Articol scris de Dan Gheorghiu
Celebrul antrenor român de fotbal Mircea Lucescu a fost prezent înaintea rundei a şasea la finala Campionatului mondial feminin de şah care se dispută la Lvov pentru a o încuraja pe campioana en-titre Maria Muzychuk în disputa cu chinezoaica Hou Yifan, iar ucraineanca i-a întors gestul în ziua următoare, luând loc în tribună la meciul pe care echipa antrenată de Lucescu, Şahtior Doneţk, îl susţinea pe stadionul Arena din Lvov în compania nu mai puţin celebrei Anderlecht Bruxelles în prima manşă a optimilor din Europa League.
Sosirea lui Mircea Lucescu la Palatul Potocki, unde se dispută finala nu era întâmplătoare. Organizatorii turneului au avut ideea să invite câte o celebritate pe plan local care să facă prima mutare la fiecare partidă cu scopul de a promova şahul într-o perioadă în care atenţia majorităţii ucrainenilor era mai atrasă de ceea ce se petrecea pe stadion. Printre acestea au fost primarul Andrei Sadovâi, cântăreţul Sviatoslav Vakarciuc, tatăl lui – ex-ministru al educaţiei – Ivan Vakarciuk, jucători de la echipa de fotbal “Carpati”.
După o consultare preliminară cu Muzychuk înaintea rundei a 6-a, în care aceasta juca cu piesele albe, Lucescu a făcut mutarea: 1. e2-e4
Maria Muzychuk a pierdut însă partida cu rivala sa în 38 de mutări, scorul devenind după runda a 6-a 4-2 în favoarea chinezoaicei.
În primele şase runde au fost consemnate două victorii, de partea chinezoaicei, restul terminându-se la egalitate. După cele 10 runde, în caz de egalitate, vor avea loc meciuri pentru departajare.
Fiecare meci are limita de 40 de mutări în 90 de minute, cu 30 de secunde suplimentare la fiecare mutare şi 30 de minute bonus la mutarea 40.
Cele două sportive îşi vor împărţi în final 200.000 euro, 120 000 (60%) revenind câştigătoarei şi 80 000 (40%) celeilalte finaliste.
In cazul in care meciul este decis dupa tiebreak, castigatoarea va lua 55% iar invinsa in meci va primi 45%.
Daca dupa cele 10 partide jucate, scorul va ramane egal 5-5, meciul va intra in faza de tiebreak. Se vor disputa la tiebreak, 4 partide de sah rapid in care timpul de joc va fi de 25 min +10 sec increment. Daca scorul va fi egal , se vor disputa 2 partide de sah blitz in care timpul de joc va fi de 5 min +3 secunde increment. Daca departajarea nu se va putea face nici acum, se va proceda la o singura partida armagedon, jucatorul cu piesele albe va avea 5 minute, iar jucatorul cu negrul va avea 4 minute, iar de la mutarea 61 se va primi increment de 3 secunde. In cazul unei remize, jucatorul cu piesele negre va fi declarat invingator in meci.
Prezenţa Mariei Muzychuk în tribuna stadionului Arena din Lvov pare să fi fost de bun augur echipei lui Lucescu, care a câştigat meciul cu 3-1. Drept mulţumire, antrenorul roman i-a oferit în dar campioanei modiale en-titre la şah un tricou cu numărul 10, semnat de toţi jucătorii de la Şahtior Doneţk.
Nu mai puţin interesantă a fost reacţia Mariei Muzychuk când l-a văzut pe Lucescu. Aceasta pur şi simplu a îngheţat în faţa celebrului antrenor, care li s-a adresat în limba engleză. “Joci şah ?”, l-a întrebat ea, uşor fâstâcită. El a râs şi a îmbrăţişat-o, şoptindu-i ceva la ureche. Apoi a dat mâna cu ambele jucătoare şi le-a urat succes.
Ziarul “Observer” i-a întrebat pe organizatori meciului de ce pentru runda a şasea alegerea pentru prima mutare a fost făcută atât de departe de Lvov, mai ales că Mircea Lucescu nu este nici măcar ucrainean.
“L-am ales pe Lucescu pentru că este cunoscut la Lvov pentru atitudinea lui activă. În plus, Şahtior joacă pe Arena Lvov, acesta fiind terenul ei de bază. El o susţine pe Muzychuk, ştiu asta. Deci, de ce nu?” – a ripostat purtătoarea de cuvânt a organizatorilor meciului final, Lyudmila Dunets.
Iniţial, aceştia voiseră s-o invite pentru eveniment pe cântăreaţa Ruslana Lijiciko. Dar ea era bolnavă şi nu a putut confirma participarea. Atunci a fost invitat Lucescu, o prezenţă la care se ştia că fotoreporterii şi cameramanii de televiziune reacţionează imediat.
În plus, Mircea Lucescu cumula în mod fericit pasiunea fotbalului cu cea a şahului, el fiind nu doar un antrenor de excepţie în prima disciplină, ci şi un bun jucător în a doua, conform propriei declaraţii făcute ziariştilor cu acest prilej.
Invitarea lui Mircea Lucescu a fost o mişcare de PR bună din partea organizatorilor pentru a promova şahul, a subliniat ziaristul ucrainean Ivan Yaremko, recunoscând că – din păcate – “fotbalul în Ucraina este mult mai popular decât şahul”, iar meciul Şahtior – Anderlecht era mult mai atractiv pentru localnici, “chiar dacă în finala Campionatului mondial joacă compatrioata noastră”.
Opinia lui nu este împărtăşită de organizatori, “Meciurile de fotbal nu interferează cu şahul. Ne-am gândit că va fi mai puţin entuziasm, dar aici sunt acreditaţi 148 de jurnalişti. La fotbal nu vin atât de mulţi. Oamenii sunt interesaţi de finala Cupei Mondiale. Site-ul deschis pentru primele patru partide a fost accesat de peste 200.000 de persoane. În plus, Campionatul fiind difuzat pe Youtube, există, de asemenea, o mulţime de oameni care ne urmăresc” şi acolo, a afirmat Lyudmila Dunets.
Pare normal, de altfel, ca şahul să trezească interesul tot mai multor practicanţi din alte ramuri sportive, care îmbină cunoştinţe de “tactică” şi “strategie” pentru a-şi adjudeca victoria şi sunt conştienţi că o “deschidere” făcută stângaci în partidă poate duce la un “final” nedorit.
Preşedintele FIDE, Kirsan Iliumjinov, a publicat recent un articol în care admite că alegerea Lvovului pentru organizarea Campionatului mondial feminin de şah a fost “un fel de decizie politică”. “Reprezentanţii oraşului rival, Beijing, îşi prezentaseră oferta în conformitate cu toate regulile. În plus, ei şi-au susţinut demersul printr-o garanţie bancară, furnizând o parte din fondul de premiere”, a subliniat Iliumjinov, punând-o într-o situaţie echivocă pe Hou Yifan, care negase acest fapt.
„Cât despre partea ucraineană, ea nu a respectat toate formalităţile”, a continuat preşedintele FIDE, potrivit ChessNews. „Totuşi, am insistat ca decizia să fie luată în favoarea Lvovului”, după o vizită făcută în acest oraş în care “tradiţiile şahului şi şcoala de şah sunt foarte puternice”. “Lvovul are în prezent 20 de mari maeştri, printre care Adrian Mihalcişin, Vasili Ivanciuk şi Alexandr Beliavski, ultimul fiind şi fostul antrenor al Mariei Muzychuk. De asemenea, ultima competiţie semnificativă de şah în Lvov avusese loc în 1984, Campionatul de şah al URSS.”
Preşedintele FIDE şi-a exprimat speranţa şi că evenimentul va permite revigorarea financiară a şahului în Lvov, între care restaurarea sediului clubului de şah local, proiect discutat de altfel şi cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, la ultima întâlnire.
Potrivit lui Kirsan Iliumjinov, „şahul este în afara politicii, dar există o excepţie de la toate regulile”.
Dan Gheorghiu
0 Comentarii