Vorbitori… in numele sahului


Cum sa faci sahul atractiv pentru spectatori? “Sahul vorbit” este noul mod de a transmite sahul. Fostul candidat al titlul mondial MM Nigel Short joaca un meci de “sah vorbit” impotriva MM Ghaem Maghami, cel mai puternic sahist iranian, in perioada 8-12 martie la Teheran, capitala Iranului.

Meciul Talking Chess este organizat de Federatia Iraniana de Sah. Vor fi patru meciuri de sah classic, doua de sah rapid, si patru de blit. In meciurile de sah clasic se acorda cate zece minute fiecarui jucator pentru realizarea inregistrarilor.

Dupa fiecare sase mutari, jucatorii vor merge intr-o camera izolata isi vor inregistra gandurile pe o camera video. Transmisia partidelor va fi insotita de inregistrarea jucatorilor. Va fi interesant de vazut felul in care gandesc acestia. Amandoi ar putea sa creda ca stau mai bine la un moment dat. Sau amandoi ar putea sa creada ca sunt in dezavantaj.

De obicei jucatorii isi explica analizele in conferinta de presa de dupa joc. In “sahul vorbit” jucatorii vor analiza partida chiar in timpul desfasurarii ei! Niciunul dintre jucatori nu va putea sa auda inregistrarea celuilalt jucator. Desi spectatorii din sala le vor putea auzi la casti, iar analiza live va fi transmisa pe internet la www.talkingchess.com.

Cand I s-a spus ca sahul nu e un sport pentru spectatori, Bobby Fischer a replicat ca sahul este cu sportul spectatorului adevarat, pentru ca acesta nu numai ca priveste, dar si analizeaza partida. In Talking Chess jucatorii isi vor impartasi si analizele. Acest format ar putea fi ceea ce are nevoie sahul pentru a patrunde in televiziune.

Mehrdad Pahlevanzadeh, initiatorul acestui meci, a spus ca televiziunile din Iran au aratat un mare interes pentru acest format, si ca vor face un show TV al meciului.


MM Nigel Short si eroul local MM Ehsan Ghaem Maghami la ceremonia de inceput a meciului Talking Chess, un format unic in care jucatorii isi inregistreaza comentariile in timpul partidei. In poza, de la stanga la dreapta, Trezorierul Federatiei Asiatice de Sah Mehrdad Pahlevanzadeh, Secretarul General al Federatiei Iraniene de Sah Hadi Karimi, Presedintele acesteia Mohammed Kambouzia si arbitrul-sef Casto Abundo din Filipine.

Sursa: http://www.fide.com/component/content/article/4-tournaments/6892-talking-chess-a-new-way-to-broadcast-chess.html

1 Comentariu

  • Gabi

    Short iata ca sparge prin sah embargoul impus Iranului. Si mai interesant este ca posturile TV iraniene par a fi interesate de acest spectacol sahist. Sunt convinse ca vor avea rating sau cel putin acolo nu se pune aceasta “problema”. Iranienii se vor uita la sah, iar noi in continuare la programele de divertisment si de indobitocire in masa. In puii mei:)

    martie 12, 2013 - 8:02 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.