Un sport al minţii pentru înotători: şahul subacvatic

Şahul subacvatic este o alta varianta a şahului

Articol de Dan Gheorghiu

Şahul subacvatic (Diving Chess) este o variantă de şah care se joacă într-un bazin de înot. În loc să utilizeze ceasul de şah, fiecare jucător trebuie să se scufunde sub apă când îi vine rândul să mute, reapărând la suprafaţă după ce a efectuat mutarea.

Diving Chess
Jucătorii trebuie să se scufunde, să gândească şi să-şi facă mutarea sub apă, atât timp cât îşi pot ţine respiraţia, în medie 5 secunde. (Dacă revin la suprafaţă fără să fi mutat o piesă, ei vor primi un avertisment, iar la trei avertismente partida este declarată pierdută).
Şahul subacvatic a fost inventat de şahistul israeliano-american Etan Ilfeld (ELO 2181 la şah clasic şi 2180 la blitz), primul joc demonstrativ având loc între Ilfeld şi fostul campion britanic la şah MI William Hartston (ELO 2430, şah clasic) în sala Third Space din cartierul londonez Soho, în 2 august 2011. Hartston câştigat meciul care a durat aproape două ore, astfel încât fiecare jucător a stat sub apă timp de circa o oră.

clip_image002

Etan Ilfeld, care îşi împarte timpul între Londra şi Israel, povesteşte că ideea i-a venit în timp ce viziona o competiţie de Chess Boxing la Londra, în care cei doi protagonişti alternau o rundă de box cu una de şah, fiecare a câte trei minute. Meciul se termina fie prin knock-out fie prin mat, oferind şansa de a câştiga fie unui luptător mai puternic fizic, fie unuia mai dotat în sportul minţii, după cum a relatat el publicaţiei The Times of Israel.
Sportivul israelian, pe atunci în vârstă de 37 de ani, s-a gândit la o variantă a practicării şahului în piscină, în care controlul timpului de joc să nu fie dat de un ceas specializat, ci de respiraţia jucătorilor.

James Heppell castiga Campionatul mondial de Diving Chess   2015
Tabla de şah, metalică, se află pe fundul piscinei, iar piesele sunt magnetice. Jucătorii se transformă în scufundători pentru a efectua mutarea şi trebuie să stea sub apă pentru a lua o decizie atât timp cât îşi pot ţine respiraţia.
Scepticilor care i-au contestat invenţia, văzând în ea mai mult o formă de divertisment, Etan Ilfeld le-a răspuns că “Chess Diving este cu siguranţă un sport”.
De altfel, şahul subacvatic a fost inclus în Jocurile Olimpice ale Minţii, care vor avea loc la Londra în luna viitoare.
World Mind Sports Games (WMSG) este programat să aibă loc în acest an alături de Jocurile Olimpice de la Londra, în vară. Primul turneu WMSG s-a desfăşurat la Bejing (China), după Jocurile Olimpice din 2008, unde au participat 2.763 de concurenţi din 143 de ţări. Cinci sporturi ale minţii au fost reprezentate la prima ediţie a Jocurilor: bridge, şah, dame, go şi xianggi (şah chinezesc). A doua ediţie a WMSG a avut loc la Lille (Franţa) între 9-23 august 2012.
Olimpiada Jocurilor Minţii cuprinde în prezent 65 de jocuri diferite şi este deschisă tuturor celor care vor să participe, fiind incluse orice fel de jocuri care impun o strategie mentală, de la jocul de cărţi la scrabble, de la şah la alte jocuri de masă mai puţin cunoscute, ca Ticket to Ride sau Coloniştii din Catan.
În cadrul Jocurilor, unul dintre evenimente – numit Decamentathlon – constă într-un examen scris – timp de patru ore – cu probleme din 10 jocuri diferite. Fiecare probă poate primi până la 100 de puncte, punctajul maxim final al jocului putând fi de 1.000 de puncte. Un campionat mondial de Decamentathlon are loc anual din 1997, ultimul campion mondial cunoscut fiind englezul Mathew J. Cordell.

clip_image001
Etan Ilfeld, înmânându-i trofeul la Pentamind lui Andres Kuusk (Estonia)
Iar alt eveniment – Pentamind – îl poate consacra pe învingătorul jocurilor de ansamblu la cinci discipline diferite. Titularul acestor probe este în prezent un profesor de economie estonian, Andres Kuusk. De altfel, estonienii au triumfat în 2012 şi prin Martin Hobemagi, care a câştigat Junior Pentamind World Championship şi Madli Mirme, învingătoare la Women’s Pentamind World Championship.
Traseul universitar al lui Etan Ilfeld este remarcabil. Născut la Los Angeles, dintr-un tată american şi o mamă israeliană, el este licenţiat în fizică al Universităţii Stanford din SUA. Ilfeld mai este titularul unui masterat în cinematografie la Universitatea din Los Angeles şi al unui al doilea masterat în mass-media interactive la Universitatea din Londra, Goldsmiths College. Ca jucător de şah, a activat în Liga naţională de şah a Israelului, fiind totodată un pasionat şi al altor jocuri care implică strategia. Ilfeld a câştigat Campionatul mondial de poker pentru amatori în 2010 şi este unul dintre organizatorii Olimpiadei Jocurilor Minţii.

Dan Gheorghiu

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.