Jurnal de front (I)

 grunberg_sergiu1

 de Sergiu Grunberg

( Va urma – Partea II-a si a III-a vor  fi publicate Sambata si Duminica dimineata la ora 7,00 )

Nici nu a demisionat bine, de voie-de nevoie, presedintele FRS si déjà  se aude cum se ascut sabiile, cum taraie telefoanele si se schiteaza listele cu cei care TREBUIE sa fie in Comitetul Director.

Avand in vedere ca in mod sigur va preocupa viitoarele alegeri de la Federatia Romana de Sah, am sa va spun parerea mea despre modalitatile de alegere si vot.

Fac precizarea din start ca eu nu voi candida la niciun post. Mi-au ajuns  22 de ani de « conducere democratica. »

Deobicei, in timpul oricarei legislaturi, lumea injura conducerile, multi uitand cum au fost alegerile si mai ales, cum au votat; exista si aici ca in toate un pacat originar.

In opinia mea , raul cel mai mare il constituie listele prearanjate. Poate unii dintre dumneavoastra isi amintesc alegerile din 2010 si, au observat ca si mine, ca trei sferturi  din participantii la Adunarea Generala isi pipaiau cu emotie buzunarele cu

« listuta »  primita inainte. In acel moment am recomandat sa fie votati candidatii incrucisati adica din ambele tabere .

–          ratiunile acestui sistem sunt evidente :

  1. din lista ar putea lipsi oameni valorosi si utili in gestionarea problemelor sahiste;
  2. prin simetrie apar pe liste oameni, a caror lipsa de competenta nu-i recomanda pentru anumite functii;
  3. in politica, dar si in orice domeniu , conducatorii considera ca ideile si deciziile lor  sunt nu numai cele juste dar si unice ca alternative. In lipsa unei opozitii reale , conducerile devin dictatoriale si esueaza cateodata lamentabil
  4. in rarele cazuri in care exista impotriviri, se invoca imediat spiritual de echipa cu conotatia pentru  « rebel » : – Daca nu te treceam noi pe lista, nu ai fi fost ales…..

In Romania nu exista spirit de echipa, fiindca nu exista practic echipe: In sistemul american de management , exista echipe cu responsabilitati specifice , evitandu-se ierarhii artificiale , iar succesul sau esecul sunt asumate in  comun.  Pe de alta parte daca ai fost ales,  poti sa-ti afirmi deschis optiunile, fiindca e greu sa fi inlaturat…

  1. Progresul , adevarul, justetea unor decizii , vine din controverse , unanimitatea duce la abuzuri.

                                        II

Emiterea hotararii MTS, prin care  membri Colegiului de Antrenori nu mai aveau dreptul sa fie in Biroul Federal a fost o decizie catastrofala, cu mari implicatii in (dis)functionalitatea federatiei , deschizandu-se drumul imposturii, incompetentei si abuzurilor.

Actuala componenta a Colegiului de Antrenori si a Comitetului Director Constituie o alta mare problema  a organizarii sahului  romanesc. Multa vreme Colegiul de Antrenori era format din cei mai reputati antrenori , multi din ei se regaseau si in Biroul Federal. Nu numai ca ei puteau sa argumenteze tehnic deciziile Colegiului de Antrenori, dar din Biroul Federal mai faceau parte jucatori de elita competenti  fata de problemele sahului si direct interesati in buna sa functionare….

Nu este clar care sunt competentele acestor foruri , dar lucrul cel mai rau este ca nici in Colegiul de Antrenori nici in Comitetul Director nu exista asa-numitul vot argumentat . De exemplu in Colegiul  de Antrenori se voteaza, printre altele, delegari la turnee, loturi si topuri . Fiecare membru ar trebui sa-si motiveze alegerile si nu sa aleaga dupa simpatii sau ochi frumosi sau chiar dupa directivele primite de la playmakeri.

Membri CA sunt numiti nu neaparat numai dupa competenta, ci pentru a mima democratia dupa criterii geografice, etnice etc .E un fel de political correctness , trebuie sa fie unul din zone defavorizate, minim o femeie, un negru ( pacat ca nu avem ) si absolut obligatoriu vreo doua-trei pile ale conducerii superioare, pentru a putea inclina balanta in directia dorita. Alesii nu prea au simtul responsabilitatii si va spun dintr-o bogata experienta : nimeni nu a spus vreodata: –Nu ma pricep la aceasta problema si ca atare ma abtin de la vot.

 

In Comitetul Director situatia e si mai grava :

Urmare a hotararii MTS , in CD au intrat putini tehnicieni, restul fiind sefi ai  Asociatiilor  Judetene de Sah , organizatori sau arbitri, ejusdem farinae. Nu am nimic impotriva lor : daca sunt oameni inteligenti, capabili si cu dragoste de sah, sunt bine veniti.

Dar cand se discuta chestiuni tehnice unde evident nu au competenta, de ce se pronunta? De ce macar nu se abtin? Altfel frizeaza impostura!

La aceasta intrebare legitima se adauga urmatoarea : de ce la decizii aberante ati votat ca sefii : din obedienta sau lasitate sau interese de grup ?

                               III.

Dar ca sa nu vorbesc fara acoperire, am sa incep cu legislatura din 2006.

Desi a fost ales presedinte un om inteligent,  bine intentionat si care iubeste sahul, aceasta a fost de departe cea mai scandaloasa perioada pana in 2010, abundand de abuzuri, nedreptati si favoritisme pe fondul unei unanimitati scandaloase. Asta in conditiile in care eu eram presedintele Colegiului de Antrenori si i-am semnalat domnului Dobronauteanu toate abuzurile si prostiile facute de CD. De altfel in urma lipsei de reactie, am intrerupt orice relatie mai bine de un an.

Dar sa incepem cu exemplele :

La sedintele de Colegiu de Antrenori, aparea de fiecare data si doamna Ionita (ca supraveghetor autoerijat din parte CD) care incerca cu asiduitate sa-si impuna punctele de vedere (majoritatea gresite sau cel putin subiective) mai ales ca avea doi votanti aprioric siguri : doamna Jicman  si domnul Ristea, salariat la Clubul Central. Spre cinstea sa, domnul Ristea, desi ii era subaltern, nu a sustinut-o intotdeauna si ca un facut, majoritatea deciziilor luate de CA nu coincideau cu parerile doamnei Ionita .

Si atunci ce credeti ca facea reprezentata CD ?  nu mai transmitea  nimic la Comitetul Director, unde discutiile se reluau de la ZERO, evident fara impotrivirea celor din Colegiul de Antreori.

O mostra de ticalosie crasa (altfel nu pot s-o numesc, a fost momentul cand s-au ales antrenorii lotului masculin unde au fost propusi in Colegiul de Antrenori M. Ghinda,V. Stoica, Const. Ionescu si S.Grunberg. Surprinzator sau nu, la sedinta CD, eu nu mai apaream pe lista propusa in CA. Deoarece d-nii. Ghinda si Stoica declinasera oferta, iar dl. Constantin Ionescu era evident contraindicat, (Costica fusese coleg de echipa cu toti jucatorii , era mult prea conciliant si nu avea mijloacele necesare sa-si impuna autoritatea) candidatura mea ramasese singura optiune logica. Eu aveam cel mai bun C.V, aveam 3 jucatori din echipa mea de club (majoritatea echipei olimpice) si in plan psihologic, stiam cel mai bine sa conduc o echipa dificila datorita complexitatii caracterelor si personalitatilor.

Am realizat ulterior ratiunea , o mica rautate amuzanta a Margaretei Muresan – spusa  Marianei Ionita- cu ocazia unor subiecte pentru examenele de antrenori : vezi ca Sergiu tine mai mult la mine!  Iata cum se alegeau antrenorii loturilor olimpice si care erau criteriile !

                                                      IV.

O alta  masura nefericita a fost schimbarea sistemului de punctaj la Superliga si liga A din 3,1,0 in 2,1,0 . Aceasta masura a fost din nou luata pe sest.

Urmare a multor consultari cu cei mai buni tehnicieni din sahul romanesc s-a hotarat mai de mult sistemul de punctaj 3,1,0 .

Avantajele acestui sistem sunt evidente :

–          Stimuleaza jocul la castig al componentilor echipei;

–          Implicit diminueaza numarul remizelor de salon ;

–          Ingreuneaza vadit aranjamentele atat in lupta pentru medalii cat si pentru evitarea retrogradarii in Superliga , si pentru promovare din liga A ;

Argumentul inept pt schimbare a fost alinierea la sistemul de punctaj practicat la Olimpiada sau Europene . Pai 90% din jucatorii de Superliga sau liga A , nu aveau nici o legatura  cu loturile nationale, iar componentii loturilor ar fi fost intr-o stare de confuzie daca jucau la un punctaj diferit la Olimpiada?

Urmarea a fost un lung sir de meciuri trucate atat in Superliga, cat mai ales in liga A.

O alta schimbare aberanta a fost nelimitarea jucatorilor straini intr-o perioada in care in majoritatea campionatelor din tarile europene se trecuse la limitarea numarului de straini, noi am facut invers !

Evident FRSAH are ca prim obiectiv apararea intereselor jucatorilor romani .

De ce sa tii pe tuse jucatori romani de perspective, ca sa aduci jucatori straini din care jumatate joaca sa-si conserve ELO, nu-si devoleaza variantele principale si nu simt nimic pentru echipa. Am incercat de-a lungul anilor la masa I si II destui jucatori straini cu nume . Cu exceptia lui Solak si Volokitin care au facut cate o data +5 , restul au facut +1, sau +2 , in conditiile in care 2-3-4 partide erau simple formalitati .

Interesant este ca exista un jucator roman Dieter Nisipeanu (ala care « nu trage pentru echipa » = Apa Nova dixit) care facea cu regularitate +4, sau +5 pe masa I.

Pentru initiatii culiselor sahului autohton era clar ca a fost una din ideile megalomane ale unora,  menita sa termine suprematia AEMului printr-o invazie de stranieri.

In fond era o prostie , fiindca la relatiile si posibilitatile noastre, puteam sa aduc si eu jucatori si mai buni si chiar mai ieftin decat costau anual jucatorii romani; dar era oare bine pentru sahul romanesc ca Constantin Lupulescu , Mircea Parligras , sau Vladik Nevednicii sa faca tusa sau sa ramana fara o sursa constanta de venit?

Desi de doua ori in CA s-a votat in unanimitate  limitarea numarului de straini, desi am avut si suportul Adunarii Generale, problema nu s-a discutat in CD, fiind evitata cu dibacie.

Mai mult, peste un an si Politehnica Iasi a venit cu 3 straini . Anul urmator cand nu au mai avut bani , domnul Manole a propus revenirea la vechiul sistem si s-a aprobat imediat . Halal democratie !

                                                      V.

Dar  chestiunea cea mai grava , a fost de departe numirea doamnei Jicman in postul de antrenoare la lotul feminin.

La lotul feminin nu e ca la lotul masculin. Fetele au nevoie de pregatire si verificare inaintea partidei . Psihologic e mult mai greu de lucrat cu ele, sunt mai sensibile, mai incapatanate,  orgolioase si ca atare iti trebuie un tact si o diplomatie aparte. In plus toata lumea stia conflictul deschis al doamnei Ligia Jicman cu doamna Cristina Foisor . Era evident ca atat Cristina cat si Sabina Foisor nu vor juca intr-o echipa condusa de L. Jicman.

In aceste circumstante propunerea doamnei Ionita ca L.Jicman sa preia nationala feminina  demonstreaza o totala necunoastere a realitatilor sahului feminin si un act de sabotaj direct.

De fapt canducerea tehnica si pregatirea jucatoarelor a fost asigurata de facto de catre MMI Gergely Szabo. Pai atunci ce mai era nevoie de doamna Jicman , numai ca sa elimini din echipa doua din jucatoarele de baza?

Ratiunea acestui act este pur si simplu o polita platita  in urma unui conflict  mai vechi cu familia Foisor.

Inaintea Olimpiadei de la Torino s-a mai luat o decizie aiuritoare : conducatorul delegatiei sa fie dl. Doru Ionescu . Nu era o persoana  prea reprezentativa, nu avea nici o experienta in acest sens, daaaar era ….. finul domnului Ion Dobronauteanu  (aici chiar ca nu putea sa se opuna nimeni)! Ce Dumnezeu, suntem doar in Balcani si trebuie promovat nepotismul  la fiecare ocazie.

Urmare a atator prostii, olimpiada de la Torino a fost un fiasco, nu numai sahist dar in primul rand comportamental.

Au fost betii frenetice si mahmureli pe masura, cu jucatori care se trezeau dimineata goi in cada sau in propria voma. « Matadorii » isi faceau echipa singuri, in ultimele 6 runde i-au exclus pe ochelaristii abstinenti, recte MMI Mihail Marin si MMI Mircea Parligras ).

S-au perindat pe acolo toata conducerea federatiei, nimeni nu a luat vreo atitudine.

Conducatorul delegatiei a iesit cel mai bine; Andrei Istratescu era multumit de promptitudinea cu care “conducatorul” Doru Ionescu cumpara cele 2 sticle de whiskey (2 x Jack Daniels x 750 ml.) comandate aproape in fiecare seara) ca si de precizia cu care aducea restul in Euro la centima. Si la fete au fost derapaje , dar discretia si curtoazia ma impiedica sa le detaliez.

Credeti ca a fost vreo urmare? Cand l-am intrebat pe dl Dobronauteanu despre responsabili, a dat din umeri. Si conducatorul delegatiei ce pazea ?  – Avea doar sarcini administrative! Am inteles, caratul  sticlelor . Dar, Doamna Ionita? Era ocupata cu cumparaturile ?

                                                      VI.

Dupa un timp, in urma unui rafinat plan s-a intamplat o chestie senzationala.

Doi din principalii actori ai recitalului bahic de la Torino, MMI Andrei Istratescu si Doru Ionescu  au revenit in prim plan. Vezi Doamne, domnul Doru Ionescu a devenit impresarul lui Andrei  si garanteaza pentru VIITORUL lui comportament decent! Ei, si?

Nimeni nu a intrebat despre experienta domnului Ionescu in conducerea unei echipe despre competenta sa sau derapajele din trecut….

Vreau sa fac o mica paranteza despre Andrei Istratescu, care a jucat ani buni in echipe mea de club:

Este cu certitudine unul din cele mai mari talente ale sahului romanesc, este de asemeni extrem de inteligent si cult si in mod normal trebuia de mult sa aiba ELO peste 2700. Are personalitate puternica, calitati de conducator si e un manipulator de exceptie.

Problema lui vine dintr-un anturaj nefericit ales inca din adolescenta – The Dark Side….El nu e un alcoolic innascut, ci devenit. Datorita starii de supraexcitatie de dupa partida,  nu poate adormi si atunci bea pentru a-si atenua stressul(cu consecintele de rigoare). L-am tinut la AEM timp de cinci ani cu cel mai mare salariu al unui sahist roman in acea vreme. Fascinat de talentul si personalitatea sa, i-am trecut  cu vederea iesirile in décor si lipsa performantelor pe masura potentialului sau urias..

Pe de alta parte, in conditii normale (treaz adica) era (este) un baiat sarmant, analiza cu toti colegii fara a-si ascunde secretele sahiste cum fac altii . I-am facut numeroase servicii , iar dupa ce am fost la Khanthy Mansisk  mi-a facut o adevarata declaratie de prietenie si respect . La o saptamana, la inceputul lui 2007, m-a sunat si mi-a cerut sa-i maresc salariul fiindca am intrat in Comunitatea Europeana. Dupa ce l-am refuzat , pentru ca nu aveam de unde, s-a suparat si a plecat. Acum ma injura pe unde apuca, dar nu ma deranjeaza; ii doresc numai binele.

Justificarea cu care l-a prostit  Doru Ionescu pe domnul presedinte Dobronauteanu a fost ca baietii (adica Andrei)  vor un capitan tanar care sa-i inteleaga mai bine (adica cineva care sa-i lase sa faca ce vor ).

Doru Ionescu a debutat neselectionandu-l in echipa olimpica  pe MMI Vladik Nevednicii, cel care nu numai ca a fost cel mai combativ din echipa la majoritatea competitilor, dar era si campion national en titre .

Asta a pus capac la toate si am rupt relatiile cu FRSAH.

I-am pus atunci o intrebare pertinenta domnului Dobronauteanu ( a devenit evident retorica ) : -Ionut , pana la urma ce urmaresti cu titlul de presedinte, vrei sa intri in istoria sahului prin foarte multe actiuni benefice pe care le-ai initiat ? Sau sa ajungi sa fi comparat cu Alexandru Crisan pentru tot atatea abuzuri pe care le patronezi ?

Ce pot sa spui de membri CD din acea legislatura? Pasivitate dezarmanta, lasitate si lipsa de personalitate.  Sigur ca stiu ca anumite decizii s-au luat de numai doi-trei oameni si nici au fost discutate, ca altele au fost prezentate  denaturat si ca manipularea a fost la ordinea zilei. Dar daca esti acolo si afli adevarul, stii ca nu e bine,  cum sa nu iei pozitie ?  Mi-amintesc de pe vremea perioadei lui Alexandru Crisan, s-a propus ca AEMul sa fie exclusa din Superliga. Atunci domnul Muresan de la Turda, un om onest si dedicat sahului, s-a ridicat si a spus ca  e o masura abuziva si in acest caz se retrage  din CD. Ca urmare a interventiei sale s-a revenit si atunci nu era deloc democratie, cum e chipurile acum.

( Va urma – Partea II-a si a III-a vor  fi publicate Sambata si Duminica dimineata la ora 7,00 )

ALTE POSTARI RELEVANTE

  • niki

    Ma vad nevoit sa ies(punctual) din “slentio stampa” si sa-l felicit pe Dl. Grunberg pt modul dechis in care spune lucrurilor pe nume. Daca majoritatea celor spuse de dansul sunt reale(vezi “show-ul” de la Olimpiada de la Torino), lucrurile sunt grave. Cel mai important lucru este ca pasionatii de sah si cei implicati direct in alegerile din toamna isi intregesc imaginea despre anumiti fosti alesi si viitori candidati. Daca unii dintre acestia, clar vizati de comentarii, nu vor binevoi sa dea o replica, concluziile vor fi evidente. Poate si administratorii blogului vor pune microfonul(email-ul) la dispozitia acestora, pt completa informare a cititorilor.
    Personal m-am bucurat sa aflu chestiuni concrete pe care doar le banuiam.

    iunie 14, 2013 - 5:09 pm Raspunde
  • Georgel

    Domnul Grunberg este unul dintre putinii gentlemani ai sahului romanesc….pentru intreaga activitate in slujba sahului,pentru cei doi minunati si frumosi sahisti si fii Florinel si Mihaita merita toate felicitarile….cat despre Andrei….este un geniu al sahului…traieste in lumea lui,sa calificat ultimul la cupa mondiala si nimeni nu la felicitat…despre Doru Ionescu….la vremea respectiva jucatorii echipei olimpice erau foarte multumiti dar vorbind strict de rezultate la olimpiade au fost foarte slabe …e ciudat sa il lasi acasa pe Nevednicii,campion national si un jucator cu un stil de joc foarte agresiv…AEM exclus din superliga?….o mare greseala

    iunie 14, 2013 - 6:49 pm Raspunde
  • nedelcu cristian

    Un jurnal de front care se citeste pe nerasuflate …Sunt de acord cu domnul Niki ca cei vizati ar trebui sa raspunda cumva …daca nu pentru mine ei vor fi vinovati prin tacere …si tacerea este un raspuns …

    iunie 14, 2013 - 6:58 pm Raspunde
  • Georgel

    Se pare ca e un obicei sa lasi acasa campionul national,Eduard Valeanu, a fost lasat acasa,e drept neavand valoarea lui Vladik Nevednicii….stiu sigur ca inainte vreme de 1098 campionii nationali erau automat selectionati in loturile nationale si olimpice,Domnul Grunber fost campion national in 1984 parca poate confirma daca un campion national la acea vreme era selectionat si juca sau macar era rezerva si insotea echipa nationala sau olimpica

    iunie 14, 2013 - 7:24 pm Raspunde
  • Georgel

    1989 ,scuze

    iunie 14, 2013 - 7:25 pm Raspunde
  • Marius

    OAMENI BUNI, ma speriati, eu chiar aveam o parere cat de cat buna despre sahisti. Ce dumnezeu chiar asa? Inseamna ca are dreptate bulgarul de ne facea idioti. Si totusi tovarasi mizeriile astea toate chiar trebuiau scrise? Ok zicem ca suntem cei mai democrati si nu ascundem gunoiul sub pres. Cu ce ne ajuta toata panarama asta? Nu cumva mai mult strica? Nu va suparati tovarase dar tocmai acum (cam tarziu ce ii drept) v-a venit asa pe nespusa masa sa trageti covorul si sa ne aratati mizeria de pe la colturi. Apropos, nu cumva mataluta ai fost parte, asa mai putin, la toate prostioarele astea? Eu cred ca ori ne relatati toate acestea in prima sedinta de partid ori mai lasati-ma dra…ui in pace ca m-am saturat. Am sustinut si eu cauza dumitale dar parca prea de tot ii asta. Mi se pare mie ca prea se arunca cu c…t in toate partile si uneori chiar si cei care s-au murdarit de mult. Revin cu frumoasa, eleganta si democratica mea propunere. Toti, care cum, au sau au avut cate o problema, adunati-va fratiorii mei intr-un locusor, asa mai izolat, si spargeti-va bostanele. Care are capul mai tare sau va iesi intreg ii multiubitul nostru presedinte iar celelalte functii ocupate ierarhic dupa rezistenta acoperisului gatului.
    Eu cred ca este o solutie eleganta si va promitem ca nu o sa suferim individual sau ca si organizatie pentru stricaciunile provocate adversarilor. Chirug cunosc eu iar tintirim la doi pasi. Ce ziceti, incercam?

    iunie 14, 2013 - 8:11 pm Raspunde
  • Georgel

    Marius,fara suparare dar dumnezeu INTOTDEAUNA se scrie cu D mare adica Dumnezeu ca sa fiu mai pe intelesul dvs.
    Exista un singur tovaras pe acest blog,desigur nu domnul Grunberg.
    In plus limbajul dvs este dubios cuvantul c…t este incompatbil cu acest forum.
    Mai bine mai tarziu decat NICIODATA,domnul Grunberg stie foarte bine ce face,cu siguranta.

    iunie 14, 2013 - 9:06 pm Raspunde
  • marcel

    Marius daca nu iti convine ce se scrie,nu mai citi omule.Nu te obliga nimeni.Daca pentru tine aceste cuvinte au fost kkt pt alti au fost niste vorbe foarte interesante.Ce te deranjeaza la aceste cuvinte?

    iunie 14, 2013 - 9:14 pm Raspunde
  • Radu Deseu

    In sfarsit un scandal, ca amortise de tot blogul.

    iunie 14, 2013 - 10:37 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Domnule Grunberg,

    indiferent ce motive v-au impins sa scoateti la suprafata aceste lucruri din spatele cortinei, atata timp cat sunt adevarate, meritati aprecierea tuturor celor care vor un sah curat si responsabil, care vad in sah si partea sportiva a lui, de al carui spirit ne indepartam din ce in ce mai mult.
    Fara amanuntele date de dvs., din cu totul alta sursa directa, in ce priveste Olimpiada de la Torino, am confirmarea ca lucrurile s-au petrecut in sensul celor spuse de dvs. Este o vorba : mai bine mai tarziu decat niciodata. Avem nevoie de adevar ca de aer ( insa nu doar jumatati de adevar ), pentru ca altfel ne vom sufoca in minciuni, interese meschine si incompetenta. Din nefericire se pare ca sunt tot mai putini cei care il suporta. Poate cele mai mari minciuni sunt cele prin omisiune. Se pare ca societatea noastra este sub controlul unora ca “Marius” carora le place sa-si ascunda sub pres mizeria si face alergie la adevar, nesuportandu-si nici macar numele real.
    Astept cu deosebit interes continuarea si dandu-mi peste gura cu mana, sa nu va intreb : ” De ce abia acum ?”, va felicit pentru deschiderea “Cutiei Pandorei” adevarurilor din sahul romanesc si sper sa nu omiteti nimic.

    iunie 15, 2013 - 12:07 am Raspunde
  • Lucian Filip

    Nu stiu cine o fi dl Marius dar are o parere personala, ar fi frumos sa o respectam, nu sa-l injuram. Poate ne civilizam intr-o buna zi.

    iunie 15, 2013 - 3:57 pm Raspunde
  • Georgel

    Dle Lucian Filip puteti sa dati un copy and paste la vreun mesaj in care Dl Marius este injurat?

    iunie 15, 2013 - 4:17 pm Raspunde
  • Lucian Filip

    ok: ” ca Marius carora le place sa-si ascunda sub pres mizeria si face alergie la adevar, nesuportandu-si nici macar numele real” .

    iunie 15, 2013 - 4:40 pm Raspunde
  • Georgel

    Daca aceasta propozitie in esenta este o injuratura inseamna ca unii vorbesc vorbe,goale,fara nici o substanta……pur si simplu Dl Anuta a facut o constatare,o supozitie,Dl Anuta este o persoana prea fina si educata ca sa…injure,hai sa devenim mai seriosi,daca e posibil.

    iunie 15, 2013 - 4:55 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Dle Filip,

    Daca aceste extrase din parerile lui “Marius” sunt o “parerea personala” si ar trebui respectata, atunci ar trebui sa dam diplome de merit si golanilor din carciumile de cartier pentru limbaj academic.

    Marius dixit: “Mi se pare mie ca prea se arunca cu c…t in toate partile si uneori chiar si cei care s-au murdarit de mult.”.& “…adunati-va fratiorii mei intr-un locusor, asa mai izolat, si spargeti-va bostanele…. & …..”Chirug cunosc eu iar tintirim la doi pasi…..”.

    Dle Filip, De unde atata patima in apararea mitocaniilor si a drepturilor la insulte obscene ale minoritatilor intelectuale? .De parca ai scrie la la doua tastaturi si doua IP-uri, aparand o parere personala? Cred ca ar trebui discutat nu dreptul la badaranie, ci atmosfera irespirabila din sahul romanesc si sa hotaram daca vom continua sa NE sufocam in acest balcanism desantat, trafic de influenta impins la extrem si de nedreptati strigatoare la cer?

    iunie 15, 2013 - 5:20 pm Raspunde
  • Un fost sahist

    “Actuala componenta a Colegiului de Antrenori si a Comitetului Director Constituie o alta mare problema a organizarii sahului romanesc.”
    Concret, la cine va referiti?
    Dintre cei 7 oameni, cu Ovidiu Foisor e de presupus ca sunteti pe aceiasi lungime de unda. In afara de Ligia Jicman, cine v-a stat in cale? Mircea Pavlov, Grigore Petre, sau cei doi “ieseni” Gabi Mateuta si Vladimir Danilov?

    “Urmarea a fost un lung sir de meciuri trucate atat in Superliga, cat mai ales in liga A.”
    Dumnezeule mare!
    Concret, puteti da exemple? Multe, avand in vedere ca a existat “un lung sir de meciuri trucate”. Si mai ales la varf, sa stim cine a luat medalii nemeritate.

    « Matadorii » isi faceau echipa singuri, in ultimele 6 runde i-au exclus pe ochelaristii abstinenti, recte MMI Mihail Marin si MMI Mircea Parligras ).
    Dieter Nisipeanu era abstinent?

    “conducatorul” Doru Ionescu cumpara cele 2 sticle de whiskey (2 x Jack Daniels x 750 ml.) comandate aproape in fiecare seara)
    Costica Ionescu era capitanul echipei masculine la Torino.
    Care dintre cei doi e mai prieten cu Jack?
    Doru a venit la conducerea echipei masculine in 2008.
    Fapt recunoscut dealtfel chiar de Domnul Grunberg in fraza
    “Doru Ionescu a debutat neselectionandu-l in echipa olimpica pe MMI Vladik Nevednicii”
    Vreo legatura cu Jack?

    Cat despre competentele lui Doru Ionescu ca manager,
    2004 – meci Karpov – Istratescu
    2006 – meci Topalov – Nisipeanu
    Turneele de la Predeal/Bucuresti/Ploiesti/Mangalia – organizate la un nivel foarte profesionist.
    Ce calitati ar trebui sa aiba un conducator de echipa dupa dumneavoastra?

    Dintre putinii ramasi in sahul romanesc, cate persoane nu ar putea fi incadrate in comentariile cel putin negative, ca sa nu spun distructive?

    In speranta citirii unui mesaj din partea domnului Grunberg, care sa contina si aspecte pozitive. Exp. Realizarile CA in perioada 2006-2010 cand dumnealui a fost Presedinte. Sau din perioada 2010-2013 cand a fost membru. Sau orice, ceva pozitiv. Ca altfel, dupa episodul in care erau distrusi juniorii, acum a venit randul intregului sah romanesc.

    iunie 15, 2013 - 7:24 pm Raspunde
  • Lucian Filip

    @ Mihai Ghinda
    Parerea dlui Marius reprezinta doar punctul lui de vedere. M-am exprimat gresit, a se citi prin parere personala – dreptul la opinie.

    iunie 15, 2013 - 7:56 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Am precizat ca nu raspund curajosilor anonimi .

    iunie 15, 2013 - 8:37 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Fiindca este evident motivul pentru care nu v-ati dat numele , am hotarat sa va raspund .
    1. Am precizat ca in Colegiu de Antrenori s-au luat hotarari corecte !
    2.Contor Zener -Satu Mare si Medicina -Timisoara -Techirghiol , In liga A lista e lunga
    3. Prin comparative, Dieter a fost cel mai cuminte , dar liderul spiritual al grupului a fost Andrei Istratescu .
    4.Am precizat ca alegerea lui Costica a fost contraindicata, dar asta nu scuza cu nimic atatudinea dumneavoastra , pardon a lui Doru Ionescu ..
    5. Daca l-ai girat pe Andrei Istratescu , Vladik , era pe langa el un copilas, dar si campion national
    De altfel , oriunde a fost cu mine ,Vladik nu a avut iesiri in décor . Cu 2 exceptii, nici Andrei !
    6. Maestru de ceremonii nu inseamna manager sau conducator .
    7. Ce background il recomanda pe Doru Ionesc ca antrenor sau capitan .?.
    8. Bagati dumneavoastra gunoiul inapoi sub pres si insirati maretele realizari . Este extreme de constructiv.

    V-am facut o unica favoare, in speranta ca va veti regasi identitatea .

    iunie 15, 2013 - 9:35 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ DOMNULUI Lucian Filip
    Deci, dle Filip eu sunt un simplu “@Mihai Ghinda” si anonimul ori anonima care isi varsa suburban laturile pe blog este “Dl.Mariius”. Eu de ce nu as fi “Dle Ghinda?” 50 de ani de sah “at the top”, titlurile si performantele mele, ca jucator si antrenor mi-ar da dreptul, mai ales pe un blog sahist. Am mai multe titluri de campion decat degetele cu care bati pe tastatura, chiar daca te-ai ajuta si de picioare!
    Subconstientul ne tradeaza intodeauna; simplu mod mi te adresa arata “cu cine compatimesti”, cum spunea conu’ Iancu Caragiale. Nu prea cred totusi ca nu stii cine este ” Dl.Marius”. Vreun middle name, poate?!?
    Si apropo, de cand dreptul la opinie inseamna pentru dta, dreptul de a insulta sub pseudonim? Credeam ca dl Anuta a lamurit in ultimii ani definitiv aceasta problema ANOMIM = LAS JALNIC/ PENIBIL? Cel putin “Un Fost Sahist” a folosit un ton decent; a fost alegerea lui Sergiu Grunberg daca ii raspunde sau nu. Daca ar fi semnat, cine stie……?

    iunie 15, 2013 - 10:03 pm Raspunde
  • Lucian Filip

    @Domnului Mihai Ghinda
    Imi cer scuze pentru toata treaba asta. Pentru mine sunteti un gigant al sahului romanesc alaturi de domnii Gheorghiu, Suba, Ciocaltea, Grunberg, Ghitescu,….
    Nici eu nu sunt de acord cu jignirile sub anonimat. Ar fi mai bine ca cei care sunt implicati in sah sa aiba curajul sa-si exprime o parere competenta, iar ei care jignesc sub anonimat sa nu mai fie tolerati (chiar daca sunt trecuti cu vederea de unii comentatori daca au o anumita orientare).
    Cu stima, Lucian Filip

    iunie 15, 2013 - 10:33 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Vreau sa fac cateva precizari , preintampinand alte mesaje pe aceeasi tema .

    1 Nu m-am apucat deodata sa dezvalui pe site toata mizeria din sah . Toate acestea au fost discutate si rasdiscutate cu toti cei incriminati, din pacate fara rezultat. (multi au putut constata asta la fiecare Adunare Generala )
    2. Consider ca este datoria mea sa spun adevarul din 2 motive :
    -daca nu constientizam greselile trecutului din sah ,atunci si viitorul va fi pereclitat.
    – vreau ca la alegeri, lumea sa voteze constient si nu formal , indiferent pe cine voteaza
    Stiu ca adevarul uneori brutal socheaza , dar daca toata lumea tace curajos, sahul romanesc se va duce de rapa .
    Prefer sa ma injurati pe mine , dar sa votati logic si responsabil.

    iunie 15, 2013 - 10:56 pm Raspunde
  • claudio stan

    Va marturisesc, dle Gruenberg, ca habar n-am cum decurg alegerile in fascinanta lume a sahului romanesc, prin urmare va rog anticipat sa ma scuzati pentru comentariile mele. As vrea sa inteleg cum ajung in functii – si raman – persoane nepotrivite.

    “Actuala componenta a Colegiului de Antrenori si a Comitetului Director Constituie o alta mare problema a organizarii sahului romanesc” – citez din expozeul foiletonului dvs.

    Mda, frumos Si eu cand vad un sef prost ii spun: d-le, cred ca organizatia are o problema organizatorica! Va rugam, dle Gruenberg, sunteti prea destept ca sa ne credeti asa de prosti.

    Aveti cumva idee, dle Gruenberg, cum a ajuns MTS sa ia decizia prin care se implica in mod evident in organizarea federatiei? Ne putem astepta la alte miscari similare pe viitor?

    Ma intereseaza mult mai putin consideratiile dvs despre Andrei Istratescu, whiskey, ochelari si impunere in fata jucatorilor. Ma doare sa va spun ca inclin sa va dau dreptate in ce priveste sabotajul conducerii in problema neparticiparii echipei masculine la olimpiada (cel putin la nivel de intentie indirecta).

    Cred ca sahistii sunt oameni destepti. Chiar daca, marea majoritate, sunt balcanici. Totusi…

    As vrea sa va intreb, daca nu sunt prea indraznet, de ce nu propuneti modificarile structurale necesare ale Federatiei? Cum e posibil sa existe aceeasi discutie in 2 organe ale Federatiei fara sa se citeasca macar parerea celuilalt? De ce totul se rezuma la whiskey, caracter, ochelari, nepotism, si alte chestiuni de acest gen care evident cad in subiectivism, inclusiv din partea dvs?

    Faceti, dle Gruenberg, propunerile coerente de modificare ale Statului Federatiei, concepeti organe serioase, cu atributii clare, si sunt convins ca lumea sahista va va urma. Stim cu totii ca sunteti capabil de asta.

    In rest, ramanem cu ideea ca oamenii fara ochelari beau, ceea ce dauneaza sportului, deci inclusiv sahului, care ne face tara de rusine prin nepotii ei balcanici, dar bine intentionati.

    Cu respect, (nu va maniati dle Anuta!)

    Fairy-play

    iunie 16, 2013 - 1:50 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Domnule Stan
    Structura actuala a federatiilor este nefunctionala, rigida, chiar stupida.
    In opinia mea CD-ul ar trebui format numai din sponsori si un consiler pe probleme tehnice (eventual chiar presedintele CA).
    Birocratia impusa de minister federatiei ,ca si limitarile Legii Sportului nu lasa prea multe marje de dezvoltare. De aceea sunt vitale parteneriatele cu sponsori din sectorul privat, .
    Referitor la alegeri , lumea sahului nu difera de alte sectoare .
    Promisiuni de avantaje de doi bani ( am sa le detaliez si pe astea mai incolo.) , manipulare si tabere formate ad-hoc , fara strategii sau idei commune .
    Eu si colegii mei de generatie am trait cu idea ca sahul e domeniu de elita, si am vrea ca imaginea si reprezentarea sa sa fie pe masura.
    Se pare totusi ca suntem naivi .
    Atata timp cat sahistii si iubitorii sahului nu vor fi uniti , cat timp vor accepta imposture si amatorismul , statutul sahului in randul sporturilor va fi tot mai minor .
    Saracia sahistilior,cluburilor si chiar a federatiei isi pune amprenta asupra performantei si daca nu vom gasi oameni bogati, dar cu dragoste de sah sa ne sprijine, ne vom scufunda .
    Eu sunt o voce izolata , si nu pot lupta de unul singur cu structuri si grupuri care monopolizeaza cu perseverenta sahul romanesc ( nu ar fi probleme, daca ar fi animati de dorinta de a face bine)

    iunie 16, 2013 - 8:47 am Raspunde
  • Claudio Stan

    Domnule Gruenberg,

    Apreciez faptul ca mi-ati raspuns, chiar si pur general, la intrebari. Sa inteleg ca boala sportului romanesc, inclusiv sahul, este structurala; prea multa birocratie la MTS si prea multa prostie/venalitate intre votanti.

    Totusi, as vrea sa cred ca nu sunteti o voce izolata, ca AEM-ul la care lucrati de atata vreme va va sustine, la fel ca si orice club onest din aceasta tara.

    Cu alte cuvinte, va felicit sincer pentru faptul ca ati luat cuvantul pe aceste teme in forum si sper din tot sufletul sa nu fie in zadar.

    Pe de alta parte, nu pot sa nu observ, in special dupa ce am citit -stupefiat- partea a III-a a “jurnalului”, ca frontul este deschis impotriva catorva persoane (repet, nu ma pricep foarte bine la tabere, combatanti, istoria si interesele acestora etc). Sunt un simplu cititor pasionat de viata sahului romanesc, dar o asemenea lupta nu cred sa rezolve problemele acestuia. Cum bine il citati pe MI Mihail Ghinda, poate ajungem inapoi la regrete.

    Nu mai astept un raspuns de la dvs, dar poate vorbesc si altii: ce se poate face INSTITUTIONAL intr-o asemenea situatie? De acord ca oamenii sfintesc locul, dar se mai intampla si invers.

    Va multumesc,

    Fairy-play

    P.S. Speram cu naivitate ca lumea sahului sa difere de alte domenii.

    iunie 16, 2013 - 9:45 am Raspunde
  • Claudio Stan

    Va rog sa-mi iertati insistenta si ignoranta

    Ce sunt listele prearanjate? Si este legala acea hotarare MTS la care face referire dl Gruenberg?

    Promit ca nu mai deranjez,

    Fairy-play

    iunie 16, 2013 - 10:11 am Raspunde
  • Gabi

    Am constatat in inocenta mea, atat din scurta experienta de sahist de concurs, dar mai ales din cele relatate de-a lungul timpului pe acest blog, ca nici sahul nu este “cea ma buna dintre lumile posibile”. Intr-adevar, cineva remarca cu nu mai stiu ce ocazie ca “a inceput Jihadul”. Domnul Grunberg confirma ca “taberele se urasc si sunt inversunate”, dar “se va ajunge la o stare de non-beligeranta”. Pe de alta parte, chiar titlul acestui foarte interesant jurnal sugereaza, mai mult sau mai putin metaforic existenta unui “razboi”.
    Sa intelegem ca pronosticul dumneavoastra, domnule Grunberg, este incheierea unui armistitiu, gen “pupat piata independentii”? Adica, in termeni fotbalistici, meciul se va incheia cu “blat”?
    Din pacate, cei ca mine, care au citit din pura curiozitate si fara niciun parti-pris acest “Jurnal de front”, in integralitatea lui, nu cunosc prea bine nici taberele (componenta echipelor). Oricum, perceptia mea este ca “politicul” si-a cam bagat codita si in acest fascinant teritoriu al sahului.
    In ce-l priveste pe GM Istratescu, banuiesc ca nu citeste acest blog, asa ca nu are cum sa va raspunda.
    Il Pibe D’Oro remarca intr-un interviu din august 2007 ceva similar cu cele “puse pe tapet” de dumneavoastra: „Nu s-a schimbat nimic la nivelul federatiei, poate doar persoana. In Romania nu exista turnee mari. Am discutat acest lucru cu noul presedinte, dar nu a miscat un deget. Nu am de ce sa ma intorc acasa”. Nu stiu daca are dreptate cu federatia, dar adevarul cam asta e: De ce s-ar intoarce?

    Cu stima,
    Gabi Radulescu

    iunie 16, 2013 - 11:10 am Raspunde
  • Comisarul Mizdrache

    Am gresit cumva cand am spus ca incepe Jihadul? Nu cred. In continuarea programului urmeaza ‘Lunga vara fierbinte”.

    iunie 16, 2013 - 11:49 am Raspunde
  • Gabi

    Mda, s-a inceput de oleaca de timp cu “aratatul pisicii”. Nu stiu daca se va si ajunge la “Pisica pe acoperisul fierbinte”:)

    iunie 16, 2013 - 12:15 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Domnule Stan
    Cei care candideaza la pozitia de presedinte si chiar vicepresedinte isi fac echipa, adica potentialii membri din CD .
    Acestia cauta sustinatori in campanie pe baza unor prietenii sau promisiuni de viitor (mici avantaje despre care voi vorbi cu alt prilej).
    Inainte de alegeri , suporterii care participa la vot primesc o lista cu cei pe care trebuie sa-i voteze, ca nu cumva sa uite pe cineva sau sa voteze pe unii neagreati.
    Cat priveste hotararea MTS ,am detaliat-o : membri CA(numiti) nu au voie sa faca parte din CD
    De aici apar suprapuneri de competente si incompetente , uneori oomenesti fiindca cei alesi se considera mai indreptatiti sa decida .

    iunie 16, 2013 - 12:45 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Domnule Grunberg,

    asa dupa cum probabil ati remarcat, v-am acordat prezumtia de “buna credinta”. Va respect “brand-ul”, ati facut multe pentru sahul romanesc si sper ca veti mai face, sunteti remarcabil de cultivat si va admir, dar cu parere de rau constat ca modul dvs. de abordare a acestui “razboi electoral” se departeaza binisor de modul meu de a percepe lucrurile. Am avut speranta naiva ca informatiile pe care le aveam inca inainte de finalele de juniori in legatura cu un posibil pact (de orice natura) intre dvs. cu tabara Manole Vasile sa nu fi fost tocmai exacte. Am cazut temporar in capcana manipularii pe care ne-ati intins-o in prima parte si am sperat ca sunteti impartial si veti aborda lucrurile de pe pozitia neutralitatii. Nu stiu cum au perceput altii cele relatate de dvs., dar in ceea ce ma priveste, doar din ceea ce cunosc personal, pot spune fara posibilitatea de a ma insela ca in cel mai bun caz posibil pentru dvs. ati spus doar jumatate de adevar, ceea
    ce pentru mine este mai periculos ca ascunderea lui in totalitate. Ati lovit intr-o singura directie si l-ati exclus cu o nonsalanta complicitate pe cel care se afla in tabara opusa. De ce ? Chiar atat de lipsiti de intelegere ne socotiti pe toti ? Pe Dl. Manole V., aflat pe aceeasi pozitie de vicepresedinte ca si Dna Ionita M. in toti acesti ultimi ani l-ati mangaiat parinteste pe cap si in afara de o dulce admonestare de neimplicare ati uitat brusc de toate celelalte. Dna Ionita, din spusele dvs. i-a manevrat pe toti si a fost maleficul din sahul romanesc . In toata aceasta perioada Dl.Manole a visat frumos si si-a vazut de treaba. A avut putere de decizie si nu a miscat un deget in aducerea cu picioarele pe pamant a Dnei Ionita. A facut parte din CD la data subiectului cu echipa olimpica si nu a reactionat. Intamplarea face ca Dna Ionita organizeaza turneele FISCA. Putea , cu puterea malefica de care o acuzati, sa-si traga organizarea unei competitii nationale. Nu a facut-o. In schimb, in mod curios, Dl.Manole s-a sacrificat pe altarul sahului si in 2009,2010,2011, si-a organizat in curtea proprie finalele de juniori pe echipe si finalele scurte in 2011. Despre modul cum s-a votat si s-a adjudecat organizarea de anul acesta tot in favoarea Dlui Manole, a acelorasi competitii nu suflati nici un cuvintel. Despre scandalul semifinalelor de juniori din iarna trecuta, cu acelasi beneficiar, iar nu spuneti nici un cuvant. Bineanteles ca aliatul dvs. trebuie protejat si nu puteati sa o faceti. Vorbiti de campanie electorala, dar va faceti ca ploua si vi se pare normal ca Dl. Manole s-o desfasoare cu candidatul dansului la festivitatea de premiere a unei competitii nationale majore si nu oricum, ci acordand cupe si medalii. In ce calitate? De candidat ? Il atacati pe Doru Ionescu spunand ca nu are merite pentru a fi fost desemnat capitanul echipei olimpice masculine. Nu sunt eu indreptatit sa-mi exprim parerea in aceasta privinta, dar comparatii am inteligenta sa pot face si sa va intreb cu ce este mai presus locotenentul Dlui Manole, Dl.Danilov care a fost desemnat capitanul echipei olimpice feminine ?
    Oare aceasta desemnare nu are nici o legatura cu pozitia si puterea de decizie a Dlui Manole ? In mod sigur are si Dna Ionita destule lucruri cu care nu se poate mandri, dar sa loviti intr-un singur sens si sa-l scoateti pe Dl.Manole ca neprihanit mi se pare o blasfemie, o jignire la adresa inteligentei multora dintre noi. Imi pare rau sa v-o spun, dar nu mai pot avea incredere in tot ce afirmati. Suspiciunea mea provine de la multiplele omisiuni pe care cu buna stiinta le faceti. Noi, sahistii de buna credinta ,avem nevoie de adevarul complet, nu de manipularea adevarului. Va intrebati retoric cu cine votati? De ce ? V-ati ales de multa vreme candidatul. Mai rau este pentru marea majoritate care iar va fi nevoita sa aleaga dintre doua rele, raul cel mai mic, ca intr-un final de partida de cosmar. Vad ca v-ati obisnuit de la extraordinar de bogata dvs. echipa sa percepeti totul ( ca si Dl. Manole) prin prizma banilor. Probabil este o deformatie din diverse cauze.
    Asa cum se intampla in toate domeniile in tara asta, in prezent, desi suntem saraci, nu aceasta ne afecteaza profund. Noi dorim in primul rand moralitate si corectitudine. Dvs. doriti sa vina cativa cu bani, daca se poate in CD sa mai fie de prasila si un cunoscator intr-ale sahului.
    Sunteti prea inteligent sa credeti prostia asta. Oare nu ati aflat ca cei cu bani sunt mult prea nepriceputi si mult prea orgoliosi sa nu distorsioneze grav activitatea sahista ? Sunt de acord sa aducem bani de la ei, nu sa umplem CD-ul cu ei.
    Ma incearca un gust amar, dar m-am obisnuit.

    Cu parere de rau.

    iunie 16, 2013 - 11:52 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Domnule Anuta

    In fiecare scrisoare pe care mi-ati trimis-o ati insinuat ca am niste interese speciale , ca am planuri ascunse. Deci asa ma percepeti, ca un tip diabolic care tipa cu interes .Pai conspiratorii , conjuratii care tes planuri perverse nu vorbesc mult ca mine , tac si fac . Cand am protestat impotriva abuzurilor RATB, ale Margaretei Muresan , a lui Crisan sau Gingaras (de multe ori de unul singur) ce planuri diabolice nutream ?
    Dumneavoastra unde erati pe atunci ?
    Sunteti in postura criticului literar care explica publicului ce a vrut sa exprime autorul , ca ajunge si scriitorul sa se mire de ideile si subtilitatea sa.
    Dar sa trecem la lucruri concrete :
    – nu sunt eu reclamagiul de serviciu, sa scriu despre toate relele din sah (despre unele nici nu stiu amanunte)
    – sa scrie si altii si cu atat mai mult dumneavoastra care aveti si vocatie
    – eu relatez fapte si evenimente in perceptia mea , poate altii le pot interpreta diferit

    De ce am “avantajat-o ” mai mult pe doamna Ionita este evident :
    – a avut un cuvant mult mai greu in federatie , nu numai fiindca era din Bucuresti dar era in relatii mult mai stranse cu domniil Dobronauteanu si Dumitriu.
    – fiindca a fost cea cu idea promovarii Ligiei Jicman, cu consecintele de rigoare
    – findca a continuat colaborarea cu agentia de voiaj
    -fiindca nu a luat pozitie cand nu s-a mers la Olimpiada cu echipa masculina
    – fiindca s-a amestecat de o maniera perversa in formarea loturilor si antrenorilor
    -findca l-a adus si l-a impus pe domnul Palamar
    – fiindca aproape a plans la demisia domnilor Dumitriu si Palamar
    -fiindca ca dupa ce a ajuns presedinte interimar a facut de capul ei lotul pentru Universiada si l-a numit consilier pe Dl Palamar
    – fiindca are un discurs de educatoare de gradinita si ca forma si ca si continut
    Pot sa va mai insir multe dar ma opresc .
    Ce-a a facut domnul Manole :
    – s-a aratat inadmisibil de indifferent multa vreme fata de decizii scandaloase
    – a incercat sa traga profituri (nu din banii federatiei) pentru Iasi , pentru clubul si oamenii lui de o maniera absolut arbitrara
    – dar macar si-a recunscut public vina si in a doua legislatura s-a implicat in majoritatea momentelor critice
    – ar fi benefic ca fiecae tabara sau grup sa aduca candidati la postul de presedinte , nu vad care e vina
    – nu stiu amanunte despre scolare si altele , probabil aveti dreptate , nu sunt documentat : dar daca n-a comis vreo crima de curand, nu are
    nici o sansa s-o egaleze pe doamna Ionita la capitolul malignitate .
    Poate ca eu sunt prea pornit impotriva doamnei Ionita , dar nici cu dumneavoastra nu mi-e rusine in privinta domnului Manole

    Eu nu sunt prins in ncio tabara , de altfel cei 2 si-au dat mana ca sa ma lucreze pe mine in 2006. Mi s-a intamplat la fel 1992 cand eram la fel de implicat in campanie ca si acum.si am aflat ca voi fi schimbat cu Doroftei
    Nu mi-am facut niciodata campanie , nu am ales niciodata decat oamenii pe care ii consider mai potriviti si din pacate de multe ori, ca si acuma, trebuie sa alegi raul cel mai mic
    Habar nu am despre componenta taberelor , nici despre potentialii candidati , si ca dovada ca va inselati acuzandu-ma de partie -pris , e ca la sfarsit am pronosticat reconciliere si o sa vedeti ca asa va fi .
    Domnule Anuta, eu ma pretind cel mai destept sau singurul detinator al adevarului , poate exagerez si am ca orice om doza mea de subiectivism, dar macar am curajul sa spun lucrurilor pe nume . Scopul nu este sa-i manipulez pe oameni,, sa-i fac sa gandeasca ca mine , ci numai sa-i fac sa gandeasca !
    Nu ma obliga nimeni sa ma implic in problemele sahului national , sunt fericit cu AEM-ul (nici pe departe asa prosper cum credeti ) si as fi multumit sa vina si alti sa strige in locul meu pana lucrurile intra pe un fagas normal .
    Cred ca si dumneavoastra doriti normalitate in functionarea federatiei dar si excelenta in materie de fonduri si imagine .
    Va salut cu respect -punctez insa faptul ca daca mai ma acuzati de manipulari si planuri conspirative , voi renunta la orice dialog cu dumneavoastra

    iunie 17, 2013 - 3:04 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Evident am omis un “nu” la cel mai destept…..

    iunie 17, 2013 - 3:30 pm Raspunde
  • jugarul

    Nu ar trebui sa aiba drept de vot cluburile inactive; sunt destule care nu au jucatori activi, daca nu cumva unele chiar nu au jucatori legitimati.
    Eu cred ca e o mare tampenie punctarea cu 3,1,0 si la fotbal, la sah ar fi si mai nelalocul ei…nu mai vorbesc de regula golului in deplasare din fotbal, care este o imbecilitate. Mai sanatos ar fi poate sistemul vechi, in care punctaverajul sa fie primul criteriu…desi nu cred ca este potrivit..

    iunie 17, 2013 - 11:14 pm Raspunde
  • sergiu grunberg

    Domnule Jugaru
    Chestiunea fost dezbatuta mult .
    S-a jucat si un Superturneu cu punctaj 4,1,0 pentru a stimula jocul la castig si evitarea remizelor de salon
    La echipe situatia e si mai complexa , la acest punctaj e greu sa faci meciuri nule aranjate atat in lupta pentru medalii cat si pentru evitarea retrogradarii . La imaginea sahului v-ati gandit ? Ce spun spectatorii (chiar de pe site cand asteapta confruntari spectaculoase si vad remize aranjate ) ? De ce atati organizatori inclusiv la Olimpiade sau Europene conditioneaza remizele la minim 30 de mutari sau repetare?
    Or fi toti prosti si noi aia destepti ?. Fata de alte sporturi individuale, dezavantajul sahului este ca exista decizia de egalitate . Publicul din toate locurile sau timpurile vrea mereu un invingator !

    iunie 18, 2013 - 1:19 pm Raspunde
  • jugarul

    Eu consider aberanta ideea asta cu modificarea punctajului si ma mir cum un sahist cu experienta si valoarea dumneavoastra o sustine cu convingere. Cu siguranta se pot gasi reguli mai eficiente si mai sanatoase.Este interesant de vazut care este parea MI si MM actuali despre aceasta regula…
    Un argument ar fi numarul mare de remize ce survin si la joc pe viata si pe moarte, datorita naturii jocului de sah si a evolutiei sahului.Am auzit multi MI si chiar MM care se plangeau cat de greu le este sa rupa echilibrul cu jucatori cu ELO cu sute de puncte sub ei; iar in superliga diferentele sunt mici, deci si partidele mai echilibrate, dar si meciurile. Cu ce este vinovata o echipa ca a facut un egal in plus la joc cinstit?
    Un alt argument este ca, in turnee in care este interzisa propunerea de remiza(alta aberatie dupa mine)nu se inregistreaza mult mai putine remize decat in celelalte. De pilda la Turneul Canddatilor in afara de prima runda nu am vazut remize de salon. Si daca asta nu este cel mai bun exemplu, mai am si turneele de la Wijk an Zee,de anul acesta, pe carae le-am urmarit in detaliu, si iar nu am prea gasit remize de salon, desi nu am gasit regula Sofia nicaieri(si cred ca s-a propus in cateva partide remiza devreme daca imi aduc bine aminte).
    Un argument in favoarea ideii dumneavoastra ar fi ca totusi, de cele mai multe ori, ierarhia nu se modifica semnificativ dupa aplicarea noului sistem…insa nu ma convige doar acest argument.

    iunie 18, 2013 - 10:03 pm Raspunde
  • jugarul

    “Fata de alte sporturi individuale, dezavantajul sahului este ca exista decizia de egalitate” – Corect, dar…asta este si marea lui calitate, una dintre cele mai mari, pentru ca imi permite mie, care am jucat primul turneu la peste 20 ani(am citit in “Planeta sah” de prin 86 ca MM Mihai Suba ar fi inceput la fel de tarziu, este adevarat?) si sunt un amator,sa-i pun probleme unui MM, multiplu campion national si european de juniori, si multiplu campion national de seniori, si chiar sa-l remizez. La fel, acest echilibru nemaintalnit in alte sporturi ii permite copilului sa joace de la egal cu seniorul,fetelor sa joace cu baietii, si celor cu dizabilitati sa-i intreaca pe cei fara…
    In go de pilda, o suta de puncte rating sunt anulate extrem de rar pe tabla, pe cand in sah destul de des si chiar la diferente mult mai mari. Am jucat si cateva mii de partide de go, chiar daca nu in turnee oficiale(extrem de rare in Romania).
    In bridge iarasi experinta este greu de anulat, in primul rand datorita vitezei mari la care se desfasoara jocul( nu ai timp suficient sa analizezi corect, trebuie sa ai automatismele formate). Bridge am jucat si in turnee oficiale.
    M-am intors si raman la sah mai ales pentru aceasta unica sansa sportiva de a intalni oameni cu experienta dumneavoastra si a le pune probleme pe tabla, dar si pentru ca poti juca la peste 80 ani la un nivel destul de bun.

    iunie 18, 2013 - 11:01 pm Raspunde
  • jugarul

    Iar daca remiza sau egalul in meci este o problema atat de mare, este mai simplu si mai obiectiv cred eu, sa fie anulate prin disputarea unui baraj la blitz..am uitat cum se cheama…atunci cand albul primeste 1 min in plus dar la remiza castiga negrul…

    iunie 18, 2013 - 11:06 pm Raspunde
  • Comisarul Mizdrache

    @Jugarul
    ghilotina

    iunie 18, 2013 - 11:48 pm Raspunde
  • Dan Rat

    @Jugarul
    “in turnee in care este interzisa propunerea de remiza(alta aberatie dupa mine)….”
    Dar cum vi se pare sa organizati turnee, sa apara sponsorul turneului pe la runda si multi dintre jucatori dau remiza povestind la masa de joc (in timpul partidei neincheiate inca) ?
    Propunerea ghilotinei e cam complicata la un turneu cu multi jucatori pt ca presupune mult timp necesar dupa terminarea partidei la fiecare masa (remiza).Daca mai apar si crize de timp, ar trebui destui arbitrii.

    iunie 19, 2013 - 6:20 am Raspunde
  • Radu Deseu

    Nu exista nicio solutie la ‘moartea sahului prin remiza’.
    Asta pentru ca sahul e un joc matematic, un fel de x si 0 dar mult mai complex.La mutarile logice cele mai bune, probabil rezultatul e ca nu vom gasi trei de x sau trei de zero la rand.
    Asadar difera de hochei sau baschet sau orice alt sport unde indemanarea si pregatirea fizica au o pondere mult mai mare.
    E o lume inchisa, finita si, ca o problema de matematica socotita irezolvabila si privita cu teama si respect timp de secole, la un moment dat se va gasi un Perelman (sau un Fritz20,mai curand) care va da verdictul: la joc corect de ambele parti,acest joc este remiza. Sau castiga cutare dintre parti.
    Si cu asta, ca o stea pitica, sahul va deveni ceea ce e deja, dar nu se spune. O relicva istorica interesanta, un mod de a-ti antrena mintea ca si Sudoku. Dar mai greu, un sport.Mult mai greu-un sport vandabil.
    De aceea, cine face rost de fra…pardon, de spectatori platitori sau contributori de orice natura in aceste conditii trebuie sprijinit.

    iunie 19, 2013 - 12:10 pm Raspunde
  • jugarul

    Domnule Deseu, n-ati inteles nimic din nimic si bateti campii…
    Sahul nu poate muri prin remiza, nu poate fi comparat cu x si zero si nu este tocmai finit, nu este deloc o seta pitica si este in mod sigur SPORT, si unul mult mai vandabil decat multe sporturi olimpice. Mai mult decat atat este chiar si arta.
    Eu nu sunt deloc un profesionist al sahului, ca sa pot fi acuzat de subiectivitate, si practic destul de des si multe alte sporturi. N-o sa ma obosesc sa raspund cu argumente acestei aberatii, intrucat au raspuns altii mult mai bine decat o pot face eu, de la campioni mondiali de talia lui Kasporov, pana cercetatori nesahisti.

    “Cine spune ca a inteles acest joc, n-a inteles nimic.” – Robert Hubner

    iunie 19, 2013 - 11:42 pm Raspunde
  • Radu Deseu

    De ce nu ai compara ceva simplu cu ceva complex care pastreaza in esenta aceeasi structura? Nu e jocul de dame stramosul sahului? Nu e x si 0 un stramos al jocului de dame?
    Sau vorbim de poezie? Trebuie sa avem in vedere structura concreta a jocului,printre altele obligativitatea de a muta , neexistand ‘pas’, comuna cu x si 0. De aici rezultand si Zugzwang-ul, comun cu x si 0, cu care sahul mai are in comun si o tabla cu patratele de un numar finit.
    Altfel de ce ar fi mai bun un computer decat un om?

    Romantismul sahului e rupt din alt secol.Fritz 11 l-ar surclasa pe Capablanca,spunandu-i si o poezie in acelasi timp.Este de altfel ceva simplu ce au inteles si jucatori gen Ivanov, care aplica acest principiu in confruntari importante.

    Apropo de logica… ca despre sah era vorba. Un joc cu o logica interna cu reguli matematic calculabile, absolute si imuabile. Poezia o facem noi, oamenii…dar el e doar un joc.

    iunie 20, 2013 - 12:33 am Raspunde
  • jugarul

    pff.

    iunie 20, 2013 - 12:37 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Subscriu complet la comentariul dlui Jugarul: PFFFFFFFFFFFFFFF.

    Se vede domnule Deseu ca va ocupati de sah numai in timpul liber si aveti tare putin. Citez: ” Nu e jocul de dame stramosul sahului? Nu e x si 0 un stramos al jocului de dame?— NUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

    Eu joc in continuare sah; prin email in nationala Romaniei- acum in preliminariile olimpice; 50 de zile -10 mutari SI FOLOSESC CELE MAI SOFISTICATE PROGRAME SI COMPUTERE DISPONIBILE. Deep Fritz 13 (ultimul Fritz) este numai ceva mai putin prostanac decat Fritz5. Tot nu intelege mare lucru din strategie si final. Cel mai “smecher” program “Houdini Pro 64x propune in pozitii complicate strategic, mutari care ma fac sa izbucnesc in ras. Capablanca i-ar canta Malaguenia lui Fritz 11.

    Sa fim seriosi. Programele de sah nu se emotioneaza, nu obosesc si trag cu ochiul in milioane de partide in timp ce joaca, adica triseaza dupa normele umane.
    Oamenii obosesc, memoria este limitata si “uitatoare”, sunt stresati. Sahul este jucat de oameni, asa cum atletismul este practicat tot de oameni, nu de automobile, catapulte, sau alte mecanisme. Din p.d.v. uman SAHUL este INFINIT. Moartea prin remiza este o gogorita, la fel ca cinstea conducatorilor (politicienilor).

    iunie 20, 2013 - 1:34 am Raspunde
  • jugarul

    Intr-o zi pe playchess, un chibit spune “Negrul este pierdut, computerul meu spune +- 2,5″Comentatorul, un MM raspunde “Du-te cu computerul la magazin sa-ti dea banii inapoi. Spunele ca e stricat”. Bineinteles ca MM apreciase corect pozitia..
    In alta zi Maestrul Gilea Lucian pune pe computer o pozitie castigata intr-o partida la Paris. Computerul da = 0.00 si nu gaseste planul corect. Ne arata pozitia la club si gasim aproape toti planul castigator, toti fiind amatori cu ELO intre 1750 si 2100.
    Astea asa, ca amuzamente, ca nu se poate raspunde serios la asemenea bazaconii, nici macar aici, unde comentam toti de toate..

    iunie 20, 2013 - 2:11 am Raspunde
  • Radu Deseu

    Sper ca am voie sa raman la parerea ca moartea sahului e o chestiune de timp.
    De altfel un ilustru necunoscut, Fischer sau asa, nu mai tin minte, se apucase sa inventeze noi pozitii de start, doar-doar o insufla ceva viata pacientului in moarte cerebrala.
    Dar te pui cu parerile specialistilor?

    iunie 20, 2013 - 2:43 am Raspunde
  • Radu Deseu

    Simplul fapt ca este mai complex ca si x si 0 nu inseamna ca problema sahului e irezolvabila.
    Ok, ACUM un computer face greseli etc…e o chestiune doar de timp pana cand nu va mai face ABSOLUT NICIO GRESEALA.
    Nu stiu ce nu e logic in aceasta afirmatie, avand in vedere evolutia tehnicii de calcul.

    iunie 20, 2013 - 2:46 am Raspunde
  • Radu Deseu

    Un mic ajutor pt logica: din moment ce acum tabelele Nalimov rezolva orice pozitie cu 5 piese, care e logica afirmatiei ca acest lucru nu se va intampla cu 32 de piese?
    Pur si simplu, trebuie sa merg din nou la scoala, se vede ca am chiulit si am pierdut ceva.
    NU INTELEG.

    iunie 20, 2013 - 2:55 am Raspunde
  • Radu Deseu

    La inceput un computer avea dimensiunea unei sufragerii si calcula cu viteza melcului. Acum are cativa centimetri pe cativa centimetri si bate mari maestri care (e de inteles frustrarea) si-au pierdut ani din viata incercand sa rezolve matematic ceva peste puterile umane.
    Ce va fi peste 5, peste zece ani? Dar peste 20?
    Pariu ca se ajunge la tabele Nalimov cu 10 piese in 20 de ani?

    iunie 20, 2013 - 3:00 am Raspunde
  • jugarul

    Ati ramas in urma Domnule Deseu. Tabelele Nalimov au rezolvat deja pozitiile cu 7 piese si sunt disponibile contra cost. Cele cu 6 piese sunt deja disponibile gratuit pe net.
    Pana la 32 mai este atat de putin, de aceea noi iubitorii acestui joc stupid ne pregatim deja de sfarsitul lumii. Eu unul mi-am cumparat un sac de pesmeti. Ar mai fi varianta sa ne sinucidem in grup, daca sahul chiar moare inaintea de sfarsitu lumii.

    “Cine spune ca a inteles acest joc, n-a inteles nimic.” – Robert Hubner asa ca nu va mai chinuiti sa intelegeti. Este prea complicat. Chiar si acest citat este mult prea complicat. Totusi ati fost hazliu.

    iunie 20, 2013 - 3:06 am Raspunde
  • Radu Deseu

    Aha deci s-a ajuns de la 5 la 7, dar la 32 cu siguranta nu se ajunge.
    Am inteles, 32 e un numar magic, intangibil.
    Perfect logic, acum imi dau seama ce aberatii debitez.
    Ma scuzati dar nu prea ma pricep. Sunt un amator care doar afiseaza o opinie.

    iunie 20, 2013 - 3:12 am Raspunde
  • jugarul

    Demonstatie(ca sahul este infinit) :
    Presupunem prin absurd ca sahul este o prostie.
    Conform axiomei lui Einstein “Prostia este infinita” rezulta ca…sahul este infinit…

    iunie 20, 2013 - 5:00 am Raspunde
  • jugarul

    Demonstratie(ca sahul daca nu este infinit, sigur nu este o prostie) :
    Conform axiomei lui Einstein “Doar doua lucruri sunt infinite : universul si prostia. Asupra primului inca am dubii”, Deci numai si numai prostia este infinita. Sahul neavand aceasta proprietate nu poate fi prostie.

    iunie 20, 2013 - 5:06 am Raspunde
  • Dan Rat

    Sa presupunem ca ajungem in viitorul “visat” de dl Deseu.
    Calculatorul va fi la putere. Si ? Nu va mai juca nimeni sah in turnee pt ca sunt calculatoare puternice ? Nu va mai face nimeni nimic pt ca sunt calculatoare puternice ? Nu inteleg cum credeti ca va substitui viteza calculatoarelor sahul. (da, e de ajutor pt antrenamente dar nici azi si nici in viitor nu vor fi folosite ca ajutor in turnee….decit pt a trisa eventual).

    iunie 20, 2013 - 6:46 am Raspunde
  • Radu Deseu

    Ca sa raspund, as spune ca de ex. perceptia publicului s-ar schimba mult. De ce sa ma uit la doi insi plicticosi care, odata pe ora, fac o miscare inceata cu mana mutand un x pe o tabla cu patratele…MAI ALES ca am eu un calculator acasa care oricum muta mai repede si cel putin la fel de bine ca ei?
    E vorba de banii alocati acestui sport…de aici am pornit. Sahul trebuie VANDUT, si nu e in cea mai buna stare si nici prea atractiv nu e pt cei care nu se pricep. La snooker se mai uita cei ce nu stiu regulile…dar la sah?
    E incredibil cat de putini din aceasta lume mica a sahului realizeaza cum este perceput sahul din exterior.
    Nu, ciondanelile din lumea asta mica a sahului NU sunt percepute pozitiv de exterior…NU, nu sunt productive…

    Asadar in domeniul executiv, la sah ne trebuie in varf in primul rand un MANAGER, nu un mare maestru care sa stie unde se joaca calul…
    De la asta am pornit.
    Structura ar trebui sa fie urmatoarea: In fruntea Federatiei, reprezentand toti sahistii (un fel de presedinte), un mare maestru de renume.
    In fruntea structurii executive (primul-ministru) un MANAGER care sa rezolve problemele astea spinoase care tin de economie.
    Abia apoi baza piramidei, sahistii carcotasi care se cearta de la virgule.

    iunie 20, 2013 - 2:01 pm Raspunde
    • Mihai Ghindă

      Iar la subsolul tehnic, lângă WC-ul de serviciu, ignoranții care tocmai descopera roata și focul și ne dau nouă sfaturi cum să ne organizăm viața. Dle Deseu, auzi, fotbalul este in Cișmigiu! Poate acolo o să pricepi fenomenul…..

      iunie 20, 2013 - 2:30 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.