Juniorii sahisti: o “marfa” excelenta pentru a face bani in Romania. Mai se mai gandeste cineva la ei si altfel?

Un foarte bun articol aparut azi pe Gazeta Sporturilor- editia online – arata , printre altele, si faptul ca juniorii romani( indiferent de varsta) sunt o “marfa” foarte buna de tranzactionat. Nu am sa ma refer acum la acest aspect, desi ar trebui luate masuri  in privinta asta, ci la o alta latura a problemei, aceea a turneelor dedicate juniorilor sau copiilor. Multa vreme s-a mers pe ideea ca unui copil, daca ii dai un carton colorat si o tinichea pe care sa o agate de gat va fi cel mai fericit sahist. Parintii lui, deasemenea, vor avea cu ce sa-si satisfaca orgoliul, si in plus, ca bonus, vor avea ce sa etaleze pe masa in fata cunostintelor.  Din nefericire pentru multi, au aparut turnee ai caror organizatori  au inteles sa recompenseze asa cum trebuie efortul depus de catre acesti copii. Unii s-au adaptat la noile conditii, altii nu.

Sunt de apreciat cei din prima linie, care prin ceea ce fac contribuie clar la ridicarea calitatii sahului romanesc in general, dar in  special pentru modul prin care acorda respectul cuvenit jucatorilor, fie ei si juniori, fara a-l considera un simplu moft. Pe langa acestia, mirosind o noua “sursa” de a jongla cu turneele, s-au aciuat si cativa veterani, dar de moda veche. Este usor sa treci in prospect un fond de premii fabulos si garantat. Mai greu este sa schimbi prospectul de la o editie la alta, nemaitinand cont si de amanunte banale ca acela de a le specifica destinatia, sau categoria.  Cred ca ar fi pacat ca efortul celor care doresc intradevar ridicarea nivelului organizarii de turnee, indeosebi celor pentru juniori, sa  fie umbrita de cateva exceptii negative.

In fine, au mai ramas si destui adepti ai prejudecatilor. Multi de la cluburi private (E bine de reamintit aici si un exemplu din vara aceasta, cand un organizator de turnee – vreo 3 pentru copii si un open- si care lua taxe pentru fiecare categorie de varsta, a avut totusi bunul simt sa le dea ocazia copiilor  sa poata lua un premiu in bani,  nu doar unul dintre renumitele cartoane, dar trebuiau musai sa se inscrie si la open. Binenteles, cu o alta taxa de inscriere.) , vad altfel lucrurile. Ei continua sa se planga ca nu au musterii, ca soarta lor este mai grea decat a cluburilor sponsorizate, vor sarbatorii orice tinichea cu pretentie de titlu, etc…  Acestia nu vor renunta niciodata, sub nici o forma, la rolul lor important la faurirea gloriei  sahului romanesc.  E chiar de neinteles, cum poate un amator ca mine sa ii catalogheze ca fiind depasiti de vremuri. Dar asta e, am spus-o.

Toate acestea palesc in comparatie cu  modul in care ii privesc pe juniori sau copii, “baietii destepti” din federatie. CANTITATEA este singurul criteriu pe care il vad. Altfel, cum pot sa-mi explic ca s-a atribuit o competitie nationala pentru juniori fara licitatie? Sa nu credeti ca nu cunosc detaliile tehnice specifice, dar eu nu le-am vazut. Or fi pe undeva printr-o cafenea, sau poate sunt ratacite pe undeva. Cine stie?

Din cate cunosc eu, o semifinala precede finala. Conventia a fost ca acel organizator care castiga finala, sa aiba si posibilitatea de a organiza si semifinala. O chestie logica, tinand seama de conditiile in care traim.  De aici insa, se schimba treaba. Imi este greu sa cred ca cei din federatie nu au auzit ce am auzit eu. Daca  inchizi ochii la conditiile mizerabile in care sunt cazati copiii, la gandaceii care fac deliciul vreunui mic dejun, daca nu iei o atitudine impotriva celor care te obliga la un asemenea “standard” de umilire, dar nu obligi organizatorul sa dea un minim fond de premii la o competitie nationala, unde sa-i incadrez pe cei care au in mana destinele acestor juniori? Sunt bani multi in joc: cazare, masa, taxe, etc… Daca la nivel de federatie se intampla astfel de lucruri, pai mai are rost sa vorbim despre cum sunt tratati juniorii nostri la cluburi?

Un prieten imi spunea azi, ca sunt intr-o efervescenta creatoare. Ba, dimpotriva. Ma simt prins intr-o tristete amara, care se accentueaza pe zi ce trece vazand ce se intampla in recent in sahul romanesc. Din constructie sunt optimist, dar mi-e sa nu cumva sa ma convertesc la pesimisti daca se va continua drumul pe aceleasi idei invechite.

Si pentru ca vreau sa raman asa cum ma stiti, vreau sa va spun o vorba:

Sa aveti in fiecare zi, pofta de viata si de sah!

7 Comentarii

  • jugaru lucian

    articolul este in opinia mea foarte prost si nu reflecta realitatea

    decembrie 4, 2012 - 1:51 am Raspunde
  • Nedelcu Cristian

    Fiecare putem avea o parere …Respect parerea domnului Jugaru …totusi l as crede si mai mult daca ar argumenta putin …Unde articolul nu respecta realitatea ?

    decembrie 4, 2012 - 9:53 am Raspunde
  • nicu valahu

    Bine ati revenit domnule Jugaru. Long time no see!
    Asa e, articolul este foarte prost redactat, dar nu pot sa spun ca fara intentie.
    Ma uimeste insa un lucru. De ce acele personaje din federatie care traiesc in realitatea frumoasa la care te referi, trimit haitasi sa sperie vanatul, cand mult mai simplu ar fi fost sa posteze documentele respective pe site-ul oficial, sau sa-mi ceara un drept la replica. Cred ca orice om care stie ca a procedat corect, nu ar fi stat pe ganduri nici o clipa in a-mi demonstra contrariul realitatii pe care o vad eu.
    Ah…, dar sunt mai prost decat articolul. Cum naiba sa postezi ceva ce nu exista?

    decembrie 4, 2012 - 1:02 pm Raspunde
  • jugarul

    Ma deranjeaza ca singurele stiri din sah sunt legate de scandaluri sau probleme. Despre rezultatele concursurilor nationale sau internationale absolut nimic. Mai nou ziarele ce scriau candva si ceva despre sport arata halucinant; am cautat acum cateva zile o stire despre un rezultat al unui meci de fotbal si am gasit numai titluri de genul “SOC SOC SOC SOC SOC, Cretinul asta nush ce a facut”
    Ziarele au inceput sa arate ca niste ilustrate de groaza.
    Cat despre subiectul in discutie din articol am ramas cu multe intrebari si nici un raspuns… Ca pasionat de sah subiectul nu mi se pare deloc exploziv ci absolut neinteresant; cu totul altele sunt subiectele legate de sah care ma intereseaza.

    decembrie 4, 2012 - 7:07 pm Raspunde
    • nicu valahu

      Frumoase vorbe domnule Jugaru, dar mie mi se par lipsite de continut.
      Nu stiu de ce, dar am sa va spun cateva vorbe despre mine. Nu ma exprim foarte corect gramatical, uneori nici eu nu ma inteleg, dar cred ca si cu acest defect capatat – prin dorinta mea – sunt constient ca spun exact cum stau lucrurile. Inerentele greseli din viata mea, le-am recunoscut intotdeauna. Am avut sansa sa am parte de multi mentori care au stiut sa ma invete sa fac diferenta dintre bine si rau, intre fictiune si realitate,intre adevarat si fals, si multe alte lucruri. Dar mai presus de toate astea, m-au invatat sa-mi aleg drumul in viata.
      Sa revin la subiect. Exploziv? Hm, ma indoiesc. Daca atragi atentia asupra unor nereguli, care par sa ia amploare in federatia romana de sah, sa fie asta un subiect exploziv? Poate pentru cei circa 20 de jucatori(de categorii 16-20 ani) care mai raman in activitate din miile de juniori de categorii 8, 10 ani.
      Neinteresant?… Da, e posibil. Interesant ar fi sa aflam de ce se indreapta juniorii de la o anumita varsta spre alte sporturi, sau hobby-uri.
      Ca tot m-am destainuit, permite-mi sa-ti ofer si un sfat. Cu cat ai mai multe intrebari, cu atat mai intelept vei deveni atunci cand vei le vei afla raspunsul.
      Inchei prin ati spune:
      Sa ai in fiecare zi pofta de viata si de sah!

      Nicolae Jeltopop

      decembrie 4, 2012 - 11:34 pm Raspunde
  • Nedelcu Cristian

    A…este vorba despre titlul…acum inteleg …credeam ca sunt neadevaruri in text …Scuzati !!!

    decembrie 4, 2012 - 8:40 pm Raspunde
  • Comisarul Mizdrache

    La cata “licitatie” se joaca in timpul acestor competitii, ce sens are sa se mai liciteze pentru ele?

    decembrie 6, 2012 - 12:45 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.