Dan Bujor: Buna Cristina, da-mi voie sa te felicit pentru castigarea unui nou titlu de campioana a Romaniei! Al catelea titlu este si cat de greu a fost sa-l obtii?
Cristina Foisor: Multumesc Dan! Este al cincilea titlu si al treilea consecutiv …In general, privind strict clasamentul, rezultatul poate parea firesc si usor, insa a existat un moment de rascruce. Refuzand in jocul de mijloc, in partida cu Angela Dragomirescu din runda a saptea, jocul egalizator prin schimbul turnurilor, m-am expus unei pozitii mult inferioare dar… celebrul de acum “cal alb” (chiar de a fost negru ) mi-a adus o victorie nesperata, profitand de erorile ulterioare din criza de timp finala a adversarei.
D.B.: La ce varsta, si de la cine, ai invatat sahul, si cand ai inceput sahul de performanta?
C.F.: Sahul l-am inceput destul de tarziu dupa normele actuale… mai precis spre 12 ani de la mama mea. Povestea este haioasa caci tatal meu mereu pleca la Casa de Cultura serile ca sa joace sah, iar mama il tot ruga sa ma invete ca sa nu mai fie nevoit sa isi caute adversari. Cum tata tot amana… in secret mama m-a pregatit si, la momentul potrivit, l-am surprins castigand (zic eu acum caci istoria e prafuita si martorii nu neaga). Sahul de performanta l-am inceput in 1980 dupa castigarea titlului national la Daciada.
D.B.: Cine a fost primul tau antrenor? Ce antrenor roman a avut cel mai mult de-a face cu evolutia ta in sah?
C.F.: Depinde cum consideram notiunea de antrenor. In sens strict al dexului il consider pe Horia Astman primul meu antrenor chiar daca a fost pentru o scurta perioada. Daca ne gandim la cel care mi-a dezvaluit prima data secrete din tainele sahului l-as considera pe domnul Botez din Petrosani. Evolutia mea in sah a fost influentata de doi antrenori: domnul Draghici, cu care am reusit sa parcurg distanta de la categoria a doua la maestra internationala in 3 ani, si Ovidiu cu care am continuat ascensiunea…
D.B.: Care sunt performantele tale de top (de pana acum )?
C.F.: Prea multe pentru a fi mentionate, si prea putine ca importanta ce le-o doresc eu. Probabil cea mai importanta totusi ar fi calificarea din 1994 la Turneul Candidatelor de la Tilburg.
D.B.: Ce calitati trebuie sa aiba un campion? Crezi ca Edison avea dreptate cand zicea ca “geniul e 99% transpiratie si 1% inspiratie”?
C.F.: Total de accord cu Edison cu o completare: perseverenta!
D.B.: Care sunt calitatile tale si defectele tale (d.p.d.v. sahist ), si ce consideri ca mai ai de facut pentru a progresa in sah? Care sunt obiectivele tale in sah?
C.F.: Obiectivul meu nu s-a modificat in ultimii 30 de ani 🙂 doar ca e din ce in ce mai indepartat. Noroc insa ca exista campionate mondiale de veterani. De progresat este mereu loc in orice domeniu si la orice nivel sau varsta asa ca nu imi ramane decat sa… perseverez. Nimeni nu e perfect chiar daca mie imi plac… caii albi . Ia-o si ca defect, dar si ca o calitate.
D.B.: Ce turnee ai programate in viitor, si ce speri sa-ti aduca ele?
C.F.: In cateva zile plec la CM de la Astana cu echipa nationala si nu e un secret ca visul meu ramane acela de a asculta imnul Romaniei intr-o competitie mondiala pe echipe. Apoi am un turneu extrem de puternic in India.
D.B.: Ce carti de sah te-au impresionat si ai recomanda si altora, si ce carti din alte domenii ti-au placut mai mult? Care autor de carti, de sah si nu numai, iti place cel mai mult?
C.F.: Sunt foarte multe carti acum, si informatie sahista spre deosebire de anii copilariei mele, dar cum prima iubire nu se uita :- ) recitesc oricand cu placere cartea Capablanca’s Best Chess Endings de Irving Cherniev.
D.B.: Ce iti place sa faci (in afara sahului), si cat timp iti mai ramane pentru alte hobby-uri?
C.F.: Ador sa tricotez doar ca sunt la stadiul…un fular pe cincinal si sa sofez: probabil am facut turul Ecuatorului de cateva ori. De asemenea imi place sa fiu utila (sahist vorbind) deoarece consider ca mostenirile trebuiesc transmise din generatie in generatie si, de aceea, am creat acest blog de sah, cu toate ca uneori sunt dezamagita de rezultate… Timpul este ceva relativ, nu? Cineva imi spunea de curand: daca nu am nici nu imi trebuie! Incerc sa il consider un elastic cu care sa tricotez vise, sperante si realizari. Din pacate, dupa o anumita varsta, elasticul… intra la apa, si pentru lectura imi ramane mult prea putin timp, asa ca, de ceva vreme, am decis sa incerc sa o “tricotez “eu . Poate generatiile urmatoare se vor delecta cu romanele mele?!
D.B.: Ce sfaturi ai pentru un tanar care incepe acum sahul de performanta?
C.F.: Daca cineva incepe sahul de performanta nu cred ca are nevoie de sfaturi ci doar de pasiune. Restul vine de la sine.
D.B.: Se poate trai din sah in Romania (si nu numai)?
C.F.: In Romania din pacate, sau din fericire, se poate trai din orice. Ceea ce pe mine ma doare insa este faptul ca aprecierea sahului la noi este extrem de mica si dorinta mea este de a contribui si eu la schimbarea mentalitatii in acest sens.
//
13 Comentarii
Felicitari Cristina!
februarie 26, 2013 - 10:29 amFrumos interviul si cu multa intelepciune!
Multumim pentru interviu …Doamna Foisor domina detasat sahul feminin in ultimii ani …Este un exemplu pentru cei mai tineri de cum te poti mentine in varf …Inca odata felicitari pentru interviu domnului bujor si sper sa ne faca mai des asemenea surprize frumoase …
februarie 26, 2013 - 10:32 amFelicitari pentru acest nou titlu de campioana. Si pentru interviu. Sunteti un exemplu de urmat. Oare cand se va acorda si in Romania atentia cuvenita sahului? Si ne miram ca suntem depasiti la turnee de sportivi din alte tari. Ma mir ca totusi se obtin inca rezultate, atat la fete cat si la baieti. Oare este corect ca in dreptul acestor sportive/sportivi sa fie trecuta ca tara Romania?
februarie 26, 2013 - 7:56 pmStimate Cetatene, eu zic ca merita. In primul rand pentru ei/ele, dar si pentru unul ca mine, pentru unul ca dumneavoastra sau pentru oricine altcineva ce simte si intelege ce inseamna un simbol. La bine si la greu, traim impreuna aceeasi poveste frumoasa. Intradevar, atunci cand mai intervin speculanti de conjunctura, este mai greu sa savurezi satisfactia, sau sa-ti plangi tristetea. Si ca sa nu ma credeti ca sunt vreun “patriot” inflacarat, va rog sa va intrebati si sa va raspundeti sincer si rapid, ce nume cunoasteti din consiliul director( sau cum s-o fi numind el atunci) din anii ’70, ca imediat dupa, sa va ganditi la cateva nume de sportivi(e) sahisti(e), exact din aceeasi perioada. Nu trebuie sa-mi spuneti la ce concluzie ati ajuns, ci va rog doar sa-mi permiteti sa refolmulez intrebarea dumneavoastra: Este oare corect ca speculantii de imagine, sa profite de sportivele/sportivii care reprezinta Romania?
februarie 26, 2013 - 11:44 pmS-auzim numai de bine, stimate Cetatene!
Stimate domn, Valahu, am fost si sunt (inca) un patriot. Mi-a mai pierit insa din entuziasm. Am tot scris, ca se afla in plina desfasurare Campionatul National de Sah, senioare si seniori, si am solicitat ca in paginile de sport sa se scrie un rand, doua despre acest eveniment. Eu nu am vazut niciun rand. Campionatul s-a incheiat deja. Nu am vazut un rand care sa faca referire la campionii tarii sau ceilalti merituosi participanti. In schimb vad articole peste articole despre diverse scandaluri, despre becaliade sau orice altceva. Cu exceptia fotbalului (promovat excesiv), sporturi precum scrima, sahul etc. nici nu exista. Ca sa nu mai vorbim de castigurile obtinute de sportivii care reprezinta Romania (cu rezultate deosebite) comparativ cu nebunia din fotbal. A nu se intelege ca am ceva cu fotbalul. Este un sport care imi place.
februarie 27, 2013 - 1:14 pmIn Romania publicului ii place scandalul, mediocritatea. Sportul mintii este prea complicat pentru multime, asa ca este tinut departe de ochii presei. Sau nu, ca se scoate in fata un scandal, cum a fost cel de saptamana trecuta. Eu nu sustin ca este corect ce s-a intamplat. Trebuie sa se ia masuri.
Ar trebui sa se scrie de campionii nostri din sah, sa apara interviuri cu jucatori (am in vedere zialele centrale de sport si nu site-urile specializate), sa se scrie de problemele de finantare ale cluburilor, de dorinta copiilor si juniorilor de a obtine rezultate din ce in ce mai bune.
Doresc sa va scriu, de asemenea, ca apreciez raspunsurile dvs. in gebneral.
Bun, noi ne dorim niste chestii, unii chiar fac cate ceva (acest site, de exemplu), dar cand in sala la Turneul Regilor sunt 20 maxim 25 de oameni iar pe blogul lui tolo sunt 50-60 de comentarii dintre care vreo 10 de la iubitori ai sahului, pentru cine sa scrie ziarele, pentru cine sa transmita televiziunile?
februarie 28, 2013 - 3:48 pmSa ii multumim si lui Stefan Baciu si RR ca ei mai difuzeaza stiri despre sah.
Am vazut “pe viu” prezenta scazuta de la Turneul Regilor. Este regretabil. Prezenta slaba o pun pe lipsa de mediatizare a sahului in general, si chiar a turneului, in particular. Daca s-ar face o mediatizare corespunzatoare situatia ar fi alta.
februarie 28, 2013 - 8:02 pmO directoare de la o scoala din Bucuresti a avut inspiratia de a cumpara cate o garnitura de sah pentru fiecare clasa. Stiti ce fac in pauze cei mici? Nu mai alearga, nu se mai imbrancesc, nu mai striga infiorator de tare ci joaca sah.
Urmaresc acest site specializat pe sah, cat si alte site-uri, bloguri, desi nu eu sunt cel care joaca sah. Sah joaca un membru al familiei mele. Apreciez informatiile postate, apreciez comentariile celor care scriu comentarii, comentarii de fiecare data pertinente. Cu mici exceptii… mai apar si anumite rautati…
Lansez celor care se ocupa cu acest site urmatoarea tema: Ce se poate face ca sahul sa aiba vizibilitatea meritata.
Va asigur pe toti cei care iubiti sahul de intreaga mea consideratie.
Un raspuns foarte scurt: Prin lucruri simple. Asa cum a procedat doamna directoare, asa cum procedeaza doamna Cristina Foisor, asa cum probabil procedeaza si echipa blogului. Imaginea nu se vinde, ea se cumpara. Pana si noi romanii, avem o vorba asemanatoare: Nu e prost ala care vinde, ci ala care cumpara. In cazul nostru, ce sa cumpere massmedia?
martie 1, 2013 - 12:38 amAm retinut ideea temei si desi este foarte delicata, o vom trata cu multa atentie.
Sa aveti in continuare pofta de viata si de sah!
Oho, ce veche e buba cu promovarea sahului.
martie 4, 2013 - 8:24 pmTrebuie sa recunoastem ca romanii nu (mai) au chef de sah cand au la indemana mall-uri si toate cele. E mai lesne sa urmaresti fotbal si ProTv decat snooker si Nat Geo/Discovery. O tabla cu un vecin e atractiva in comparatie cu o partida de sah.
Exista o mare masa de jucatori amatori pe vremea impuscatului pe care sistemul centralizat si lipsa altor atractii i-a adus in fata tablei de sah. Sistemul centralizat nu mai exista iar cei care ar trebui sa gandeasca promovarea si mediatizarea sahului nu se pricep sa o faca. Ma refer la FRSah si Ministerul Sportului(daca mai exista). Acolo sunt oameni(platiti) care ar trebui sa se priceapa la promovarea sportului mintii. Mass-media vine daca ii oferi subiecte. E asa greu sa organizezi impreuna cu primariile si cativa sponsori 2-3 weekenduri/an dedicate sahului? Sunt zeci de ONG-uri care au dovedit ca pot organiza manifestari sportive ample, ca stiu sa atraga sponsori, ca bat la usile potrivite si sunt credibili. Daca domnii manageri FRS sunt timizi si nu se simt in stare sa faca ei activitatea asta, nu au decat sa apeleze la specialisti.
Se pot gasi suficiente explicatii sociologice si de conjunctura economica pentru a motiva derizoriul mediatic in care a ajuns sahul. Insa sunt absolut sigur ca rezultatul era mult imbunatatit daca vointa de a face ceva trecea de zero.
„Am descoperit foarte devreme că ratam 100% loviturile pe care NU le trăgeam”. Wayne Gretzky
Cred ca am ramas in urma cu stirile, cine ma lamureste si pe mine de ce Corina Peptan a ramas in afara convocarilor la nivel de echipa nationala, are totusi cel mai mare ELO !?
martie 5, 2013 - 12:11 pmda asa e sandu
aprilie 15, 2013 - 10:26 pmFelicitari Cristinei pentru superbele sale succese in sah. Prin tot ceea ce a facut, face si va face in continuare pentru sah, merita din plin stima si dragostea noastra… A fost, este si va fi mereu un simbol sacru al sahului feminin romanesc. E regretabil ca sahul, un sport altmineri minunat de frumos, nu se bucura de pretuirea cuvenita in tara noastra…Sahului i se da infinit de putin(bani,promovare,etc), desi merita infinit de mult… S-a tot vorbit de introducerea sahului ca disciplina de studiat in scoli, dar nu s-a facut nimic concret in acest sens, totul ramanand la nivel de discutii sterile… Sa ramanem cu speranta ca intr-un viitor nu prea indepartat, cineva influent sau o autoritate publica isi va apleca atentia si asupra acestui nobil sport si va face ceea ce trebuia facut de demult…
aprilie 17, 2013 - 11:30 amMassmedia si cei care conduc au nevoie de oameni idiotizati/ loboctomizati, care sa consume, sa se distreze, nu de oameni care gandesc/ au un filtru critic mental/ rationeaza/ analizeaza etc.
iunie 1, 2013 - 2:49 pmSahul, educatia, cartile bune, muzica simfonica/ de calitate, cultura autentica etc. sunt periculoase pentru ei.