Horia Irimia: O parere despre Campionatele pe echipe

Horia_Irimia
 
Horia Irimia
Nu sunt un mare sahist, dar am jucat “pe vremuri” in echipe de Divizia A ( prima divizie pe atunci) – Poli Bucuresti in 1981,
Divizia B – Stiinta Invatamant Resita, Minerul Moldova Noua, Gloria Resita, si mai recent am fost printre sustinatorii echipei de Super Liga / Divizia A masculin Muncitorul Resita.

Dar sunt observator relativ “atent” a ceea ce se intampla in sahul romanesc …
Constat ca dupa multi ani – cred ca 10 cel putin – de cand s-au desfiintat “echipele mixte”
campionatul pe echipe feminine a ajuns sa se joace doar intre putine echipe. La ultima Super Liga cred ca doar 8 echipe, fara Divizia A si Divizia B.
Cupa Romaniei la feminin a ajuns in aceste zile  sa se joace tur-retur.
Sahul romanesc a avut cele mai mari succese la sahul feminin.
Ori astazi, in ultimii ani, chiar si finalele nationale la F20 nu mai au participante.
Echipa nationala feminina  a Romaniei are cam aceeasi componentza ca si acum 10-14 ani. Felicitari jucatoarelor care fac performante semnificative in continuare !!! Dar nu prea vine nimic “din urma”. Irina Bulmaga e produs al scolii de sah din Moldova …
Problema nu este doar a Romaniei la nivel international. Cred ca nu este stimulativ pentru micile junioare sa continue sa joace sah fara a vedea ca si colegele lor mai mari continua aceasta activitate…
Sigur ca din sah nu se va castiga niciodata cat se castiga in tenis … si nici macar in gimnastica, atletism, handbal, baschet
Pentru ca nu sunt foarte multi spectatori. Desi nu este chiar asa. Daca acum cateva decenii erau  salile pline de spectatori la finalele nationale masculine, acum cativa ani jucau la Bucuresti in Aula ASE Topalov, Caruana, Nisipeanu si era sala goala. Posibil insa ca sa fi fost  mii de “spectatori” pe INTERNET daca se transmit partidele on-line …
Stiu ca la nivel mondial/european nu se prea joaca “echipe mixte” . Dar nu cred ca este o “Directiva” a UE …
Ar fi stimulativ pt cluburile de sah – nu prea multe si nu prea bogate – sa sustina si jucatoarele de sah. Pana la terminarea junioratului dar si dupa aceea…
Nu implica costuri suplimentare prea mari… Sunt relativ putine jucatoare “profesioniste” dupa 22-25 de ani. majoritatea isi gasesc “de lucru” … multe in financiar, IT, PR etc
dar ar fi mult mai stimulativ pentru intreaga miscare sahista din tara … mai ales pt junioare.
Va dau un exemplu de la mine din judet :
au fost “pe podium” la junioare la nivel national
Daniela Vacaru – junioare mari in 1990-1991
Surorile Viorica si Iulia Istrati anii 90
Surorile Veronica si Cristina Paduraru – inceputul anilor 2000
dupa juniorat s-au lasat aproape toate de sah …
Ce parere aveti sa se revina a sistemul “echipe mixte”  6 seniori ( unul sub 25 de ani) plus 2 senioare plus 1 junior plus 1 junioara ???

 

 

ALTE POSTARI RELEVANTE

5 Comentarii

  • Mizdrache

    Foaie verde stâlp,
    Pasăre ca porcu nu-i,
    Și cu pluta pe conductă,
    Ne întâlnim la robinet…

    iunie 14, 2015 - 4:31 pm Raspunde
  • coseru ionel

    …In sah exista extrem de putini bani …care nu ajung nici pentru cei mai buni sahisti ai tarii …Cei mai multi practicam sahul pe bani proprii …Sahul este un sport extrem de greu …care mananca foarte mult timp …Cati sunt dispusi sa si sacrifice banii si timpul ?…si cati dintre acestia sunt femei ?

    iunie 15, 2015 - 9:47 am Raspunde
  • Horia Irimia

    Domnule Coseru Ionel

    sunt de acord ca sunt foarte putini bani in sahul romanesc. Din aceste motive cred ca s-au legitimat pt alte tari MM Nisipeanu si Istratescu. Sunt insa si sahiste profesioniste in tara. Eu cred insa ca acele cluburi care reusesc sa participe – cu greu , e drept – la Super Liga, a Divizia A nu ar avea un efeort financiar deosebit de suportat daca ar avea in echipa si o senioara si o junioara. Eventual echipe de 7 ( a fost acest sistem odata) 4 seniori+ 1 junior + 1 senioara + 1 junioara.
    Cred ca sunteti de acord ca sahul feminin romanesc a avut succese mai importante pe plan mondial decat cel masculin – cu exceptia remarcabila a lui Dieter Nisipeanu – campion european si semifinalist la mondiale.
    La ultima editie a Cupei Romaniei au jucat la feminin 5 echipe x 3 jucatoare = 15 jucatoare. Important ca au jucat aproape toate cele mai tari sahiste din tara cu exceptia Mihaelei Sandu si a Cristinei Foisor.
    La Super Liga de anul trecut 8 echipe x 4-5 jucatoare , cca 35 din care cred ca 4 jucatoare din afara tarii ( ca si cetatenie)
    Un numar destul de redus al celor implicate pe echipe si probabil si sustinute sa participe la concursuri individuale …

    Primele 10 jucatoare din Romania sunt :

    Title Name Classic Rapid Blitz Age
    1 IM Peptan, Corina-Isabela 2434 2421 2415 37
    2 IM Bulmaga, Irina 2393 2363 2259 22
    3 IM L’Ami, Alina 2371 2404 i 2409 i 30
    4 IM Foisor, Cristina-Adela 2371 2445 2333 48
    5 WGM Sandu, Mihaela 2347 unrat. unrat. 38
    6 WGM Cosma, Elena-Luminita 2337 2368 2354 43
    7 WIM Foisor, Mihaela-Veronica 2254 2172 2222 i 21
    8 WIM Sgircea, Silvia-Raluca 2238 2243 i 2261 i 26
    9 WGMVoicu-Jagodzinsky, Carmen 2230 unrat. unrat. 34
    10 WIM Dragomirescu, Angela 2214 2257 unrat. 42

    La feminin Romania este pe locul 11 in clasamentul FIDE – ca medie a primelor 10 jucatoare
    La masculin pe 24 – media primilor jucatori

    iunie 15, 2015 - 5:30 pm Raspunde
  • Horia Irimia

    anul viitor fac la mine in municipiul Caransebes echipa de femei – obiectiv propus locul 6 in Super Liga – si echipa masculina – obiectiv intrare in Divizia A . mai avem nevoie de un junior TARE !!! Pe vremuri -cand am intrat cu Muncitorul Resita in divizie am avut junior Tare pe MI Tibi Manescu …

    iunie 20, 2015 - 11:19 pm Raspunde
  • Cristina F. P

    Probabil daca cineva chiar si acum s-ar oferi sa ne sponsorizeze, probabil ca am revenii la vechia noastra pasiune – sahul.

    Toate ne-am lasat din cauza fondurilor, nu existau concursuri, ce pretentii ar putea sa aiba un club cand isi trimite jucatorul direct la nationale dupa 3 ani de absenta ? 🙂 Macar acum sa se gaseasca pentru tineret la sponsorizare, ca este mare pacat, privind inapoi nu regret nimic, dar vazand colegele mele de preasla au ajuns prin strainatate si sa isi castige existenta din sah, este trist ca unii ne am lasat …..
    Acum , s-ar oferi cineva sa ma ia ? 🙂 nu cred… ar fi o minune :))

    septembrie 16, 2016 - 1:35 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.