John Nunn: castigatorul va fi ales in ultima runda

John Nunn, mare maestru si matematician talentat, nu prea i-a pasat de partea competitiva a sahului, dar a fost foarte interesat de partea sa creativa. A scris o serie de carti pentru incepatori, a publicat cateva colectii de probleme, multe carti de teorie si o carticica despre partidele sale.

Azi a aparut la centrul de presa pentru prima data si a pastrat discretia. Totusi, sa pierdem ocazia de a-i cere parerea ar fi fost o crima.

John, ce crezi despre acest turneu?

Imi place. A venit azi pentru prima oara, dar cu siguranta voi mai veni. Ei sunt, de fapt, cei mai buni sahisti din lume si este greu sa rezisti tentatiei. Nu mai joc la nivel competitional, dar imi place sa privesc.

Ce varianta preferi pentru turneul candidatilor, round robin sau meciuri separate?

Fara nici un dubiu, partidele duble, round robin sunt cea mai buna solutie. Astfel se va naste un challenger real. Trebuie sa iti dai seama ca in meciuri separate se foloseste o cu totul alta strategie, deoarece vor fi drastic sanctionati pentru orice greseala. Turneul candidatilor din Kazan ne-a demonstrat acest fapt.  Au fost doar 3 partide decisive in sapte meciuri. Nu isi au rostul.

Crezi ca in meciuri separate, fiecare incearca sa ajunga la sah rapid si la blitz?

Aproape orice jucator. Nu inteleg de ce Campionul mondial trebuie sa fie ales dupa partide de blitz. Cu totii stim ca Alexander grischuck este foarte bun la sah rapid. A a vut adversari teribili in Kazan, primul Aronian, apoi Kramnick. Totusi, a jucat foatrte solid, a reusit remiza in toate partidele clasice, apoi a castigat la tiebreak. Ma gandesc ca, daca a fi reusit sa faca remiza toate partidele din finala, probabil ca ar fi jucat cu Anand.

Esti ingrijorat de faptul ca in sistem round robin un outsider si-ar pierde motivatia si s-ar decide sa strice turneul?

San Luis 2005 si Mexico 2007 au demonstrat ca nu e o problema. Castigatorul, de obicei, arata ambiatia de la inceput.

Nu existau favoriti in 2005 si 2007, dar  acum este un caz contrar. Schimba asta ceva in pregatirea partidelor si pregatirea mentala?

Nu cred. Carlsen are rezultate exceptionale in ultima vreme, dar nu cred ca asta efecteaza pregatirea altor jucatori.

Crezi ca Magnus este favorit clar?

Da, este favorit, desi inceputul a aratat ca nu ii va fi usor, se stie cat de mult se poate concentra pe parcusrsul turneului. Este foarte bine pregatit mental si chiar daca nu va castiga, nu va fi o problema. Va castiga data viitoare. Carlsen estre un fenomen adevarat si va sta in varf pentru multa vreme.

Cine sunt rivalii principali? Kramnick si Aronian?

Peter Svidler pare foarte puternic de asemenea, dar Vlad si levon sunt inca in paine. Nu voi fi surprins daca castigatorul va fi ales in ultima runda. Componenta turneului este foarte echilibrata.

Ce crezi despre Ivanchuk si Gelfand atunci?

Inainte de toate, nu le este usor sa se lupte cu adversari mai tineri. Boris a facut un lucru exceptional castigand acum 2 ani in Kazan. Nu cred ca trebuie sa ii eliminim deja, Gelfand a facut doua gafe sia pierdut doua partide de remiza. La Ivanchuk este alta poveste. El joaca deswchideri speculative, dar este Ivanchuk, asa joaca el mereu! De aceea il plac asa mult. Am urmarit cu interes partida lor de azi.

Sunt multe turnee puternice la Londra. London Chess Classic, Grand Prix, acum turneul Candidatilor. De ce sunt asa putini spectatori?

Este o problema tipica pentru orasele mari. Numai Fotbalul aduna multimea. Totusi,  sunt cativa observatori, parinti cu copii, ceea ce este un lucru bun. In prezent, este foarte usor sa urmaresti partidele de acsa pe internet, cu o ceasca de ceai si sa asculti comentariile avizate ale marilor maestrii. Dar cred ca vor fi mai multi spectatori, in momentul in care turneul se va apropia de punctul culminant. Anglia inca iubeste sahul nu mai putin ca in anii 80.

Sursa: Eugeny Atarov

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.