Traducerea de Daniel Bujor
Articole de Mark Weeks
Aici puteti gasii al cincilea articol al seriei – Linii deschise
De ce, când, şi unde sa facem rocada.
Având în vedere că pierderea regelui înseamnă pierderea jocului, jucatorul al carui rege este bine protejat are un mare avantaj asupra unui oponent al cărui rege este slab protejat. Siguranţa regelui este un element important al jocului poziţional.
În deschiderea unui joc, jucătorii împing de obicei pionii lor centrali, pentru a ocupa centrul şi pentru a deschide liniile pentru dezvoltarea pieselor. O consecinţă a deschiderii este că regele, care începe jocul pe o coloana centrala, devine expus la atacurile pieselor opuse. Menţinerea regelui pentru prea mult timp pe patratul sau iniţial duce adesea la probleme catastrofale.
Rocada serveşte la două scopuri. Ea:
– plaseaza regele într-o relativă siguranţă, şi
– dezvolta turnul cu care se efectueaza rocada.
Rocada a fost introdusa în secolul 15 în timpul marii reforme a regulilor şahului care au creat jocul modern. De cand Ruy Lopez a simplificat multele variante în 1561 pentru a crea standardul de astăzi, jucătorii s-au confruntat cu două întrebări-cheie în fiecare joc de şah:
– când sa efectueze rocada?
– unde sa efectueze rocada: pa flancul regelui, pe flancul damei, sau deloc?
Răspunsul la ambele întrebări este, “Depinde”. Depinde de celelalte detalii ale poziţiei.
Când să facem rocada?
Rocada se produce o dată într-un joc, şi stabileşte domiciliul pe termen lung al regelui. Acest lucru face sa fie o decizie strategică importantă.
Pentru atac, asezarea pieselor astfel incat sa tinteasca regele adversarului este o strategie comună, astfel încât cunoaşterea locatiei regelui ajută la dezvoltarea forţelor. Pentru apărare, păstrarea a una sau două piese în apropierea regelui este, de asemenea, o strategie comună, astfel încât cunoaşterea locatiei regelui ajută, de asemenea.
Pe aceeaşi parte sau nu?
Atunci când ambii regi fac rocada pe aceeaşi parte – amândoi pe flacul regelui, sau amândoi pe flancul damei – este riscant pentru oricare dintre jucatori sa lanseze un atac de pioni împotriva regelui advers. Acest lucru se datorează faptului că, în timp ce pionii se deplasează ca sa ameninţe regele advers, ei se îndepărteaza de la protejarea regelui lor.
În cazul în care rocadele de efectueaza părţi opuse – una pe flancul regelui şi cealalta pe flancul damei – ambii jucători lanseaza de obicei un atac cu pionii împotriva regelui opuse. De data aceasta, pionii care ameninţă regele advers nu sunt aceiaşi pioni care-l protejeaza pe regele lor.
Din aceste motive, de multe ori, ambii jucători aşteapta ca partea cealalta sa efectueze prima rocada. Odată ce unul dintre jucătorii a facut rocada pe una din parti, celălalt jucător poate sa faca rocada pe aceiasi parte, sau pe partea opusă, în funcţie de planurile sale pentru următoarea fază a jocului.
În alte jocuri, devine evident într-un stadiu incipient pe care parte este cel mai bine pentru una sau ambii regi sa efectueze rocada. Urmand principiul de a efectua mai intai mutările evidente, un jucător poate alege să faca rocada cat mai repede posibil.
Atac sau aparare?
Ca singura mutare care implică două piese, în acelaşi timp, rocada se poate face din motive ofensive, din motive defensive, sau din ambele motive. Uneori, un jucător face rocada deoarece turnul implicat este necesar pentru a ocupa o coloana deschisa imediat – atunci motivul este ofensiv. Alteori un jucator face rocada, deoarece riscul menţinerii regelui in centru creşte, cu fiecare mişcare – atunci motivul este defensiv. Un jucător care atacă poate decide să amâne rocada, numai pentru că pune nicio presiune suplimentara pe adversar.
Rocada, ocazional, poate câştiga imediat un joc. Iata un caz rar de rocada care da şah-mat.
16.O-O este mat. Poziţia este o variatie a partidei Ed. Lasker – Thomas, Londra 1911, care nu a aparut în jocul real. În schimb, albul a dat matul cateva mutări mai târziu cu 18.O-O-O.
Sa facem rocada sau nu?
După ce reginele au fost schimbate, centrul este aproape la fel de sigur ca si colţul. Acesta este acelaşi principiu care permite unui rege să devină activ în finaluri.
Uneori se poate renunţa cu totul la rocada. Această opţiune apare, de obicei, atunci când reginele sunt schimbate devreme. Iată un exemplu.
Dupa 1.d4 d6 2.c4 e5 3.dxe5 dxe5 4.Qxd8+ Kxd8, regele negru nu este în niciun pericol special în centru, cu toate că interfereaza cu dezvoltarea de turnurilor negre. Negrul va trebui să găsească un alt pătrat pentru rege, cu scopul de a dezvolta turnurile pe coloanele centrale.
Cu damele pe tabla, există un sfat rezultat din experienta cu privire la momentul cand sa efectuezi rocada. Fa-o înainte ca adversarul tău sa te forţeze să renunţi la opţiunea de a face rocada. În mod similar, daca poţi sa-ti impiedici adversarul sa faca rocada, vei avea, de obicei, avantaj.
Unde sa efectuezi rocada?
Chiar înainte de a avea posibilitatea de a face rocada, ar trebui să iei în considerare unde va fi cel mai bine plasat regele tau: pe flancul regelui, pe flancul damei, sau în centru. Principalele elemente din spatele acestei decizii sunt:
– structura pionilor care vor proteja regele tău, şi
– toate liniile deschise care pot fi folosite împotriva regelui tău.
După cum am menţionat si în discuţia despre rocada pe părţi opuse, poziţia regelui adversarului este un alt factor.
Două mutări sau una?
La prima vedere s-ar părea că rocada este mai eficientă pe flancul damei decât pe cel al regelui. După O-O, mai aveţi nevoie de o mutare suplimentara pentru ca Re1 (Re8 pentru negru) sau Rd1 (Rd8) pentru a aduce turnul regelui în joc pe o coloana centrala. După O-O-O, turnul damei este deja dezvoltat pe o coloana centrala.
Ar putea părea că rocada pe flancul damei câştiga o mutare, dar lucrurile nu sunt atât de simple. Pentru ca pionul a este neprotejat, după O-O-O, regele va trebui să se mute, de multe ori, la b1 (b8) pentru a-l proteja. Această a doua mutare a regelui ar putea fi necesara, de asemenea, pentru a scoate regele de pe diagonala c1-h6 (c8-h3).
Asta ne arată că două mutări sunt necesare, de obicei, atunci când efectuam rocada pe oricare dintre parti.
Structura pionilor
Pionii din faţa regelui joaca rolul principal în protecţia sa. Formatiunea cea mai solida este atunci când toti pionii din faţa regelui sunt pe pătratele lor iniţiale.
Exista un dezavantaj la rocada: regele, ascuns într-un colţ în spatele pionilor proprii, poate fi mai uşor de atacat decât atunci când este în centru. Aceiasi pioni care oferă protecţie regelui limiteaza, de asemenea, mobilitatea sa.
Structura pionilor din diagrama precedenta are un dezavantaj serios: matul pe ultima linie. Multe jocuri se termina cu mat pentru că unul dintre regi nu are nicio scapare de la un sah pe ultima coloana dat de regina sau un turn advers. Iată un exemplu vechi de la primul turneu internaţional de sah din istorie.
În jocul al treilea din meciul final al turneului eliminatoriu de la Londra, din 1851, Anderssen a jucat 1.Qxa8. Wyvill a cedat, deoarece 1… Rxa8 2.Rd8+ este mat la următoarea mutare, şi, la orice altă mutare, negrul pierde un turn degeaba.
Cea mai sigură protecţie împotriva matului pe ultima linie este mutarea unuia dintre pionii din faţa regelui rocat. Care pion ar trebui mutat? Dupa cum poate ai descoperit deja, atunci când un pion avanseaza creează o slăbiciune. Aceasta slabiciune poate furniza o ţintă pentru atac. Să ne uităm la câteva exemple.
Ţineţi cont de faptul că, deşi următoarele câteva diagrame arată rege alb rocat pe flancul regelui, remarcile sunt la fel de relevante pentru un rege rocat pe flancul damei. Şi, desigur, ele se aplică de asemenea si in cazul regelui negru.
g3
h3
În prima diagrama, albul a jucat g3 pentru a crea un pătrat de evacuare pe g2 împotriva matului pe ultima linia. În acelaşi timp, mutarea a creat o gaura pe f3 şi o alta la h3. Piesele negrului pot muta pe oricare dintre aceste pătrate, fără teama de a fi atacate de un pion alb.
În a doua diagrama, albul a jucat h3 pentru a crea un pătrat de evacuare pe h2. Spre deosebire de diagrama anterioara, mutarea nu a creat o gaură. Pionul de pe f2 previne plasarea oricarei piese negre la g3.
f4
În diagrama urmatoare, albul a jucat f3 pentru a crea un patrat de evacuare pe f2. Acest lucru poate arăta similar cu poziţia de după h3, dar există o mare diferenţă. Mutarea f3 a creat o gaură la e3. Aceasta a blocat, de asemenea, pătratul f3, astfel încât albul nu mai poate muta un cal pe acest pătrat. Un cal pe f3 este un protector natural al regelui rocata.
Chiar mai rău, mutarea f3 este considerata pasiva: ea nu pune nicio presiune pe negru. Daca albul vrea să mute pionul f pentru a crea un pătrat de evacuare, f4 este mai bine. Deşi, de asemenea, lasă o gaură la e3 (şi pe e4), aceasta ataca centrul negrului, şi ameninţă să mute la f5, ameninţand poziţia negrului. Atunci când este susţinută de un turn, după cum se arată în diagrama, f4 este o mutare periculoasă ataca, si, în acelaşi timp, creează un camp de evacuare pentru regele alb.
Există multe alte formaţiuni de pioni posibile în jurul regelui rocat. De câte ori muţi un pion în apropierea regelui tău, ia în considerare impactul pe termen lung asupra siguranţei regelui tău, precum şi impactul asupra poziţiei adversarului.
Liniile deschise
Structura pionilor nu este singurul considerent pentru regele rocat. Liniile deschise sunt la fel de importante, şi sunt adesea baza pentru atacurile asupra regelui rocat.
Iata două exemple pentru astfel de atacuri. Există multe alte exemple şi unii autori au încercat să le clasifice în funcţie de diferitele teme de sacrificiu.
În această diagramă diagonala b1-h7 este o cale deschisă spre regele negru. Black nu o poate închide cu f5. Dupa 1.Qc2 f5 2.exf6 Nxf6 3.Ng5 g6 4.Bxg6 hxg6 5.Qxg6+, albul va da mat.
În această diagramă negrul ameninţă matul cu 1… Qg2. Daca albul se apără cu 1.Rg1, negrul da mat cu 1… Qxh2+ 2.Kxh2 Rh5. Gaurile de pe f3 şi h3 lasă piese negrului sa se apropie de regele alb. Apoi, linia a 5-a şi coloana h contribuie la lovitura decisivă.
În viitoare de articole ne vom uita la alte atacuri tipice pe la regele rocat. Vom discuta despre momentul cand este sigur pentru rege sa iasa din colt. Nu uita că, atunci când vine vorba de regele tău, siguranţa este prima prioritate!
0 Comentarii