Jurnal de front (II)

grunberg_sergiu1

 de Sergiu Grunberg

 ( Va urma – Partea  a III-a si ultima va  fi publicata  Duminica dimineata la ora 7,00 )

Aici puteti citi Jurnal de front (I)

VII

Dupa o asemenea prestatie jalnica, sa mai candidezi din nou cam in aceeasi formatie de conducere, mi se pare de-un tupeu fara margini . M-a dezamagit atunci in special lipsa de reactie a domnului Manole, care era o persoana calificata si o voce importanta.

Ce-i drept, s-a mai revansat in urmatoarea legislatura, cand s-a implicat si asta s-a simtit. Cand esti ales in CD, nu mai reprezinti Iasiul, Timisoara sau Bucurestiul, ci manageriezi tot sahul romanesc Si acum sunt unii  speriati ca Bucuresti-ul nu va fi suficient reprezentat in CD. In primul rand ce inseamna reprezentat? In plus pe zi  ce trece, Bucurestiul nu mai are acelasi impact in sahul national.

Apa Nova un club de elita , se va transforma implacabil intr-un centru de juniori . Si spun asta nu numai fiindca a renuntat in mod bizar la 2 din cei mai buni sahisti romani Dieter Nisipeanu si Levente Vajda, dar atunci cand nu trimiti la Campionatul European pe cel mai promitator tanar sahist al ultimilor ani MI Lucian Miron, este clar ca nu MAI ai ambitii la seniori.

CSM –ul merge cu pasi siguri spre desfiintare , iar Clubul Central e o constructie anacronica si ineficienta fata de rigorile sahului modern.

Nu vreau sa mai insist pe episodul scandalos al alegerilor din 2010 , suficient de mediatizat la vremea respectiva , probabil procedurile, manipularea si organizarea au starnit invidia domnului Crisan. Remarc reafilierea subita a cluburilor dezafiliate, care evident nu mai exista din lipsa de finantare si care trimit imputerniciri  unor persoane de incredere . Oricum imputernicirile date unor persoane din afara cluburilor nu sunt valabile din punct de vedere juridic .

Nu s-a precizat ca buletinele de vot trebuie sa fie complectate cu numarul minim de alesi , ceea ce e o smecherie inacceptabila . Adica tu iti votezi numai favoritii, iar altii care complecteaza toate locurile eligibile ii includ si pe ai tai!

Chapeau bas, doamna Ionita!

In principiu, dupa alegeri, nu s-a schimbat mare lucru si domnul Mircea Pavlov in calitate de presedinte al CA, a constatat ca, desi el parea sa fie in gratiile presedintelui, hotararile CA tot nu contau. Atata doar ca CD, aparusera 2 carcotasi care puneau mereu intrebari: Cornel Pascalau si Ciprian Nanu. Vazand ca acestia au scapat cu viata, au inceput sa carteasca serios si domnul Campean si Danut Candea. Ba chiar si fostul indiferent Manole s-a revoltat.

Sa revenim totusi la cel mai nefericit moment din istoria sahului romanesc dupa 1990, neparticiparea pentru prima oara la Olimpiada a echipei masculine.

Ce nu am inteles eu atunci si nici altii, a fost ca am avut de a face cu o actiune premeditata si nu o intamplare.

Daca vedem  dezintersul manifestat in trecut pentru echipele olimpice –selectie, antrenori etc , daca luam in considerare zvonurile care erau puse in circulatie, precum ca: jucatorii sunt slabi, ca au pretentii prea mari pentru valoarea lor, ca sunt lipsiti de patriotism etc, daca vedem ca de trei luni nu s-a mai discutat in CD despre olimpiada, lasandu-se impresia ca totul e in regula, dar si modul in care l-a abordat domnul Dumitriu pe Dieter Nisipeanu , totul devine clar.

 

 Lucrurile trebuiau sa decurga de asa maniera incat jucatorii sa fie de vina .

O federatia ferma ca a noastra, trebuia sa-i pedepseasca pe jucatori astia hrapareti si lipsiti de patriotism care cer onorarii (se practica oriunde dar la noi sunt cam cele mai mici din Europa) atunci cand trebuie sa lupte pentru culorile tarii.

Subit , domnul Dumitriu , a anuntat ca nu sunt bani decat pentru 50% avans si l-a sunat pe Dieter . Putea sa-i spuna ca restul va fi dat peste 2 luni la rectificare sau din alte surse ( era vorba doar de vreo 2500 de Euro) . Nici vorba, ba mai mult, a strecurat o asertiune de genul: nici pe astia nu-i meritati! Era evident ca dupa asta, cu greu jucatorii vor mai accepta sa joace.

S-a mizat pe 2 antecedente :

– cu putin timp inainte, in Germania jucatorii de baza ai echipei olimpice au declinat sa joace, fiindca li s-au refuzat  onorariile si federatia a trimis o echipa de rezerve . E adevarat ca peste un an au platit si totul a revenit la normal.

– in anul 2000 , primii jucatori din echipa au refuzat sa joace datorita regimului Crisan . Numai ca atunci s-au gasit inlocuitori cooptati de domnul Mircea Pavlov, insa (probabil) cu importante stimulente materiale….

Acum insa surprize, surprize: tot Mircea Pavlov la telefon , dar cei solicitati sa intre in echipa au refuzat,  intr-un splendid gest de solidaritate cu colegii lor.

Evident urmau sa joace pe gratis. Refuzul acesta neasteptat a stricat  toate planurile!

S-a incercat o spumoasa gargara patriotica, au incercat sa dea vina pe Ciprian Nanu, ulterior sa-si asume vina intregul  CD, dar n-a tinut.

Stiind ca domnul Dobronauteanu, nu ar fi marsat la un asemenea scenariu mizerabil , am intrebat cum a reactionat in zilele acelea de cumpana ?

Am aflat ca telefona zilnic, intreband de ce nu se baga banii in contul jucatorilor . Pai domnul Dumitriu singurul care putea sa semneze cecul, era disparut !

Deci pana si asa-zisi  bani lipsa existau!

Cautati o logica, o ratiune a celor intamplate? nu va mai chinuiti prieteni, e acelasi tip de logica care a facut ca jumatate din participantii la plenara sa voteze pe cineva care nu promite nimic, in defavoarea altuia care promite 100.000 (una suta mii) de Euro in primul an !

In mod normal, in semn de protest , membri CD trebuiau sa demisioneze toti, dar stiti cum e cu solidaritatea si unitatea la noi.

Vazand cum merg lucrurile, domnul Dumitriu s-a retras strategic, delegand-o pe doamna Ionita sa ii tina locul. E drept  ca mai aparea la unele sedinte, justificand  cu vehementa gafele interminabile si nepriceperea domnului Palamar.

Nu am sa detaliez aici povestea cu conducerea echipei masculine, desi sunt mostre incredibile ale haosului, minciunii, dezinformarii, imposturii si amatorismului care au persistat si dupa retragerea domnului Dumitriu.

 ( Va urma – Partea  a III-a si ultima va  fi publicata  Duminica dimineata la ora 7,00 )

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • nedelcu cristian

    Da…neparticiparea la Olimpiada a fost premeditata …greu de crezut dar asa este …sa ti sabotezi propria tara ,proprii jucatori ,sportul al carui presedinte esti …Nicaieri in lume nu cred ca mai exista un caz de sabotaj ca acesta …Suntem unici …

    iunie 15, 2013 - 8:48 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.