Şah! În ţara lui Stalin (I)

Reflexele sovietice, reflexele provocate de traiul printre sovietici, nu dispar uşor. Deşi dobîndite, ele sînt, pentru unii, la fel de necontrolat ca şi instinctele primare. Grosolănia, delaţiunea, gregaritatea nu se şterg odată cu demolarea statuii lui Stalin. Cu atît mai mult în locuri unde dărîmarea acestei statui a venit şi ea cu o întîrziere de două decenii.

Defecţiune tehnică sau defecţiune etică

Pun pariu că, dacă nu sînteţi mari iubitori de şah sau părinţi de tinere campioane judeţene, ci numai admiratori de departe ai jocului sau practicanţi ai lui amatori, nu ştiţi că duminică a luat sfîrşit, la Chakvi, în Georgia, a XVI-a ediţie a Campio natelor Feminine Europene Individuale de Şah. Nici eu nu ştiam. Pînă acum cîteva zile. Cînd, deodată, s-a făcut vîlvă! Bine, nu ca atunci cînd Ponta ar purta ciorapi desperecheaţi, cînd Băsescu ar acuza, lăuda şi apoi acuza din nou un procuror în unul şi acelaşi interviu, cînd Udrea şi-ar pierde uscătorul de păr sau cînd vreun patron de echipă de fotbal ar… nu ştiu, tuşi. Dar, oricum, vîlvă. O şahistă din România, prezentă la aceste campionate, a fost acuzată – veţi vedea imediat cum şi de către cine – că a obţinut cinci victorii în serie folosindu-se, cumva, de surse ilegale.
Mihaela Sandu
Iată cum stau lucrurile: marea maestră Mihaela Sandu, legitimată la Medicina Timişoara, jucătoare cu un coeficient ELO de 2.300, singura româncă din turneu, a cîştigat pe rînd în faţa unor reprezentante ale Azerbaidjanului, Georgiei, Rusiei – de două ori la rînd, şi din nou în faţa Georgiei. După cinci runde, românca conducea, evident, în clasament. Era cazul s-o scoată ceva, cineva din mînă; altfel, înţelegeţi, titlul sau măcar una dintre medalii – să fim, poftim, modeşti – ar fi putut ajunge la Timişoara.

O paranteză: toate jocurile campionatului (primele cinci runde) fuseseră transmise live, prin Internet, fără decalare, aşa cum, în general, se practică. Deşi, a trişa, în şahul modern, se face (rar, dar cînd se face!) cu ajutorul unei comunicări la distanţă cu cineva care poate, el însuşi, în timp real, analiza situaţia de pe tablă mai bine ca tine sau, mai ales, o poate face cu ajutorul unui software (ca Fritz, Houdini sau Stockfish) care optimizează jocul pe măsură ce partida avansează, mutare cu mutare.
Ei bine, brusc, a şasea partidă a româncei nu mai e transmisă pînă la capăt în priză directă, motivîndu-se o defecţiune tehnică. Schimbarea stîrneşte imediat suspiciune (să ne înţelegem, competitoarele sînt, majoritatea, şahiste de nivel înalt cu IQ-uri excepţionale, nu prea cred ele în coincidenţe) şi apar primele zvonuri. În această a şasea partidă, Sandu o întîlneşte pe cea mai puternică reprezentantă a ţării-gazdă, (!) Nino Batsiashvili, la masa 1. Gruzina mai are şi un coeficient ELO de 2.473, mult superior celui al româncei. Sandu pierde. În următoarea rundă, luni, 25 mai, meciul ei se transmite din nou LIVE şi, deşi mulţi ochi sînt acum pe ea, românca strînge din dinţi şi, atenţie, învinge la masa 2 o fostă campioană mondială, pe bulgăroaica Antoaneta Stefanova, jucătoare cu una dintre cele mai ridicate cotaţii ELO din competiţie, 2512!

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.