Campioni mondiali de sah din Romania la U16…

DSC01099DSC01103
Ce mica e lumea (sahista!) Asta daca faci investigatii pe internet…
Fiica mea cea mare, Dunia, va implini 16 ani anul acesta. Numele din buletin e Radoslawa, dar toti ii spunem Dunia, de la Radunia care este diminutivul de la Radoslawa
Am descoperit cu incintare ieri pe facebook ca americanul nostru, student la Universitatea Texas din Dalas, actualul numar 11 in ierarhia romaneasca a FIDE, cu 2528, cine altcineva decit marele maestru roman Ioan Cristian Chirila?! – este coleg de facultate si prieten, in tinutul palariilor *a la JR si Bobby Ewing*… cu WFM Patrycja Labedz, o tinara sahista de top din Polonia (locul 30 la Jucatoare de sah active in Polonia in Top FIDE).

Aici puteti citi de acelasi autor Caricaturist (amator) la un Campionat European de sah (profesionist) (V)

http://www.frsah.ro/2012/albume_foto/interviul_lunii/InterviuIoanCristianChirilaIanuarie2012/cuprietenasasahistapolonezapatricialabedz.html

Fiica mea, Dunia, a intilnit-o pe Patrycja cu 3 ani in urma, in 2010, la Extraliga poloneza a juniorilor de la Ustron Jaszowiec (Divizia A a juniorilor polonezi la sah).
In acel meci cu echipa Patrycjei, JKSz MCKiS Jaworzno, Dunia a fost singura care a cistigat din echipa.
http://www.chessarbiter.com/turnieje/td_339/pairings_teams_players&8.html
Atunci, echipa de juniori a clubului de sah AS Sz Miedz Legnica se calificase in prima liga dupa 10 ani de absenta… Nu a ramas decit in acel an in primele 10 echipe de sah ale juniorilor din Polonia. E lupta apriga intre cele peste 400 de cluburi de sah din Polonia !

Fiica mea cea mica, Elena, a avansat in primavara asta, la inceputul lui aprilie, cu o echipa de juniori a clubului de sah de aici din Legnica, din Liga a patra judeteana in Liga a treia judeteana… A cistigat toate cele 7 partide si echipa ei a iesit pe locul al II lea din 28 de echipe participante.
http://www.chessarbiter.com/turnieje/2013/tdr_852/results.html?l=pl&tb=10_

Ca o curiozitate sahista: actualii campioni ai Poloniei (din mai 2013) sunt sot si sotie: Monika si Bartosz Socko.

Sa revenim la Romania: Cristian Chirila a obtinut titlul de campion mondial la Campionatul mondial de juniori U16, in Antalya, Turcia, in 2007. Bravo Cristian ! Nu prea avem multi sahisti romani campioni mondiali. Sa-i pretuim si sa ne reamintim succesele lor! Nu fac decit sa extrag din Wikipedia : Cu 10 ani in urma, in 1997, la Erevan, in Armenia Levente Vajda a fost si el campion mondial de juniori U16 ! Ar mai trebui adaugate si numele celor 6 vicecampioane mondiale de juniori U16 (primele 4 junioare enumerate – din Romania, iar ultimele 2 – din R.Moldova): Madalina Stroe, la Champigny – Franta, in 1984, Malina Nicoara la Petch Tigwa – Israel, in 1985 si a Elena Luminita Radu la Timisoara, in 1988, Ana Cristina Calotescu la Oropesa del Mar, in Spania, in 1999, Almira Skripchenko la Duisburg, Germania, in 1992 si Cristina Mosin, la Oropesa del Mar, in Spania, in 1998. Avem si o medaliata cu bronz: pe Szidonia Vajda la Garapuava, in Brazilia, in 1995.
Total :2 medalii de aur – juniori U16, 4 de argint – junioare U16 si 1 de bronz – junioare U16.
Plus 2 medalii de argint din R. Moldova – junioare U16.
Am uitat pe cineva? Daca da, imi cer scuze si voi corecta si actualiza

M-am uitat pe site-ul oficial al Federatiei de sah si am observat ca ar mai trebui actualizate Filele de istorie. In 2012 nu s-a adaugat nimic. Si s-au mai adunat rezultate remarcabile si din 2013, Campionatul mondial de sah pentru amatori de la Iasi, EICC 2013 la Legnica si chiar turneul de sah cistigat recent, duminica trecuta, de Nisipeanu in Italia, la Ortisei. Asteptam actualizarile. Pina atunci mai facem noi singuri investigatii pe internet  sau rasfoim blogul Sah cu Ceausescu…

  • 9
  • 1312
  • 4

ALTE POSTARI RELEVANTE

4 Comentarii

  • nedelcu cristian

    Multumesc mult domnului Ovidiu Lascar pentru aceste articole de la C.E, din Polonia…Sahul polonez este mult inaintea noastra la nivel de copii si juniori …de aceea ma bucur mult cand mai aflu cate ceva despre un sah pe care noi trebuie sa l ajungem daca putem …Il rog pe domnul Lascar daca poate candva sa mi spuna cateva cuvinte si despre Grigorie Nasutza …a fost primul junior polonez care mi a atras atentia acum vreo doi ani la un campionat european de juniori …Mi a atras atentia datorita numelui …dar cand m am uitat peste partidele lui am vazut ca este un jucator de forta probabil in primii cinci juniori ai Poloniei .Acum vad ca a facut si el norma de MM…nu este asa constant ca Duda, dar are niste partide foarte reusite cu mari maestrii …
    Incaodata va multumesc pentru articole si informatii despre sahul polonez si sper ca si juniorul nostru Daniel Deac sa ajunga mare maestru inainte de terminarea junioratului ca si tinerii polonezi …

    iunie 15, 2013 - 10:30 am Raspunde
  • chessplayerscaricatures

    Va multumesc pentru aprecierile Dumneavoastra domnule Cristian Nedelcu! Ma voi stradui in viitor sa mai punctez din realizarile sahului polonez unde am acces la informatie. Ma bucura interesul Dumneavoastra pentru sahistii din Polonia si pentru sahul polonez. Intr-adevar, cum bine ati observat, juniorul Grzegorz Nasuta a indeplinit prima norma de MM… si a fost foarte laudat de presa poloneza sahista pentru prestatia lui excelenta la EICC 2013 -fiind supranumit *sperietoarea marilor maestri*, obtinind la doar 17 ani ai sai 54,3 puncte ELO si plasindu-se pe locul 131 !!! Nu intimplator… Este actualul vicecampion al Poloniei U18 in 2013.
    De remarcat la el si siguranta cu care joaca sah de citiva ani buni in viteza si in aprecierea pozitiei, astfel ca la Campionatul European de sah U16 din Druskienniki, Lituania , in 2011 a luat doua medalii de argint : la sah rapid si la solving ! Si eu sper sa auzim lucruri bune in viitor despre juniorul Daniel Deac si nu numai despre el!

    iunie 15, 2013 - 5:05 pm Raspunde
  • nedelcu cristian

    Multumesc foarte mult pentru informatii sunteti un om deosebit …eu i am romanizat numele lui Grzegorz …i am zis Grigore fiindca mi e mai usor sa l tin minte …Sper sa nu se supere .
    Va astept cu vesti cand aveti timp ,,,numai bine dvs si familie dvs …

    iunie 15, 2013 - 8:10 pm Raspunde
  • chessplayerscaricatures

    Domnule Cristian Nedelcu ati gasit echivalentul corect romanesc al numelui polonez Grzegorz 🙂 Numai bine si sanatate si Dvs!

    iunie 15, 2013 - 10:16 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.