Interviu cu Sorin Avram Iacoban, noul presedinte al FRSah

2013-09-22 11.54.50Sorin Avram Iacoban, presedinte FRSah

Nicolae Jeltopop: Buna ziua. Va felicit pentru functia de presedinte al Federatiei Romane de Sah, functie in care tocmai ati fost ales. Cum va simtiti?

Sorin Avram Iacoban: Cum sa ma simt? Responsabil. Implica o mare responsabilitate, pentru ca in urmatorii 4 ani trebuie sa construim foarte mult, trebuie sa aducem institutia federatiei acolo unde ii este locul, printre primele federatii sportive din tara, sa-i redam statutul de federatie performanta. Scopul nostru este crearea unui liant intre pasionatii sahului din aceasta tara. Ne propunem sa introducem sahul in scolile din Romania, pentru ca o spun atat studiile din tara cat si din strainatate, sahul are un rol benefic asupra copiilor care il practica de la varste fragede, ii pregateste pentru viata, le organizeaza mintea si le contureaza caracterul.

In ceea ce priveste performanta, ramane sa stabilim obiective foarte clare, obiective care pot fi atinse. Pas cu pas, o sa incercam sa ne creem un nume in Europa si in lume, pentru ca sunt sahisti foarte buni in Romania, carora le lipseste promovarea. Referitor la acest aspect privind componenta loturilor nationale care reprezinta Romania, vreau sa va spun ca inca inainte de a fi ales presedinte am discutat cu Liviu-Dieter Nisipeanu sa revina la echipa nationala in calitate de cel mai bun sahist al Romaniei, dar si cu Corina Peptan- o sahista de valoare care sa reprezinte Romania in lotul feminin.

NJ: Care credeti ca este punctul dumneavoastra “forte” in a schimba lucrurile in bine, asa cum, sa zicem, in  ultimii 10 ani nu s-a intamplat?

Sorin Avram Iacoban: Tenacitatea! Sunt tenace si nu ma dau batut. Daca sunt dat afara pe usa, intru pe geam. Si in continuare, cu echipa pe care o voi forma la FRSah, vom schimba multe din lucrurile care nu au condus la rezultate bune in anii anteriori si care cred ca in urmatorii 4 ani vor prinde contur.

NJ: Sunt multe inadvertente in statutul si regulamentele federatiei care impiedica bunul mers al activitatii sahiste. Aveti de gand sa le revizuiti?

Sorin Avram Iacoban: Sunt de acord cu dumneavoastra. E absolut necesar ca primul pas facut in cadrul federatiei este sa se revizuiasca statutul, care este cartea de capatai, Biblia FRSah, cat si regulamentele de ordine interioara,  asa cum spuneti si dvs. Acestea includ unele prevederi care nu sunt tocmai pentru progresul sahului in Romania. Dar acest lucru se va realiza in mod gandit, cu rabdare, cred eu ca la sfarsitul  lunii octombrie, inceputul lui noiembrie sa putem convoca o noua A.G. care sa reglementeze lucrurile acestea. Pana atunci, vom astepta de la cei care sunt interesati, propuneri pentru a putea modifica aceste regulamente si Statutul FRSah.

NJ: Va multumesc pentru amabilitate si va doresc succes in continuare!

Sorin Avram Iacoban: Si eu va multumesc, voi fi alaturi de dumneavoastra si imi doresc ca si voi sa fiti alaturi de mine!