii de trosneală, deloc caracteristice stilului lui, din care a ieşit cu o victorie şi două remize. Are victorie directă cu Anand, fapt care l-ar putea ajuta într- eventuală departajare în caz de egalitate. Dar nu are nici o înfrîngere, acest fapt putîndu-i dăuna, al doilea criteriu de departajare avantajîndu jucătorul cu mai multe înfrăngeri. Şanse de cîştig: 40%
    Anand este pînă acum, şi va rămîne cel mai spectaculos jucător al turneului, avînd decise peste jumătate din meciuri. Cu albele a început bătrîneşte – 1.e4 – dar i-a bătut aproape pe toţi aşa. A fost deopotrivă şi cobră – în meciurile cu Topalov şi Svidler – şi boa constrictor, în cele cu Aronian şi Kariakin. Şanse de cîştig:20%.
    Kariakin a slăbit motoarele, înfrîngerea de azi cu Anand părînd a fi o consecinţă a agoniei din finalul meciului cu Svidler. Mîine are albele contra lui Topalov, o eventuală victorie l-ar aduce iarăşi în postura de lider. Apoi, duminică, are din nou albele cu Caruana, iar o victorie l-ar duce la New York, mai mult ca sigur. Şanse de cîştig: 20%.
    Giri a fost cel mai sigur jucător al turneului, nefiind pus nici măcar odată în situaţia de a-şi stoarce creierii ca să obţină vreo remiză. Remiza o are în sînge, altfel nu ne putem explica cum a irosit două poziţii cîştigătoare şi vreo trei poziţii cu potenţial cîştigător. Probabil va cîştiga şi el în a treia zi după scripturi. Spre norocul lui, acea zi se nimereşte a fi duminică, în creştinismul apusean, cînd va avea albele contra lui Topalov. Şanse de cîştig: 10%.
    Svidler a jucat binişor tot turneul, însă a ratat prea mult cu poarta goală. Are două albe şi o neagră. Şanse de cîştig: 5%.
    Aronian a început sigur, însă incidentul din partida cu Nakamura pare să-l fi supărat pe însuşi Doamne Doamne. A obţinut un wild-card prin sudoarea poporului armean, pe care se pare că l-a cam dezamăgit. Şanse de cîştig: 5%.
    Nakamura m-a dezamăgit profund. Mărturisesc că şi eu m-am numărat printre cei care l-au văzut pe american drept cîştigător in poll-ul dedicat candidaţilor. Rămîne de la el doar imaginea în care îşi pune pe masă, la începutul jocurilor, doza cu sînge de extraterestru, mă rog, băutură energizantă de la Redbull.
    Topalov – ca să-l parafrazez pe Constantin Ştefaniu – prin marea sa putere de luptă. a contribuit la crearea celor mai frumoase partide ale turneului.

    Sărbatori fericite şi multă sănătate celor care sărbătoresc Paştele în aceste zile!

    martie 24, 2016 - 11:40 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.