Şah mat la conturi: Un şahist timişorean a cerut audit la clubul său după ce a descoperit că a fost înşelat vreme de trei ani

541057-sahAdrian Petrisor ( foto: gsp.ro)

Mama unui campion european îl acuză pe antrenorul acestuia că şi-a însuşit vreme de 3 ani o parte din indemnizaţia sportivului

Povestea lui Adrian Petrişor (20 de ani) începe în Giarmata, o comună aflată la 10 kilometri depărtare de Timişoara. Într-o casă foarte bine pusă la punct de tatăl acestuia, care lucrează în construcţii, Adrian este mai abătut ca niciodată. “Şahul este totul pentru mine. A început în copilărie, cînd îi vedeam pe părinţii mei jucînd acest sport. M-au lăsat să joc împotriva lor şi şi-au dat seama că ceva este în neregulă atunci cînd am început să-i bat”, spune tînărul cu un zîmbet în colţul gurii. De 3 ani de zile, Adrian evoluează pentru CSŞ Medicina Timişoara. Are un punctaj ELO de 2380, fiind cel mai bun junior din cadrul clubului. La şah, junioratul se termină chiar la vîrsta lui Adrian.

În război cu antrenorul
Lumea tînărului sportiv s-a schimbat în urmă cu cîteva săptămîni, cînd antrenorul l-a anunţat că nu va mai intra în vederile sale pentru prelungirea contractului care expiră în ultima zi a acestui an. Apoi, plină de furie, mama acestuia a aflat de la Tiberiu Lakatoş, fostul preşedinte al clubului, că vreme de trei ani antrenorul Ioan Mărăşescu, care are şi funcţia de director executiv în cadrul CSŞ Medicina, i-ar fi reţinut în fiecare lună 150 de lei din indemnizaţia totală de 450 de RON pe lună. Sumă pentru care şahistul nu a semnat niciodată pe parcursul a trei ani! “Nu ne-a venit să credem cînd am aflat! Ne-am întîlnit acum o lună cu el şi l-am întrebat cum este posibil aşa ceva, iar el ne-a răspuns că am primit exact banii care ne-au fost promişi. Noi nu avem nici un contract semnat, pentru că înţelegerea noastră era una verbală, iar Adrian nu a semnat pentru nici un ban pe care l-a primit în ultimii trei ani”, a spus indignată Tatiana Petrişor.

A cerutaudit!
Mama tînărului nu a stat pe gînduri şi a cerut un audit la Ministerul Educaţiei, chiar dacă iniţial a căutat concilierea cu antrenorul Ioan Mărăşescu. “Îmi pare foarte rău că Adrian va fi perceput ca un scandalagiu acum în lumea şahului, ca un reclamagiu, dar chiar dacă nu se mai rezolvă nimic în cazul nostru, sper ca alţii să nu mai aibă de suferit”, a concluzionat mama acestuia.

“Negocia lîngă mine”
Adrian Petrişor a dezvăluit un moment halucinant pe care l-a trăit la finalul acestui an. “Eu jucam un meci în Superligă, făceam tot posibilul să mă concentrez, iar la un metru de mine, domnul Mărăşescu negocia cu un altantrenor trecerea mea la acel club. Nu îmi venea să cred!”, explică Adrian Petrişor.

Dorit în străinătate
Dacă la CSŞ Medicina Adrian Petrişor nu mai are loc, el este dorit la un club din Ungaria. La fiecare două săptămîni, tînărul sportiv joacă şah pentru formaţia maghiară Gyula. “Se miră toată lumea de ce sportivii pleacă în alte ţări şi de ce doi dintre cei mai buni şahişti din România joacă acum pentru americani”, spune Tatiana Petrişor.

“Semnături ciudate!”
Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie, prof. dr. Tiberiu Lakatoş, susţine în totalitate povestea lui Adrian: “În acest club se întîmplă nişte lucruri foarte grave. Eu nu am vrut să fiu un maimuţoi şi am decis să plec, să demisionez. Marea problemă a domnului Mărăşescu este că pe statele de plată apar semnăturile jucătorilor cum că ar fi încasat suma de 450 de lei pe lună, şocul fiind că ei nu au semnat niciodată pentru acei bani. Unii dintre ei nici nu ştiau că li se cuvine această sumă lunară. Eu am chiar o listă cu toţi aceşti sportivi şi cu semnăturile lor, hîrtie pe care ei nu au văzut-o niciodată”, a explicat Tiberiu Lakatoş. Continuarea este şi mai ciudată, pentru că în ultimele trei luni, Adrian nu a mai încasat nici un ban. A fost chemat la casierie zilele trecute, unde i s-a cerut să semneze că pe ultimele trei luni primeşte suma de 1350 de RON. Adică 450 de lei pe lună! “Am refuzat imediat, nu semnasem nimic pînă atunci şi nici acum nu mi-am luat banii din septembrie”, explică Adrian Petrişor.

Fără pregătire
Familia lui Adrian îl acuză pe Ioan Mărăşescu şi de faptul că acesta nu a avut nici un program de pregătire pentru fiul lor, iar la antrenamente ar fi fost mai mult decît absent. “Noi a trebuit să ne ocupăm personal de evoluţia lui în acest sport. În utimele luni s-a pregătit pe internet cu Cătălin Ardeleanu şi cu un maestru rus. Domnul Mărăşescu a fost cam absent”, a explicat mama lui Adrian.

Ioan Mărăşescu: “Nu sînt centru de adopţie”
Contactat de Gazetă pentru a-şi expune punctul de vedere, antrenorul Ioan Mărăşescu a părut un om calm, care a încercat să explice de ce nu îi poate prelungi contractul lui Adrian. În plus, susţine că sportivul şi-ar fi încasat toţi banii.

… (continuarea articolului o gasiti accesand link-ul de mai jos)

Articolul integral de pe gsp.ro , il puteti citi  aici!

.

8 Comentarii

  • mtudorache

    Este exploziv subiectul! Eu admir oamenii care au curajul sa semnaleze subiecte sensibile, la care altii nu au curajul sa deschida gura. Sa ne dam cu parerea e usor si mai ales sa venim cu exemple. Sunt nenumarate. Aici revine in actualitate un subiect mai vechi: TRANSPARENTA. Mai ales cea a fondurilor. Pe de alta parte este incorect sa judecam una dintre parti, fara dovezi concrete la vedere. In opinia mea imi par logice aici urmatoarele: a) neavand nimic scris (un contract) doamna Petrisor va duce o lupta fara rezultat ( dar nu inutila, pentru ca viitorii copii de perspectiva si parintii lor au de invatat); b) este nedrept sa-l privim pe d-l Marasescu intr-o lumina nefavorabila ( avand in vedere cele de la punctul a), dar daca exista undeva un stat de plata, pe care cineva a semnat ca fiind din familia Petrisor (si nu era), cum reiese din paragraful cu d-l Lakatos, atunci e foarte grav. E un fals in acte si nu mai adaugam nimic. Acum ma intreb cum va evolua situatia. Se va afirma ca Petrisor a luat 450 ( desi el spune ca lua 300)? Daca exista acele semnaturi, se va descoperi cine le-a facut? Presimt ca totul se va stinge incet, nu vor fi dovezi si basta. Numai ca asa cum anumiti savanti spun, chiar daca luam masuri drastice, se pare ca planeta noastra este pe un drum ireversibil. Ghetarii se vor topi…Pare sa fie si situatia sahului la noi. In mod halucinant terminam sau indemnam juniorii sa paraseasca spatiul nostru sau chiar aceasta disciplina.

    decembrie 2, 2012 - 11:36 am Raspunde
  • Nedelcu Cristian

    Sigur exista un stat de plata …si nu e greu de vazut daca pe acel stat de plata a semnat Petrisor sau altcineva in numele lui .Statul de plata este o dovada destul de puternica dupa parerea mea .Atunci se vede cine minte .
    Daca ar fi sa mi spun parerea fara dovezi concrete la vedere asa cum bine zice domnul Tudorache …eu cred ca dreptatea este de partea domnului Petrisor. Il cunosc pe baiat si nu cred ca ar porni un scandal fara sa se bazeze pe ceva concret .

    decembrie 2, 2012 - 12:18 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Ai mare dreptate, Mariane. Ramane de vazut cum se va finaliza acest caz, dar de departe, cea mai grava problema este cea a falsului in acte!
    Pe mine m-a marcat insa si un alt aspect, unul pe care il regasesti la multe cluburi din tara. Ce fel de antrenori de club avem? Din scurta si modesta mea experienta in a vedea (auzii) cum se desfasoara aceasta activitate, dar avand vaste cunostinte despre abordarea profesorilor in educatia copiilor in detrimentul “meditatiilor”, pot sa spun ca asta e o mare problema pentru sah. Sunt multe asemenea personaje cu patalama la mana, dar sunt ei oare, ceea ce se defineste a fi un ANTRENOR??

    decembrie 2, 2012 - 12:33 pm Raspunde
  • Conf.dr.Tiberiu Lakatos

    Deoarece numele meu a aparut pe site,imi rezerv dreptul la opinie(si dezvaluiri),dupa efectuarea auditului MECTS.Nu doresc sa influentez in nici un fel o ancheta ce se anunta mai mult decat “delicata”!
    Va asigur ca veti afla tot ce doriti(sau mai curand NU doriti).
    Cu stima,
    Conf.dr.Tiberiu Lakatos, Presedinte demisionar al CSS Medicina Timisoara.

    decembrie 2, 2012 - 3:31 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Probabil adevarul va iesi la lumina in cele din urma si fara a cunoaste toate dedesubturile “afacerii”, noi nu ne putem pronunta. Totusi voi sublinia doua aspecte care mi-au venit in minte, in legatura cu acest caz sau cazuri similare :

    1. Un copil este un copil, chiar si la 20 ani uneori, dar un adult, cu “scoala vietii”, ar trebui sa-si puna intrebarea si sa
    gaseasca raspunsul : In ce baza primeste copilul meu periodic o suma de bani ( si aici nu vorbim de 10 lei) si nu
    este firesc sa semneze pentru acesti bani ? Unde in tara asta statul sau orice institutie elibereaza o suma de bani
    fara un document semnat de cel ce primeste banii ?
    2. Cand vor intelege oare oamenii ca un titlu academic sau sahist nu confera automat posesorului valoare umana sau
    eficienta in activitati conexe ? Pe cati vor mai pacali onorurile castigate in nume propriu in activitatea desfasurata in
    interesul celorlalti ?

    decembrie 3, 2012 - 1:25 pm Raspunde
  • Petrisor Adrian

    Buna ziua,deoarece sunt implicat direct in acest articol ,iar Dl. Marasescu Ioan ,antrenorul echipei Medicina ,afirma ca eu mi-am primit toti cei 450 RON /lunar , as vrea sa intreb cati jucatori legitimati la acest club, din urmatoarea lista , au primit 450 RON/lunar . ( pt. ca ei trebuiau sa primeasca lunar suma asta ). As dori o confimare sau o infirmare ,nimic mai mult. La unii dintre ei intrebarea corecta era ” Stiati ca sunteti trecut pe statul de plata al clubului cu suma de 450 RON?” ,dar nu intram in detalii.
    Asadar…Corolea Diana,Lucian Hoffman Monica,Mathe Kathalin,Lung Liviu,Ghitoiu Stelzner Luigi,Traistaru Teodora,Marcia Godfrid,Pachia Mihai,Popa Valentin,Anton Teodor,Stanciu Alexandru,Doros Radu… Toti acesti jucatori “figureaza” cu acesta suma…
    Si as mai vrea sa precizez un lucru:ELO-ul meu din prezent,2380,este al 5-lea de la SENIORI din acest club! Daca pt. mine clubul Medicina este “casa de adoptie ” , ce este oare pt. multi din aceasta lista care au mai putin decat mine cu 200-300 de puncte sub elo-ul meu !?
    Din cate stiu clubul Medicina Timisoara este al MECTS si nu clubul privat al domnului Marasescu!

    decembrie 3, 2012 - 3:39 pm Raspunde
  • Sebastian

    Da ,lasand la o parte presupusele matrapazlacuri financiare,la prima vedere,pare stupid sa renunti asa ,cu cinism, la un jucator pe care l-ai crescut atatia ani si care a pus umarul la rezultatele echipei . Chiar daca nu mai este junior, este totusi un maestru international, iar un jucator la 20 de ani este un jucator in progres,doar nu este unul terminat, sunt o gramada de MM romani ce au obtinut titlul intre 20 si 30 de ani, daca il sprijini , nu se va opri aici , sincer ,aveam o parere buna despre Medicina Timisoara si dl. Marasescu, poate ar fi bine sa isi scrie si domnia sa punctul de vedere pentru ca altfel acest topic va evolua intr-o singura directie..

    decembrie 3, 2012 - 7:24 pm Raspunde
  • Petrisor Adrian

    Il asteptam pe “domnia sa” cu mare placere sa ne spuna punctul lui de vedere ! Defapt si l-a zis in gsp… dar… toata lumea a vazut ce a zis :))

    decembrie 3, 2012 - 7:45 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.