Tragedia Argentiniana, sau “istoria” unei variante

E anul 1955, ne aflam la Goteborg (Gothenburg), la turneul Interzonal. Argentina, a doua tara ca forta in sahul mondial la acel moment dupa URSS, declanseaza “razboiul total” impotriva marilor maestri sovietici. In runda 12, Paul Keres il invinsese de o maniera categorica pe Panno in acelasi concurs in varianta Najdorf a apararii Siciliene, cu o inovatie teoretica.

Prima putere sahista a lumii a rezolvat problema celei mai bune scoli de sah din lume in minimeciul contra sud-americanilor

In runda cu numarul 14, trei sahisti argentinieni (Pilnik, Panno si “Don Miguel” Najdorf) jucau impotriva a 3 jucatori de clasa: Geller, Spassky, Keres.   Nu e de mirare ca Argentinienii, care se bazau pe analizele lor in varianta Najdorf, erau disperati.


 A doua forta in lume, Argentina declanseaza razboiul total al momentului la interzonal contra Rusiei

Totusi, in ziua libera, Pilnik gaseste o noua idee, 9…g5, o mutare foarte puternica, ce pare sa combata ideea lui Keres. Dupa aproape o zi de analiza, “marele” Najdorf ia hotararea: “maine, jucam 9…g5!”

In ziua ce avea sa ramana in istorie drept “Tragedia Argentiniana“, la aproximativ o jumatate de ora de la inceputul rundei, toti maestrii argentinieni mutau aproape in acelasi timp pionul de la g7 la g5. Tensiunea creste imediat, iar maestrii sovietici, in fata mutarii diavolesti a temperamentalului Pilnik, incep sa acumuleze din ce in ce mai mult timp pe ceasul de control. In acel moment, dupa mutarea negrului 12…Rf8, isi aduce aminte Efim Geller, Najdorf s-a ridicat de la masa si i-a declarat lui Geller (care juca impotriva lui Oscar Panno, si tocmai realizase ca pe cele trei table de demonstratie se gasea aceeasi varianta!): “Partida e pierduta, am analizat tot!”

Dupa inca 30 de minute de analiza, Geller, se pare cel mai fin tactician intre cei trei sovietici, a sacrificat inca o piesa pentru a deturna planul argentinienilor, si dupa cateva mutari fortate incheiate cu mutarea linistita a unui nebun, pozitia negrului era deja pierduta. (Ca o curiozitate, Spassky si Keres au gasit acelasi mutari in aproximativ o ora, cu mici diferente de valorificare a avantajului)

Si acum sa trecem la partea teoretica a acestei variante, denumita, cum altfel, varianta Goteborg:

Dupa 9…g5 10.fxg5(fortat) Cfd7, se pare ca nimic nu poate opri un cal negru sa se instaleze pe campul e5, cal care poate fi foarte bine sprijinit de celalalt cal aflat momentan la b8 (via c6 sau d7). Chiar cu pretul unui pion, avanpostul e5 rezervat unui cal este o compensatie foarte puternica, iar negrul sta foarte bine, jucand chiar la castig. Pe langa avantajul strategic al pozitiei, argentinienii beneficiau si de analize extinse in acea pozitie, astfel incat in timpul limitat de joc al unei partide de sah, avantajele pareau sa fie toate de partea lor.
In continuare, Geller a intuit corect sacrificiul de cal 11. Cxe6! fxe6 12. Dh5+ Rf8, dar adevarata lovitura de gratie a fost de fapt mutarea 13. Nb5!!

In acest moment, tot planul strategic atent planuit de Najdorf si compania se naruie, deoarece controland campurile pe care se poate plasa al doilea cal negru (c6 si d7), si in acelasi timp eliberand prima linia pentru un sah nimicitor cu turnul la f1, negrul este pierdut. Ideea strategica de a avea un cal “invincibil” pe campul e5 nu se mai poate realiza, si albul are atac castigator. Negrul nu poate juca 13…axb5(?), deoarece urmeaza distrugator 14. Tf1+ Nf6 15.gxf6 Ce5 16.f7! Dd7 17.Nf6 Th7 18. Nxe5 dxe5 19. Td1 De7 30.Dg6 Th8 21.Td3! albul are atac de mat si negrul trebuie sa sacrifice material pentru a intra intr-un final net inferior.

Pozitie analizata dupa 13…axb5 pana la mutarea 21. Td3!

Partida lui Geller a continuat cu 14…Nxg5? (era mai bine 14…Th7!? cum a jucat Fischer 3 ani mai tarziu la interzonalul de la Portoroz, impotriva lui Gligorici, reusind o remiza de care avea nevoie sa se califice in turneul Candidatilor, chiar in ultima runda). Acum negrul se prabuseste rapid: 15. 0-0+ (poate mai rapid era 15.Tf1+) Re7 16. Nxe5 Db6+ 17. Rh1 dxe5 18.Df7+ Rd6 19. Tad1+ Dd4 20. Txd4+ exd4 21. e5+ Rc5 22. Dc7+ Cc6 23 Nxc6 1-0. ( Pilnik si Najdorf au pierdut partidele lor in pozitii la fel de deznadajduite.)

Va prezentam pozitia finala a partidei Geller – Panno (1-0):

Aici puteti revedea si vizualiza cele 3 partide

Gothenburg_interzonal_1955_clasament

(Interesul meu asupra acestei variante a survenit din cauza felului in care Garry Kasparov demonstreaza aceasta partida pe unul din DVD-urile sale dedicate Sicilianei Najdorf.

E interesant, in pozitia critica, felul in care Garrik analizeaza pozitia, prezentand planurile strategice ale ambelor parti, si (cel mai important) verbalizeaza planul pe care trebuie sa il adopte albul (nebunul care paraseste cu tempo prima linie facand loc turnului si in acelasi timp controland campurile esentiale c6 si d7, in cazul in care calul negru ar primi ajutor de la fratele sau de pe celalalt flanc), iar in momentul in care pune in cuvinte ceea ce se intampla pe tabla, pana si un amator ca mine reuseste sa inteleaga mutarea 13. Nb5!!, o mutare foarte frumoasa, puternica si cel mai important, gasita la tabla. Ca o paranteza, de admirat forta maestrilor sovietici care independent au gasit aceasta mutare la tabla, impotriva analizelor indelungate ale oponentilor lor.

3 Comentarii

  • Gabi

    Imi place articolul, dar nu stiu cine-i Dixi 🙂

    februarie 7, 2016 - 9:06 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      @Gabi – Dixi este alaturi de mine unul din fondatorii blogului, un prieten vechi pe care il salut cu drag, tocmai pana in Irlanda, unde se afla acum. Este un articol de la inceputurile blogului, cu cateva noutati atasate. Partidele se pot vizualiza, toate 3 in acelasi pgn. Filmuletul cu Kasparov, care explica si povesteste despre Tragedia argentiniana din 1955, de la interzonal. Am decis sa repostez articole interesante, dintre cele peste 12.000 numai aici, la care am mai lucrat putin sau le-am adaugat linkuri cu vizualizare sau alte materiale ce au aparut intre timp si pe care le-am parcurs. Eu cred ca vor fi de bun augur, mai ales ca timpul nu ne mai este prieten. Ne vedem la semifinala Gabriel!

      februarie 8, 2016 - 12:00 am Raspunde
  • Gabi

    Inteleg. Pazea ca o sa vin cu varianta Goteborg 2016:) Nu o sa mai joc varianta Eforie care m-a consacrat:) chiar prea mult.

    februarie 8, 2016 - 6:31 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.