Amintiri de la Campionatul European de Juniori de la Baile Herculane 1994

de Fugulyan Gergely
Mi-a picat in mina buletinul 1 de la Campionatul European  de la Herculane din 1994. Da, era frumos , imi amintesc am ajuns acolo cu 2 saptamini inainte, eram cu Szabo Gergely. Era o generatie de juniori foarte valoroasa acolo, Vlad Jianu, Szabo Gergely, Vajda Levente, Peptan Corina, Motoc Alina, Vajda Szidonia etc…toti au ajuns Mari Maestri cu rezultate deosebite, diferenta este enorma intre generatia din 1994 si ceea din 2012.
De ce? Sa deschidem buletinul. Ce vedem pe prima pagina?  Comitetul de Organizare cuprindea 15 persoane in frunte cu Mugur Isarescu – Guvernatorul Bancii Nationale si presedintele Federatiei Romane de Sah
Mai rasfoim…
Dar se vedem  o partida.
Baieti 10 ani
Jianu Vlad- Aroshidze L
1.e4 c5  2.Cf3  Cc6 3.d4  c:d4 4.C:d4 Cf6 5.Cc3  e6 6.Ne3  Nb4 7.Nd3 d5 8.e:d5 C:d5 9.C:c6 b:c6 10.Dd2 Da5! 11.0-0  C:e3  12.f:e3 N:c3 13.b:c3
Sa ne oprim un pic. Deschiderea….Negrul a egalat foarte repede,  cred ca acum 80 la suta din cei de la finala de la 10 ani de la Calimanesti joaca mai bine deschiderea , dar vor ajunge Mari Maestri? Sincer, nu cred ….
Antrenorul lui Jianu era Theodor Ursuianu, un mare antrenor care stia foarte bine cum trebuie pregatiti copiii. Acum, din pacate , multi parinti care au bani si posibilitati sunt convinsi ca antrenorul de copii trebuie sa fie cel putin Maestru International (unul chiar incerca sa ma convinga la Caciulata cine e antrenor bun?!?).
Vlad Jianu alaturi de primul sau antrenor, Theodor Ursuianu, alaturi de care a obtinut medalii de argint la un Campionat European si un Campionat Mondial de Juniori (foto www.frsah.ro)
Conteaza enorm ca acesti copii sa aiba forta de joc, sa nu le omori fantezia si creativitatea, sa joace natural, nu crispati! Dar sa mergem mai departe.
13…0-0   14 Tf3  Dd5? slab trebuia Na6 15.  Th3 la atac… asta place copiilor.
Acum ce trebuie jucat 15…g6 sau 15… h6? Negrul, de parca ar fi fost un copil de la noi, stie bine deschiderea, joaca dupa principii generale (daca trebuie sa slabesti pozitia regelui mai bine joci h6), a jucat 15… h6. Era mai tare 15..g6 pentru limitarea diagonalei nebunului, Albul nu poate profita de slabiciunile mutarii g6.
16.Df2 e5  17.Th4  Da5?
Negrul ameninta sa bata in c3 . Albul incearca sa atace Regele Negru decisiv. Amandoi isi vor realiza obiectivele.
18. Dg3  D:c3  19.Tf1
19…Rh8 ?? Greseala decisiva. Negrul se putea apara cu 19… Te8 20 T:h6 e4! dar conform principiilor trebuie iesit din legatura… Vlad a jucat 20.Dg5 tare, mai tare era 20.Tf6  dar Albul nu rateaza atacul nici asa 20.. f6 ? prelungea partida un pic mai mult  20…f5 21. De7 Tg8 22. Dd6  Rh7 23.T:f5
21 T:h6 Rg8  22Dh5 g:h6 23.Dg6  si albul  a cistigat
1-0

CLICK AICI PENTRU A VEDEA PARTIDA

Mi-au placut si partidele pe care le-a jucat Corina Peptan la 16 ani, e bine sa vezi cat bine pune piesele…poate  cu o alta ocazie.

ALTE POSTARI RELEVANTE

4 Comentarii

  • Nedelcu Cristian

    Multumesc domnului Fugulyan pentru articol .Mi era dor de un articol scris de domnul Fugulyan …apreciez mult aceste articole …dansul nu se fereste sa spuna ce gandeste sa faca unele comparatii .Este un om curajos si care vrea binele sahului romanesc .
    Acum mi as piermite sa spun si eu cateva cuvinte …care nu trebuiesc luate in considerare …fiind opinia mea de specialist in sah dar care nu are pretentia de a fi infailibil .Mereu am dubii daca e bine sa spun cutare lucru .
    Generatia actuala cu Ognean Mihnea ,Gavrilescu David ,Deac Bogdan,Mihnea Costachi…se poate compara fara probleme cu cea din 1994.Nu talentul sau pregatirea le lipseste acestor copii…toti patru fac pregatire cu M.I.sau M.M.I. ceea ce este foarte bine la forta lor de joc .
    De ce nu o sa fie medaliati vreodata la un C.E.sau C.M….pentru ca tara noastra este de 1000 de ori mai saraca decat in 1994 …si pe 99,99 la suta din oameni nu i intereseaza sahul ci cum sa supravietuiasca .
    Din 20 de milioane cat are Romania acum daca mai sunt 2000 de jucatori de sah care participa an de an la turnee.Nu poti face performanta in aceste conditii .
    Magia este de esenta divina …mediocritatea ,pur omeneasca.
    Dar eu sper ca macar unul din acesti patru copii sa catige odata si odata o medalie la un C.E. sau C.M. de sah si ma bazez pe faptul ca uneori in viata exista o spaima cotropitoare care te face sa fugi mai repede ca leii.

    mai 1, 2012 - 2:23 pm Raspunde
  • Gavrilescu Marian

    Domnule Nedelcu, dvs. care urmariti sahul si sunteti si craiovean de-al nostru, ar trebui sa stiti ca Ducu (Gavrilescu David) a castigat medalia de argint la CE din 2011 de la Albena si a lipsit foarte putin sa castige aurul.
    Si sunt sigur ca si Bogdan Deac va castiga o medalie la CE sau CM, daca nu anul acesta (fiind mic la varsta), atunci anul viitor.
    Sunt convins ca si cei doi Mihnea pe care i-ati amintit au forta sa castige o medalie (si eu le doresc din tot sufletul sa castige pentru ca merita, sunt niste copii deosebiti).
    Eu unul sunt de parere ca pentru performanta internationala e foarte important, pe langa multe altele, sa existe o concurenta in cadrul generatiilor de copii in tara. Iar generatiile 2000-2004 sunt formate din multi copii buni si foarte ambitiosi, pe langa cei pe care i-ati enumerat mai sunt multi altii capabili de performanta si ar fi chiar pacat daca nu ar fi sprijiniti (pregatire, cantonamente, turnee tari – cum s-au vehiculat de multe ori idei de a face turnee inchise de copii la care sa fie invitati si campionii tarilor invecinate, eventual pe baza de reciprocitate – va dati seama ce experienta ar capata copii din astfel de concursuri?).
    Am citit un articol intr-o revista de sah in care dl. Petre Griogore cita un antrenor rus, iar acesta spunea ca “un campion national este scos de un club, un campion mondial este scos de un sistem”. Noi avem talente, daca se va reusi punerea la punct a unui sistem, probabil vor fi mai dese medaliile internationale.
    In 1994 cred ca mai erau “ramasitele” unui sistem si din aceasta cauza s-au castigat mai multe medalii si sunt considerate mai bune generatiile de atunci.
    Eu cred ca se va reusi pana la urma sa se organizeze cumva un sistem in sah, pentru ca FRSah se implica tot mai mult in pregatirea juniorilor. Cat de mult – depinde de bugetul avut la dispozitie.
    Legat de articol, imi doresc cat mai multe articole din partea dlui Fugulyan (si nu numai – cred ca sunt atatia antrenori care au multe de impartasit), intotdeauna am avut de invatat cate ceva din ele.

    mai 2, 2012 - 12:48 am Raspunde
  • Nedelcu Cristian

    Corect comentariul domnului Gavrilescu.Imi pare rau ca am uitat de medalia lui Ducu de la Albena …poate si datorita faptului ca era o comparatie intre generatia din 1994 si cea actuala …in 1994 nu era grupa de B8 …ca poate Jianu sau Szabo sau Lupulescu ar fi fost si ei campioni europeni sau mondiali .
    Sa stiti ca ma bucur de cate ori avem campioni nationali din Craiova . Anul acesta m am bucurat si pentru Ducu si pentru Bida Eugen .Chestia cu campionul national scos de club… o fi in Rusia dar la noi in tara nu se verifica .
    Cel putin asa cred eu …daca a contribuit si clubul cu 25 la suta in faptul ca Ducu a iesit campion e bine .Cred ca dvs ati dus tot greul …s ar putea sa ma insel dar nu foarte mult .
    Ca sa mai castigam medalii europene sau mondiale …trebuie sa ni se potriveasca mai multe lucruri …si vad ca o parte dintre ele dvs le cunoasteti …mai sunt si altele .
    Inca odata scuze fiindca am uitat de medalia de argint a lui Ducu de la Albena ….

    O seara minunata tuturor cititorilor blogului !

    mai 2, 2012 - 8:02 pm Raspunde
  • virgil

    Ca sa performam in sah sunt necesare masuri care sa contribuie la incurajarea sahului de masa, respectiv alocarea de bani pentru infiintarea unor organizatii sahiste la nivel local(sate, comune, orase, municipii) sau introducerea sahului in programa scolara… Aceste masuri sunt obligatorii pentru identificarea valorilor sahiste autentice… Odata identificate, aceste valori(copii, juniori, tineri) trebuie integrate intr-un program de pregatire specializata, finantat de la buget…
    Atata timp cat nu va fi finantata baza piramidei sahiste, performante internationale la varful ei nu vor exista… Traiesc si muncesc intr-un oras cu rang de municipiu, dar aici nu exista nicio organizatie sahista locala… Daca intr-un municipiu nu exista un cadru organizat de practicare a sahului, ce sa mai vorbim de marea majoritate a oraselor, comunelor si satelor? Suntem la pamant cu promovarea sahului la sate, comune, orase si chiar municipii… Si atunci, ne intrebam, de unde performante rasunatoare in acest sport?

    mai 3, 2012 - 5:10 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.