Interviu cu Rustam Kasimdzhanov: Nu ma asteptam sa castig contra lui Topalov

Karlovich: Va rog sa imi permiteti sa vi-l prezint pe oaspetele nostru, jucatorul de la masa 1 pentru Uzbekistan, fostul campion mondial, care azi a reusit o victorie impotriva altui fost campion mondial, Veselin Topalov, destul de usor. Spune-ne despre meciul de azi. Ce s-a intamplat?

Kasimdzhanov: In principiu, Topalov este un jucator extrem de puternic. Nu m-am asteptat sa castig. M-am gandit ca, probabil, cel mult voi obtine remiza.

Apoi a intampinat unele probleme in deschidere. Probabil nu cunostea varianta jucata de mine, cu Ne2, din Gambitul Damei. Destul de devreme mi-am dat seama ca nu are mutari utile. A fost, intr-un fel, un accident. S-a dovedit ca pozitia a fost destul de rea.

Karlovich: Ne intrebam in centrul de presa. Stim ca ai fost secundul lui Anand in meciul cu Topalov. Ai primit cumva un telefon din partea lui Anand, ca sa iti dea un sfat legat de liniile pe care sa le joci azi? Sau poate ai folosit unele idei din pregatirea cu Anand? Cum estimezi meciul de azi?Kasimdzhanov: Ideea este ca in timpul lucrului cu Anand, relatiile dintre noi au fost destul de intense. Dupa meci am luat decizia sa luam o pauza in colaborarea dintre noi. Probabil Anand simtea mai mult nevoia de pauza decat mine. Nu am primit multe sfaturi in timpul turneului. In ceea ce priveste ideile pregatite, bineinteles ca am analizat linia cu Ne2 impreuna cu Vishy si am ajuns la concluzia ca este o alegere interesanta.

Am sperat ca oponentul meu va creea unele complicatii datorita spiritului sau combativ. Dupa cateva mutari imprecise, pozitia sa a devenit foarte rea.

In ceea ce priveste meciul de azi, avem adversari foarte puternici. Cred ca se va termina bine pentru noi. Mergem sa ne luptam. Bineinteles, cred ca bulgarii sunt favoriti. (Uzbekistan a castigat meciul cu 3-1).

Karlovich: Cum este performanta ta de pana acum?

Kasimdzhanov: Am o performanta buna. Nu am pierdut niciun meci. Am castigat 2 meciuri. Unul din meciurile castigate a fost impotriva lui Topalov, asa ca pot considera ca am castigat trei. Jucatorul nostru de la masa doi, Filippov, face turneul vietii sale. Sunt foarte fericit pentru el. Ceilalti coechipieri se lupta foarte bine. In general, sunt bucuros.

Intrebare de la un jurnalist: Rustam, esti calificat pentru urmatorul ciclu de Campionat Mondial. Care sunt asteptarile de la aceste meciuri. Spune-ne despre pregatire. Deasemenea, stim ca Tashkent va gazdui unul din turneele de GP. Cum decurg pregatirile?

Kasimdzhanov: Nu am fost in topul sahului de ceva vreme. De aceea, nu stiu la ce sa ma astept.  La aceasta Olimpiada, ma simt in forma. Am jucat impotriva lui Aronian si Topalov, doi jucatori foarte puternici.

Cred ca pot privi cu incredere viitorul ciclu de GP. Binenteles, va fi un turneu extrem de greu. Nu sunt favorit la castigarea turneului, ca sa spun asa. Nivelul celorlalti jucatori a crescut mult din 2004, cand am castigat titlul. Jucatorii tineri sunt mai puternici decat eram eu la vremea respectiva.

Despre Tashket, da este pregatit sa gazduiasca GP. Se fac lucruri frumoase acolo. Cred ca ne vom descurca sa pregatim turneul la un nivel ridicat.

Karlovich: Stim ca ai fost antrenor pentru echipa Germaniei. Ce preferi sa fi, antrenor al unei echipe sau pemtru un singur jucator?

Kasimdzhanov: A fost o experienta nemaipomenita. Nu am mai facut asa ceva pana acum si, probabil, nu o sa o mai fac din nou. Vreau sa zic ca este nemaipomenit sa lucrezi cu baietii aceia, sa ii privesti, sa fi alaturi de ei in turneele lor. A fost o experienta nemaipomenita.

In primul rand, nu am crezut ca se vor descurca asa de bine. Dar cand sunt concentrati si eu incerc sa ii ajut, devine o experienta unica. De fapt, aceasta este una din cele mai frumoase amintiri ale vietii.

Daca as face o comparatie cu activitatea cu Anand, fiind antrenorul si secundul intr-o echipa, este mult mai dificil.

Karlovich: Care au fost sentimentele tale cand ai aflat ca Anand a castigat meciul?

Kasimdzhanov: Am fost extrem de fericit cand s-a terminat. Meciul mi-a mancat jumatate de an din viata. Cred cu tarie ca acesta este cel mai greu lucru pe care il poate face cineva.

Karlovich: Daca ar fi sa compari meciul de la Moscova cu cel din Bulgaria, spune-ne diferentele, poate nivelul jocului?

Kasimdzhanov: Cea mai importanta diferenta pentru mine este ca am devenit cu 2 ani mai invarsta. A devenit fizic mai greu pentru mine, Fiecare turneu a devenit din ce in ce mai dificil. Pentru Vishy, cred ca e la fel.

Intrebare de la un jurnalist: Rustam, asa multe victorii pentru tine, ca antrenor, secund, victoria ta de azi contra lui Topalov, poate este momentul pentru o revenire in sahul mare?

Kasimdzhanov: Bineinteles ca am ambitiile mele in ceea ce priveste sahul. Acesta ramane principal pentru totdeauna. Bineinteles, sa ii ajut pe alti jucatori este, de asemenea, o experienta plina de satisfactii. Dar principalul meu scop este propriul joc. Sper sa joc destul de bine in circuitul de Campionat Mondial.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.