Poate nu stiati ca … despre sah (1) – Primul club de sah din lume a prins viata datorita unui roman!

Am considerat ca dupa cinci ani de activitate, sarbatorirea lor sa aduca si cateva rubrici noi, periodice despre sah. Una dintre ele are se refera la curiozitati si asta deriva din titlul ce contine stiati ca…despre sah.

chess_curiosity

In jurul anului 1740 (Nota redactiei: Am gasit o fotografie in care se vede despre cafenea fondarea sa in 1718 ), un parizian de origine romana, emigrant prin Sicilia la Paris, proprietarul cafenelei ” Cafe Procopie”, observand ca un grup de prieteni veneau zilnic sa joace cateva partide de sah, delectandu-se cu cateva cesti de cafea, are inspirata idee de a rezerva o camera pentru amatorii acestui joc silentios in comparatie cu tablelele, procurand si cateva garnituri de piese pe care le inchiria pentru cativa centi.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Astfel prinde viata primul club de sah din lume, materializat in 1750 prin elegantul  ” Cafe de la Regence”, organizat intr-un fost palat al ducelui de Orleans, ajungand in scurt timp centrul sahist al Parisului si al Frantei.

Cafe_de_la_Regence_inside

Ideea se extinde apoi, in mai toate tarile cu un sah mai evoluat ca: Anglia, SUA, Germania, Austria, Italia, Ungaria sau Elvetia.

morphy_cafe de la regenceMorphy dand simultan a l’ aveugle

Celebru in intreaga lume, “Cafe de la Regence” devine locul de intalnire al celor mai buni jucatori ai timpului. Aici vin sa joace o partida de sah: Diderot, Voltaire, Lavoisier, Franklin, Stamma, Ducele de Richeliu, Grimm, Robespierre, Rousseau sau Napoleon Bonaparte pe vremea cand era general. Tot aici culege primele sale succese “campionul secolului XVIII”, francezul Francois – Andre Danican – Philidor, primul mare teoretician din istoria sahului. Astfel debuteaza perioada romantica a sahului, dominata autoritar de catre Philodor, pana la sfarsitul secolului.

Sursa ( “Sahul de la a la z” de Constantin Stefaniu)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.